ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΣ» ΣΕ ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ
Κάλεσμα σε κινητοποίηση για το ζήτημα της φοιτητικής στέγασης

Κινητοποίηση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ την Πέμπτη 5/9 και ώρα 11 π.μ. οργανώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους συλλόγους του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν συλλόγους φοιτητών και οικότροφων εστιών να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους εστιακούς φοιτητές και από κοινού να παλέψουν για το δικαίωμα στη σύγχρονη και δωρεάν στέγαση για όλους.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως στο ΑΠΘ η χρηματοδότηση για τη στέγαση έχει μειωθεί κατά 60%, ενώ οι υπάρχουσες εστίες καλύπτουν τις ανάγκες μόνο του 2% των φοιτητών, κάνοντας έτσι δεκτές κάθε χρόνο τις αιτήσεις για στέγαση μόλις 100 φοιτητών, με την τέως πρυτανική αρχή να έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πως τα 40 ασυντήρητα δωμάτια των εστιών παραμένουν σε αυτή την κατάσταση για να «ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση (!)».

«(...) Δεν μας συγκινούν τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνήσεων και των πρυτανικών αρχών διαχρονικά για το πρόβλημα της στέγασης, όταν η κατάσταση χειροτερεύει από μέρα σε μέρα», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «την ίδια ώρα που οι φοιτητές βυθίζονται στην αγωνία για την εύρεση σπιτιού, λόγω των υψηλών ενοικίων, με κίνδυνο να διακόψουν τις σπουδές τους, οι πρυτανικές αρχές μετατρέπονται σε μεσιτικό γραφείο». Ο λόγος για την ανακοίνωση της νέας ιστοσελίδας του ιδρύματος, το οποίο παρουσιάζει το πανεπιστήμιο ως «αρωγό» στον φοιτητή για να βρει σπίτι, με την πρυτανεία σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ φοιτητή και ιδιώτη.

Επίσης, καταγγέλλεται και το γεγονός ότι πριν από δύο βδομάδες η πρυτανική αρχή αποφάσισε να νοικιάσει το Μανδαλίδειο Μέγαρο - ένα από τα αναξιοποίητα κτίρια που έχει στην ιδιοκτησία του το ΑΠΘ - σε ιδιώτη για την ανέγερση ενός πολυτελέστατου ξενοδοχείου.

«Αν τόσο πολύ νοιάζεται για τους φοιτητές του το πανεπιστήμιο, γιατί δεν αξιοποιεί το μέγαρο αυτό για την ανέγερση νέων εστιών, βοηθώντας ουσιαστικά τους φοιτητές;», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Το "Πανεπιστήμιο ΑΕ" είναι εδώ και οι πρυτανικές αρχές είναι διατεθειμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να μη σταθεί κανείς εμπόδιο στα σχέδιά τους. Γι' αυτό και η νέα κυβέρνηση σε συνέχεια της προηγούμενης κατάργησε το άσυλο, για να μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά τα όνειρά τους για πανεπιστήμια βουτηγμένα στις επιχειρήσεις και φοιτητές σταθερούς πελάτες στη γνώση».

Κινητοποιήσεις οικότροφων και στη Λάρισα

Ανακοίνωση για τη φοιτητική στέγη από το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Λάρισας πραγματοποίησε κινητοποίηση χτες στο γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας για το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ που πληρώνει κάθε εστιακός για να πάρει δωμάτιο στην εστία της Λάρισας.

Στην κινητοποίηση αυτή η νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (που έχει προκύψει από τη συγχώνευση με το ΤΕΙ) επικαλέστηκε άγνοια για τον κανονισμό της εστίας και ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στην προηγούμενη διοίκηση. Την ίδια ώρα, όμως, μπροστά στη δυναμική παρέμβαση των φοιτητών, προχώρησε σε απειλές καλώντας τους να πληρώσουν και προειδοποιώντας ότι θα καλέσει τους σεκιούριτι για τους διώξουν από το γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας. Τελικά κάτω από τη μαζική παρέμβαση του συλλόγου αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα, σήμερα, Τρίτη, στο Πρυτανικό Συμβούλιο.

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Λάρισας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, καθώς και όλους τους μαζικούς φορείς της Λάρισας, τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του, απαιτώντας λύση στα προβλήματα των εστιών και συνολικά στο οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ

Συνολικά για το θέμα της στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλία ανακοίνωση εξέδωσε το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, στην οποία αναδεικνύεται ότι στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς περισσότεροι από 5.000 εισακτέοι έρχονται αντιμέτωποι με τα πρώτα εμπόδια στις σπουδές τους, αφού η απουσία και η υποβάθμιση των φοιτητικών εστιών έχουν μετατρέψει τη στέγαση σε «ατομική υπόθεση» και «ευθύνη» των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους!

Η ανακοίνωση παραθέτει στοιχεία για τις ελλείψεις στη φοιτητική στέγη στη Θεσσαλία και αφού επισημαίνει τις ευθύνες των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης για το θέμα, καταλήγει με κάλεσμα προς τους φοιτητικούς συλλόγους για να δυναμώσει η πάλη για δημόσια και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές, χωρίς ιδιώτες και εργολάβους, χωρίς ανταποδοτικές λογικές ενοικίων στις φοιτητικές εστίες. Για να διεκδικήσουν:

  • Ανέγερση νέων, σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.
  • Αμεση μίσθωση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Κατάργηση του χαρατσιού στις εστίες Λάρισας και Καρδίτσας. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.
  • Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σήμερα στην Πτολεμαΐδα

Σήμερα, Τρίτη, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» περνάει από την Πτολεμαΐδα, με εκδηλώσεις που θα αρχίσουν στις 8 μ.μ., στο Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και λαϊκό γλέντι με τους Τρίο Avertus.

Αύριο, Τετάρτη, θα γίνει επίσης Φεστιβάλ στη Σύρο, όπου Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Παράλληλα, αυτές τις μέρες γίνονται και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τετάρτη: Στην πλατεία της Εδεσσας θα πραγματοποιηθούν ομιλία και γλέντι και στα γηπεδάκια της Περαίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ 3on3 με τίτλο «Βάζουμε γκολ στο φασισμό».

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η δημοτική αρχή αρνείται την παραχώρηση του χώρου για το Φεστιβάλ

Τη στάση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, που αρνείται την παραχώρηση του Πάρκου Λιθαρίτσια για την πραγματοποίηση του 45ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πόλη, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις σημειώνουν πως η διοργάνωση του Φεστιβάλ εδώ και χρόνια στο Πάρκο Λιθαρίτσια «ζωντάνευε τον για χρόνια παρατημένο χώρο, αναδεικνύοντας την ανάγκη αναβάθμισής του, ώστε να αποτελεί καλαίσθητο χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης. Είναι άλλωστε επίσης γνωστό ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ εδώ και δεκαετίες μπαίνουν μπροστά για την αναβάθμιση τέτοιων χώρων με πιο πρόσφατο παράδειγμα στην πόλη μας το Γιαννιώτικο Σαλόνι, που μόνο μετά τη διοργάνωση του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ έγινε και πάλι χώρος ζωντανός, καθαρός και προσβάσιμος για τους κατοίκους.

Με αυτή την έννοια, μας προκαλεί εντύπωση η στάση της έως τώρα δημοτικής αρχής να αρνηθεί να δώσει έγκριση για το Πάρκο Λιθαρίτσια στην Οργάνωση της ΚΝΕ, μετά από τόσα συναπτά έτη που πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο, και μάλιστα με την αιτιολογία "ακαταλληλότητας χώρου".

Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι η δημοτική αρχή από τη μία ανοίγει το δρόμο για απαγόρευση πολιτικής δράσης σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους, από την άλλη με τη στάση που έχει κρατήσει και με άλλους δημοτικούς χώρους, δίνοντάς τους για εκμετάλλευση σε ιδιώτες - επιχειρηματίες (βλ. καφετέριες ΟΑΣΗ, Λιθαρίτσια, την πλατεία σε επιχειρηματικούς ομίλους για διαφήμιση προϊόντων), δείχνει τον προσανατολισμό της για τους δημόσιους χώρους.

Οι δημόσιοι χώροι, οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης δεν αποτελούν τσιφλίκι καμίας δημοτικής αρχής, αντιθέτως θα πρέπει να είναι ελεύθερα έτσι ώστε να μπορούν να τα απολαμβάνουν οι πολίτες των Ιωαννίνων, ο λαός και τα παιδιά του, να τα αξιοποιούν οι φορείς της πόλης, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία, πολιτικοί φορείς. (...)

Το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Πάρκο Λιθαρίτσια, έχοντας το λαό και τη νεολαία στο πλευρό του, να στηρίζει για άλλη μια χρονιά αυτήν την πρωτοβουλία με τη μαζική συμμετοχή του. Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ καλούμε τους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισσες να πάμε κόντρα σε όποιες προθέσεις φίμωσης της πολιτικής δραστηριότητας και να διεκδικήσουμε πιο ηχηρά οι δημόσιοι χώροι να ανήκουν στο λαό αυτής της πόλης για όλο το χρόνο».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας

Τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ) για την προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την απαράδεκτη συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική πρακτική να «κατεβάζει» όποιο διαφημιστικό - προπαγανδιστικό μέσο τοποθετεί το ΚΚΕ, είτε πριν αφορούσε την προεκλογική περίοδο είτε τώρα για το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα γίνει στις 6 και 7 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Φαλήρου, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ.

Η διοίκηση του ΟΛΚ επικαλείται ότι τα διαφημιστικά υλικά της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ρυπαίνουν, γι' αυτό και τα απομακρύνει, ενώ την ίδια ώρα, σε όλη τη χερσαία ζώνη του λιμανιού κάθε κολόνα φωτισμού και άλλα σημεία είναι γεμάτα από διαφημιστικά μπάνερ διαφόρων εκδηλώσεων.

Η ΤΕ Καβάλας του Κόμματος υπογραμμίζει ότι «το ΚΚΕ, πάντα με συναίσθηση της ευθύνης που έχει και με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιεί και θα συνεχίσει να το κάνει όλα τα μέσα που διαθέτει για την προπαγάνδιση των εκδηλώσεών του, των θέσεων και της πολιτικής του. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα εκτός των άλλων ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστροφή, όπως άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν πράξαμε για το Περιγιάλι, τις ανατολικές συνοικίες, τη Νέα Καρβάλη και όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που εκεί συντελούνται (ΧΥΤΑ, δυσοσμία, επιβάρυνση από τις βιομηχανικές μονάδες).

Το αναφαίρετο δικαίωμά μας να διακινούμε και να διαδίδουμε τις ιδέες και τις θέσεις μας, την πολιτική μας, δεν πρόκειται να ανεχτούμε κάποιοι να το βάζουν στο στόχαστρο. Κάθε προσπάθεια φίμωσης θα πέσει στο κενό!». Καλεί δε το λαό και τη νεολαία να αγκαλιάσουν και φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ