Οπως έχει αναφέρει ο σκηνοθέτης του έργου, «είναι ένα αποκαλυπτικό κείμενο. Πολλές φορές στα ανεβάσματά του προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε είτε ως μια αλληγορία είτε ως μια παραβολή ή σαν ένα συμβολιστικό κείμενο. Η δική μας ενασχόληση με το κείμενο μάς έδειξε ότι το κείμενο δεν κρύβει τίποτα. Απλά, η αλήθεια του είναι γυμνή και πολύ μεγάλη.
Το κείμενο είναι ζωντανό, γιατί ο Προμηθέας είναι "ζωντανός". Πώς θα σωθεί ο Προμηθέας, ποιος είναι αυτός που θα τον λύσει; Ο Προμηθέας θα λυθεί αν εξορίσουμε από τα μυαλά μας τις προκαταλήψεις για οτιδήποτε μας ξενίζει, αν ξεχάσουμε το φόβο απέναντι στους συνανθρώπους μας. "Αν μπορώ να είμαι χρήσιμος για τους συνανθρώπους μου, να ζω καλά με τους ανθρώπους", όπως λέει ο Προμηθέας. Αρα, το μόνο που ζητά, για να λυθεί, είναι να αγωνιστούμε για την πρόοδο...».
Μαζί με την Κ. Χάντερ βρίσκονται σπουδαίοι ηθοποιοί. Ο Νικήτας Τσακίρογλου κρατά το ρόλο του αφηγητή, αλλά στο παρελθόν έχει ερμηνεύσει δύο φορές τον ρόλο του Προμηθέα. Ο Δημήτρης Πιατάς υποδύεται τον Ηφαιστο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη την Ιώ, ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννιαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.
Ξεκινά αύριο Παρασκευή και οι εκδόσεις της ΣΕ θα είναι στο περίπτερο 137
Το κεντρικό αφιέρωμα είναι «Η λογοτεχνία επί σκηνής», επικεντρωμένο στην άρρηκτη σχέση της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική και πώς αυτή διαμορφώνεται ανά τους αιώνες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης, θα υπάρχουν διαδραστικές συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και θεατρικά δρώμενα, ώστε οι επισκέπτες να κατανοήσουν τους λόγους της τεράστιας απήχησης των λογοτεχνικών έργων στους καλλιτεχνικούς κύκλους των θεατρικών, κινηματογραφικών και μουσικών σκηνών.
Θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συναυλίες, προβολές αρχειακού υλικού, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, παρουσίαση νέων λογοτεχνών κ.ά.
Από το περσινό ανέβασμα της παράστασης «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» |
Συγκεκριμένα, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωτότυπη μουσική Βασίλη Παπακωνσταντίνου, κάνει πρεμιέρα στις 2 Οκτώβρη και θα παρουσιαστεί μόνο για τριάντα παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή στις 9 μ.μ.
«Πώς μπορείς να είσαι καλός όταν όλα γύρω σου είναι τόσο ακριβά;». Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Μπρεχτ στο έργο. Ο θεατής και μέσα από αυτό το έργο μπορεί να αντιληφθεί το πιο σημαντικό στοιχείο στο θέατρο του Μπρεχτ, που δεν είναι αυτά που συμβαίνουν πάνω στη σκηνή. Σε αυτήν τίποτα δεν ολοκληρώνεται οριστικά, μένουν όλα εκκρεμή, για να εκπληρωθούν έξω από το θέατρο, στον πραγματικό κόσμο. Οπως γράφει στον επίλογο του έργου: «Πώς αυτό το κακό θα τελειώσει, ψάξτε να βρείτε μοναχοί σας... Πήγαινε ψάξε, αγαπητό κοινό, μια κατάλληλη λύση πρέπει να υπάρχει. Πρέπει, πρέπει, πρέπει!».
Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ηρώ Μουκίου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Νίκος Πουρσανίδης, Κώστας Κάππας, Μπέτυ Αποστόλου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ηλέκτρα Σαρρή.
«Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, θα παίζεται από τις 7 Οκτώβρη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ. Το 2000 ο βραβευμένος με τρία Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας Εντουαρντ Αλμπι έγραψε τη «Γίδα», η οποία θεωρείται ένα από τα κορυφαία και πιο τολμηρά του έργα μαζί με το «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;».
Παίζουν: Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης.
Eurokinissi |
Λεπτομέρεια από την Τοιχογραφία του Στόλου (16ος αι. π.Χ.), που βρέθηκε στο Ακρωτήρι Θήρας |
Πρόκειται για ένα κωπήλατο πλοίο χωρίς ιστία, χαραγμένο πριν από 45 αιώνες πάνω σε σκεύος από τη Σύρο, και για ένα μοναδικό ομοίωμα λέμβου από χαλκό από την Αγία Ειρήνη της Κέας, που αναπαριστά έναν τύπο σκάφους γνωστού από τη μινωική και τη θηραϊκή εικονογραφία του 16ου αι. π.Χ.
Στις 30 Αυγούστου, 13 και 27 Σεπτέμβρη μέρα Παρασκευή, καθώς και στις 1 και 15 Σεπτέμβρη, καθώς και στις 13 Οκτώβρη μέρα Κυριακή, στις 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τα πανάρχαια ταξίδια των θαλασσοπόρων του προϊστορικού Αιγαίου στη Μεσόγειο και για τις άγνωστες οδύσσειες των Κυκλαδιτών.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.