ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
«Καταρχήν συμφωνία» με τις ΗΠΑ για αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο

Μεγαλώνουν οι απειλές για το λαό που γίνεται ολοένα και περισσότερο μαγνήτης τεράστιων κινδύνων, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων

Η φρεγάτα «Αιγαίον» σε αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο
Η φρεγάτα «Αιγαίον» σε αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο
«Καταρχήν θετικά» απάντησε η κυβέρνηση της ΝΔ σε αίτημα των ΗΠΑ για συνδρομή με εναέρια και πλωτά στρατιωτικά μέσα στη συγκρότηση «πολυεθνικής ναυτικής δύναμης για την επιτήρηση του Περσικού», πάνω στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Πρόκειται για εξέλιξη που μπάζει βαθύτερα τη χώρα σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, με δεδομένο ότι στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι και ενδεχόμενη στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν θα μετατρέψει τη χώρα και το λαό σε στόχο. Πρώτοι απ' όλους εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο οι στρατευμένοι του Πολεμικού Ναυτικού και του πλοίου που θα αποφασιστεί να πάρει μέρος στην ιμπεριαλιστική αποστολή με την ομπρέλα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας («Καθημερινή») και επιβεβαίωσε ο «Ριζοσπάστης», η αμερικανική πλευρά ζήτησε συνδρομή είτε με μεγάλη ναυτική μονάδα (στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό μεταφράζεται σε αποστολή φρεγάτας) είτε με κάποιο εναέριο μέσο για επιτήρηση της εκτεταμένης αυτής θαλάσσιας ζώνης, και ιδίως στα Στενά του Ορμούζ.

Στις συνεννοήσεις που ακολούθησαν μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργείων (Εξωτερικών και Αμυνας), ώστε να δοθεί μια απάντηση στο αμερικανικό αίτημα, καταλήχθηκε ότι αεροσκάφος δεν μπορεί να αποσταλεί λόγω σχετικής ένδειας τέτοιων εναέριων μέσων.

Για την αποστολή φρεγάτας, όμως, η ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος παραπέμφθηκε για αργότερα, με την αιτιολογία ότι το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε «αυξημένη ετοιμότητα» λόγω των συνολικότερων εξελίξεων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Η συμφωνία επομένως βρίσκεται στο τραπέζι και παραμένει ανοιχτό το πότε θα υλοποιηθεί το αμερικανικό αίτημα.

Συνεπείς στις ΝΑΤΟικές «υποχρεώσεις»

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τονίστηκε «αρμοδίως» στους Αμερικανούς πως η Ελλάδα τηρεί τις περιλάλητες συμβατικές της υποχρεώσεις, μετέχοντας σε «συμμαχικές» ασκήσεις που με αμερικανοΝΑΤΟικό καπέλο γίνονται στην περιοχή, για παράδειγμα στην άσκηση «Mighty Wave 19», που την προηγούμενη βδομάδα διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη της ΝΑ Μεσογείου, με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς της φρεγάτας «Αιγαίον», καθώς και με ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Εκτός από Ελλάδα και Ισραήλ, συμμετείχαν με προσωπικό και μονάδες, επίσης, οι Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά και σημαντικός αριθμός άλλων χωρών με παρατηρητές.

Φαίνεται να τονίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα μετέχει ήδη και σε τέτοιες «ειρηνευτικές» και «σταθεροποιητικές» επιχειρήσεις, στην ευρύτερη περιοχή, σαν αυτή που θέλουν να αναπτύξουν οι Αμερικανοί στον Περσικό. Για παράδειγμα, πέρα από τη συμμετοχή της στην προαναφερόμενη άσκηση, η φρεγάτα «Αιγαίον» (με περίπου 200 άτομα πλήρωμα και εξελιγμένο εξοπλισμό) είναι έτσι κι αλλιώς αποσπασμένη αυτήν την περίοδο στη ναυτική επιχείρηση «Unifil», που με «καπέλο» ΟΗΕ επιβάλλει την ευρωατλαντική «τάξη και ασφάλεια» στα ανοιχτά του Λιβάνου, περιπολώντας ενάντια στον ανεφοδιασμό οργανώσεων τύπου «Χεζμπολάχ».

Επιπλέον, η κυβέρνηση έσπευσε να αποδείξει στην πράξη την ...καλή της προαίρεση για συμμετοχή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στον Περσικό, διαθέτοντας ήδη το προσωπικό που υπηρετεί στην περιοχή, για να συμμετάσχει στις ομάδες που «παρακολουθούν» την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ.

Αρμόδιες πηγές μιλούν, καταρχάς, για τον Ελληνα ακόλουθο Αμυνας που υπηρετεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χώρα που δεσπόζει στο νότιο άκρο των Στενών, άρα με άμεση εικόνα και επίγνωση των κινήσεων του Ιράν και άλλων «παικτών» στην περιοχή. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η παραπέρα ενίσχυση της τέτοιας συνδρομής (και εμπλοκής) στο άμεσο μέλλον.

Σκηνικό που μυρίζει μπαρούτι

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τους στόχους της αστικής τάξης, μέσα από την εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η εξέλιξη, το φανερώνει η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Περσικό, όπου Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν, με κάθε αφορμή, ότι η αύξηση των ξένων ναυτικών δυνάμεων σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές του πλανήτη για τη μεταφορά Ενέργειας πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για σύγκρουση.

Αυτήν την προειδοποίηση απηύθυνε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα». «Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο είναι να αφήσουν την περιοχή ήσυχη και να μην αναμειγνύονται... Οσο πιο πολλά ξένα σκάφη πλέουν στην περιοχή, τόσο πιο επισφαλής γίνεται η κατάσταση», τόνισε σχολιάζοντας τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη «διεθνούς» ναυτικής αποστολής στον Περσικό.

Ο Ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τα σχέδια των ΗΠΑ «εχθρική ενέργεια έναντι του Ιράν, που δεν θα έχει κανένα άλλο αποτέλεσμα πλην της ανασφάλειας».

Παράλληλα, χτες, για πρώτη φορά διαφάνηκε κινητικότητα σε σχέση με τις προσπάθειες για την απελευθέρωση του σκάφους «Grace-1» μετά την κατάληψή του στις 4 Ιούλη από βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις ανοιχτά του Γιβραλτάρ με το πρόσχημα ότι το φορτίο ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε παραβιάζει το εμπάργκο της ΕΕ για τη Συρία.

Ο Τζαλίλ Εσλαμί, αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Λιμένων και Ναυσιπλοΐας, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το σκάφος θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερο σχετικά «σύντομα» από τις βρετανικές αρχές έπειτα από μία «ανταλλαγή εγγράφων» που εκτίμησε ότι θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση του πλοίου.

Ωστόσο, ακόμη και εάν το «Grace-1» αφεθεί σύντομα ελεύθερο, αυτό από μόνο του δεν θα συμβάλει σημαντικά στην αποκλιμάκωση της έντασης στις ιρανο-βρετανικές σχέσεις καθώς η Βρετανία είναι από τις χώρες που στηρίζει στην πράξη τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Χτες, για παράδειγμα, το βρετανικό πολεμικό πλοίο «HMS Kent» κατέφθασε στην περιοχή για να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «HMS Duncan» που βρίσκεται εκεί τους τελευταίους μήνες.

Εντονη δραστηριότητα στη Σούδα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άλλο ένα αμερικανικό πλοίο, το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», ελλιμενίστηκε, στις 9/8, στη Σούδα. Ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, κατέπλευσε στη βάση για ανεφοδιασμό, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ρόλο και τη σημασία της στην υποστήριξη των επιχειρήσεων των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή.

Προηγήθηκε στις 7/8 το «USS Porter», που μετά ανεφοδιάστηκε εν πλω, στο Κρητικό Πέλαγος, από το αμερικανικό πετρελαιοφόρο «USNS Joshua Ηumphreys», και ακολούθως, στις 8/8 μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα για «περιπολίες», επισήμως, προς «ενίσχυση της περιφερειακής ναυτιλιακής σταθερότητας και σε ένδειξη υποστήριξης προς τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Η ανάπτυξή του εκεί προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ρώσων, σε άλλη μια ένδειξη ότι το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις σφαίρες επιρροής, τις ενεργειακές πηγές και τους διαύλους. Οπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας παρακολουθεί το αμερικανικό αντιτορπιλικό, στέλνοντας στο κατόπι του το αντιτορπιλικό «Smetlivy».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ