ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Οι ΗΠΑ επιταχύνουν την εγκατάσταση νέων πυραύλων στην Ασία

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να εκπλήσσει την Κίνα, που έχει ήδη αντίστοιχα όπλα

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών που οξύνονται με τη Ρωσία και την Κίνα
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών που οξύνονται με τη Ρωσία και την Κίνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ δήλωσε ότι η αποχώρηση της χώρας του από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 Αυγούστου, θα επιταχύνει την ανάπτυξη υπερσύγχρονων αμερικανικών πυραύλων ειδικά στην Ασία. Η Ουάσιγκτον αποχώρησε από την INF επικαλούμενη μη τήρηση της Συνθήκης από τη Ρωσία, ωστόσο εδώ και καιρό επέμενε ότι βασικό πρόβλημα της Συνθήκης - που είχε υπογραφεί το 1987 μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης - ήταν ότι αυτή δεν περιλάμβανε την Κίνα, δηλαδή έναν από τους βασικότερους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, αν όχι τον σημαντικότερο.

«Τώρα που αποχωρήσαμε από την INF, το υπουργείο Αμυνας θα επιδιώξει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών πυραύλων εδάφους - αέρος, σε μια προσεκτική απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε o Εσπερ και παράλληλα επικεντρώθηκε στις σχετικές δυνατότητες που έχει ήδη η Κίνα. Μέχρι τώρα η συμμετοχή στην INF εμπόδιζε - τυπικά τουλάχιστον - τις ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους με βεληνεκές 500 - 5.500 χιλιόμετρα, εξήγησε, πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει. Σήμερα το 80% των πυραύλων της Κίνας, συνέχισε, έχουν τέτοιο βεληνεκές και «δεν θα έπρεπε να τους εκπλήσσει που θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς τέτοια ικανότητα». Τόνισε μάλιστα ότι η εγκατάσταση τέτοιων πυραύλων ειδικά στην Ασία «θα προτιμούσα να γίνει μέσα σε μήνες... Αλλά αυτά τα πράγματα συνήθως παίρνουν περισσότερο χρόνο».

Οι δηλώσεις του έγιναν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο αναμενόταν να συμμετάσχουν σε συνάντηση «2+2» με τους Αυστραλούς ομολόγους τους. Μετά την Αυστραλία, ο Εσπερ θα έχει επαφές σε Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Μογγολία και Νότια Κορέα.

Να σημειωθεί πάντως η δήλωση του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων στη χώρα του. «Δεν είναι κάτι που η κυβέρνησή μας θα σκεφτόταν», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμα «δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο».

Θα αντιδράσουμε, λέει ο Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στις κινήσεις των ΗΠΑ, δήλωσε χτες ότι η χώρα του «είναι αναγκασμένη να επισημάνει ότι η μονομερής και με μια σκηνοθετημένη πρόφαση αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF και η καταστροφή ενός εκ των θεμελιωδών εγγράφων στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών περιέπλεξαν σοβαρά την κατάσταση στον κόσμο, δημιούργησαν δυνητικούς κινδύνους για όλους».

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες για στενή παρακολούθηση και μελέτη των κινήσεων των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα με κάθε τρόπο: «Σε περίπτωση που υπάρξουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη και ξεκίνησαν την παραγωγή τέτοιων συστημάτων, η Ρωσία θα εξαναγκαστεί να ξεκινήσει μια πλήρη ανάπτυξη παρόμοιων πυραύλων».

Κατά τ' άλλα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι «οι ΗΠΑ αντί να συζητήσουν με σύνεση τα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας, απλώς διέγραψαν τις πολυετείς προσπάθειες» για μείωση «των πιθανοτήτων μιας ευρείας έκτασης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία θα γινόταν χρήση πυρηνικών όπλων».

  • Επικαλούμενη την υπόθεση Σκριπάλ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σ' αυτές περιλαμβάνεται η περαιτέρω παρεμπόδιση της χορήγησης οποιασδήποτε βοήθειας «από πλευράς των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών», με νέους περιορισμούς στην πρόσβαση αμερικανικών τραπεζών στην αγορά ρωσικού κρατικού χρέους.
ΤΖΑΜΟΥ - ΚΑΣΜΙΡ
Η Ινδία ανέστειλε το καθεστώς αυτονομίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με το επιχείρημα ότι το ειδικό καθεστώς στην επαρχία Τζαμού - Κασμίρ ενθάρρυνε τη δράση αποσχιστικών οργανώσεων και «τρομοκρατικών ομάδων», η ινδική κυβέρνηση του ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι ανέστειλε το άρθρο 370 του Συντάγματος, που κατοχύρωνε την αυτονομία της επαρχίας.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που προέβλεπαν ότι σε μια σειρά από τομείς δεν εφαρμόζονται αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας χωρίς έγκριση της Βουλής του κρατιδίου.

Η εξέλιξη θεωρείται αρκετά σοβαρή, καθώς διαμορφώνει νέα δεδομένα, που αλλάζουν τις ισορροπίες οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας από τη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1947. Αναδεικνύει τη ρευστότητα που μεγαλώνει στην κεντρική Ασία, για την οποία επιταχύνουν τους σχεδιασμούς τους ισχυρά κέντρα, με πρώτες τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ συνολικά το βάρος της στον διεθνή συσχετισμό μεγαλώνει, εξαιτίας π.χ. της ίδιας της ανέλιξης της Ινδίας. Σ' αυτό το πλαίσιο εκφράζονται και οι βαθιές αντιθέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις, που μάλιστα τα τελευταία χρόνια επαναδιαπραγματεύονται τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή κατά την τροποποίηση του καθεστώτος σε Τζαμού - Κασμίρ, οι δυνάμεις του κυβερνώντος ινδουιστικού κόμματος «Μπαρατίγια Τζανάτα» ανέφεραν ότι «όταν επιτρέψει η ομαλότητα» θα αποκατασταθεί και το προηγούμενο καθεστώς, σχολιάζοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι η περιοχή «δεν θα γίνει Κόσοβο, όπως ζητούν ορισμένοι».

Μετά την αναστολή του άρθρου 370, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή στην αστυνομία και συνολικά στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν όλες τις «απαραίτητες προφυλάξεις» για την «τήρηση της τάξης».

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πακιστάν, που «καταδίκασε δριμύτατα» την ανάκληση της αυτονομίας του ινδικού Κασμίρ, τονίζοντας σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι η κυβέρνηση «θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατές επιλογές για να αντιδράσει στα παράνομα αυτά μέτρα».

Η ινδική επαρχία Τζαμού - Κασμίρ είναι ένα μόνο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης του Κασμίρ, τμήματα της οποίας ελέγχουν σήμερα η Ινδία, το Πακιστάν αλλά και η Κίνα. Καθόλου τυχαία, το Κασμίρ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των σημαντικότερων πολέμων Ινδίας - Πακιστάν και η δράση αποσχιστικών κινημάτων παρέμενε ισχυρή.

Αντιδράσεις Μαδούρο στις νέες αμερικανικές απειλές

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας προκάλεσαν οι νέες απειλές των ΗΠΑ, αυτή τη φορά για την επιβολή εμπορικού αποκλεισμού. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να επιβάλει εμπάργκο στο Καράκας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε «ναι, κάτι τέτοιο εξετάζεται».

Εντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έκανε λόγο για «παράνομη απειλή» των ΗΠΑ. «Κανένας δεν επιβάλλει αποκλεισμό στη Βενεζουέλα!», σημείωσε σε δημόσια παρέμβασή του και πρόσθεσε ότι έδωσε οδηγίες στον πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ να καταγγείλει αυτήν την «παράνομη και εγκληματική απειλή του Ντόναλντ Τραμπ: Τον ναυτικό αποκλεισμό και την απομόνωση της Βενεζουέλας», συμπληρώνοντας: «Οι θάλασσες της Βενεζουέλας θα παραμείνουν ελεύθερες, κυρίαρχες και ανεξάρτητες, θα τις διαπλέουμε όπως θέλουμε».

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται κανονικά στα νησιά Μπαρμπάδος οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και την αντιπολίτευση, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, που έχει ρόλο διαμεσολαβητή, εξέδωσε για πρώτη φορά σχετική ανακοίνωση. Υποστήριξε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με «αποτελεσματικό τρόπο» και ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές «επανέλαβαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν για την αναζήτηση μιας συμφωνημένης και συνταγματικής λύσης, επικεντρωμένης στην ευημερία του λαού της Βενεζουέλας». Σημειώνει δε τη σημασία οι δύο πλευρές «να δείχνουν σύνεση στις ενέργειες και στις δηλώσεις τους, ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε αποτελέσματα».

ΡΩΣΙΑ
Ατέλειωτος πύρινος εφιάλτης στη Σιβηρία

Δορυφορική λήψη από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία

Roscosmos Space Agency

Δορυφορική λήψη από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία
ΜΟΣΧΑ.--

Εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα δεκάδες πύρινα μέτωπα στη Σιβηρία, παρά τις εντατικές - πλην καθυστερημένες - προσπάθειες πυρόσβεσης από τη μεριά του ρωσικού στρατού και τους χιλιάδες τόνους νερού που ρίχνουν εδώ και λίγες μέρες αεροσκάφη τύπων «IL-76» και «Mi-8».

Ανακοινώσεις ρωσικών περιβαλλοντικών οργανώσεων ανεβάζουν σε τουλάχιστον 4.300.000 στρέμματα τις αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις, ενώ από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές ασφυκτιούν ή υποφέρουν από δύσπνοια χιλιάδες κάτοικοι τουλάχιστον 70 περιοχών σε συνολική έκταση τουλάχιστον 30.000 τ. χλμ., κυρίως στις αχανείς περιοχές της βόρειας Γιακουτίας και στις ανατολικές περιοχές Κρασνογιάρκσκ και Ιρκούτσκ. Κοντά στα πύρινα μέτωπα σημειώθηκαν χτες εκρήξεις και σε αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στρατού στο Κρασνογιάρσκ, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εξαιτίας και της δραματικής μείωσης των πόρων σε δασικές υπηρεσίες και ειδικές επιστημονικές ομάδες που είχαν αναλάβει επί ΕΣΣΔ την προστασία των αχανών δασικών εκτάσεων.

Οι φωτιές στη Σιβηρία έδωσαν νέα αφορμή για τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία η Ουάσιγκτον επανέλαβε την προσφορά της για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ