ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ευρήματα από τις ανασκαφές στην Κέρο και το Δασκαλιό

Από τις ανασκαφές
Από τις ανασκαφές
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει την περιοδική έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ» στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, παρουσιάζοντας αρχαιολογικό υλικό από τις ανασκαφές στο νησί που φαίνεται απέναντι, την Κέρο, αλλά και το Δασκαλιό, το οποίο πλέον είναι ένα μικρό νησάκι λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ενώ στα χρόνια των ευρημάτων ήταν το ακρωτήρι της. Τα δύο αυτά μέρη αποτελούσαν σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200 - 2100 π.Χ.).

Η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκατριών ετών, που διεξάγεται στο Δασκαλιό από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με τη συνεργασία και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έδωσε εξαιρετικά ευρήματα, παγκόσμιας αναγνώρισης, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Δασκαλιό, ήρθαν στο φως πλήθος επιβλητικές και πυκνά δομημένες κατασκευές, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές θέσεις των προϊστορικών Κυκλάδων. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι το Δασκαλιό καλυπτόταν σχεδόν εξολοκλήρου με μοναδικά μνημειακά οικοδομήματα, χτισμένα με πέτρα από τη Νάξο, παρά την απόσταση των περίπου 10 χιλιομέτρων που χωρίζει τα δύο νησιά. Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν την προηγμένη τεχνογνωσία και κατασκευαστική δεινότητα αυτού του πολιτισμού, 1.000 ολόκληρα χρόνια πριν από τα φημισμένα ανάκτορα των Μυκηναίων. Φαίνεται ότι διατηρούσε πολλές επαφές με γειτονικά νησιά, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα αλλά και τη Μικρά Ασία. Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση και ακμή του Δασκαλιού φαίνεται να έπαιξε ο μοναδικής σημασίας χώρος τελετουργιών, ο οποίος είχε αναπτυχθεί πολύ κοντά του, στην Κέρο, δεχόμενος ταξιδιώτες από τα νησιά των Κυκλάδων που έφταναν μέχρι εκεί για να τηρήσουν μια μακρά παράδοση απόθεσης σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και άλλων ξεχωριστών αντικειμένων.

Η έκθεση αρθρώνεται σε δύο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση του σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Επιμέλεια έκθεσης: Στέφανος Κεραμίδας, αρχαιολόγος - μουσειολόγος.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιούλη έως 30 Σεπτέμβρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09.00 - 12.00 και 17.00 - 21.30, Τρίτη κλειστά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» στη Λυρική

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι νέοι της όπερας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώνει τη δεύτερη εκπαιδευτική περίοδό του με την παρουσίαση του αριστουργήματος του Βιντσέντζο Μπελλίνι «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» στις 5 και 13 Ιούλη, στις 20.00, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Νικολέτας Φιλόσογλου.

Η όπερα του Μπελλίνι «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» εστιάζει στην τραγική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και όχι τόσο στον διάσημο έρωτά τους. Ο Φελίτσε Ρομάνι στο λιμπρέτο του δεν βασίστηκε στον Σαίξπηρ, ο οποίος τότε ήταν ελάχιστα γνωστός στην Ιταλία, αλλά ανέτρεξε στις ίδιες λογοτεχνικές πηγές του 15ου και του 16ου αιώνα στις οποίες στράφηκε και ο Αγγλος δραματουργός.

Στους «Καπουλέτους» η μουσική γλώσσα του Μπελλίνι αποκτά τα χαρακτηριστικά για τα οποία ο συνθέτης έγινε διάσημος: Οι εμβατηριακοί του ρυθμοί έχουν δύναμη και σφρίγος και η μουσική αναδίδει έναν νοσταλγικό, μελαγχολικό και δίχως αιχμές λυρισμό. Αν και σήμερα το γεγονός ότι ο ρόλος του Ρωμαίου γράφτηκε για γυναικεία φωνή μοιάζει σχεδόν ακατανόητο, εντούτοις στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν ακόμα συνηθισμένο για αισθητικούς αλλά και πρακτικούς λόγους.

Με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της παράστασης από τα ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Ο Κ. Παλαμάς
Ο Κ. Παλαμάς
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών παρουσιάζει την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιούλη στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας έργα του Μανώλη Καλομοίρη σε ποίηση Κωστή Παλαμά, με σολίστ την Μαίρη - Ελεν Νέζη (μέτζο σοπράνο), τον Γιάννη Μαυρίδη (βιολί), υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και αφήγηση του Δημήτρη Γκοτσόπουλου.

Τίτλος της συναυλίας «Μια νεράιδα μ' εγέννησεν από θνητό πατέρα...» και είναι προς τιμήν του Κωστή Παλαμά που το 2019 συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη γέννησή του.

Θα ακουστούν οι συνθέσεις:

Α' Μέρος

  • Νησιώτικες Ζωγραφιές. Σουίτα επάνω σε δωδεκανησιακά μοτίβα, για βιολί σόλο και ορχήστρα.

Της Αυγής

Νανούρισμα

Σούστα

Σολίστ: Γιάννης Μαυρίδης

  • Μαγιοβότανα. Λυρικός κύκλος για μια φωνή και ορχήστρα από την ποιητική συλλογή του Κωστή Παλαμά «Ιαμβοι και ανάπαιστοι».

Σολίστ: Μαίρη - Ελεν Νέζη

Β' Μέρος

  • Παλαμική Συμφωνία. Συμφωνία αρ. 3 σε ρε ελάσσονα για ορχήστρα και έναν εξάγγελο.
Ο «Ερωτόκριτος» από τους «Χαΐνηδες»

Οι «Χαΐνηδες» και η ομάδα χορού «Κι όμΩς κινείται» παρουσιάζουν σήμερα Τετάρτη, στο Κηποθέατρο Παπάγου και στο πλαίσιο μιας περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Σχετικά με την παράσταση, ο Δ. Αποστολάκης αναφέρει πως είναι «μια τραγουδαφήγηση, που πότισε με τέτοιο απόλυτο τρόπο τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο - αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

Για μας, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθιά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του είναι συγκινητικά στο παρόν...».

Συντελεστές:

Μουσική: «Χαΐνηδες»: Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (τραγούδι - κιθάρα), Σπυριδούλα Μπάκα (τραγούδι), Τάκης Κανέλλος (κρουστά), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο, μαντολίνο), Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο), Γιάννης Νόνης (μπάσο).

Κίνηση: «Κι όμΩς κινείται», χορός - ακροβασία: Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αντιγόνη Λινάρδου, Χριστόφορος Μακατσώρης, Αλέξανδρος Νούσκας, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Λία Χαμηλοθώρη.

Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου. Σκηνικός χώρος: «Κι όμΩς κινείται».

«Πάμε Σινεμά;» με την Μαρία Φαραντούρη

Την Τετάρτη 10 Ιούλη στις 21.00, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συμπράττει με την Μαρία Φαραντούρη σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Πάμε Σινεμά;», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Μαρία Φαραντούρη, η οποία θα ερμηνεύσει ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα τραγούδια του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου, έχει τη χαρά να συνεργαστεί σ' αυτό το ξεχωριστό μουσικό ταξίδι με εξαιρετικούς συνεργάτες, που όλοι μαζί υπόσχονται να μετατρέψουν αυτή τη βραδιά σε μια μεγάλη, αξέχαστη μουσική γιορτή.

Συντελεστές: Αφήγηση: Γιάννης Στάνκογλου. Συμμετέχει ο Θοδωρής Βουτσικάκης. Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Σολίστ: Χρήστος Παπαγεωργίου (πιάνο). Συμπράττει με δύο τραγούδια η Κορίνα Λεγάκη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ