ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Απαράδεκτος αποκλεισμός μαθητών του Εσπερινού Λυκείου από τις εξετάσεις

Eurokinissi

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός εργαζόμενων μαθητών Εσπερινού Λυκείου στα Χανιά από τις πανελλαδικές εξετάσεις, λόγω της άρνησης από πλευράς της εργοδοσίας τους να τους δώσει άδεια να συμμετάσχουν.

Οπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), «η διευθύντρια του σχολείου που ενημέρωσε για το απαράδεκτο αυτό γεγονός ανέφερε ότι είχε προτείνει να επικοινωνήσει το σχολείο με τους εργοδότες, αλλά οι μαθητές αρνήθηκαν κάτι τέτοιο, "φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους ή τα αρνητικά σχόλια από τους συναδέλφους τους". Η ανάλγητη στάση των εργοδοτών διευκολύνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να υποστηρίζει το δικαίωμα αυτό για τους εργαζόμενους μαθητές, παρόλο που τα σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν διεκδικήσει να υπάρξει μια νομική κατοχύρωση για τους μαθητές από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς να έχει υπάρξει καμία θετική ανταπόκριση». Η ΑΣΕ ζητά άμεση παρέμβαση από την πολιτεία ώστε οι μαθητές αυτοί να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη, που προβλέπονται για μαθητές που είχαν σοβαρό κώλυμα για να δώσουν στην κανονική εξεταστική περίοδο.

Το γεγονός καταγγέλλουν με ψηφίσματά τους σειρά σωματείων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ, χτες το μεσημέρι, έγινε παρέμβαση από εκπαιδευτικούς της τοπικής ΕΛΜΕ στο Παράρτημα Χανίων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Το συγκεκριμένο συμβάν αποκαλύπτει με τον πιο προφανή τρόπο ότι η τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ, που στην πλειοψηφία τους είναι οικογενειάρχες, να συνδυάσουν τον αγώνα για την επιβίωση με τον αγώνα για τη μόρφωση, να πάρουν ένα απολυτήριο, δεν συγκινεί την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις μπροστά στα κέρδη και στην "κανονικότητα" των αμέτρητων ωρών εργασίας χωρίς δικαιώματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ. Τονίζει παράλληλα πως «τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το οπλοστάσιο ώστε να μπορεί η εργοδοσία να κάνει ό,τι χρειαστεί στο κυνήγι του κέρδους, να μη λογαριάζει τίποτα.

Αυτό το συμβάν έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα που βλέπουμε καθημερινά στα Χανιά και που δείχνει ότι μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν υπολογίζεται τίποτα άλλο. Μειωμένο προσωπικό, αυξημένα και εξαντλητικά ωράρια, μηδαμινά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, εργατικά "ατυχήματα" είναι η κατάσταση που επικρατεί». Τονίζει επίσης πως «η κατάσταση αυτή αποδεικνύει στην πράξη ότι η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται στον νομό, τα τεράστια κέρδη στον κλάδο του τουρισμού, δεν αφορά όλους. Από τη μία, κερδίζουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι μεγάλοι ξενοδόχοι και, από την άλλη, οι εργαζόμενοι ζούνε όλο και χειρότερα. Αποδεικνύει επίσης ότι άμεσα πρέπει να ανοίξει ακόμα περισσότερο η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, να συσπειρωθούν ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν όλοι μαζί τα δικαιώματά τους, να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργάνωση και διεκδίκηση».

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, σε χτεσινή του ανακοίνωση τονίζει πως «μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων», χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται σε κανένα μέτρο τόσο για τη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και γενικότερα για τους εργαζόμενους μαθητές που το δικαίωμά τους στις εξετάσεις βρίσκεται στο έλεος των εργοδοτών.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Η χρόνια αδιοριστία των αναπληρωτών έχει υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Κριτήριο ψήφου μπροστά στις ερχόμενες εκλογές μπορούν και πρέπει να κάνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί την κοροϊδία που έχουν υποστεί για το θέμα των μόνιμων διορισμών. Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συζήτηση που αναπτύσσεται στους εκπαιδευτικούς και τη στάση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) σημειώνει αναλυτικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εδώ και 4,5 χρόνια, δεν πραγματοποίησε ούτε έναν μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικού, με εξαίρεση περίπου 450 διορισμούς από δικαστικές αποφάσεις. Κάθε Σεπτέμβρη εξάγγελλε 20 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς και κάθε Ιούνη πραγματοποιούσε 27 χιλιάδες απολύσεις. Εξαπάτησε επανειλημμένα χιλιάδες αναπληρωτές - συμβασιούχους, που γυρίζουν όλη τη χώρα με μια βαλίτσα στο χέρι. Είχε βέβαια και καλό δάσκαλο... Η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2015, προεκλογικά, "υποσχέθηκε" 10 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που ποτέ δεν έκανε!

Η κοροϊδία είναι διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις που κινούνται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο της ΕΕ, των ματωμένων πλεονασμάτων, της εξοικονόμησης δαπανών, ώστε να εξασφαλίζονται προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τσακώνονται για την αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: "Η θέση μας είναι αναλογία 1:1" και κατηγορεί τη ΝΔ ότι "θέλει αναλογία 1:5". Πραγματικά ποιον κοροϊδεύουν; Στα δικά τους χρόνια, με 1ο, 2ο και 3ο μνημόνιο, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αποχώρησαν από τα σχολεία πάνω από 35.000 εκπαιδευτικοί. Η αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων είναι 1:77! Ας αφήσουν λοιπόν τις κοκορομαχίες και τα ψέματα. Η χρόνια αδιοριστία έχει υπογραφή και των δύο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές περηφανεύεται πως υπέγραψε εγκριτική για 10.500 διορισμούς για τις σχολικές χρονιές 2020-21 και 2021-22. Μιλάνε δηλαδή για διορισμούς μετά από 2 χρόνια! Τελικά, μήπως μας δουλεύουν; Εδώ δεν δεσμεύονται ξεκάθαρα ούτε για το αν οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα ολοκληρωθούν, ώστε οι συνάδελφοι, από την αρχή της χρονιάς, να βρίσκονται στα σχολεία και μας υπόσχονται διορισμούς μετά από 2 χρόνια; Είναι άθλια η επιδίωξή τους να τεθούν σε προεκλογική ομηρία χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που θα κληθούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για τους νέους πίνακες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι τα κόμματα των απολύσεων και της ελαστικής εργασίας των αναπληρωτών. Η πραγματικότητα είναι ότι πάνω από 30.000 συνάδελφοί μας, σε λίγες μέρες, θα πάρουν το χαρτί της απόλυσης και θα μπουν στο τούνελ της ανεργίας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας για την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά, για όλους τους αναπληρωτές που στηρίζουν τη λειτουργία των σχολείων τα τελευταία χρόνια, ψήφισε τον νόμο 4589/2019, δηλαδή τα κριτήρια απολύσεων αναπληρωτών και ανακύκλωσης της ανεργίας. Η ΝΔ συμφωνεί με τη λογική των κριτηρίων και τον "πυρήνα του προσοντολογίου", σημαία άλλωστε της πολιτικής της είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Το λέμε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα: Δεν διαλέγουμε τρόπο απόλυσης (προσοντολόγια, γραπτοί διαγωνισμοί ΑΣΕΠ ή ό,τι άλλο). Δεν διαλέγουμε τρόπο ανακύκλωσης της ανεργίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ικανοποιηθεί το μόνο δίκαιο αίτημα που φώναξαν δυνατά όλοι οι εκπαιδευτικοί στις μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος έχοντας απέναντί τους τα ΜΑΤ, τη βία και την καταστολή:

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών!

Τουλάχιστον 30.000 μόνιμοι διορισμοί, για να δοθεί εδώ και τώρα λύση στο άθλιο καθεστώς της αναπλήρωσης και της εργασιακής ομηρίας, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και πάνω από όλα να ικανοποιηθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας!».

Φοιτητική κινητοποίηση για τη σίτιση στην Κομοτηνή

Κινητοποίηση στη λέσχη των Εστιών στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή δυνάμεις της ΚΝΕ, με αφορμή την ιδιωτικοποίησή της και τα εμπόδια που μπαίνουν για τους φοιτητές από τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Πλέον αποκλείονται από τη δωρεάν σίτιση όσοι φοιτητές δεν μένουν στις Εστίες, ακόμα και όσοι μένουν στις Εστίες που είναι λίγα βήματα πιο μακριά, στις Εστίες του «Cosmopolis».

Στην κινητοποίηση οι δυνάμεις της ΚΝΕ απαίτησαν και πέτυχαν να μην πληρώσει κανένας φοιτητής για να φάει, ώστε να μπορούν να σιτιστούν τόσο οι φοιτητές των Εστιών όσο και οι φοιτητές που έχουν μαθήματα στις σχολές που είναι δίπλα στη λέσχη, αλλά μπορεί να μη μένουν στις Εστίες.

Ακόμα, οι φοιτητές συζήτησαν και με τους εργαζόμενους στη λέσχη, που απασχολούνται με συμβάσεις ακόμα και της μιας μέρας, εξηγώντας ότι τους θέλουν δίπλα τους στον αγώνα των φοιτητών να σιτίζονται δωρεάν και ταυτόχρονα να απομακρυνθούν οι εργολάβοι από τη φοιτητική μέριμνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις του Σεπτέμβρη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τον αποκλεισμό μαθητών από τις πανελλαδικές

Σε σχόλιό του για τον αποκλεισμό των τεσσάρων μαθητών του Εσπερινού Λυκείου Χανίων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Καταγγέλλουμε τον απαράδεκτο αποκλεισμό μαθητών εσπερινών σχολείων από τις πανελλαδικές εξετάσεις, εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να τους δώσουν άδεια.

Η στάση των εργοδοτών διευκολύνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να υποστηρίζει το δικαίωμα αυτό για τους εργαζόμενους μαθητές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο που θα αντιμετωπίζει θετικά τους εργαζόμενους μαθητές.

Το δίκαιο είναι οι μαθητές αυτοί να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις του Σεπτέμβρη, που προβλέπονται για μαθητές που είχαν σοβαρό κώλυμα για να δώσουν πανελλήνιες. Αυτό πρέπει να εξασφαλίσει εδώ και τώρα το υπουργείο Παιδείας και όχι να χύνει κροκοδείλια δάκρυα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ