ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση εκχώρησε δικαιώματα σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την τέχνη και τους καλλιτέχνες

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΕΕΤΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΕΕΤΕ
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και της υπουργού Πολιτισμού Μ. Ζορμπά. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΕΕΤΕ αναφέρθηκαν για μία ακόμα φορά στα πάγια αιτήματα των εικαστικών δημιουργών, που δεν υλοποιήθηκαν ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς και στην ανάγκη στήριξης του συγκεκριμένου φορέα, που εκπροσωπεί 6.000 εικαστικούς.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΕΤΕ για τη συνάντηση έχει ως εξής:

«Μετά την εξαγγελία των εκλογών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μάη η από πριν προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ του ΕΕΤΕ με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

Βέβαια, επικαλούμενη τις επερχόμενες εκλογές, δεν απάντησε η κ. υπουργός στα πάγια αιτήματα του χώρου των εικαστικών, αιτήματα στα οποία δεν έγινε κανένα βήμα - όπως και με τις προηγούμενες διακυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ούτε και σε αυτή την τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

  • Λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών.
  • Αύξηση του αριθμού και του ύψους των συντάξεων καλλιτεχνών - λογοτεχνών του ΥΠΠΟΑ.
  • Εφαρμογή του ψηφισμένου από το 1997 νόμου για τη διάθεση του 1% της συμβατικής δαπάνης των δημοσίων κτιρίων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε αυτά.
  • Θέσπιση κυρώσεων για εκείνους που δεν εφαρμόζουν τον νόμο του 1%.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ κατέθεσε αίτημα έκτακτης επιχορήγησης του ΕΕΤΕ - ακόμα μια φορά - με 150.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν η σταθερή υποχρηματοδότηση του ΕΕΤΕ και τα λειτουργικά προβλήματα που αυτή δημιουργεί.

Επισημάνθηκε η ανάγκη - έστω και την τελευταία στιγμή - να στηριχθεί η δράση του συλλογικού φορέα των 6.000 εικαστικών καλλιτεχνών, η ανάδειξη χωρίς αποκλεισμούς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ενίσχυση της περιφερειακής δράσης και οργάνωσης του ΕΕΤΕ σε όλη τη χώρα, δράσεις που θα αναδείξουν το καλλιτεχνικό δυναμικό που ζει σε κάθε Περιφέρεια: Εκθεση με θέμα το "Αξιον Εστί" στη Λιβαδειά και στη Στερεά Ελλάδα, για τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη, με θέμα τη λαϊκή παράδοση στην Ηπειρο, έκθεση με θέμα "Αστικό Τοπίο" που θα γίνει σε συνεργασία με το MOMUS στη Θεσσαλονίκη, τη μεγάλη ιστορική έκθεση "ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ: Από την προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα" στην Αθήνα, Συνέδριο Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Πάτρα κ.λπ.

Τα μεγάλα θέματα του χώρου των Εικαστικών Τεχνών παραμένουν άλυτα εδώ και πολλές δεκαετίες, παρά τις προσπάθειες του ΕΕΤΕ και τους αγώνες των καλλιτεχνών.

Η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες δεν "ακούμπησαν" το πώς ζουν οι καλλιτέχνες. Απεναντίας πήραν μέτρα και νομοθέτησαν εκχωρώντας δικαιώματα σε όσους εκμεταλλεύονται την τέχνη και τους καλλιτέχνες, χαρίζοντας "γην και ύδωρ" σε μεγαλοεπιχειρηματίες, μάνατζερ και "παραγωγούς".

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί έστω και την τελευταία στιγμή την υπουργό Πολιτισμού κ. Ζορμπά να στηρίξει με έκτακτη επιχορήγηση το ΕΕΤΕ, ώστε να υλοποιήσει σημαντικούς για την τέχνη και την κοινωνία σκοπούς του».

Δράσεις για τα 10 χρόνια του Μουσείου της Ακρόπολης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, διοργανώνονται ενδιαφέρουσες δράσεις, διαλέξεις και συναυλίες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Από τις 11 Ιούνη έως τις 31 Οκτώβρη στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου θα φιλοξενηθεί η έκθεση «ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την Πέμπτη 13 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, ο Ιταλός καθηγητής Τζιοβάνι Βέρι θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τα αληθινά χρώματα των γλυπτών του Παρθενώνα: Αποδείξεις από ίχνη αυθεντικής πολυχρωμίας και η ερμηνεία τους». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Την Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, ο Σταύρος Ξαρχάκος στον προαύλιο χώρο του Μουσείου θα δώσει μια μοναδική ορχηστρική συναυλία. Θα ακουστούν γνωστά μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και Μάνου Χατζηδάκι. Τη συγκεκριμένη βραδιά, το Μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο από τις 8 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο τις συγκεκριμένες ώρες.

Την Πέμπτη 20 Ιούνη, μέρα των γενεθλίων του Μουσείου, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Την Παρασκευή 21 Ιούνη, ανασκαφή θα είναι επισκέψιμη για το κοινό με το εισιτήριο γενικής εισόδου. Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς με διάρκεια ζωής από τα Κλασικά έως τα Βυζαντινά χρόνια.

Φεστιβάλ τζαζ στην Πάτρα

Ο σπουδαίος τρομπετίστας Mathias Eick
Ο σπουδαίος τρομπετίστας Mathias Eick
Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται το Σάββατο οι συναυλίες του «Jazz+Πράξεις 2019», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών και χρόνο με το χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό. Για τρεις μέρες, στον όμορφο χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο τους, φωτίζουν ποικίλες «περιοχές» της τζαζ.

Σήμερα Πέμπτη, η Greek Fusion Orchestra (Γιώργος Παλαμιώτης, Σάκης Τσινούκας, Γιώργος Μπερερής, Fender Rhodes, Κώστας Φόρτσας, Τάσος Φωτίου και Γιάννης Αγγελόπουλος) παρουσιάζει τις συνθέσεις του Κυριάκου Σφέτσα, που συνδέουν την τζαζ με τις παραδοσιακές φόρμες και την ελληνική μουσική, σε μια «γέφυρα» από τις πιο ξεχωριστές που έχουν επιχειρηθεί. Αύριο Παρασκευή, το ελληνικό κουαρτέτο Next Step Quartet συμπράττει με τον σπουδαίο Ισραηλινό σαξοφωνίστα Gilad Atzmon. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο με την εμφάνιση - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - ενός από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, του τρομπετίστα Mathias Eick.

Συναυλία κλασικής μουσικής με ελεύθερη είσοδο

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα την Παρασκευή 21 Ιούνη στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ερμηνεύει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού έργα των Φέλιξ Μέντελσον, Σεργκέι Προκόφιεφ και Νίκου Σκαλκώτα, σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Οποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθεύεται τα δελτία εισόδου στα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου), στο Ηρώδειο και μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση: www.greekfestival.gr.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα εξής έργα:

Α' Μέρος

Φέλιξ Μέντελσον: Εισαγωγή «Οι Εβρίδες» (Το σπήλαιο Φίνγκαλ) σε Σι ελάσσονα, έργο 26.

Σεργκέι Προκόφιεφ: Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε Σολ ελάσσονα, έργο 16.

Β' Μέρος

Νίκος Σκαλκώτας: «Η θάλασσα», λαϊκό μπαλέτο (1949).

Σολίστ: Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο).

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Εκθεση ζωγραφικής

Από σήμερα Πέμπτη έως το Σάββατο 22 Ιούνη, ο χώρος τέχνης «Μελάνυθρος» (Ζάππα 4, Καλλιμάρμαρο) θα φιλοξενήσει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ναταλίας Βαλλιάνου - Γκούροβα με θέμα «Αφαίρεση. Προσεγγίσεις του αθέατου». Οπως σημειώνει η ζωγράφος: «Η τέχνη είναι πάντα μια πρόσκληση να δει κανείς, να νιώσει, να σκεφτεί, να θεωρήσει και να αναθεωρήσει, να συζητήσει, να ανακαλύψει. Σας προσκαλώ όλους να κάνουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 11 Ιούνη στις 20.00 θα παρουσιαστεί performance με θέμα «Διάλογος μέσω της τέχνης. Μουσική και ζωγραφική συνήχηση».

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 17.30 - 21.00, Σάββατο 11.00 - 14.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ