Το πρόγραμμα, που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια μέσα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αφορά την επιδότηση των τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
Οι αναπληρωτές υπουργοί εκτίμησαν ότι φέτος θα καλυφθούν «περισσότερες από 140.000 θέσεις», ενώ πρόσθεσαν ότι «στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών». Ωστόσο, ο στόχος των 140.000 θέσεων είναι μικρότερος ακόμα και από τον αριθμό των περσινών αιτήσεων, οι οποίες αφορούσαν 161.360 παιδιά.
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, οι δύο υπουργοί διαφήμισαν την αύξησή της «στα 270 εκατ. ευρώ το 2019/2020, από 234 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι». Η αύξηση της χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους τα τελευταία χρόνια, όμως, είναι η άλλη πλευρά της μείωσης των ευρωπαϊκών πόρων. Ετσι, ο Θ. Γκοτσόπουλος σημείωσε πως «στο νέο ΕΣΠΑ πιθανώς δεν θα υπάρχει συγχρηματοδοτούμενο αυτό το πρόγραμμα», ενώ ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για πέρασμα «από τους ευρωπαϊκούς πόρους στον κρατικό προϋπολογισμό». Παρά τους πανηγυρισμούς του υπουργού για την ένταξή του «στους μόνιμους θεσμούς του κοινωνικού κράτους», η πραγματικότητα είναι πως το πρόγραμμα δεν μπορεί ούτε έχει στόχο να καλύψει τη δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
Προκειμένου να δουν το όνομά τους στον κατάλογο των «ωφελούμενων» και να πάρουν το voucher, οι γονείς πρέπει αφενός να μην «κοπούν» από τους όρους και τις προϋποθέσεις, αφετέρου να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη μοριοδότηση από τους υπόλοιπους για να διεκδικήσουν μία από τις περιορισμένες θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.
«Διαβατήριο» για μια θέση είναι η κατάταξη των οικογενειών ως προς το επίσημο όριο της φτώχειας (9.450 ευρώ για 4μελή οικογένεια στην περσινή πρόσκληση). Είναι ενδεικτικό ότι το 81% των οικογενειών τα παιδιά των οποίων εντάχθηκαν την περσινή χρονιά είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ!
Από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκλείονται οικογένειες με βάση εισοδηματικά κριτήρια (πέρσι 27.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για την τετραμελή οικογένεια). Αντίστοιχα, οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.
Ο αποκλεισμός χιλιάδων οικογενειών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μόνο μια επιμέρους ψηφίδα ενός γενικότερου προβλήματος. Οπως παραδέχθηκε η Θ. Φωτίου, σε 161 δήμους δεν υπάρχουν βρεφικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα οι μητέρες να μην υποβάλλουν καν αιτήσεις. Αντίστοιχα, 83 δήμοι «προσφέρουν 100 - 200% λιγότερες θέσεις στο πρόγραμμα», ενώ 48 δήμοι «έχουν διπλάσια και επιπλέον ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, μόλις 33 δήμοι «καλύπτουν με τις διατιθέμενες θέσεις τον αριθμό των voucher που δίνονται».
Τέλος, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν αλλαγές στη διαδικασία, με βάση τις οποίες έως τις 15 Ιούλη θα οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι και θα πραγματοποιηθεί μία μόνο κατανομή των voucher.
Σημαντική άνοδο σημείωσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης» (Βόρεια - Ανατολική Αττική) και «Ρόζα Ιμβριώτη» (Βύρωνας, Καισαριανή και Παγκράτι), στις αρχαιρεσίες για αντιπροσώπους στην 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2017):
Στον Σύλλογο «Ο Σωκράτης» ψήφισαν 1.141 εκπαιδευτικοί (986) και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.036 (875). Ελαβαν: «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» 839 ψήφους (739) και 9 αντιπροσώπους (8). «Απέναντι Οχθη» («Παρεμβάσεις») 78 ψήφους (136) και 1 αντιπρόσωπο (2). «Δημοκρατική Συνεργασία» 82 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, και «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών» 37 ψήφους χωρίς αντιπρόσωπο.
Στο Σύλλογο «Ρόζα Ιμβριώτη» ψήφισαν 506 (445) και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 477 (410). Ελαβαν: «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» 271 ψήφους (224) - 3 αντιπροσώπους (2). ΔΑΚΕ 84 ψήφους (75) και 1 αντιπρόσωπο (1). «Αν. Ριζ. Παρέμβαση» 71 ψήφους (88) και 1 αντιπρόσωπο (1). ΕΚΕ 26 ψήφους (23) χωρίς αντιπρόσωπο. ΔΗΣΥ 25 ψήφους χωρίς αντιπρόσωπο.
Οπως σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», «η νέα σημαντική άνοδος της ΑΣΕ στα σωματεία αυτά δείχνει την εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών της βάσης στη γραμμή και στο πλαίσιο πάλης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Εκπαίδευση, που στρέφεται ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ στην Παιδεία, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ...) και στηρίζεται από τα συνδικαλιστικά τους ποδάρια (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ). (...)
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πραγματικά ελπιδοφόρα! Ακόμα πιο μαζική η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις διαδικασίες και ιδιαίτερα στις αρχαιρεσίες (ήδη ψήφιζαν πάνω από 65.000 εκπαιδευτικοί) και αναμένεται αύξηση!
Η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" χαιρετίζει τους συναδέλφους που συμμετέχουν στις ΓΣ και στις αρχαιρεσίες και καλεί τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας να συμμετάσχουν μαζικά και να αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων στη ΔΟΕ, για να σταματήσει να είναι Ομοσπονδία - στήριγμα των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και να γίνει μαχητική Ομοσπονδία, όπλο οργάνωσης και αγώνα των εκπαιδευτικών! Συνεχίζουμε πιο δυνατά!».
Ούτε οι μισοί από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που εξαφανίζονται δεν εντοπίζονται από τις αρχές, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αυτά, από τα 1.110 εξαφανισθέντα παιδιά το 2019, βρέθηκαν τα 421. Παράλληλα, το πρώτο τετράμηνο του 2019 εξαφανίστηκαν 404 παιδιά, εκ των οποίων έχουν βρεθεί τα 137.
Επίσης, πέρα από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, το 2018 εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα και άλλα 299 παιδιά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, εκ των οποίων 123 αγόρια, από τα οποία ανευρέθηκαν τα 96 και αναζητούνται 27. Την ίδια χρονιά, εξαφανίστηκαν 176 κορίτσια, βρέθηκαν τα 161 και αναζητούνται 15. Μέχρι τις 11 Μάη του 2019 (πρώτο 4μηνο του 2019), εξαφανίστηκαν 45 αγόρια και 71 κορίτσια. Εντοπίστηκαν 39 αγόρια και αναζητούνται 6, ενώ βρέθηκαν 58 κορίτσια και αναζητούνται 13. Το ποσοστό ανεύρεσης ανέρχεται για το 2018 στο 85,9% και για το πρώτο 4μηνο του 2019 στο 82,2%.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2018 χειρίστηκε 191 περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν, εκ των οποίων εντοπίστηκαν τα 148. Το πρώτο τετράμηνο του 2019 εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν 37 παιδιά, εκ των οποίων έχουν βρεθεί τα 33.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση με αφορμή την 25η Μάη, Παγκόσμια Μέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στο Ζάππειο.
Αποφυλακίζεται μετά από έξι χρόνια ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός. Το Εφετείο μείωσε χτες τη μία ποινή του Ν. Ρωμανού από 18 σε 14 χρόνια, πατώντας σε σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, που αναγνώριζε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς τα χρόνια του εγκλεισμού του. Να σημειωθεί ότι στα χέρια του Ν. Ρωμανού είχε αφήσει την τελευταία του πνοή το 2008 ο 15χρονος Αλ. Γρηγορόπουλος, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον αστυνομικό Επ. Κορκονέα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2013, ο 20χρονος Ν. Ρωμανός συνελήφθη μαζί με ακόμα τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης, και η τελεσίδικη ποινή που του επιβλήθηκε ήταν κάθειρξη 11 χρόνια. Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.
Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητείται σήμερα η αναίρεση επί του βουλεύματος για την άδεια του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, το οποίο θα αποφασίσει αν θα υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης. Σε περίπτωση αναίρεσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου θα συνεδριάσει με άλλη σύνθεση, για να κρίνει ξανά το αίτημα χορήγησης της άδειας του κρατούμενου.
Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προχώρησε την Παρασκευή στο αίτημα αναίρεσης επί του βουλεύματος με το οποίο οι δικαστές του Βόλου είχαν κρίνει ότι δεν μπορεί να δοθεί νέα άδεια στον Δ. Κουφοντίνα. Η ανώτατη εισαγγελέας επικαλέστηκε παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες οι πολυ-ισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας. Σημειώνεται ότι η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει για την ασκηθείσα αναίρεση ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».
Την Παρασκευή το μέλος της «17 Νοέμβρη» μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας από τις 2 Μάη επιδεινώθηκε.