ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αλλεπάλληλα τα εργατικά «ατυχήματα» σε υπηρεσίες των δήμων

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, όταν κατέρρευσε η γερανογέφυρα στο γκαράζ του δήμου Ηλιούπολης
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, όταν κατέρρευσε η γερανογέφυρα στο γκαράζ του δήμου Ηλιούπολης
Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα», που σημειώθηκε στις 19/3 με θύμα συμβασιούχο της «κοινωφελούς εργασίας» στο δήμο Λαρισαίων, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο ανάλογων «ατυχημάτων» στις υπηρεσίες των δήμων.

Το νέο «ατύχημα» έγινε στην Πινακοθήκη Λάρισας, όταν ο συμβασιούχος εργαζόμενος έπεσε από ύψος περίπου 3 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών που εκτελούνταν χωρίς τη χρήση σκαλωσιάς. Ο εργαζόμενος νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ευτυχώς γλίτωσε τα χειρότερα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας, αφού επισημαίνει ότι «αιτία των εργατικών ατυχημάτων, όπως και το συγκεκριμένο, δεν είναι ούτε η "κακιά στιγμή" ούτε η "κακιά ώρα", όπως θέλουν να παρουσιάσουν κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων», σημειώνει: «Η δημοτική αρχή συνεχίζει με την ίδια πολιτική αντίληψη και πρακτική της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ) όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), την εντατικοποίηση της δουλειάς - πολύ περισσότερο τώρα μπροστά στις εκλογές - τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Γι' αυτούς φταίει πάντα ο εργάτης. Γιατί γλίστρησε, γιατί έκανε κάποιο λάθος, γιατί δεν πρόσεξε... Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα από αυτά που δεν μπορούν να κρυφτούν με τις ανέξοδες δηλώσεις συμπάθειας και συμπόνιας των κυβερνητικών εκπροσώπων που νομοθετούν και των δημάρχων που στηρίζουν όλο αυτό το εγκληματικά αντεργατικό, αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος της ανθρώπινης ζωής».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Σύλλογος τονίζει: «Μόνο εμείς, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας, με τον αγώνα μας, μπορούμε να παλέψουμε και να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες, μισθούς και ωράρια στο ύψος των σημερινών αναγκών μας».

Κατάρρευση γερανογέφυρας στο γκαράζ του δήμου Ηλιούπολης

Μόνο από τύχη δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί από την κατάρρευση της γερανογέφυρας στο γκαράζ του δήμου Ηλιούπολης, την περασμένη Πέμπτη, καθώς, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο, η κατάρρευση έγινε σε ώρα που οι εργαζόμενοι δούλευαν επισκευάζοντας οχήματα.

To σοβαρό ατύχημα «επιβάλλει τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων στο γκαράζ καθώς και των υπόλοιπων χώρων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε συνθήκες ασφάλειας», σημειώνει το Σωματείο.

Ζητά από τη δημοτική αρχή να δώσει απαντήσεις για τις διαδικασίες ελέγχου και συντήρησης της γερανογέφυρας, αλλά και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Μεταξύ άλλων, στέκεται στην εντατικοποίηση που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού, στη μη τήρηση κανόνων ασφαλείας στα γερανοφόρα οχήματα, αλλά και την «υγειονομική βόμβα» που έχει δημιουργηθεί στο πλυντήριο αυτοκινήτων λόγω των λυμάτων που λιμνάζουν.

Στο φόντο αυτό, προσθέτει πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ανεμβολίαστοι από το Μάρτη του 2018, η τελευταία φορά που υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις ήταν το Δεκέμβρη του 2017, ενώ ο διαγωνισμός για τα μέσα ατομικής προστασίας για το 2018 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, «με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να αγοράζουν μόνοι τους ακόμα και γάντια για να προστατεύσουν την υγεία τους».

Δράμα: Κάλυψη των εργατοπατέρων στα εργοδοτικά εγκλήματα στα μαρμαράδικα

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική για την κάλυψη που δίνουν οι εργατοπατέρες στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, είναι η στάση που κρατά η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας, απέναντι στα θανατηφόρα και τα άλλα σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» στα κάτεργα του κλάδου του μαρμάρου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, οι εκλεγμένοι του στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη 6/3, κατέθεσαν πρόταση για γενική απεργία στη Δράμα, προκειμένου να οργανωθεί ο αγώνας εναντίον των εργοδοτικών εγκλημάτων στον κλάδο του μαρμάρου. Η ΠΑΣΚίτικη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου ωστόσο απέρριψε την πρόταση.

Στην αντίληψη της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, το πρόβλημα των θανάτων και των τραυματισμών των εργαζομένων μπορεί να αντιμετωπιστεί... με σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια, σε συνεργασία μάλιστα με την εργοδοσία του κλάδου, η οποία όπως λένε «έχει καταλάβει ότι δεν πάει άλλο»!

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας επισημαίνει: «Η πρόταση αυτή αναδεικνύει ως τον σημαντικότερο παράγοντα των θανάτων την έλλειψη της εκπαίδευσης και την απροσεξία των εργαζομένων. Ακριβώς όπως επιδιώκουν οι εργοδότες, εξωραΐζει την κατάσταση στον κλάδο. Την απίστευτη εντατικοποίηση, το εξαήμερο δουλειάς, τις υπερωρίες, τους χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τη δυσκολία της εργασίας. Λαμβάνει ως δεδομένη την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες και επιδιώκει να τους φορτώσει και την ευθύνη της ασφάλειάς τους. Καμία κουβέντα για αγώνα να καταργηθεί το εξαήμερο και να αυξηθούν οι μισθοί, να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε έναν κλάδο που έχει τεράστια κερδοφορία. Ολα αυτά για την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου δεν έχουν σχέση με την υγιεινή και ασφάλεια, δεν έχουν σχέση με τους θανάτους και τους τραυματισμούς...».

Κινητοποίηση των εργαζομένων στη διακίνηση του Τύπου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει αύριο Πέμπτη 28/3 η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., έξω από τα γραφεία του σωματείου (Αιόλου 104), απ' όπου θα πορευτούν στο υπουργείο. Απαιτεί μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους και οικονομική στήριξη των εργαζομένων στο πρακτορείο «Ευρώπη».

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Ευρώπη» έχουν βρεθεί «ξεκρέμαστοι» μετά την παύση εργασιών της εταιρείας, από τον Αύγουστο του 2017, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρατά στάση ανοχής «απέναντι στην εργοδοσία, στους εκδότες, που συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα την επιχειρηματική τους δράση». Το εναπομείναν πρακτορείο «Αργος», όπως καταγγέλλει η Ενωση, «προχωράει σε απολύσεις και έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχιστούν οι περικοπές σε όλα τα επίπεδα». Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται «τα επιχειρηματικά παιχνίδια μεταξύ των εκδοτών και αγοραπωλησίες μετοχών που έτσι κι αλλιώς δεν προοιωνίζονται τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους».

«Στις συνεχείς παρεμβάσεις μας για να βρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στην "Ευρώπη", η στάση του υπουργείου Εργασίας εξαντλείται σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ή στην προκλητική απάντηση: "Δεν προβλέπεται". Για τους εργαζόμενους "δεν προβλέπεται" τίποτε, αλλά για τους εργοδότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με νομοθετικές παρεμβάσεις της, η κυβέρνηση φροντίζει να "προβλέπεται" μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων, στα μετοχικά μερίσματα, ζεστό χρήμα μέσω διαφόρων προγραμμάτων», σημειώνει το σωματείο στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, η Ενωση καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 31/3, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

ΔΑΣ ΟΤΑ
Ενημέρωση για τη συνάντηση Ομοσπονδίας - ΥΠΟΙΚ

Στη συνάντηση της ΠΟΕ ΟΤΑ με τον υπουργό Οικονομικών στις 21 Μάρτη αναφέρεται ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ. Για το επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας ο υπουργός δήλωσε ότι θα περικοπεί μόνο σε διοικητικούς υπαλλήλους και δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την πρόταση της κυβερνητικής επιτροπής για μείωση κατά 32% των ειδικοτήτων στις οποίες θα χορηγείται.

Η ΔΑΣ αναφέρει ότι «το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άρνησή του να προχωρήσει σε δημόσια δέσμευση και την πρόσφατη παράταση του παλιού καθεστώτος ουσιαστικά μέχρι τις εκλογές, γεννά πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Πρέπει να παραμείνουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση, με αίτημα τη διατήρηση του επιδόματος σε όλες τις κατηγορίες και την προσθήκη νέων ειδικοτήτων».

Παράλληλα, καταγγέλλει την κυβέρνηση, που καταψήφισε τροπολογία (κατατέθηκε από το ΚΚΕ) για τον μη συμψηφισμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και του οικογενειακού επιδόματος με την «προσωπική διαφορά», με τη δικαιολογία ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών! Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δεν δεσμεύτηκε για τη στάση που θα κρατήσει, παραπέμποντας το θέμα σε μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Για το ζήτημα των αντιδραστικών αλλαγών στις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων και μετά τα όσα είπε ο υπουργός, η ΔΑΣ σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή ευρωενωσιακών Οδηγιών «για τη λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να στοιχίσει τη διοικητική ιεραρχία στην εφαρμογή των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών της, όπως η απρόσκοπτη είσπραξη των μικρών χρεών των δημοτών. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι και το προηγούμενο καθεστώς δεν αξιοποιούνταν με την ίδια στόχευση, όπως π.χ. με τη χρήση του προληπτικού ελέγχου ώστε να μην πληρώνονται οι συνάδελφοι συμβασιούχοι».

Τέλος, η ΔΑΣ ζήτησε την άμεση καταβολή με νομοθετική ρύθμιση του 25% του μισθού, για το διάστημα της διαθεσιμότητας, των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών. Και εδώ ο υπουργός δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση στα κεντρικά της ΔΕΗ

Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Ηράκλειο έκαναν την περασμένη Παρασκευή (22/3) η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ) και σωματεία της περιοχής. Ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, που αντιμετωπίζουν το ρεύμα ως εμπόρευμα, καταδικάζοντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, ενώ την ίδια ώρα «μπουκώνουν» το κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις στο ρεύμα, για να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Οπως επεσήμανε ο Σωκράτης Χρήστος, γγ της ΕΙΥΗ, υπάρχουν περιπτώσεις χαρακτηριστικές της κατάστασης που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αναφέροντας ως παράδειγμα εργαζόμενη η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται σταθερή φαρμακευτική αγωγή ψυγείου, κινδυνεύει όμως με διακοπή ρεύματος, όπως και έναν ακόμα εργαζόμενο, με πέντε προστατευόμενα μέλη, μεταξύ τους και ανήλικα παιδιά. Η ΕΙΥΗ κάλεσε όσους εργαζόμενους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και υπογραμμίζει πως η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στον μαζικό και οργανωμένο αγώνα, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ