ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία»:
  • «ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» ΤΗΣ ΕΕ: Φορτώνουν κέρδη, ζημιές και ανταγωνισμούς στις πλάτες των λαών
  • ΔΙΚΤΥΑ «5ης ΓΕΝΙΑΣ»: Οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες...
  • ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT: Δείγμα της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης στην ΕΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - «ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ»
Φορτώνουν κέρδη, ζημιές και ανταγωνισμούς στις πλάτες των λαών

Associated Press

Απόλυτα ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ με φόντο την πορεία διαμόρφωσης της «Τραπεζικής Ενωσης» είναι το σχέδιο που ξετυλίγουν κυβέρνηση και «θεσμοί», τόσο γύρω από τη διάλυση της παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία όσο και γενικότερα για τη διαχείριση της μάζας με τα κάθε είδους «κόκκινα» δάνεια που έχουν στοιβαχτεί στους ισολογισμούς των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και προκειμένου να στηριχτεί η τρέχουσα φάση της ανάκαμψης του κεφαλαίου θα φορτωθούν με ιδιαίτερη ένταση στις λαϊκές πλάτες. Παράλληλα, δρομολογούνται και τα νέα κρατικά πακέτα στήριξης των ελληνικών τραπεζών με στόχο την απαλλαγή τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων και προκειμένου να τονωθούν οι ροές χρηματοδότησης στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις και τους ομίλους.

Επιμερισμός κινδύνων για τα «κόκκινα» δάνεια

«Η Τραπεζική Ενωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με παράλληλη επίτευξη της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβρης 2018) με φόντο το σχέδιο διαμόρφωσης «κοινού ταμείου» κρατικών και τραπεζικών διασώσεων στην ΕΕ, που δρομολογείται μέσω της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). Η διαμόρφωση του «κοινού ταμείου» διασώσεων με τη σειρά της, η οποία έτσι και αλλιώς φουντώνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών - μελών, προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια ειδικά στους σχετικά αδύναμους κρίκους, όπως είναι η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιμεριστούν οι «κίνδυνοι» στο πλαίσιο της «αναλογικότητας» και των μέσων όρων που επικρατούν κάθε φορά στην ΕΕ.


Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σε σχέση με τη συνολική μάζα των δανείων) στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα συνέχισαν να μειώνονται το α' εξάμηνο του 2018, φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 3,4% «και πλησιάζουν πάλι τα προ κρίσης επίπεδα», ενώ ο συνολικός όγκος «μη εξυπηρετούμενων δανείων» σε επίπεδο ΕΕ διαμορφώνεται στα 820 δισ. ευρώ.

Η έκθεση επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «παρά τα ενθαρρυντικά αυτά σημάδια, τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για ορισμένα κράτη - μέλη».

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ με ποσοστό 44,9%. Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1%, η Πορτογαλία με 11,7% και η Ιταλία με 10%, όπου η αποκλιμάκωση ήρθε ως αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων και ενισχύσεων με μοντέλα αντίστοιχα με αυτά που βρίσκονται σήμερα στα αντιλαϊκά παζάρια για την περίπτωση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Η «εμβάθυνση της ΟΝΕ»

Την ίδια ώρα, η διαμόρφωση της «Τραπεζικής Ενωσης» αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ στην πορεία για την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» (ΟΝΕ).

Μεταξύ άλλων, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει:

-- Σε ό,τι αφορά τον ESM, να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-- Παράλληλα, ο αναβαθμισμένος ΕSM σχεδιάζεται να αναλάβει και το ρόλο «διασώστη» «ύστατης καταφυγής» για τράπεζες της Ευρωζώνης που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κινδύνους κατάρρευσης και αφού βέβαια προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί τα άλλα διαθέσιμα μέσα (π.χ. ανακεφαλαιοποιήσεις, «κουρέματα» κ.ά.), που σε κάθε περίπτωση θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί.

Τα επίδικα αφορούν στη διαμόρφωση «ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών» καθώς και το «ενιαίο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων».

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών» αλλά και αυτά για την «εγγύηση των καταθέσεων» θα προέλθουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με σταδιακές εκταμιεύσεις σε ορίζοντα ετών. Η προοπτική αυτή αποτελεί ένα ακόμη πεδίο ενδοαστικής διαπάλης γύρω από τον επιμερισμό των κινδύνων με κυρίαρχο ζήτημα την απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

«Εξειδικεύσεις» με τη στρατηγική του κεφαλαίου

Σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι τα «μνημόνια διαρκείας» για το λαό είναι εδώ, και με βάση και τα παραπάνω, η πρόσφατη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία εστιάζει και στο ζήτημα της «προστασίας» στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια λαϊκών νοικοκυριών. Αναφορικά με τις «εκκρεμότητες» για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός «σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών» που πρέπει να διευθετηθούν.

Οπως λένε, το νέο σύστημα «προστασίας» πρέπει να είναι «προσωρινό», με στόχο την «προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών», χωρίς να ενθαρρύνει τις «στρατηγικές αθετήσεις». Επιπλέον, σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για πιθανές επιπτώσεις στους ισολογισμούς τραπεζών αλλά και για τον ποσοτικό προσδιορισμό των «δημοσιονομικών επιπτώσεων», δηλαδή για το ύψος των κρατικών κονδυλίων που θα αποδοθούν στις τράπεζες μέσω της επιδότησης των δόσεων.

Εν αναμονή και των τελικών αντιλαϊκών διατάξεων, η Κομισιόν θέτει σειρά από «αστερίσκους» και παρατηρήσεις αναφορικά με τα «όρια επιλεξιμότητας» (π.χ. περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια), τον «κίνδυνο» για τη διαμόρφωση καθεστώτος «προστασίας» παράλληλα με τον υπάρχοντα νόμο, αλλά και «καθυστερήσεων» στην εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η κλιμάκωση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες για την απαλλαγή τους από τα «κόκκινα» δάνεια. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι, «οι αρχές θα πρέπει να εμβαθύνουν την ανάλυσή τους σχετικά με τους πιθανούς λόγους για το υψηλό ποσοστό αποτυχίας ηλεκτρονικών δημοπρασιών και να λάβουν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα».

Φρέσκα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών...

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται το νέο σχήμα με την εταιρεία «ειδικού σκοπού» (κατά το πρότυπο των «κακών τραπεζών»), όπου θα μεταβιβαστούν μεγάλα πακέτα προβληματικών χαρτοφυλακίων, σχήμα που θα πρέπει να πάρει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σε συνδυασμό με τη διάλυση της «προστασίας» στην πρώτη κατοικία, ο αντιλαϊκός σχεδιασμός περιλαμβάνει έτσι κι αλλιώς και τη νέα φουρνιά με τα κρατικά πακέτα στήριξης και διάσωσης των τραπεζών.

Πρόκειται για τη μεταφορά πακέτων με προβληματικά δάνεια δεκάδων δισ. ευρώ από τις τράπεζες σε εταιρείες «ειδικού σκοπού», κάτω από καθεστώς κρατικών εγγυήσεων, «διασφαλίσεων» και προνομίων. Μάλιστα, η κυβέρνηση, μετά από υποδείξεις των «θεσμών» και βέβαια και των εγχώριων τραπεζών, «υιοθέτησε» και τις δυο «εναλλακτικές» προτάσεις (από Τράπεζα της Ελλάδας και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), που υπάρχουν για τον σκοπό αυτό. Στόχος είναι να περάσουν και οι δυο προτάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου ο καθένας από τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους να επιλέξει λύση ή κάποιο συνδυασμό κομμένο και ραμμένο στα δικά του μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, ενώ αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των επόμενων κύκλων «μεταμνημονιακής αξιολόγησης».

Οπως όλα δείχνουν, η έγκριση του σχεδίου προϋποθέτει τη μεταβίβαση των δανείων με βάση τις τρέχουσες αγοραίες τιμές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα απαξιωμένες σε σχέση με τις ονομαστικές αξίες των προβληματικών δανείων.

Ως καίριο ζήτημα εμφανίζεται και αυτό της «αξιοπιστίας» της κρατικής εγγύησης επί των προβληματικών δανείων που θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία «ειδικού σκοπού».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται η παροχή «ζεστής» κρατικής εγγύησης με την «αξιοποίηση» σημαντικού τμήματος από τα «δημοσιονομικά αποθέματα» (λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας»), που έχει σωρεύσει η κυβέρνηση από τη φοροληστεία του λαού και τις περικοπές ακόμα και για τις πλέον στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.


Α. Σ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ