ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το ΚΕΘΕΑ θα έπρεπε να είναι ο βασικός συνομιλητής του δήμου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Την ανησυχία τους για το νέο επικίνδυνο βήμα στη λογική της «διαχείρισης - μείωσης της βλάβης», αυτό της θεσμοθέτησης των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών, αλλά και για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης κι επανένταξης μετέφεραν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Ν. Σοφιανός περιόδευσε στις υπηρεσίες του Κέντρου στο Μετς, συνοδευόμενος από τις υποψήφιες δημοτικές συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τόνια Κατσάνου και Ελπίδα Νασιοπούλου.

Σε συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του Κέντρου, Βασίλη Γκιτάκο, ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και του μετέφερε τις θέσεις του Κόμματος γύρω από τη νομοθέτηση για τους ΧΕΧ, το οποίο στηρίζουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και ανέδειξε ότι δίνεται άλλο ένα χτύπημα στην απεξάρτηση, ενώ νομιμοποιείται ουσιαστικά όλο το κύκλωμα. Ταυτόχρονα, «εντείνεται η προώθηση της "ψυχαγωγικής χρήσης" της κάνναβης. Κάνουν εκδηλώσεις, έχουν ανοίξει καταστήματα, διαφημίζουν τον "ανθό της κάνναβης", κάνουν φεστιβάλ κ.ο.κ. Οι ίδιοι λένε μάλιστα ότι επόμενο βήμα είναι η αύξηση της περιεκτικότητας», ανέφερε ο Ν. Σοφιανός. Τονίζοντας ότι το ΚΕΘΕΑ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια πρακτικά υπονομεύεται από την πολιτική των κυβερνήσεων, όπως της σημερινής, αφού «δεν γίνεται πρόληψη όταν αθωώνεται το χασίς».

Αμέσως μετά, ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε σε συγκέντρωση του προσωπικού αναδεικνύοντας τη διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στο έργο του ΚΕΘΕΑ, που, όπως είπε, βασίζεται σε μια συναντίληψη γύρω από το πώς πρέπει να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα, στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με επίκεντρο την πρόληψη και τη θεραπεία, την προσπάθεια στήριξης και επανένταξης.

Αναφέρθηκε στην «πολιτική μείωσης της βλάβης» από τα ναρκωτικά, που εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια, και περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες, τις οποίες προωθεί και η δημοτική αρχή της Αθήνας. Σε αυτήν την πολιτική εντάσσεται και η θεσμοθέτηση των ΧΕΧ, σημείωσε, προσθέτοντας ότι συνδέεται και με τη συζήτηση γύρω από τη «βελτίωση του "τουριστικού προϊόντος", με τη λογική αντί να "τρυπιέται" ο εξαρτημένος, να μπει σε χώρους, όπου θα "εποπτεύεται" η χρήση».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με αυτές τις λογικές αναδεικνύοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η ιδιωτική συνταγογράφηση, η γενίκευση της παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης από ιδιωτικές εταιρείες, δηλαδή η γενίκευση μιας πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος και υπονόμευσης της πρόληψης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η υποστελέχωση των δομών θεραπείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, η υποχρηματοδότηση, η δυσκολία να ανοίξουν νέες μονάδες εκεί που υπάρχουν ανάγκες».

«Φυσικά και ο δήμος της Αθήνας, η "κεντροαριστερά", που βρίσκεται στο τιμόνι του, λειτουργεί με την κυρίαρχη πολιτική της "μείωσης της βλάβης". Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, είναι χαρακτηριστική η υποστελέχωση των 7 Κέντρων Πρόληψης που έχει ο δήμος, με αποτέλεσμα να μη γίνονται προγράμματα, να μη φτάνει αυτή η προσπάθεια στις γειτονιές», ανέφερε.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, τόνισε ότι η στάση της δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων ουσιαστικά εχθρεύεται την πρόληψη και τη θεραπεία, κι αυτό φάνηκε π.χ. όσες φορές η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δημιουργηθούν τέτοια προγράμματα, που να αξιοποιούν τις συλλογικότητες της πόλης, όπως το ΚΕΘΕΑ, με τη δεδομένη γνώση και πείρα που έχει. «Ολα αυτά αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, γιατί κύριο μέλημά τους είναι να εξαφανιστούν απλά οι εξαρτημένοι από το δρόμο...».

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αποτυπώθηκε ότι την ίδια στιγμή που ο δήμος υπονομεύει έναν τέτοιο σχεδιασμό είναι ιδιαίτερα «απλόχερος» με διάφορες ΜΚΟ, που βεβαίως κινούνται στην ίδια λογική, αυτή της «μείωσης της βλάβης». Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, έχει συγκροτηθεί ένα «λόμπι» από τέτοιες οργανώσεις, που προωθούν την ατζέντα διαχείρισης της εξάρτησης και όχι αντιμετώπισής της.

Σχολιάζοντας αυτήν την πραγματικότητα, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι οι ΜΚΟ βρίσκονται σχεδόν παντού, σε κάθε υπηρεσία του δήμου. Κι επανέλαβε ότι ο δήμος θα έπρεπε να έχει ως βασικούς συνομιλητές του το ΚΕΘΕΑ και φορείς, όπως τους συλλόγους γονέων, και όχι τις κάθε λογής ΜΚΟ. Και μαζί με τα Κέντρα Πρόληψης να κινητοποιεί ένα ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να φτιάχνει ένα συντονισμένο πρόγραμμα παρέμβασης, να γίνεται γνωστό στις γειτονιές αυτό το έργο. «Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι κομμουνιστές εκεί που ασκούν διοίκηση στους πέντε δήμους της χώρας. Στον αντίποδα, η δημοτική αρχή της Αθήνας στέκεται εχθρικά στην προσπάθεια να ανοίξει αυτό το θέμα ολοκληρωμένα. Και την ίδια στιγμή που δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ΜΚΟ, το ΚΕΘΕΑ υποχρηματοδοτείται», είπε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πάρουν πρωτοβουλίες, «θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για να μην εθιστεί η νεολαία στη λογική ότι υπάρχουν και καλές ουσίες». Κάλεσε, μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις, οι εργαζόμενοι να πάνε στις κάλπες «όχι με κριτήριο τις μειωμένες απαιτήσεις και το "μικρότερο κακό", αλλά με βάση τις ανάγκες του λαού, και στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών».

ΝΙΚΑΙΑ
Στις εκλογές να δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στις δυνάμεις που τσακίζουν το λαό

Ο Γ. Πρωτούλης με τον Π. Κατηφέ
Ο Γ. Πρωτούλης με τον Π. Κατηφέ
Περιοδεία στη Νίκαια των ηρωικών λαϊκών αγώνων πραγματοποίησε την Παρασκευή 22/2 ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Μαζί του ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας Παναγιώτης Κατηφές και ο Στέλιος Μπενετάτος, δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Νίκαιας εκλεγμένος με τον συνδυασμό του ΚΚΕ. Επίσης, ο τραγουδιστής Δημήτρης Κανέλλος και ο ηθοποιός Τάσος Σωτηράκης, δυο αξιόλογοι καλλιτέχνες, υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Νίκαια.

Ο Γ. Πρωτούλης μίλησε με αυτοαπασχολούμενους και κατοίκους στον πεζόδρομο της οδού Τσαλδάρη, στο κέντρο της Νίκαιας, ακούγοντας τα προβλήματά τους. Τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τις επερχόμενες εκλογές, για να δώσουν την απάντηση που αρμόζει στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στα κόμματα του κεφαλαίου, στην πολιτική που υπηρετούν από κοινού με την περιφερειακή αρχή και δημοτικές αρχές, όπως της Νίκαιας, μια πολιτική που φέρνει φτώχεια και ανεργία στους εργαζόμενους, λουκέτο στα μικρά εμπορομάγαζα.

Ο Π. Κατηφές ανέδειξε τα ενιαία κριτήρια της μάχης που δίνουν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: «Στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία είναι και η αντεπίθεσή μας. Η πολιτική που εφαρμόζουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες συντελεί και εξειδικεύει σε αυτή την επίθεση. Στο ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τη Νίκαια και το Ρέντη συμμετέχουν άνθρωποι με συμβολή στους κοινωνικούς αγώνες, με δράση και προσφορά στο εργατικό κίνημα, στο κίνημα της Παιδείας, εκλεγμένοι στους Συλλόγους Γονέων, επιστήμονες, νέοι, φοιτητές, επαγγελματίες. Πιο δυνατοί από ποτέ, όλοι μαζί βγαίνουν δυναμικά μπροστά για τις ανάγκες του λαού», ανέφερε.

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στη μάχη «της καρέκλας» που γίνεται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην ευκολία με την οποία στελέχη και βουλευτές τους μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο, αναδεικνύοντας ότι το έδαφος είναι η κοινή τους στρατηγική, η συμφωνία τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, στην εφαρμογή των μνημονίων.

Ακόμη, μετέφερε ξεκάθαρα το μήνυμα πως αυτό που χρειάζεται είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη. Καλώντας σε ενίσχυση του Κόμματος, «για να κάνει ο λαός την πραγματική διαφορά, για να ενισχυθεί η πάλη του και η διεκδίκηση. Ολοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες, ενάντια στον κοινό εχθρό, το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια, που φέρνουν συνεχώς νέα βάσανα».

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις και οι περιοδείες στην Αττική

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 11.30 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, θα επισκεφτεί τα Γραφεία της Περιφέρειας στη Λεωφόρο Συγγρού, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., στο Κουκάκι, στην καφετέρια «Παντιέρα» (πεζόδρομος Γεωργάκη Ολυμπίου 7 & Βεΐκου), θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

-- Στις 9 π.μ., ο Αντώνης Χοροζάνης, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων, θα επισκεφτεί το Τελωνείο Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.30 μ.μ., η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίων Αναργύρων - Καματερού, στο ΚΑΠΗ Γεροβουνού, θα παρουσιάσει υποψήφιους συμβούλους στο δήμο και στον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Θοδωρής Σκολαρίκος.

-- Στις 7 μ.μ., στον Αγιο Δημήτριο, στην ταβέρνα «Το Κατώι» (Π.Π. Γερμανού & Βοσπόρου), θα μιλήσει σε σύσκεψη της ΚΟΒ ΕΒΕ της περιοχής η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.

Την Πέμπτη 28 Φλεβάρη:

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης θα μιλήσει σε συγκέντρωση ναυτεργατών στο πλοίο «Festos Palace», στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2.

-- Στις 10 π.μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Μαιευτήριο «Μητέρα», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Δραπετσώνας - Κερατσινίου, θα επισκεφτεί τα Τελωνεία Β, Γ και Δ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΣΕ (οδός Καρόλου).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ