ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ ΠΟΘΑ
Καταγγέλλει κάλυψη του προεδρείου στις νοθείες της ΟΙΥΕ

Η ΔΑΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας (αποτελείται από ομάδες προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο έσπευσε να κοινοποιήσει το δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) για τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου (βλέπε σελίδες 12 - 13). Σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για να μας πει τι; Οτι για όλα φταίνε το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστές του, που απαιτούν να γίνει το συνέδριο της ΟΙΥΕ ένα συνέδριο για τους εργαζόμενους και όχι για τους εργοδότες, χωρίς "μαϊμούδες" αντιπροσώπους, χωρίς εργοδότες - συνδικαλιστές και χωρίς "μπράβους" των εργοδοτών. Αναδημοσιεύοντας το δελτίο Τύπου αποδέχονται ουσιαστικά τη διαστρέβλωση των γεγονότων, που είναι κατάφωρη, δείχνουν με ποιον είναι και τι πραγματικά φοβούνται».

Καλούν κάθε συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο που δεν αντέχει την κοροϊδία να τους γυρίσει την πλάτη, υπενθυμίζοντας και γεγονότα της κυβερνητικής παράταξης στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος: «Δεν ξεχνάμε τις μεθοδεύσεις τους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, ΠΟΘΑ, με νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων. Δεν ξεχνάμε την αμεσότητα να σβήσουν κάθε φωνή αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν ξεχνάμε την πρεμούρα τους να συγκαλύψουν την κατάσταση του "κράτους εν κράτει" που επικρατεί στο ΚΠΙΣΝ ΑΕ, σύμφωνα με τις επιταγές του "μεγαλοευεργέτη" Νιάρχου. Δεν ξεχνάμε τα εμπόδια που έβαζαν στις διαπραγματεύσεις των μουσικών και ηθοποιών για σύμβαση στο ελεύθερο θέατρο, όπου ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εργοδότες. Δεν ξεχνάμε τη στάση τους στη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης των ηθοποιών στο ΚΘΒΕ, όπου προσπαθούσαν με την καθοδήγηση του υπουργείου να απομονώσουν το ΣΕΗ με διάφορα τεχνάσματα. Δεν θα τους αφήσουμε να μας παραμυθιάζουν. Οι μάσκες τους έπεσαν πριν το τέλος της αποκριάς».

Οι «Υπεραστικοί» στο Στέκι

Εχουμε τραγουδήσει μαζί τους σε κινητοποιήσεις, στα Φεστιβάλ, σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Ηρθε η στιγμή να απολαύσουμε τους «Υπεραστικούς» και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), την Παρασκευή 1 Μάρτη, στις 21.00.

Σε δήλωσή τους σχετικά με αυτήν τη μοναδική εμφάνιση αναφέρουν:

«Τραγουδάμε για την εργατική τάξη που παράγει όλο τον κοινωνικό πλούτο, χωρίς να τον καρπώνεται. Με την καλλιτεχνική μας παραγωγή και δράση παίρνουμε ανοιχτά θέση, προσπαθώντας για μια τέχνη οργανική στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Στεκόμαστε στο πλευρό της τάξης μας, στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, στο πλευρό αυτών που παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, αυτών που αγωνίζονται για την κοινωνικοποιημένη ανθρωπότητα, προχωρώντας αταλάντευτοι στον δρόμο της ταξικής πάλης.

Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για την πρόσκληση να παρουσιάσουμε στο Στέκι Πολιτισμού σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά τραγούδια, δίπλα σε παλαιότερα, εδραιωμένα πια στη συνείδηση του λαού μας, τραγούδια του αγώνα».

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις. Μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το Στέκι (ώρες 14.00 - 21.00).

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλέφωνο 210.8823.674, email steki@kne.gr

Ο Ρίτσος, το ψέμα και αυτό που τους πονάει

Εδώ και δύο Σάββατα ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην «Καθημερινή» με ύφος χιλίων καρδιναλίων ασχολείται με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Τα επιχειρήματά του γνωστά. Τα έχουν πει και άλλοι πολλοί πριν από αυτόν. Τα έλεγαν και όταν ο Ρίτσος ζούσε και γνώριζε από το επίσημο κράτος φυλακίσεις, διώξεις, εξορίες, λογοκρισία. Τι είπε λοιπόν; Το πρώτο Σάββατο μέμφεται τον ποιητή ότι υποτασσόταν «σε μια αξία που θεωρείς υπέρτερη της ποιητικής δημιουργίας και των απαιτήσεών της». Ως παράδειγμα φέρνει και το ποίημα που υποστηρίζει ότι έγραψε ο Γ. Ρίτσος για τα «σοβιετικά τανκς που "χόρευαν" στην Πράγα το 1968».

Η κόρη του ποιητή, Ερη Ρίτσου, με ανάρτησή της στο «Facebook» απάντησε με ένα κείμενο με τίτλο: «Ο Ρίτσος και το ψέμα». Αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Είδα στην "Καθημερινή" το άρθρο που επισυνάπτω. Λοιπόν για να τελειώνει αυτή η ιστορία της τεράστιας ψευτιάς που λέγεται εδώ και χρόνια και που παρ' όλες τις διαψεύσεις επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ο Ρίτσος ουδέποτε έγραψε ποίημα για να υμνήσει τα σοβιετικά τανκς που "χόρευαν" στην Πράγα και ουδέποτε αναφέρθηκε σε αυτά. Το όλο θέμα ξεκίνησε από μια προσωπική συζήτηση που είχε γίνει παρόντος του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Λιάνη. Ο Ρίτσος είχε γυρίσει από τη Μόσχα όπου είχε παρακολουθήσει την παρέλαση της Πρωτομαγιάς και αυτήν περιέγραφε λέγοντας πόσο τον είχε εντυπωσιάσει "η χαρά του κόσμου που περνούσε, κρατώντας λουλούδια, οι μανάδες με τα μωρά αγκαλιά, οι γέροι με τα παράσημα στο στήθος, παντού χαμόγελα, λουλούδια και μπαλόνια. Μια τεράστια γιορτή. Και ήταν τέτοια η ατμόσφαιρα της χαράς που ακόμα και στην στρατιωτική παρέλαση είχες την εντύπωση πως και τα τανκς χόρευαν". Αυτή την περιγραφή σε μια καθαρά προσωπική κουβέντα, την πήρε ο κ. Λιάνης και την επόμενη μέρα την έκανε ρεπορτάζ γράφοντας πως τα "τανκς χορεύουν" και έτσι ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία που στη συνέχεια έγινε "τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύουν" και στη συνέχεια έγινε "Ο Ρίτσος έγραψε ποίημα για τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύοντας". Βεβαίως, ο κ. Λιάνης τα διέψευσε όλα αυτά και έγραψε το τι πραγματικά είχε ειπωθεί και πώς, αλλά φυσικά κανείς δεν έδωσε σημασία στη διάψευση, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο ίδιος ο Ρίτσος, άνθρωπος εξαιρετικά αξιοπρεπής και περήφανος, δεν θέλησε ποτέ να απαντήσει σε όσα γελοία γράφτηκαν σχετικά με το θέμα και από "επώνυμους αριστερούς" της εποχής, θεωρώντας υποτιμητικό για κείνον να απαντήσει σε ένα ψεύδος και να "δικαιολογηθεί" για κάτι που ποτέ δεν είπε ή έκανε».

Ο Τ. Θεοδωρόπουλος όμως «ξαναχτυπά» και αυτό το Σάββατο. Αν και ομολογεί το ψέμα του πρώτου σημειώματος, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ναι μεν «ο Ρίτσος έχει γράψει εξαιρετική ποίηση», έχει γράψει όμως «και πολύ κακή ποίηση» και ότι το μεγάλο θέμα είναι «η υποταγή του αριστερού διανοουμένου στην κομματική νομιμοφροσύνη». Αυτό λοιπόν είναι το μεγάλο του πρόβλημα! Η στράτευση του καλλιτέχνη στον κόσμο των πιο πρωτοπόρων ιδεών, η ένταξή του στο ΚΚΕ, η ικανότητα που του έδωσε αυτή η θεωρία και αυτή η επιλογή ζωής να καταφέρει να κρατήσει «ως την άκρη την ανθρώπινη ευθύνη, μέσα στο αδιάψευστο φως, όταν χιλιάδες μάτια σε βλέπουν και χιλιάδες αυτιά σ' ακούν». Για τον Ρίτσο η ποίηση οφείλει να είναι «οδηγός μάχης» για τη ζωή, «ένα όπλο και μια σημαία» στα χέρια του λαού στον αγώνα του για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας. Και αυτό ενοχλούσε και συνεχίζει να ενοχλεί...

Οσο γι' αυτήν τη νέα λογοκρισία που γνωρίζει ο Ρίτσος στις μέρες μας, σχετικά με το διαχωρισμό της ποίησής του σε «σπουδαία» και μη, για τα επικαιρικά του ποιήματα, που τα κατατάσσουν στη «μη ποίηση», ο Ρίτσος φρόντισε και μέσα από το έργο του να απαντήσει:

«Αν ήθελα να σφαντάξω μπορούσα να πετάξω

ξέρω καλά τα μυστικά των πουλιών όπως και της σιωπής.

Προτίμησα τη γη, κάθουμαι κατάχαμα στο ζεστό χώμα.

Μοιράζομαι τη μοίρα τους και την παλεύω.

Είπα ναι και κόκκινο

όπου έπρεπε είπα όχι στους άλλους και σε μένα.

Εχω τη λαδωμένη τραγιάσκα του Λένιν, μια οδοντόβουρτσα, μια τσατσάρα

φτιάχνω σταμνιά, τσουκάλια, αγαλμάτια με αρχιλόχωμα.

Φτιάχνω με λυγαριά και καλάμι καλάθια για τ' αυγά και τα μήλα

φτιάχνω ποιήματα για μικρούς και μεγάλους, πεθαμένους κι αγέννητους».


Α. Πρ.

Απονεμήθηκαν τα Οσκαρ

Πραγματοποιήθηκε η 91η τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ξεχώρισαν οι ταινίες «Πράσινο Βιβλίο», «Ρόμα», «Black Panther» και «Bohemian Rhapsody». Οσο για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, τελικά έφυγε με ένα Οσκαρ - ήταν υποψήφια για δέκα - αυτό του Α' Γυναικείου Ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν.

Το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας έλαβε το «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι, όπου αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του Αφροαμερικανού πιανίστα Ντον Σέρλι (Μαχέρσαλα Αλι), ο οποίος αποφασίζει να πραγματοποιήσει τη δεκαετία του '60 μουσική περιοδεία σε Πολιτείες του αμερικάνικου Νότου. Θα προσλάβει τον Τόνι Λιπ (Βίγκο Μόρτενσεν), έναν Ιταλοαμερικανό μπράβο, για να τον συνοδεύσει. Οδηγός τους θα είναι το «Πράσινο Βιβλίο», όπου αναφέρει τα ελάχιστα καταλύματα, εστιατόρια κ.λπ. που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς. Ελαβε επίσης το Οσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και ο Μαχέρσαλα Αλι το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.

Η «Ρόμα», ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, που προβαλλόταν παράλληλα με τους κινηματογράφους και σε διαδικτυακή πλατφόρμα, απέσπασε τα Οσκαρ Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, που αναφέρεται στο συγκρότημα Queen και τον τραγουδιστή τους, Φρέντι Μέρκιουρι, απέσπασε το Οσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Ράμι Μάλεκ. Απέσπασε ακόμα τα Οσκαρ καλύτερου μοντάζ, ηχητικού μοντάζ και ήχου.

Από τις μεγάλες κατηγορίες, το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου κατέκτησε η Ρετζίνα Κινγκ για την ταινία «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει». Η ταινία «Black Panther» έφυγε με τρία Οσκαρ, αυτά της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κοστουμιών και Σκηνογραφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ