Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα... |
Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και μπροστά στις εκλογές, η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν προσωρινό ελιγμό, καταθέτοντας τροπολογία στη Βουλή με την οποία παρατείνει για μερικούς μήνες την καταβολή του επιδόματος, χωρίς όμως να παραιτείται από τον αντεργατικό σχεδιασμό της για χτύπημα του επιδόματος, σύμφωνα με όσα προβλέπει και ο νόμος 4512/2018.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα θα καταβάλλεται μέχρι την έκδοση της απόφασης η οποία θα καθορίζει τους νέους δικαιούχους, ενώ η Επιτροπή που έχει συσταθεί θα πρέπει να υποβάλει το σχετικό πόρισμα τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Στη βάση αυτού του πορίσματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει τη σχετική απόφαση σε διάστημα δύο μηνών, που έτσι κι αλλιώς, στη βάση των νέων δεδομένων, θα προβλέπει και τη στέρηση από έναν αριθμό σημερινών δικαιούχων και την αναδιαμόρφωση του ύψους του επιδόματος.
...και στην Πάτρα |
Στη συγκέντρωση μίλησε η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, η οποία ανέδειξε τη σημασία που έχει αυτός ο αγώνας ενάντια «στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να μην της επιτρέψουμε να εφαρμόσει την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας με βάση τον νόμο 4512/2018, που η ίδια ψήφισε».
Αποκαλύπτοντας την κυβερνητική τακτική, υπογράμμισε: «Η αντεργατική κατρακύλα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματημό! Συστήνει επιτροπές και επιτροπάτα, δίνει "αναβολές" προκειμένου να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και ταυτόχρονα να μας εκβιάσει, πηγαίνοντάς μας μέχρι τις εκλογές, στη λογική ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το επίδομα θα συνεχίσει να το δίνει. Κρύβει ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής τους, το 32% των ειδικοτήτων που είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ θα απενταχθούν. Κρύβουν την ουσία ότι ξεθεμελιώνοντας το ανθυγιεινό επίδομα, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα ΒΑΕ και κατ' επέκταση ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτά».
Στη συνέχεια, η συγκέντρωση με πορεία και με συνθήματα κατευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ήδη βρίσκονταν εργαζόμενοι από άλλους δήμους. Στην απαίτησή τους για συνάντηση με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση τοποθέτησε απέναντί τους αστυνομικές δυνάμεις. Τότε, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν σε άλλο κτίριο του υπουργείου (στην Καραγεώργη Σερβίας), όπου έκαναν συμβολική κατάληψη, απαιτώντας τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος, τη διεύρυνσή του και σε άλλες ομάδες εργαζομένων και την περιφρούρηση του καθεστώτος των ΒΑΕ.
Ακολούθως, αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα φέρει τροπολογία που θα δίνει παράταση 12+2 μήνες για την απόφαση για πετσόκομμα του επιδόματος. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη συνέχεια προβλέπει μικρότερο χρονικό διάστημα καταβολής και κυρίως επιβεβαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να στερήσει το επίδομα από ένα μέρος των σημερινών δικαιούχων, επιφέροντας χτύπημα και στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ του άρθρου της τροπολογίας η οποία προβλέπει την παράταση έως 31/10/19 του έργου της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα ΒΑΕ, μετά από υπόδειξη των ίδιων των εργαζομένων, όπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για επιτροπή που στόχο έχει να απεντάξει ειδικότητες από τα ΒΑΕ και να καταργήσει επιδόματα, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους.
Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί συντεταγμένα κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαδηλώνοντας ενάντια στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Αντιπροσωπεία τους μετέφερε τις διεκδικήσεις τους στην υπουργό και διαμήνυσε ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους να μη γίνει καμία περικοπή στα ΒΑΕ και στο επίδομα, καθώς και να ενταχθούν κι άλλες ειδικότητες στα ΒΑΕ.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, Κ. Χοροζίδη, κατήγγειλε τον βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς - όπως είπε - την ώρα που οι εργαζόμενοι έδιναν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, οι εκπρόσωποί του στα τοπικά σωματεία καλούσαν τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στην απεργία, γιατί η εφαρμογή του νόμου θα πάρει 6μηνη αναστολή...
Στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στο δήμο Πατρέων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στο πλευρό τους στάθηκε και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Η συνέλευση υπερψήφισε ομόφωνα τον διοικητικό απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης. Επίσης, ανανέωσε την απόφαση του Συνδικάτου να συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.
«Ενισχύουμε από κάθε άποψη το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού. Το Σωματείο αυτό που από τη γέννησή του μέχρι σήμερα πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου. Που ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν με την τράπεζα ή την εταιρεία του κλάδου, ενώνει όλους τους συναδέλφους. Το Σωματείο αυτό που οργανώνει αγώνες για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, που φέρνει κατακτήσεις με τους ίδιους τους εργαζόμενους να βγαίνουν μπροστά, να διεκδικούν παρά την εργοδοτική τρομοκρατία», τόνισε στην εισήγησή της η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου.
Επισήμανε ότι το Σωματείο «πρωτοστατεί στο να υπογραφούν ΣΣΕ σε μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου. Συμβάσεις που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Συμβάσεις που καλύπτουν βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι ελπίδων και προσδοκιών από πλευράς των εργαζομένων».
Την πείρα από τους χώρους εργασίας μετέφεραν πολλοί εργαζόμενοι, θέτοντας στόχους για τις μάχες που έρχονται. Ζήτημα που ξεχώρισε είναι η πάλη για την υπογραφή Επιχειρησιακών ΣΣΕ σε μια σειρά από εταιρείες, όπως η «PDSolutions», η «Mellon» και η «First Data».
Την εκλογοαπολογιστική συνέλευση απασχόλησαν ιδιαίτερα οι συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, που χειροτερεύουν είτε είναι κάποιος εργαζόμενος στις τράπεζες, είτε στις εταιρείες και τα δικηγορικά που δουλεύουν για τις τράπεζες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τελευταίες εξελίξεις της απόσχισης στον κλάδο των τραπεζών, όπως της Eurobank και της Πειραιώς (RBU).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη της οργάνωσης των εργαζομένων ανά κατάστημα και ανά υπηρεσία.
-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο Σάββατο στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί στην Τακτική Γενική Συνέλευση (εξ αναβολής) τη Δευτέρα 25/2 στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα «Ανδρόγεω».