ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΑΜΦΙΣΣΑ
Απάντηση στις κάλπικες προσδοκίες η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Φλεβάρη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφισσας, η εκδήλωση παρουσίασης του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Κώστα Μπασδέκη. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μέλη και φίλοι του Κόμματος, εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Οργανώσεων της ΤΕ του Κόμματος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Δελφών και Δωρίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στάθης Λεοντίου και Γιάννης Λάιος, αντίστοιχα.

Στην κεντρική του ομιλία ο Κώστας Μπασδέκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις που δημιουργούν σειρά ανακατατάξεων και στο πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας ότι η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη είναι το ΚΚΕ, αφού αδιάλειπτα και με συνέπεια υπερασπίζεται τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Επισημαίνοντας τον γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων ανέδειξε ότι στο κέντρο της αντιπαράθεσης «θα βρεθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι οι εξελίξεις και η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης στη χώρα σε συνδυασμό με τις αντιπαραθέσεις εντός ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών κέντρων που μαίνονται (...) Τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των λαϊκών ανθρώπων θα είναι στο επίκεντρο όλων των εκλογικών μαχών».

Ο Κ. Μπασδέκης
Ο Κ. Μπασδέκης
Αφού αναφέρθηκε στον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών και στους επικίνδυνους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει την καλλιέργεια των κάλπικων προσδοκιών γύρω από μια δήθεν «αποκατάσταση αδικιών». Και συνέχισε αναδεικνύοντας την ανάγκη αξιοποίησης της πολλαπλής εκλογικής μάχης για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, σε όλες τις κάλπες, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, στις λαϊκές γειτονιές και χωριά, μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, καθώς μόνο το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρέθηκαν και βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Επισήμανε την προσπάθεια όλων των παραγόντων των αστικών δυνάμεων να πείσουν ότι και στις τοπικές εκλογές το φάρμακο για όλα τα προβλήματα είναι η ανάπτυξη. Οπως είπε, το πραγματικό δίλημμα για το λαό να είναι: Ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους ή ανάπτυξη σε όφελος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος σε μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται στο επίπεδο της ΕΕ συνέχισε με το πώς αυτά εξειδικεύονται και στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης στη Στερεά Ελλάδα, ποιος ο ενεργός ρόλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση και στην υπηρέτηση της πολιτικής που συμφέρει το κεφάλαιο. «Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει ότι ενιαία πρέπει να είναι τα κριτήρια ψήφου σε όλες τις εκλογές, γιατί ενιαία είναι και η πολιτική που υλοποιούν τα κόμματα και οι παρατάξεις σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής και τοπικής διοίκησης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Κριτήριο ψήφου για τους ναυτεργάτες τα τσακισμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα

Στο ΝΑΤ περιόδευσε χτες η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά

Στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) περιόδευσε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τη στελέχωση των υπηρεσιών του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων και συνταξιούχων ναυτεργατών.

Διαπιστώθηκε από κοντά η ουσιαστική διάλυση του ΝΑΤ, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδήγησε στην εκτόξευση των εφοπλιστικών χρεών από ασφαλιστικές εισφορές (οι βεβαιωμένες οφειλές των εφοπλιστών ξεπερνούν σήμερα τα 100.000.000 ευρώ).

Η έτερη πηγή εσόδων του ΝΑΤ, που είναι οι ναυτικοί, όχι μόνο είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους όλα αυτά τα χρόνια (τα οποία και με το παραπάνω είχαν πληρώσει σε εισφορές), αλλά και για να βγει η οριστική σύνταξη χρειάζεται περισσότερο από 14 μήνες, όταν στο πρόσφατο παρελθόν ο χρόνος που απαιτούνταν ανερχόταν σε 2-3 μήνες.

Η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της πολιτικής που αποδεκατίζει το προσωπικό σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΝΑΤ, ενώ προβλέπονται σήμερα 164 οργανικές θέσεις, πληρούνται οι 100, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Κτίρια - φιλέτα, περιουσία του ΝΑΤ από τις εισφορές των ναυτικών, έχουν περάσει στο υπερταμείο για να αξιοποιηθούν στα διάφορα «επενδυτικά σχέδια» επιχειρηματικών ομίλων, ενώ την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε προσωπικό στον Οίκο του Ναύτου είναι τεράστιες. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τον Πειραιά, όπου ζουν εκατοντάδες οικογένειες ναυτεργατών και, συνεπώς, βιώνουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις αυτής της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Η υποψήφια δήμαρχος σημείωσε ότι ενώ σήμερα παράγεται τεράστιος πλούτος στο ναυτιλιακό τομέα, μέσα από τον κόπο και τον ιδρώτα των ναυτεργατών, αυτός συγκεντρώνεται στα χέρια των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, νέα προνόμια δίνονται σε εφοπλιστές (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.λπ.), όταν τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών τσακίζονται.

«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του εργατικού κινήματος. Εμείς σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" πιέζουμε στην κατεύθυνση επίλυσής τους, μέσα και από τις παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται αξιοπρεπή μισθό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά και μετέπειτα μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Αρα το πώς και τι διεκδικούμε, με ποιανού το μετερίζι βρίσκεται η κάθε πολιτική δύναμη σε δήμους, Περιφέρειες και κεντρική διοίκηση, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους εργατοϋπαλλήλους και τα λαϊκά στρώματα, μπροστά στις επερχόμενες εκλογικές μάχες στις 26 Μάη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Κρίσιμο ερώτημα για το λαό το «ανάπτυξη για ποιον»

Ο Ν. Γόντικας και η Β. Τζέκου
Ο Ν. Γόντικας και η Β. Τζέκου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κορίνθου την περασμένη βδομάδα, για την παρουσίαση των υποψηφίων για το Περιφερειακό Συμβούλιο από το νομό Κορινθίας.

Τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρουσίασαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας και η υποψήφια δήμαρχος Κορίνθου Βιβή Τζέκου.

Ο Ν. Γόντικας απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στις εκλογικές μάχες του Μάη και ανέδειξε ότι «οι αντίπαλοί μας κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάπτυξη. "Ανάπτυξη με μεγάλα έργα" λέει ο κ. Νίκας, ο εκλεκτός της ΝΔ. "Ανάπτυξη στην πράξη" λέει ο κ. Δέδες, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ. "Υγιή ανάπτυξη" λέει ο κ. Τατούλης, που αφού πέρασε και υπηρέτησε όλα τα κόμματα, αφού "έφαγε πόρτα" τώρα από όλους, το παίζει ανεξάρτητος. Δεν λένε όμως κουβέντα για τα κρίσιμα για το λαό ερωτήματα. Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;».

Συμπλήρωσε ότι «οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης η "Motoroil" επεκτάθηκε με 8 νέες μεγάλες δεξαμενές. Η "Fulgor" διπλασίασε την παραγωγική της δυναμικότητα (από 30.000 τόνους μέταλλο το χρόνο λιώνει 60.000 τόνους)... Με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών φτιάχνονται τα καλώδια για την ηλεκτρική διασύνδεση με τα νησιά, για τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, Ρίου - Αντιρρίου. Την ώρα που εκατοντάδες μικρομάγαζα στην Κόρινθο βάζουν λουκέτο, σηκώθηκε το Mall στην πρώην Σωληνουργία, εκεί που σκοτώθηκαν πριν λίγα χρόνια εργάτες. Την ίδια περίοδο τελείωσε η Ολυμπία Οδός, που πληρώθηκε αδρά από το λαό και ξαναπληρώνεται με τα υπέρογκα διόδια, με τις κακοτεχνίες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις πλημμύρες. Αυτά τα έργα, αυτήν την ανάπτυξη τη στήριξαν, την ψήφισαν και την υλοποίησαν όλοι μαζί στην Περιφέρεια και στο δήμο».

Και έθεσε το πραγματικό δίλημμα των εκλογών: «Αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά, ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού, στο δήμο, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή».

Οι πρώτοι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν

Τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου για το Περιφερειακό Συμβούλιο από το νομό Κορινθίας είναι:

Δημήτρης Αδαμόπουλος, ετών 71, συνταξιούχος γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργίας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Πολιτικού Προσωπικού Νομού Κορινθίας.

Μιχάλης Καρακάσης, ετών 52, μηχανικός, εργαζόμενος στο εργοστάσιο παράγωγης καλωδίων «Fulgor» και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Κορινθίας «Ηφαιστος».

Γιάννης Κελλάρης, ετών 49, εργαζόμενος στη ΔΕΥΑ Σικυωνίων, πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός. Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Σικυωνίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

Κική Νανοπούλου, ετών 41, έμπορος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου.

Παναγιώτης Σπηλιώτης, ετών 36, εργαζόμενος στο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου «Μουρίκης» και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου. Μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Φρόσω Τσαρμπού, ετών 36, ιδιωτικός υπάλληλος, Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Κάλεσμα σε πάλη για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία

Σύσκεψη με φορείς και σωματεία αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ.

Κάλεσμα σε φορείς και σωματεία της Δυτικής Αθήνας να δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που διοργανώνει η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, για την οργάνωση δράσεων για «Υγεία για όλο το λαό», απευθύνει η δημοτική αρχή της πόλης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ