ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίμησαν τους αξιωματικούς που αγωνίστηκαν μαζί με το Κόμμα κατά τη διάρκεια της 100χρονης διαδρομής του

1
1
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία στην εκδήλωση απογόνων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που αγωνίστηκαν μαζί με το Κόμμα σε δύσκολους καιρούς, γράφοντας σελίδες άφθαστου ηρωισμού κατά τη διάρκεια της 100χρονης πορείας του Κόμματος. Οπως αναφέρθηκε από την Επιτροπή, τέτοιοι ήταν εκατοντάδες αξιωματικοί, ωστόσο, λόγω περιορισμένου χρόνου, δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν οι απόγονοι όλων αυτών. Δόθηκε η υπόσχεση, αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Η Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας τίμησε αυτούς τους αξιωματικούς, επιδίδοντας με συγκίνηση και υπερηφάνεια τιμητικά διπλώματα στους απογόνους τους που βρέθηκαν στην εκδήλωση. Τα τιμητικά διπλώματα απεικονίζουν παράσημα που βρίσκονται στο ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ και απονέμονταν σε αξιωματικούς για ηρωικές πράξεις στα πεδία των μαχών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την επίδοση των τιμητικών διπλωμάτων στους απόγονους και τα μέλη των οικογενειών των (σε παρένθεση ο αριθμός της αντίστοιχης φωτογραφίας δίπλα): Γιώργου Αρετάκη - Ταγματάρχη Πεζικού (1), Βασίλη Βενετσανόπουλου - Ταξίαρχου Πεζικού (2), Θωμά Βενετσανόπουλου - Αξιωματικού Χωροφυλακής (3), Γιώργου Κονταλώνη - Αντισυνταγματάρχη Πεζικού (4), Αντώνη Κακαρά - Αρχιπλοιάρχου Πολεμικού Ναυτικού και Στέφανου Παπαγιάννη - Ταξίαρχου Πυροβολικού (5), Παναγιώτη Μακρή - Μόνιμου Υπαξιωματικού Πολεμικής Αεροπορίας (το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος), Γιάννη Μαλαγάρη - Ταγματάρχη Πυροβολικού (6), Γιάννη Παλαβού - Αστυνομικού της Αστυνομίας Πόλεων (7), Μανώλη Σταθάκη - Ανθυπολοχαγού Πεζικού, Αλέκου Παπαγεωργίου - Συνταγματάρχη Πεζικού (8), Νίκου Καραθάνου - Μόνιμου Υπαξιωματικού Πολεμικής Αεροπορίας (9), Νίκου Τερζόγλου - Συνταγματάρχη Πεζικού (10), καθώς και στον Γιάννη Κακαρά (11).

Τα βιογραφικά των βραβευμένων

2
2
Ακολουθούν τα βιογραφικά των βραβευμένων:

Αρετάκης Γιώργος. Ταγματάρχης Πεζικού. Στον πόλεμο της Αλβανίας προβιβάστηκε στον βαθμό του ταγματάρχη επ' ανδραγαθία. Στον ΕΛΑΣ ήταν διοικητής του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στη Λακωνία. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΔΣΕ και είχε τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Σκοτώθηκε στις 10 Μάρτη 1949.

Βενετσανόπουλος Βασίλης. Ταξίαρχος Πεζικού. Αποφοίτησε το 1933 από τη Σχολή Ευελπίδων με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Συμμετείχε στον ΕΛΑΣ. Κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη του 1944 ήταν διοικητής του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στον ΔΣΕ ήταν Επιτελάρχης του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας.

Βενετσανόπουλος Θωμάς. Αξιωματικός της Χωροφυλακής. Το 1943 ήταν διοικητής Υποδιοίκησης Χωροφυλακής στη Σιάτιστα. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, η Κυβέρνηση του Βουνού τον διόρισε διοικητή της Εθνικής Πολιτοφυλακής Θεσσαλονίκης. Εξορίστηκε στη Σέριφο, στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη, όπου κρατήθηκε έως το 1963.

Κακαράς Αντώνης. Αρχιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού με αντιδικτατορική δράση. Το 1972 καταδικάστηκε σε φυλάκιση από τη χούντα και αποτάχτηκε. Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Καραθάνος Νίκος. Μόνιμος Υπαξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας. Πήρε μέρος στην Αντίσταση συμμετέχοντας στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Το 1947 εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

3
3
Κονταλώνης Γιώργος. Αντισυνταγματάρχης Πεζικού. Τελείωσε τη Σχολή Ευελπίδων και πολέμησε στην Αλβανία. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε στον ΕΛΑΣ ως λοχαγός. Συνταγματάρχης του Ταΰγετου και μετά Επιτελάρχης της ηρωικής 3ης Μεραρχίας στον Μοριά στον ΔΣΕ.

Μακρής Παναγιώτης. Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Απόφοιτος της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδρυτικό μέλος της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας (ΑΟΑ) στη Μέση Ανατολή. Συμμετείχε ενεργά στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ). Από το 1946 έως το 1948 δουλεύει στην Οργάνωση του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ. Εξορίστηκε στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Το 1964 εκλέγεται δήμαρχος της Καισαριανής έως το 1967. Στη συνέχεια εκλέγεται δήμαρχος Καισαριανής το 1975, το 1978, το 1982 και το 1986.

Μαλαγάρης Γιάννης. Ταγματάρχης Πυροβολικού, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων. Αρχηγός στην εξέγερση της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας στη Μέση Ανατολή, στέλεχος της ΑΣΟ. Στρατιωτικός διοικητής του ΔΣ Σάμου, συνταγματάρχης του ΔΣΕ. Στις 25 Ιούλη 1949, κυκλωμένος από τον στρατό, αυτοκτόνησε για να μη συλληφθεί.

Παπαγεωργίου Αλέκος. Συνταγματάρχης Πεζικού. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν ανθυπολοχαγός, συμμετείχε στον ΕΛΑΣ. Ονομάστηκε από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση του ΔΣΕ Συνταγματάρχης, ήταν επιτελάρχης του Κλιμακίου Γενικού Επιτελείου Νότιας Ελλάδας του ΔΣΕ.

5
5
Παπαγιάννης Στέφανος. Ταξίαρχος Πυροβολικού. Το 1926 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ήταν γενικός επιτελάρχης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τον Απρίλη του 1967 εξορίστηκε στη Γυάρο, στη Λέρο και στη συνέχεια στον Ωρωπό.

Παλαβός Γιάννης. Αστυνομικός της Αστυνομίας Πόλεων. Φοίτησε στη Σχολή Υπαστυνόμων Αθήνας. Το 1943 απολύθηκε διότι αρνήθηκε να εκτελέσει διαταγή Γερμανού αξιωματικού. Συμμετείχε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και εντάχθηκε στην Πολιτοφυλακή Πελοποννήσου. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τη Γυάρο. Φυλακίστηκε στο Επταπύργιο και στις φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας, Κέρκυρας, Βούρλων.

Σταθάκης Μανώλης. Ανθυπολοχαγός - διοικητής Λόχου στον πόλεμο της Αλβανίας. Διοικητής Λόχου του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Διοικητής του Αρχηγείου Αργολιδοκορινθίας στον ΔΣΕ. Με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ ονομάστηκε Αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ. Αυτοκτόνησε τον Μάρτη του 1949, όταν κυκλώθηκε από δυνάμεις του στρατού.

Τερζόγλου Νίκος. Συνταγματάρχης Πεζικού. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1940, πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο στην Αλβανία. Οργάνωσε τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ Θεσσαλίας. Στον ΔΣΕ ήταν Επιτελάρχης της ΧΙ Μεραρχίας και διατέλεσε διοικητής της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου.


9
9

4
4

6
6

11
11

8
8

7
7

10
10



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ