Παράλληλα, όμως, οι δήμοι αναγκάστηκαν να συστήσουν νέα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το κλείσιμο των ΚΠΣ, τους οποίους και ανέλαβαν υποχρεωτικά μετά την απόφαση του γγ Περιφέρειας. Παρόμοια απόφαση πήρε και ο Δήμος Αθήνας την περασμένη Παρασκευή και επαναβεβαίωσε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Παρ' όλα αυτά, αν και αρκετοί είναι οι δήμοι που θα συνεχίσουν - με άλλες μορφές - να αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχους πόρους - ήδη συζητούν περίπτωση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας - η διοίκηση του δήμου προς το παρόν δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο.
Ετσι, τόσο η Μ. Αδαμοπούλου, αρμόδια αντιδήμαρχος για το θέμα, και ο γγ του δήμου, Γ. Βαρδαλάκης, στη διάρκεια επικοινωνίας με το «Ρ», ισχυρίστηκαν ότι... «αν προκύψει τέτοιο ζήτημα θα φέρουν ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο»! Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»,Στ. Λάμπρου, τόνισε ότι «συμφωνούμε με την απόφαση να συσταθεί νέο ΝΠΔΔ, πρέπει ωστόσο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την πολιτεία τη νομοθετική κατοχύρωση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Από την άλλη, τόσο η Μ. Γείτονα, της παράταξης της Μ. Δαμανάκη, όσο και ο Π. Ζυγούρης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ισχυρίστηκαν για άλλη μια φορά ότι... κακώς ο δήμος είχε αρνηθεί να παραλάβει εξ αρχής τους ΚΠΣ!
Παράλληλα, σημειώνεται ότι μειώθηκε το ποσοστό της αποχής σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές - πριν από δύο χρόνια - κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα (από 22,2 σε 21,6), ενώ στο μεσοδιάστημα αυξήθηκαν τα μέλη της Ενωσης Συντακτών.
Η αυξημένη αυτή συμμετοχή αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος οξύνονται μέρα με τη μέρα, ενώ όλο και πιο πολλοί δημοσιογράφοι απαιτούν τα συνδικαλιστικά όργανα που τους εκπροσωπούν να ξεφύγουν από την απραξία και να δώσουν αγωνιστικό προσανατολισμό στις αποφάσεις τους. Αλλωστε, οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο που οι δημοσιογράφοι - μετά από πολλά χρόνια - προχωρούν σε μαζικές και επιτυχημένες κινητοποιήσεις, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γενικότερα, για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και των Ταμείων τους. Παράλληλα, διεκδικούν αγωνιστικά λύσεις για μια ανθρώπινη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - παρά τη λήξη της θητείας της απερχόμενης διοίκησης δεν έχει ακόμα υπογραφεί - που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων μέσα στο νέο τοπίο που έχουν διαμορφωθεί στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι να δυναμώσει ο αγωνιστικός προσανατολισμός της ΕΣΗΕΑ, με στόχο τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των δημοσιογράφων, αφού όλα τα ζητήματα και μετά τις εκλογές είναι ανοιχτά.
Οι καταθέσεις στα πιστωτικά αυτά ιδρύματα, μη κερδοσκοπικά, ήταν «υπό την εγγύηση» του κράτους. Σ' αυτό το πλαίσιο και με αυτούς τους σκοπούς ιδρύθηκε και στην Ελλάδα με τον Ν.3446 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία με διοικητή και οικονομική αποκέντρωση. Από την εποχή εκείνη ίσαμε σήμερα στάθηκε με επιτυχία στην αποστολή του σαν «Ο κουμπαράς του λαού».
* * *
Τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής (μέλος της ήταν και ο νυν υπουργός Γ. Δρυς) μετά την εισήγησή μου απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση για ενοποίηση και αποφάσισαν τα ιδρύματα αυτά να διατηρήσουν τη νομική μορφή που είχαν. Εκτοτε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την.... εργασία των υπαλλήλων και την υποστήριξη των καταθετών (που ήταν υπάλληλοι, εργάτες, νοικοκυρές, μαθητές και γενικά άνθρωποι του μόχθου) πέτυχαν οι πελάτες να φτάσουν τα 4,5 εκατ., οι καταθέσεις τα 2,5 τρισ. και το πλεόνασμα από τις τοποθετήσεις των διαθέσιμων σε 4,5 δισ.
***
Αλλά και οι βουλευτές στη Βουλή ας πάρουν θέση απέναντι στα σχέδια να παραδοθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο και να σταματήσουν το ροκάνισμα των διαθέσιμων που ήδη έχει αρχίσει.
«Πορεία για τη ζωή», με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τον καρκίνο του μαστού, που απειλεί εκατομμύρια γυναίκες, διοργανώνει αύριο Κυριακή από τις 10:30 πμ μέχρι τις 3 μμ, με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Συντάγματος, ο Ελληνικός Σύνδεσμος «Σούζαν Κόμεν» για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Στη χώρα μας από την πάθηση προσβάλλεται κάποια στιγμή της ζωής της μια στις έντεκα γυναίκες, κάθε χρόνο ανιχνεύονται περίπου 4.800 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ από την πάθηση χάνουν τη ζωή τους περίπου 1.500 Ελληνίδες.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία οφείλονται στο πολύ χαμηλό ποσοστό ευαισθητοποίησης των γυναικών στη χώρα μας, οι οποίες σπάνια επισκέπτονται το γιατρό τους προληπτικά. Τα έσοδα της πορείας θα διατεθούν για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της χώρας γύρω από την πάθηση.