Στους δρόμους και πάλι θα βρεθούν οι φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακή κοινότητα στις 9 του Μάη (φώτο από παλιότερη κινητοποίηση) |
Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 10:30 το πρωί και μέχρι στιγμής έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους σ' αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι Νηπιαγωγών, Παντείου και Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας.
Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία Χημείου και καλεί σ' αυτή το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Σύγκλητος του ΑΠΘ με ομόφωνη απόφασή της.
Ακόμα, την Τετάρτη 9/5 οι φοιτητές κατεβαίνουν στο δρόμο και στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Λεωνταρίων, με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, που βρίσκεται σε κατάληψη μέχρι την Τρίτη και ομόφωνη απόφαση του συλλόγου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σε κινητοποίηση την Τετάρτη στη Σάμο, όπου θα συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίου και Μεσογειακών Σπουδών Ρόδου. Αντίστοιχη κινητοποίηση στο Βόλο έχουν αποφασίσει και οι φοιτητές των τμημάτων στην πόλη.
Στο μεταξύ, μετά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), προσανατολίζεται σε παραιτήσεις των πρυτανικών αρχών του, σε περίπτωση προώθησης του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ ως έχει στην Ολομέλεια της Βουλής. Θυμίζουμε επίσης, ότι η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας έχει αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος, στην περίπτωση πάλι προώθησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτεί και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) ΑΕΙ, που καλεί τους Συλλόγους μέλη της σαν ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας να κηρύξουν απεργία την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο βήμα, αλλά μια ενέργεια στα πλαίσια της υλοποίησης της Διακήρυξης της Μπολόνια, που σαν κεντρικό στόχο θέτει τη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ένα φθηνό σύστημα κατάρτισης για τους πολλούς και παροχής επιστημονικής γνώσης στους λίγους».
Τις αντιδράσεις τους όμως, απέναντι στη μορφή που έχει πάρει τώρα το νομοσχέδιο, κλιμακώνουν και οι καθηγητές των ΤΕΙ, των οποίων η Ομοσπονδία (ΟΣΕΠ) πραγματοποίησε χτες έκτακτο συνέδριο και ζητά: την απαλοιφή του όρου «μη Πανεπιστημιακά» ως χαρακτηρισμό για τα ΤΕΙ, το χαρακτηρισμό του πτυχίου τους ως πρώτου ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών, το σεβασμό της υπηρεσιακής θέσης του Εκπαιδευτικού Προσωπικού κι ακόμα ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στα ιδρύματα για μεταπτυχιακά και εφαρμοσμένη έρευνα. Η ΟΣΕΠ αποφάσισε επίσης συγκέντρωση στη Βουλή την Τετάρτη 9/5 και προειδοποιεί ότι αν το νομοσχέδιο «περάσει» μ' αυτή τη μορφή, «δε θα υλοποιηθεί στην πράξη από το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ».
Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να συνεδριάσει για το ίδιο θέμα και το Κεντρικό Συμβούλιο της Ενωσης των σπουδαστών ΤΕΙ (ΕΣΕΕ).
Αγωνιστικό συλλαλητήριο καταδίκης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την αναβάθμιση των σπουδών τους. Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με την πάλη τους δε θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της «διακήρυξης της Μπολώνια», που θέτουν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωσή τους.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με δυναμική πορεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι αγωνιστές φοιτητές κρατώντας πανό και βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία, πετάξτε την Μπολώνια εδώ δεν είναι Αγγλία», πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδωσαν νέο αγωνιστικό «ραντεβού» για την ερχόμενη Τετάρτη, με νέο συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Νομαρχία.
Επίσης, οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής τους. Ανάλογη απόφαση για κατάληψη, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα πήραν και οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
Απεργία στις 16 και 17 Μάη προκηρύσσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημίων, με αιτήματα την ικανοποίηση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού προβλήματος των ιδρυμάτων, καθώς και της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στη γενικότερη κινητοποίηση για το ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα η ΠΟΣΔΕΠ προτείνει συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου στην περίοδο των εξετάσεων, με αντικείμενο τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, αναφέρεται στο οξύτατο πρόβλημα των συντάξεων των πανεπιστημιακών, το ύψος των οποίων ανέρχεται μόλις στο 42% των αποδοχών τους. Προσθέτει επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του μισθού των καθηγητών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αποτελείται από δραχμικά επιδόματα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν και μισθολογικό πρόβλημα.
Μιλώντας για το πρόβλημα χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, σημειώνει ότι οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται και «υπάρχουν ενδείξεις, ότι τα κονδύλια που προορίζονταν για τα πανεπιστήμια, αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κατευθύνονται σε άλλα "έργα"».
Απέναντι σ' όλα αυτά καλεί τον υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί «χωρίς υπεκφυγές», καθώς από την πρώτη και μοναδική συνάντησή του με την ΟΣΕΠ (πριν ένα χρόνο όταν ανέλαβε το υπουργείο), περιμένουν να... ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα θέματα.
Από την ερχόμενη βδομάδα, θα ξεκινήσουν στις ΕΛΜΕ της χώρας Γενικές Συνελεύσεις που θα συζητήσουν την πρόταση που η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ ψήφισε για 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Μάη, μέρα κατά την οποία ξεκινούν οι εξετάσεις στα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας στα λύκεια και β' κύκλο των ΤΕΕ καθώς και στα γυμνάσια. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει το Σάββατο 12 του Μάη.
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι με δεδομένη την προσπάθειά της κυβέρνησης να κατεδαφίσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα «η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι άμεση, αγωνιστική και Μετωπική. Ολοι μαζί οι εργαζόμενοι, Δημόσιου, Ιδιωτικού, ΔΕΚΟ, και κάθε χώρου δουλιάς, πρέπει να υψώσουμε Μέτωπο αγώνα για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης». Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφερόμενη στη λογική της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - «Συνεργασίας» - «Παρέμβασης») για συντονισμό 3-4 κλάδων μόνο του δημόσιου τομέα, τονίζει ότι «είναι βαθιά διασπαστική και εξυπηρετεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το Μέτωπο των εργαζομένων ("διαίρει και βασίλευε") για να περάσουν, σε όλους βέβαια, τα αντιασφαλιστικά μέτρα».
Στο μεταξύ τη συμμετοχή της στην πανεργατική κινητοποίηση έχει ήδη αποφασίσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ενώ διδασκαλικοί σύλλογοι, υλοποιώντας την απόφαση του συντονιστικού που έχουν συγκροτήσει, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συντονισμού ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα ενόψει και της πανεργατικής κινητοποίησης.
Με τη μαζική προσέλευση στις κάλπες και την απόφαση για μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, ολοκληρώθηκαν χτες το απόγευμα οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Παρά τις απόπειρες τρομοκράτησης των σπουδαστών, από μια μερίδα διευθυντών των ΙΕΚ, εκατοντάδες σπουδαστές έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε όσους επιμένουν να τους «παραμυθιάζουν».
Τουλάχιστον 2.000 σπουδαστές είχαν ψηφίσει μέχρι χτες νωρίς το μεσημέρι, σε 15 ΙΕΚ της Αθήνας. Ενώ πολλοί σπουδαστές στήριξαν με την ψήφο τους το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο και στα δημόσια ΙΕΚ του Πειραιά. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί η συμπεριφορά εκφοβισμού των διευθυντών του ΙΕΚ Κηφισιάς και του Πειραιά, οι οποίοι απαγόρευσαν στα μέλη του Συλλόγου να τοποθετήσουν την εκλογική κάλπη στο χώρο του σχολείου, με αποτέλεσμα να μην ψηφίσουν οι σπουδαστές των δύο σχολών.
Ιδιες εικόνες εκτυλίχτηκαν τις προηγούμενες μέρες και στο ΙΕΚ Νέας Σμύρνης. Παρ' όλα αυτά, οι συνήθεις τακτικές απειλών και τρομοκρατίας που χρησιμοποιούν φερέφωνα της κυβερνητικής πολιτικής, στάθηκαν αδύνατο να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των σπουδαστών, οι οποίοι απαιτούν την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Μερικά από αυτά τα αιτήματα του Συλλόγου είναι η ίδρυση Δημοσίων Δωρεάν Ειδικών Επαγγελματικών Σχολών για όλους τους νέους και η μετεξέλιξη των ΙΕΚ σε τέτοιες σχολές, η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, η κατάργηση διδάκτρων, η κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών σε κάθε ΙΕΚ, χορήγηση πάσου για μειωμένο εισιτήριο και δωρεάν παροχή συγγραμμάτων.