ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Γενάρη 2019 - Κυριακή 6 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Σε επιστολή του, στρατευμένος μάς γράφει για τα όσα βιώνουν οι έγγαμοι στρατευμένοι με παιδιά. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κατά την τελετή της ορκωμοσίας μας, στην ημερήσια διαταγή έγινε αναφορά στις έννοιες "Πατρίς - Θρησκεία", ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η τελευταία έννοια του γνωστού τρίπτυχου, "Οικογένεια", επιμελώς παραλείφθηκε. Είτε για να αποφευχθεί η άμεση αναφορά στο χουντικό σύνθημα ή διότι είναι πλέον σε όλους γνωστό το πόσο υποκριτική είναι η αναφορά σε αυτήν.

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει στραγγαλίσει οικονομικά τη λαϊκή οικογένεια. Αυτό σε συνδυασμό με την ανεργία ωθεί μέλη των οικογενειών να γίνουν οικονομικοί μετανάστες.

Η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν τους οικογενειάρχες οπλίτες με αδιαφορία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Γενικής Διαταγής για τους έγγαμους οπλίτες, η οποία ισχύει με ελάχιστες τροποποιήσεις από το 2004. Η παραπάνω διαταγή, παρότι προβλέπει κατ' εξαίρεση μεταθέσεις των έγγαμων οπλιτών και ευνοϊκή μεταχείριση των γονέων οπλιτών, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει ο οικογενειάρχης φαντάρος στο στρατό και στην κοινωνία γενικότερα. Η απουσία αξιοκρατικής διαδικασίας μετατάξεων, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά και η απομάκρυνση των έγγαμων οπλιτών από την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα, φορτώνουν με εξαιρετικά βάρη την ελληνική οικογένεια. Για τα επιπλέον κόστη διαβίωσης της οικογένειας, λόγω απώλειας οικονομικής συνεισφοράς του οικογενειάρχη οπλίτη, ούτε λόγος, αφού δεν είναι κάτι που απασχολεί τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Για παράδειγμα, ένας οπλίτης με δύο παιδιά δικαιούται εξάμηνης θητείας και την υπό συνθήκες κατ' εξαίρεση μετάθεσή του σε μονάδα κοντά στον τόπο κατοικίας του. Στην πραγματικότητα, όμως, ο οπλίτης δεν μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στα υπόλοιπα τρία μέλη της οικογένειάς του με την πενιχρή στρατιωτική του αποζημίωση, παρά μόνο αν δουλεύει κατά τη διάρκεια της άδειάς του. Ακόμα, εύχεται ότι η ειδική επιτροπή που θα εξετάσει την υπόθεσή του ώστε να εγκρίνει τη μετάθεση δεν θα "πιεστεί" από άλλες "πηγές" ώστε να μην τον στείλει σε θέσεις που έχουν ήδη καλυφθεί, για τον Α ή Β λόγο.

Αλλο ένα απτό παράδειγμα για να κατανοήσουμε το οικονομικό ζήτημα ειδικότερα: Στην Ελλάδα της κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται ένας μισθός της τάξης των 88,04 ευρώ για έγγαμο οπλίτη της παραμεθορίου με ένα τέκνο, όταν π.χ. το φθηνότερο εισιτήριο ΚΤΕΛ από το Διδυμότειχο για Αθήνα κυμαίνεται στα 65 ευρώ άνευ επιστροφής με στρατιωτική έκπτωση. Ούτε λόγος φυσικά για αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία δεν επιδέχονται ούτε στρατιωτικής έκπτωσης και ξεκινούν από τα 30 ευρώ (αν είναι τυχερός κάποιος να γνωρίζει εξαιρετικά νωρίς πότε φεύγει) για να φτάσουν στα 120 ευρώ άνευ επιστροφής, ή για τον ΟΣΕ, που έχει πάνω κάτω τις ίδιες τιμές με 12 - 18 ώρες δρομολόγιο. Φυσικά αυτές οι μετακινήσεις κατά τις άδειες δεν δικαιολογούνται από τον Ε.Σ. βάσει νομοθεσίας, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές η στήλη και έχει αναδείξει με Ερωτήσεις του το ΚΚΕ στη Βουλή. Είναι αυτονόητο ότι όχι μόνο δεν μένει τίποτα απολύτως για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αλλά θα πρέπει αυτή να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστη ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν ή/και να δουν τον πατέρα - οπλίτη. Τα πράγματα στα μεταφορικά είναι ακόμη χειρότερα για τους άγαμους οπλίτες, που πρέπει να βρουν πώς θα μεταφερθούν με τα προβλεπόμενα 8,80 ευρώ το μήνα, ή για τους οπλίτες που έχουν την "τιμή" και το "δικαίωμα" να υπηρετούν σε μονάδες της νησιωτικής παραμεθορίου και να ρισκάρουν ημέρες αδειών και χρήματα λόγω των απαγορεύσεων απόπλου κατά τη χειμερινή περίοδο...

Η υποκρισία τελειωμό δεν έχει, όσο κι αν θέλουν να διατυμπανίζουν για το αντίθετο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Δύο διαφορετικές όψεις, εκφραστές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποιεί κατευθύνσεις της ΕΕ. Οσο κι αν οι κυβερνήσεις λένε ότι προστατεύουν το θεσμό της οικογένειας, οι πραγματικές οικονομικές συνθήκες τούς διαψεύδουν συνεχώς. Οι οικογενειάρχες οπλίτες βιώνουν μία οξυμένη κατάσταση που κάνεις δεν θέλει να αλλάξει.

Φαντάρος από τον Εβρο»

***

Φαντάροι από τη ΔΑΝ Αγίου Ευστρατίου μάς είπαν σχετικά με το απαράδεκτο περιστατικό με την αναγραφή του «ρητού» του χιτλερικού στρατάρχη σε στρατόπεδο στον Μανταμάδο:

«Θέλουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στον συνάδελφό μας που βγήκε στην αναφορά και απαίτησε να κατέβει το "ρητό" χιτλερικού στρατάρχη από το 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, με αποτέλεσμα να σβηστεί το σύνθημα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, διότι επιτρέπει να εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα και μέσα στο στράτευμα. Καμιά ανοχή στη φασιστική ιδεολογία και στους ιδεολογικούς απογόνους των ναζί, που έφεραν τόσα δεινά στον ελληνικό λαό».

***

Ναύτες από τον Ναυτικό Σταθμό Λέσβου σε επιστολή τους σημειώνουν: «Χαιρετίζουμε και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας με αυτήν τη δήλωση στον Στρατεύσιμο Δίοπο (Τ/ΜΗΧ) Σταύρο Παπαδάκη, που υπηρετεί στη φρεγάτα "Ναβαρίνον" του Πολεμικού Ναυτικού. Δήλωσε παλικαρίσια δις τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου σε ακόμα μια ΝΑΤΟική άσκηση εκτός συνόρων. Κανένα πλοίο, κανένας ναύτης, κανένα στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να υπηρετεί τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, που μπλέκουν το λαό της πατρίδας μας σε πολεμικούς κινδύνους».

***

Για τα δύο αυτά περιστατικά, στρατιώτες του 646 Μ/Κ ΤΠ στην Κομοτηνή μάς είπαν:

«Δεν δεχόμαστε ναζιστικά - φασιστικά - αντιδραστικά συνθήματα να αναγράφονται σε τοίχους μονάδας και στρατοπέδου. Επίσης δεν θα αφήσουμε τέτοιου είδους αντιλήψεις να ακούγονται μέσα στα στρατόπεδα. Καμία σχέση δεν θέλουμε να έχουμε με τέτοιου είδους ενέργειες. Χαιρετίζουμε τη σωστή στάση των στρατιωτών του στρατοπέδου της Λέσβου που το ανέδειξαν και ανάγκασαν να σβηστεί το σύνθημα. Επίσης καταδικάζουμε την απόσπαση - τιμωρία που δόθηκε στον στρατιώτη που το έκανε πρώτος θέμα, καθώς φαίνονται οι προθέσεις σε τέτοιες καταστάσεις να φιμώνονται οι φωνές εναντίωσης και διεκδίκησης σε ό,τι δεν τους βολεύει. Ευθύνες έχει και η κυβέρνηση και απαιτείται να γίνει άμεσα έρευνα και καταλογισμός ευθυνών. Είναι προσβολή προς τις Ενοπλες Δυνάμεις να αναγράφονται τέτοιου είδους τσιτάτα στους τοίχους των στρατοπέδων. Ο ελληνικός λαός, όπως όλοι οι λαοί της Ευρώπης, δεν ξεχνά τις εγκληματικές πράξεις των ναζί εις βάρος της ανθρωπότητας. Απομονώνουμε τέτοιου είδους πράξεις, που εκδηλώνονται σε στρατόπεδα. Να μην βρίσκουν στην κυριολεξία μέρη να κρυφτούν και όσοι σήμερα ακολουθούν αυτές τις αντιλήψεις».

Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Αξιωματικοί

Οπλισμένα παιδιά του ελληνικού λαού

Υψώστε ανάστημα, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Καλή χρονιά φέρνει μόνο ο αγώνας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Να είστε γεροί και δυνατοί, στη στεριά, στη θάλασσα και τον αέρα,

με την καρδιά και το νου, στρατευμένο στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Τρίτη 1 Γενάρη 2019

Βαρελάς Τάκης

Ζωγράφος

Καμμένος: «Το ΝΑΤΟ σαφώς και συμβάλλει στην άμυνα της χώρας»

Το ΚΚΕ πρόσφατα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή την απόσπαση ναύτη σε άλλο πλοίο. Ο ναύτης υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και είναι μέλος του πληρώματος της φρεγάτας «Ναβαρίνον». Με την αναφορά του ζήτησε να μην συμμετέχει η φρεγάτα, αλλά και γενικότερα οι Ενοπλες Δυνάμεις, σε ΝΑΤΟικές αποστολές όπως η επιχείρηση «Sea Guardian» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Αμυνας απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή πολεμικών πλοίων σε αποστολές - ασκήσεις, στα πλαίσια της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σαφώς και συμβάλλει στην άμυνα και ασφάλεια της χώρας, επιβάλλεται δε ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική περίοδο, όπου οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναφορικά με τα ενεργειακά θέματα είναι ραγδαίες και καθιστούν αναγκαία την παρουσία της χώρας μας με κάθε τρόπο».

Η κυβέρνηση, μαζί με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα, προωθούν με συστηματικό τρόπο την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά το αντίθετο: Κάνει το λαό μας και συνολικά τους λαούς της περιοχής στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς του. Εκθέτει το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ