ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πανελλαδική συγκέντρωση για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων

Την Παρασκευή 25/1, με συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Από την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη
Από την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη
Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων διεκδικεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με πανελλαδική συγκέντρωση που οργανώνει την Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκλητικά κοροϊδεύει τον κλάδο μας εδώ και τρία χρόνια με ψεύτικες υποσχέσεις, που μοιράζει ανέξοδα από την αρχή της διακυβέρνησής της. Εχει οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους να μην μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως συνέπεια της μακρόχρονης ανεργίας και της μη απόδοσης των ενσήμων τους που έχουν δουλέψει πραγματικά», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Οπως εξηγεί, τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα «αντιπροσωπεύουν πραγματικές μέρες δουλειάς και ασφάλισης, για τις οποίες ο ασφαλιστικός φορέας (ΕΦΚΑ) έχει εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές και συνεχίζει να εισπράττει». Αντίστοιχα, η αναγνώριση και διανομή τους είναι «η επιστροφή στους οικοδόμους της κλεμμένης ασφάλισής τους». Μάλιστα, στην περίπτωση των συγκεκριμένων ενσήμων, «αυτός που κλέβει την ασφάλιση των οικοδόμων δεν είναι ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή η μεγαλοεργοδοσία, αλλά το ίδιο το κράτος, που βάζει στα ταμεία του έσοδα και δεν αποδίδει τα ένσημα στους δικαιούχους», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

«Απορρίπτουμε την απάντηση των κυβερνώντων, που μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία για να γίνει αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων". Εμείς δεν ζητάμε να ξαναπληρώσουμε για να μας δοθούν τα ένσημα που έχουμε δουλέψει. Απαιτούμε να διανεμηθούν εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό μητρώο κάθε δικαιούχου. Οπως ακριβώς συμβαίνει για κάθε εργαζόμενο που δουλεύει, ασφαλίζεται και πληρώνει τις εισφορές του στον ασφαλιστικό φορέα», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία.

Ο αγώνας αυτός, τονίζει η Ομοσπονδία, συνδέεται με τη ζωή και τη δυνατότητα των οικοδόμων να έχουν σύνταξη. «Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι ένοχη απέναντι σε χιλιάδες οικοδόμους που τους έχει αναγκάσει στα 60 και τα 65 χρόνια τους να ψάχνουν να βρουν μεροκάματο, να δουλεύουν στο μαδέρι, ενώ θα έπρεπε ήδη να συνταξιοδοτούνται και να παίρνουν συντάξεις που να μπορούν να ζήσουν, και όχι αυτό το αίσχος που η κυβέρνηση ονομάζει σύνταξη, στην οποία πολλοί από εμάς δεν έχουμε δικαίωμα», σημειώνει και καλεί όλους τους οικοδόμους να συμβάλουν στην επιτυχία αυτού του αγώνα.

Αρχαιρεσίες με αυξημένη συμμετοχή και ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Με αυξημένη συμμετοχή και ενισχυμένη τη ΔΑΣ σε ψήφους, ποσοστά και έδρες πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 657 εργαζόμενοι (από 590 το 2014).

Η ΔΑΣ πήρε 610 ψήφους (από 484), καταγράφοντας αύξηση 26% και καταλαμβάνοντας 9 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (από 7).

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 47 ψήφους (από 106) και έμεινε χωρίς έδρα στο ΔΣ (στο προηγούμενο είχε 2 έδρες).

Για την Ομοσπονδία Οικοδόμων, η ΔΑΣ εξέλεξε και τους 7 αντιπροσώπους (από 5). Για το Εργατικό Κέντρο Πάτρας η ΔΑΣ εξέλεξε 12 αντιπρόσωπους (από 10) και η ΠΑΣΚΕ έναν αντιπρόσωπο (από 2).

Το Συνδικάτο χαιρετίζει την άνοδο της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες και τη στήριξη των εργαζομένων στην ταξική του γραμμή. «Η μάχη συνεχίζεται και κλιμακώνεται για να δυναμώσει ο αγώνας για το μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την αναγνώριση των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων, τη δουλειά με δικαιώματα, τη στήριξη των ανέργων. Για να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Με αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν και οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης.

Στις εκλογές συμμετείχαν 352 εργαζόμενοι (από 280 το 2015).

Το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας Οικοδόμων», το μόνο που συμμετείχε στις εκλογές, κατέλαβε όλες τις έδρες στο ΔΣ, εξέλεξε 7 αντιπροσώπους (από 6) για το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και 4 αντιπροσώπους (από 3) για την Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου χαιρετίζει τους εργαζόμενους, που με την αγωνιστική τους ψήφο, με την οργάνωσή τους στο Συνδικάτο, στείλανε ξεκάθαρο μήνυμα πως επιλέγουν το δρόμο του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Χαιρετίζει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, που αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και στήριξαν το Συνδικάτο, τους εργαζόμενους στην κατασκευή της πανεπιστημιούπολης, αλλά και τους μετανάστες εργάτες που στήριξαν την προσπάθεια του Συνδικάτου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απάντηση στις φιέστες της κυβέρνησης στο μετρό Θεσσαλονίκης

Τα όσα κρύβουν τα χαμόγελα και οι κυβερνητικές φιέστες που στήθηκαν στο μετρό Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει, η κυβέρνηση μέσα σε πανηγυρικό κλίμα ήρθε να πει ότι το μετρό δεν είναι πια ανέκδοτο για τη Θεσσαλονίκη: «Ξεπέρασαν και τους Γιωρίκα και Κωστίκα σε ανέκδοτα. Οταν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13 χρόνια. Μιλάνε για επιτυχία όταν για 2 σταθμούς της βασικής γραμμής (Αγ. Σοφίας, Βενιζέλου) δεν υπάρχει μελέτη. Πανηγυρίζουν που δεν θα έχουμε μετρό για άλλα 2 χρόνια. Θαυμάζουν και χειροκροτούν έναν χάρτη με την επέκταση του μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη που δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Χειροκροτάνε και γελούν δυνατά για να μην ακουστεί η αλήθεια, η δυσαρέσκεια του λαού και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, που έχουν πληρώσει αυτό το έργο 2 και 3 φορές μέσα από τους φόρους».

Αναδεικνύοντας τις συνθήκες δουλειάς στο έργο, το Συνδικάτο επισημαίνει: «Μείωσαν μισθούς και μεροκάματα, προκειμένου η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ να αυξήσει τα κέρδη της. Πήρε και bonus για την πιο γρήγορη παράδοση του έργου... "Καλό ε;" Απολύουν εργαζόμενους από το έργο, γιατί το έργο ολοκληρώνεται λένε (πότε;)».

Το Συνδικάτο αναφέρεται και στην επιστράτευση μελών των πλειοψηφιών των διοικήσεων των δύο σωματείων (κατασκευαστικό και αρχαιολογικό) που έσπευσαν «να δηλώσουν πως όλα πάνε καλά, και μετρό έχουμε, και δουλειά έχουμε, και καλά αμειβόμαστε και ακούσαμε και μπράβο, την ίδια ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι του έργου δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά μέσα στο 2019».

Καλεί τους εργαζόμενους να δουν τι κρύβει η περιβόητη ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες: «Εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωρίες, δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές, έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, απλήρωτη εργασία, απολύσεις...».

Τους καλεί ακόμα να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στις 25 Γενάρη στην Αθήνα. Και να διεκδικήσουν: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Εργα υποδομών που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες (αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια

Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους διοργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 17 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στο δημαρχείο Περιστερίου (στάση μετρό «Περιστέρι»).

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Χρήστος Παπάζογλου, ειδικός γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Βασίλης Οψιμος, τεχνικός επιθεωρητής Εργασίας. Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

Το Συνδικάτο παίρνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με αφορμή τα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και τους εκατοντάδες σακατεμένους που μετρά ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

«Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, ο γερασμένος και ελλιπώς συντηρημένος εξοπλισμός και οχήματα οδηγούν στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών "ατυχημάτων", καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών. Μόνο το τελευταίο διάστημα, στον κλάδο μας μετράμε 50 εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες σακατεύονται καθημερινά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους, τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας αλλά και κάθε συνειδητοποιημένο συνδικαλιστή να συμμετάσχουν στην ημερίδα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να πάρουν μέτρα υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ