ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέα τουρκική πρόκληση

Εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του «Μπαρμπαρός» σε περιοχές ελληνικής και κυπριακής δικαιοδοσίας

Η Τουρκία ξαναβγάζει το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας
Η Τουρκία ξαναβγάζει το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας
Νωρίς χτες το πρωί, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών από το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» - από χτες κιόλας - σε περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για μία ακόμα πρόκληση και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, που ξεμπροστιάζει και όσους επιμένουν ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και άλλες λυκοπαρέες μπορεί να «φρενάρει» την τουρκική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές αφορά την αποστολή του «Μπαρμπαρός» και των συνοδευτικών πλοίων «M/V TANUX-1» και «R/V Apollo Moon» από χτες μέχρι και αύριο, Σάββατο 5 Γενάρη. Σημειωτέον ότι η Τουρκία είχε προχωρήσει και στην αναγγελία, χτες, «διμερούς άσκησης με συμμετοχή τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων σε περιοχή νότια του Καστελόριζου». Πριν κάποιες μέρες η Αγκυρα είχε ανακοινώσει και στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ολα αυτά ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αλλά και πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως οι Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και Αμυνας Χ. Ακάρ, διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία πως η Τουρκία θα διαφυλάξει με όλα τα μέσα την «ασφάλεια» και τα «δικαιώματά» της και ότι δεν θα δεχτεί «τετελεσμένα» στην περιοχή.

Και συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, η σημασία που αποκτούν οι εξελίξεις στη Ν/Α Μεσόγειο αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχαν, προχτές, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι. Ο τελευταίος βρέθηκε στην Κύπρο, κάνοντας στάση κατά τη μετάβασή του στην Κένυα και η ευκαιρία αξιοποιήθηκε κατάλληλα, με δεδομένο άλλωστε και το ενδιαφέρον που και το Πεκίνο αναπτύσσει για την περιφέρειά μας, ως ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη των «δρόμων του μεταξιού». Δηλαδή των εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών, για των οποίων τη διάνοιξη πρωτοστατεί το ανερχόμενο κινεζικό κεφάλαιο.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγιναν. Εκτός από το ότι αυτή επρόκειτο να διαρκέσει μια ώρα και ότι θα αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, κυρίως τη Συρία, αλλά και το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις κ.τ.λ.

ΣΥΡΙΑ
Η αμερικανική αναδιάταξη περιπλέκει τα πράγματα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι συγκρούσεις γεωπολιτικών συμφερόντων Δύσης - Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στη Συρία ρίχνουν βαριά σκιά σε εξελίξεις που δρομολογούνται στην περιοχή το επόμενο διάστημα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να «θολώνει» τα νερά σε σχέση με τους απώτερους σχεδιασμούς και την αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά το τέλος υπουργικού συμβουλίου περιέγραψε τη Συρία σαν «άμμο και θάνατο», διαψεύδοντας ότι περιόρισε σε ένα τετράμηνο την λεγόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος, λέγοντας πως αυτή θα γίνει «σε κάποια περίοδο». «Η Συρία έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Και εκτός αυτού, μιλάμε για άμμο και θάνατο. Για αυτό μιλάμε. Δεν μιλάμε για κάποιον τεράστιο πλούτο», είπε προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να παραμείνουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία επ' αόριστον, υποστηρίζοντας: «Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνει σε μια νύχτα». Υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του τάχα δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση που θέτει η Συρία, λέγοντας: «Δεν θέλουμε τη Συρία. Ο Ομπάμα έδωσε τη Συρία πριν από τέσσερα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον προκάτοχό του ότι δεν τήρησε την «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει, πράγμα που, όπως πρόσθεσε, έκανε ο ίδιος «με 59 πυραύλους αλλά αυτό έγινε πολύ αργότερα».

Στην ίδια συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι όσον τον αφορά, το Ιράν μπορεί να κάνει «ό,τι θέλει στη Συρία», προκαλώντας «φρενίτιδα» αντιδράσεων και επικρίσεων σε ισραηλινά ΜΜΕ.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι θέλει τάχα να προστατεύσει τους Κούρδους μαχητές που συμμετείχαν με τα αμερικανικά στρατεύματα σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, εκφράζοντας εντούτοις δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι Κούρδοι «πουλούν μικρές έστω ποσότητες πετρελαίου που παράγουν στο Ιράν, ενώ τους ζητήσαμε να μην το κάνουν». Και συμπλήρωσε: «Παρ' όλα αυτά θέλουμε να προστατεύσουμε τους Κούρδους αλλά δεν θέλω να είμαστε στη Συρία. Είναι άμμος. Και θάνατος»...

Συνάντηση Προέδρων Τουρκίας και Ιράκ στην Αγκυρα

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία της με το Ιράκ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, υποδεχόμενος χτες στην Αγκυρα τον Ιρακινό ομόλογό του, Μπαρχάμ Σαλίχ. Με φόντο τις διεργασίες που αναζωπύρωσε η κίνηση τακτικής των ΗΠΑ στη Συρία, ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι διαθέσιμη να συνεισφέρει και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και στη μεταπολεμική του «ανάπτυξη» (προς όφελος των τουρκικών κατασκευαστικών μονοπωλίων). Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι «Ισλαμικό Κράτος», PKK και FETO (η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016) αποτελούν απειλές και για τις δύο χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διάθεση της Αγκυρας να «παρέμβει» ανά πάσα στιγμή και σε όλα τα επίπεδα. Αλλωστε, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους βομβαρδισμούς στα όρη Καντίλ (για τους οποίους βέβαια η Βαγδάτη αντιδρά), που θεωρείται ότι φιλοξενούν την έδρα του ΡΚΚ.

Ο Σαλίχ, από την πλευρά του, επέλεξε να χαιρετίσει την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του να στείλει ειδικό απεσταλμένο στο Ιράκ, ώστε να συζητήσει τις ελλείψεις νερού στο Ιράκ (ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας) που εν μέρει προκλήθηκαν από τη λειτουργία νέων τουρκικών φραγμάτων στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη.

Συγκρούσεις σε Χαλέπι και Ιντλίμπ

Στο μεταξύ, εντείνονται στη βορειοδυτική Συρία οι πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές της οργάνωσης, παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», και μισθοφόρους εκπαιδευμένους στην Τουρκία από την οργάνωση «Νουρεντίν Ζίνκι». Οι μάχες, που περιορίζονταν την Τρίτη σε περιοχές υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στην επαρχία του Χαλεπιού, επεκτάθηκαν την Τετάρτη στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Βούτσιτς και Θάτσι «ψήνουν» συμβιβασμό

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με παράλληλες συνεντεύξεις και δηλώσεις τους σε ΜΜΕ οι Πρόεδροι Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι (πρώην ηγέτης του OΥΤΣΕΚΑ) προσπάθησαν χτες Πέμπτη να προετοιμάσουν το έδαφος για «έντιμο συμβιβασμό» ενόψει των παζαριών που θα ξεκινήσουν (άγνωστο πότε ακριβώς) με στόχο την τελική συμφωνία «ομαλοποίησης» των μεταξύ τους σχέσεων, που ανάμεσα στα άλλα θα νομιμοποιήσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ πριν από 20 χρόνια με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών ως ανάχωμα στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων ανταγωνιστών.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «espreso.rs», υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα του σε νέα τραγωδία. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως το «στρατηγικό ζήτημα για το Κοσσυφοπέδιο» είναι πως «πρέπει να υπάρξει ειρήνη και πως ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλη λύση από μία συμφωνία». Οταν ρωτήθηκε τι συμφωνία έχει κατά νου, ο Βούτσιτς απάντησε: «Οποιοδήποτε είδος γίνει αποδεκτό από Σέρβους και Αλβανούς και φέρει ειρήνη». Οι κινήσεις του Βούτσιτς ωστόσο βρίσκουν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησής του (ο υπουργός Αμυνας, Α. Βούλιν, κατηγόρησε ανοιχτά την ΕΕ ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και δεν αντιδρά στα σχέδια για τη μεγάλη Αλβανία μέσω του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που σημείωσε και ο υπουργός Καινοτομίας, Ν. Πόποβιτς) όσο και στην αντιπολίτευση που θέλει να διατηρηθούν πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Χτες επίσης, ο Πρόεδρος του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας στην ημερήσια εφημερίδα της Πρίστινας, «Epoke e Re», δήλωσε ότι μία μελλοντική συμφωνία με τη Σερβία «θα πρέπει να δώσει σε όλες τις πλευρές την αίσθηση της νίκης, όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στη Σερβία και τη διεθνή κοινότητα». Το κλειδί, όπως τόνισε, σε μία τέτοια συμφωνία θα είναι «η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από τη Σερβία» και η ένταξή του στον ΟΗΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ζητώντας να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των παζαριών και οι σερβικές περιοχές της νότιας κοιλάδας του Πρέσεβο, Μεντβέντια και Μπουγιάνοβατς, όπου διαβιώνει αλβανική μειονότητα. Εκτίμησε μάλιστα πως είναι «ενθαρρυντική» η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για συμφωνία έως την άνοιξη σε επιστολή που απέστειλε λίγο μετά τα μέσα Δεκέμβρη τόσο στον ίδιο, όσο και στον Σέρβο Πρόεδρο.

  • Εφετείο της Πρίστινας αποφάσισε χτες την παράταση της κράτησης, έως τις 23 Φλεβάρη, των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Ντράγκισα Μάρκοβιτς, Νεντέλικο Σπασόγεβιτς και Μάρκο Ρόσιτς, που θεωρείται πως ενέχονται στην περσινή δολοφονία του Σέρβου Κοσσοβάρου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς. Εισαγγελέας της Πρίστινας θεωρεί τους τρεις Σέρβους υπόπτους μέλη «εγκληματικής οργάνωσης».


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ