ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμία ανοχή στη «σιγή νεκροταφείου» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!

Φορείς καταγγέλλουν την τιμωρία του ναύτη Στ. Παπαδάκη, που διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή της φρεγάτας όπου υπηρετούσε σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Την τιμωρία του ναύτη καταγγέλλει η ΟΓΕ (φωτ. αρχείου)
Την τιμωρία του ναύτη καταγγέλλει η ΟΓΕ (φωτ. αρχείου)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τιμωρία του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, που τιμωρήθηκε με εντολή «άνωθεν» και με το πρόσχημα ότι δημοσίευσε την αντίρρησή του στη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον», όπου υπηρετούσε ως δίοπος μηχανικός, σε ΝΑΤΟική άσκηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, μια σειρά φορείς καταγγέλλουν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, την ανοχή που δείχνει σε όσους προσπαθούν να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο στα στρατόπεδα, όπως δείχνει και το πρόσφατο περιστατικό με την αναγραφή «ρητού» ναζιστή στρατάρχη σε μονάδα στον Μανταμάδο.

ΟΓΕ: Δικαίωμα και υποχρέωση η καταγγελία των επικίνδυνων σχεδιασμών

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας «καταγγέλλει την απαράδεκτη τιμωρία με φυλάκιση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή της φρεγάτας "Ναβαρίνον", στην οποία υπηρετεί, στη ΝΑΤΟική άσκηση "Sea Guardian" στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τιμωρία αυτή αιτιολογήθηκε μάλιστα με το πρόσχημα ότι έκανε γνωστή την αντίθεσή του στο λαό.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε για ακόμα μια φορά γιατί είναι ο καλύτερος μαθητής του ΝΑΤΟ. Μόλις προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Ρήγας δήλωνε ότι οι οπλίτες θητείας "έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα". Παρά τα μεγάλα λόγια, όμως, στην πράξη η κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθούν με κάθε τρόπο να φιμώσουν κάθε νέο που δηλώνει την αντίθεσή του στη βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Καμία ανοχή στη "σιγή νεκροταφείου" που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!

Οι στρατιώτες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να καταγγέλλουν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καθήκον των στρατιωτών είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι το ΝΑΤΟ και τις βάσεις.

Καλούμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή σ' αυτά με την αξιοποίηση βάσεων και υποδομών. Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν τα παιδιά μας στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Παράδειγμα προς μίμηση η θαρραλέα και υπεύθυνη στάση τους

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με ανακοίνωσή της «εκφράζει τη συμπαράστασή της και συγχαίρει τους δύο Ελληνες στρατιώτες:

Σταύρο Παπαδάκη, ναύτη της φρεγάτας "Ναβαρίνον", ο οποίος εξέφρασε σε αναφορά τη διαφωνία του για τη συμμετοχή του πλοίου σε ΝΑΤΟική άσκηση και

Δημήτρη Ανδρονιάδη, που βγήκε στην αναφορά του στρατοπέδου του στον Μανταμάδο Λέσβου και απαίτησε να σβηστεί φασιστικό "ρητό" - σύνθημα Γερμανού στρατηγού ναζί εγκληματία που υπήρχε σε τοίχο του στρατοπέδου.

Θεωρούμε παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους μας τη θαρραλέα και υπεύθυνη στάση των δύο στρατιωτών μας.

Με αφορμή τα γεγονότα αυτά και τα όσα ακολούθησαν με την τιμωρία των δύο στρατιωτών μας, καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους κυβερνητικούς φορείς για το γεγονός ότι αντί να επιβραβεύσουν την υπεύθυνη, πατριωτική στάση των φαντάρων μας και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους, τους τιμώρησαν κιόλας!

Πρόκειται για πρόκληση από την πλευρά των υπευθύνων της κυβέρνησης, που εφαρμόζει την αντιλαϊκή - επικίνδυνη ΝΑΤΟική πολιτική και ανέχεται τέτοια φαινόμενα, όπως π.χ. να αναγράφονται φασιστικά συνθήματα σε στρατόπεδα.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, που με βάση τις αρχές τους αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας - με όποιον τρόπο - στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις, καλούν τη νεολαία μας, ιδιαίτερα τη στρατευμένη νεολαία, να μην σταματήσει να διεκδικεί τα δικαιώματά της.

Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ΝΑΤΟικές επεμβάσεις.

Καμιά διευκόλυνση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Να επιστρέψουν τώρα όλοι οι φαντάροι μας που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας».

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, τις μεγάλες αντιδράσεις προσπαθεί να κατευνάσει η κυβέρνηση, με δηλώσεις όπως αυτές του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Π. Ρήγα (στη «Real News»), για το περιστατικό στον Μανταμάδο της Λέσβου. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη ενέργεια που προκαλεί», έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα ύπαρξης φασιστικών «θυλάκων» ή «σταγονιδίων» στις Ενοπλες Δυνάμεις και ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα θα απομονωθούν πλήρως», όσο και ότι «η αντιφασιστική θωράκιση της νεολαίας και της κοινωνίας είναι το ζητούμενο».

«Παρέκαμψε», βέβαια, το γεγονός ότι η διοίκηση του Τάγματος στον Μανταμάδο, όπου υπηρετεί ο Δημήτρης Ανδρονιάδης, του ανακοίνωσε ότι θα αποσπαστεί σε μονάδα στην Αθήνα, όπως και ότι η απόσπαση ανακλήθηκε μόνο κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε. «Παρέκαμψε» επίσης το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη καλούν και φωτογραφίζονται με τους υπόδικους ναζιστές της Χρυσής Αυγής σε επίσημες εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δίνοντας «αέρα στα πανιά» όσων προσπαθούν να χύσουν το ναζιστικό δηλητήριο στους στρατευμένους.

Πετσοκομμένα αναδρομικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων

Σημαντικό κουτσούρεμα στα αναδρομικά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους την περασμένη Παρασκευή καταγγέλλουν συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (απόστρατοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ).

Σύμφωνα με την πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων «καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του ν. 4093/2012 και αυτής που πράγματι τους κατεβλήθη κατ' εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 169/2007 (Α 210). Το χρηματικό αυτό ποσό υπολογίζεται με αναφορά στα αντίστοιχα για κάθε κατηγορία συνταξιούχων χρονικά διαστήματα (...) και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής τους στις διατάξεις του ν. 4387/2016».

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι περίπου 115.000 συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα έπρεπε να λάβουν ποσά που αντιστοιχούν από 16,5 μέχρι και 47 μήνες, κατ' αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Ομως, τα ποσά που λαμβάνουν είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ μικρότερα, καθώς επιβάλλονται υπέρογκες κρατήσεις και ενεργοποιούνται άλλοι μνημονιακοί «κόφτες» που παραμένουν άθικτοι. Οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων μάλιστα δεν μπορούν καν να βγάλουν άκρη και να διαπιστώσουν ποιες ακριβώς κρατήσεις έγιναν στα αναδρομικά τους, καθώς τα ενημερωτικά σημειώματα αναμένεται να αναρτηθούν στα μέσα Γενάρη...

  • Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι μέθοδοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με την "επιστροφή" αποδεικνύουν πως οι κυβερνήσεις έχουν τους τρόπους να παρακάμπτουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων καθιστώντας τις στο τέλος αναποτελεσματικές. Ετσι, οδηγούν απόστρατους, συνταξιούχους και εργαζόμενους σε νέους, ακόμη μακροχρόνιους κύκλους δικαστικών διεκδικήσεων με τα αντίστοιχα έξοδα».
Επίσκεψη στο 401 ΓΣΝΑ

Μετά από αίτημα του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του Κόμματος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Θα συναντηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου και θα συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα αποτελείται από τους:

  • Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
  • Ηλία Σιώρα, γιατρό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
ΤΕ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λαϊκό - ποντιακό γλέντι

Το Σάββατο 29 Δεκέμβρη, η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ καλεί στις 8 μ.μ. σε λαϊκό - ποντιακό γλέντι στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορομηλιάς με τους αδερφούς Ιακωβίδη. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Γιάννης Φαχουρίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κιλκίς.

ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση υλικής βοήθειας για ανθρώπους που τη χρειάζονται

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης υλικής βοήθειας - αλληλεγγύης στους πρόσφυγες - μετανάστες, αλλά και στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και την ανεργία, έως και τις 27 Δεκέμβρη 2018.

Υπενθυμίζεται πως τα υλικά που συγκεντρώνονται αφορούν ειδικά τις χειμερινές συνθήκες δηλαδή: Κουβέρτες, παιδικά - γυναικεία - ανδρικά ρούχα (μπουφάν, πουλόβερ, φούτερ). Παράκληση για παράδοση των υλικών συσκευασμένων - σε νάιλον σάκους - με την αναγραφή της κατηγορίας στην οποία ανήκουν π.χ. ΑΝΔΡΙΚΑ είδος μπουφάν, ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ είδος πουλόβερ, ΠΑΙΔΙΚΑ μπουφάν κ.λπ.

Οι Επιτροπές Ειρήνης στην Αττική συγκεντρώνουν τη συνολική ποσότητα των προσφερόμενων υλικών και την μεταφέρουν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19, τις εξής ημερομηνίες: Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Δεκέμβρη ώρες 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 8 μ.μ. Από το χώρο αυτό, το σύνολο της υλικής βοήθειας θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες προς τους τελικούς αποδέκτες.

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφο Αρσένη Τσιριγώτη και στην οικογένειά του για την απώλεια της συζύγου του, Ζωής.

Εκθέσεις βιβλίου από ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στα γραφεία της. Εκθέσεις, πακέτα προσφορών, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες πρωτοβουλίες πλαισιώνουν τη Γιορτή Βιβλίου, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5 Γενάρη (αντί για τις 29 Δεκέμβρη).

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση λειτουργεί στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241) και στην Κολωνού 3, με το εξής πρόγραμμα: Από Πέμπτη 27 Δεκέμβρη έως Σάββατο 29 Δεκέμβρη και από Πέμπτη 3 Γενάρη μέχρι Σάββατο 5 Γενάρη. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά από 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. και τα Σάββατα επιπλέον από 10 π.μ. έως 1 μ.μ. Το Σάββατο 5 Γενάρη από 10 π.μ. έως 12 μ.

Στα Τρίκαλα

Διήμερη Γιορτή Βιβλίου διοργανώνει η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, που θα περιλαμβάνει έκθεση με δεκάδες τίτλους και εκδηλώσεις. Η έκθεση θα λειτουργήσει την Παρασκευή 28 Δεκέμβρη και το Σάββατο 29 Δεκέμβρη, 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στο χώρο της «Σουίτα» art cafe (Στρατηγού Σαράφη 18).

Στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

-- Την Παρασκευή 28 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., η παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ από τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Τρικάλων του Κόμματος.

-- Το Σάββατο 29 Δεκέμβρη, αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο και στις 7 μ.μ. παράσταση από το θέατρο σκιών του Κοσμά Παναγιώκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ