Associated Press |
Ο,τι μπορεί να διασώσει μέσα από τα ερείπια του σπιτιού της |
Γκρεμισμένα προσφυγικά σπίτια, κατεστραμμένες αγροτικές περιουσίες, ξεριζωμένα αναιμικά λιόδεντρα, ένα ισοπεδωμένο τέμενος και πολλή αγανάκτηση και οργή άφησαν πίσω τους τα ισραηλινά στρατεύματα εγκαταλείποντας τα αυτόνομα εδάφη, λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα. Η νέα εισβολή, που άρχισε απροειδοποίητα περίπου στις 2 το πρωί τοπική ώρα, ακολουθήθηκε από αρκετές ώρες σφοδρής ανταλλαγής πυρών, καθώς οι παλαιστινιακές δυνάμεις προσπάθησαν να αντικρούσουν τους ισραηλινούς εισβολείς με αυτόματα όπλα, αλλά και με αντιαρματικές ρουκέτες.
Associated Press |
Με λαχτάρα κρατούν το σαραβαλιασμένο ποδήλατό τους μέσα από τα συντρίμμια που άφησαν τα ισραηλινά τανκς |
Η εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων έγινε στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπραζίλ, στην πόλη Ράφα, όπου την Τρίτη τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν, και πάλι, αποπειραθεί να εισβάλουν. Κατά τη μάχη που ακολούθησε, είχε χάσει τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός και είχαν τραυματιστεί άλλοι 15 συμπολίτες του.
Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» έκανε λόγο ο διοικητής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπντέλ Ραζέκ ελ Ματζάιντα, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι το προσφυγικό στρατόπεδο Μπραζίλ βρίσκεται στη ζώνη «κοινού ελέγχου», όπου ο ισραηλινός στρατός έχει την ευθύνη της διατήρησης της τάξης. Ο ελ Ματζάιντα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να αναγκάσει το Ισραήλ να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ σχολίασε ειρωνικά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί «κοινής ζώνης», τονίζοντας ότι η ισραηλινή ηγεσία, θα πρέπει μάλλον να «ξαναθυμηθεί τη συμφωνία του Οσλο».
Associated Press |
Ο,τι έμεινε από το σπίτι τους... |
Τον εβραϊκό εποικισμό Οφρα επισκέφτηκε, χτες, στην πρώτη περιοδεία που πραγματοποίησε στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. Στον Οφρα, ο Σαρόν μετέβη για να δώσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εποίκου, που δολοφονήθηκε, την Τρίτη, από πυρά αγνώστων, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του.
Μιλώντας στους εποίκους, ο Σαρόν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα λάβει νέα μέτρα ασφαλείας, γιατί «αν ο Γιάσερ Αραφάτ δεν αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τότε θα την αντιμετωπίσουμε εμείς», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε βομβιστικές επιθέσεις, πυρά και όλμους, αφού όλα είναι τρομοκρατία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας γνωστές θέσεις του, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο παγώματος της εποικιστικής δραστηριότητας, επικαλούμενος τη «φυσική ανάπτυξη και την προστασία της ζωής των εποίκων» και κατέληξε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει κανενός είδους διαπραγμάτευση όσο συνεχίζεται η βία. Στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας κατοικούν 200.000 έποικοι σε 145 εποικισμούς, ανάμεσα σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστινίους.
Associated Press |
Κηδεία που μετατρέπεται σε μαζική διαδήλωση |
Οπως είναι γνωστό, η ιορδανο-αιγυπτιακή πρόταση, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί τη βάση όλων αυτών των συζητήσεων και έχει γίνει αποδεκτή από την παλαιστινιακή πλευρά, προβλέπει την επίτευξη εκεχειρίας για ένα μήνα, την άμεση υποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στις θέσεις που είχαν πριν τον Οκτώβριο, τον τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας και του αποκλεισμού, μέτρα που σκοπεύουν να καταλήξουν σε επανάληψη των συνομιλιών για μια τελική συμφωνία. Η ισραηλινή ηγεσία, όμως, ζητά εκεχειρία, για τουλάχιστον 2 μήνες αφήνοντας μόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για ενδιάμεση συμφωνία και απορρίπτει τις υπόλοιπες προτάσεις, στον έναν ή στον άλλο βαθμό.
Παρ' όλα αυτά, ο Πέρες -ισχυριζόταν, χτες, ο Γιάσερ Αραφάτ- παραμένει «συνομιλητής για την ειρήνη», ενώ τόνιζε η ισραηλινή ηγεσία σχεδιάζει σειρά έργων διανομής ηλεκτρικού και νερού για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής του παλαιστινιακού λαού.
ΣΚΟΠΙΑ.-
Στην ΠΓΔΜ επικρατεί «εύθραυστη ειρήνη» σχολίαζε χτες το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι, Αντόνιο Μιλοσόφσκι. Εως τα ξημερώματα, οι ταραχές (επιθέσεις σε βάρος Αλβανών) μεταλαμπαδεύτηκαν από την πόλη Μπίτολα (όπου σημειώθηκαν νέες λεηλασίες σε τουλάχιστον δέκα έως 15 καταστήματα Αλβανών) σε προάστια των Σκοπίων με αποτέλεσμα το θάνατο του Αλβανού πολίτη Ισμέτ Χότζα και τον τραυματισμό αρκετών άλλων εξαιτίας επιθέσεων ξυλοδαρμού που δέχτηκαν από αγνώστους... Ριπές όπλων αναφέρθηκαν ακόμη και έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας στα Σκόπια, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν θύματα...
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, το πρώτο θύμα των επιθέσεων κατά Αλβανών πολιτών, ήταν ο Ισμέτ Χότζα, που χτυπήθηκε θανάσιμα από τις ριπές αυτόματων όπλων και μπαστούνια μπέιζμπολ που κρατούσαν άγνωστοι μασκοφόροι, αργά το βράδυ της Τρίτης, στο προάστιο Πόρτα Βλάε των Σκοπίων.
Το ίδιο διάστημα, άγνωστοι επιτέθηκαν κατά του ιδιοκτήτη μίας πιτσαρίας στα Σκόπια. Το θύμα, ονόματι Ραμαντάν Νουρεντίνι και ο εγγονός του, απέφυγαν τα χειρότερα, φέροντας ωστόσο αρκετά σοβαρά τραύματα από ξυλοδαρμό... Επίθεση δέχτηκαν λίγα λεπτά αργότερα από άγνωστους μασκοφόρους (να ήταν οι ίδιοι;) οι τρεις Αλβανοί υπάλληλοι ενός μαγαζιού σε προάστιο των Σκοπίων...
Νωρίτερα, γύρω στις 21.30 το βράδυ της Τρίτης, άγνωστοι που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, πυροβόλησαν με αυτόματο όπλο κατά της αλβανικής πρεσβείας, στην περιοχή Τσαΐρ των Σκοπίων, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Μετά το συγκεκριμένο συμβάν, η αλβανική πρεσβεία φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ...
Στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) ομάδα σλαβομακεδόνων προχώρησε σε λεηλασίες (αν όχι ολοσχερή καταστροφή...) ακόμη 10-15 αλβανικών καταστημάτων, μεταξύ αυτών και η καφετέρια «Σούζυ», όπου το βράδυ της Δευτέρας πυροβολήθηκε σοβαρά ένας νεαρός Αλβανός.
Στο χωριό Κράβαρι, λίγο έξω από το Μοναστήρι κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, άγνωστοι έκαψαν μία καφετέρια, ο Αλβανός ιδιοκτήτης της οποίας, Αλί Μέτα, είχε καταδικαστεί πέρσι για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων από την Αλβανία με αποδέκτες τους Αλβανούς αυτονομιστές που δρουν στη Νότια Σερβία.
Πολιτικό κόμμα της τουρκικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ κατήγγειλε χτες πως επιθέσεις σημειώθηκαν και σε δύο τζαμιά στις πόλεις Μοναστήρι και Βέλες...
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τον ανταποκριτή της «Ντόιτσε Βέλε» από το Μοναστήρι, που επικαλείται το ΑΠΕ, ανέφεραν ότι στο Μοναστήρι εμφανίστηκε το περασμένο 48ωρο μία οργάνωση με την επωνυμία «Σωτηρία της Μακεδονίας από τους τρομοκράτες». Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, προειδοποιώντας με ξέσπασμα εμφύλιου πολέμου στην ΠΓΔΜ, φέρεται να ζητά από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα να αποκηρύξουν τους Αλβανούς αυτονομιστές και διεκδικεί τη διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού για τη «σωτηρία της χώρας»...
Το κύμα των σφοδρών επιθέσεων που δέχονται τα τελευταία 24ωρα Αλβανοί πολίτες, προκαλεί δριμύτατες αντιδράσεις σε όλες σχεδόν τις παρατάξεις της ΠΓΔΜ.
Το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Αρμπέν Τζαφέρι, παρομοίασε τα επεισόδια στο Μοναστήρι με τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» στη Γερμανία και το πογκρόμ διώξεων κατά Εβραίων... Εκπρόσωπος του ίδιου κόμματος προειδοποίησε πως η συνέχιση τέτοιων επιθέσεων οδηγεί τη χώρα σε μία «εθνική πόλωση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το μέλλον της Μακεδονίας»...
Η «Ισλαμική κοινότητα» της ΠΓΔΜ με ανακοίνωσή της έκανε έκκληση προς όλους για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, εκφράζοντας τη λύπη της για τους οκτώ νεκρούς στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά και τον αποτροπιασμό της για τις επιθέσεις και λεηλασίες σε Μπίτολα και Σκόπια.
Το «Δημοκρατικό Κόμμα των Τούρκων», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι όπως εξαρχής καταδίκασε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες Αλβανών αυτονομιστών, έτσι και τώρα καταδικάζει πράξεις βανδαλισμού και αντεκδίκησης σε βάρος αθώων πολιτών.
Το κόμμα της «Δημοκρατικής Εναλλαγής» από την πλευρά του επισείει τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ των εθνοτήτων, ενώ το αλβανικό κόμμα «Δημοκρατική Ευημερία» προειδοποιεί πως η «κατάσταση ασφάλειας στη χώρα λαμβάνει δραματικές διαστάσεις» και παρατηρεί πως «οι θεσμοί του κράτους σχεδόν δε λειτουργούν, διότι οι αστυνομικές δυνάμεις είτε δεν είναι σε θέση είτε δε θέλουν να ελέγξουν την κατάσταση»...
Με αφορμή το κύμα βίας σε Μοναστήρι και Σκόπια, ο Χαβιέ Σολάνα (ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια), έκανε χτες έκκληση για «εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου στην ΠΓΔΜ», θεωρώντας αυτή τη διαδικασία ως «το μόνο τρόπο για την εξεύρεση μίας λύσης στην παρούσα κρίση».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΓΚΥΡΑ.-
Οι άνθρωποι, λένε οι γιατροί, πεθαίνουν με διαφορετικό ρυθμό αν σταματήσουν να λαμβάνουν τροφή. Ο μεταβολισμός παίζει ρόλο, αλλά και η θέληση για ζωή. Οι Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι, που συνεχίζουν την απεργία πείνας στις φυλακές, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα ανθρώπινα όρια. «Αν δε σταματήσουν», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ιατρικής Ενωσης της Αγκυρας, Ουμίτ Ερκόλ, «κάθε μέρα θα πεθαίνουν ένας με δύο» εξ αυτών.
Η προχτεσινή τροποποίηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αθλοπαιδιών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών συναντήσεων των εγκλείστων στις φυλακές τύπου F, δεν έπεισε κανέναν. Η «Οζγκούρ Ταγιάντ» έκανε λόγο για μια κίνηση πολιτικάντικου εντυπωσιασμού. Η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε στο μεταξύ ότι στην πραγματικότητα ουδέν εχέγγυο υπάρχει όσον αφορά το ότι οι κρατούμενοι θα συναντώνται, ότι δε θα βασανίζονται, ότι δε θα παραμένουν στα Λευκά Κελιά, αφού οι σχετικές αποφάσεις μετακυλίονται στους διευθυντές των φυλακών και το «σωφρονιστικό» (κατ' ευφημισμόν) προσωπικό. Ο Ντάγκλας Φραντζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» δίνει μια εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που αναμένεται να ξεψυχήσουν από ώρα σε ώρα: πενήντα δύο. Είκοσι πέθαναν ήδη. Η κυβέρνηση Ετζεβίτ πάντως διαβεβαιώνει την Ευρώπη ότι θα επέλθουν μεταρρυθμίσεις. Και το πράγμα μένει εκεί.
Χτες στην επικαιρότητα στη γείτονα χώρα ήρθε και πάλι η δίκη - σίριαλ των 10 αστυνομικών που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί (Νοέμβριος 2000) για βασανισμούς παιδιών και εφήβων, το 1995. Ακυρωτικό δικαστήριο ανέπεμψε την απόφαση, μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», για τρίτη φορά. Δεκατρείς από τους τοτινούς εφήβους, που βασανίστηκαν και βιάστηκαν, μηνύουν την κυβέρνηση ζητώντας αποζημίωση για τα πέντε χρόνια που βρίσκονταν στις φυλακές, καταδικασμένοι για κατηγορίες των οποίων ήταν αθώοι.
Η τουρκική Δικαιοσύνη είχε μια πολυάσχολη μέρα χτες. Πέντε Κούρδοι που είχαν παραδοθεί στις αρχές το 1999 σε μια ιδιότυπη «χειρονομία για την ειρήνη» καταδικάστηκαν χτες σε ποινές κάθειρξης έως και 18 ετών.
Η κυβέρνηση πάντως περί άλλων τυρβάζει. Ο Γιούργκεν Σταρκ, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, έδωσε μια συνέντευξη στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στην οποία επικρίνει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επειδή συμφώνησε να παράσχει επιπλέον δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ποσό βέβαια που δε φτάνει ούτε γι' αστείο: η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας για τις ζημιές των χρεοκοπημένων τραπεζών είναι ότι φθάνουν τα 20 δισ. δολάρια...
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Οι μαζικές κινητοποιήσεις των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου με αφορμή την απόφαση του διοικητή του ΟΗΕ, Χανς Χάνκεραπ, να επιβάλει δασμούς και να στήσει τελωνεία («φόροι» και «φυλάκια ελέγχου εμπορευμάτων» σύμφωνα με το ιδιότυπο λεξικό της διοίκησης του ΟΗΕ...) στα διοικητικά σύνορα Σερβίας -Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται πως έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.
Ο αναπληρωτής διοικητής του ΟΗΕ στην επαρχία και περιφερειακός διοικητής στην πόλη της Μιτρόβιτσα, Τζέραλντ Φίσερ, δήλωσε χτες πως δε θα στηθούν «φυλάκια ελέγχου εμπορευμάτων» στα όρια Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας. Ωστόσο, ο Φίσερ πρόσθεσε σιβυλλικά πως η «Κεντρική Υπηρεσία Φόρων» στην Πρίστινα «θα δώσει στους υπαλλήλους της διαφορετικές στολές εργασίας από εκείνες που φορούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι» και κατέληξε - παρ' όλα αυτά - λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση η «κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο θα γίνει σεβαστή και αποδεκτή στο σχέδιο για τη συγκρότηση νομικών πλαισίων για το μελλοντικό στάτους κβο της επαρχίας»...
Συνάντηση του Μπ. Αγγουράκη με την Λ. Μαρίν, εκπρόσωπο των FARC-EP
Στις 30.04.2001 ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με την Λουσία Μαρίν, μέλος της διεύθυνσης της Διεθνούς Επιτροπής των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC-EP).
Στη διάρκεια της συνάντησης η εκπρόσωπος των FARC-EP ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, της ΕΕΔΥΕ και γενικότερα των Ελλήνων εργαζομένων, στον αγώνα τους. Ενημέρωσε για την πορεία και τα προβλήματα της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας, για τη συνέχιση των δολοφονιών και των απαγωγών σε βάρος των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών.
Πέρα από την κλιμάκωση των επεμβάσεων των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων μέσω και του περιβόητου σ' όλη την περιοχή «Σχεδίου για την Κολομβία», η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη επαγρύπνησης και πιο αποφασιστικής ανάπτυξης της διεθνούς αλληλεγγύης. Εγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις ελεύθερες περιοχές της Κολομβίας όπως και της παγκόσμιας συνάντησης αλληλεγγύης που θα γίνει στις 21 του Ιούλη στο Ελ Σαλβαδόρ.
Στις 28 Απρίλη 2001, ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του «Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» Γερμανίας, με επικεφαλής την Γκόμπι Τσίμερ, πρόεδρο του Κόμματος.
Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΚΟΔΗΣΟ ενημερώθηκε για τις εκτιμήσεις και την πολιτική του ΚΚΕ, όσον αφορά στους αγώνες της εργατικής τάξης, την οικοδόμηση του μετώπου, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεύρυνσή της. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του ΚΟΔΗΣΟ ενημέρωσε σχετικά με το σχέδιο για το νέο πρόγραμμα του κόμματος, όπως και για ορισμένες δραστηριότητες του ΚΟΔΗΣΟ με στόχο την ανάπτυξη της επιρροής του στο δυτικό τμήμα της ΟΔΓ.