ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Εμποροι πολέμου

Την ώρα που ο Μπους αναγγέλλει τις προθέσεις του

Associated Press

Την ώρα που ο Μπους αναγγέλλει τις προθέσεις του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.-

«Σήμερα ο πλανήτης απαιτεί μία νέα πολιτική»

Τζορτζ Ουόκερ Μπους

Ο πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους έχει ξεκινήσει ήδη την καμπάνια για να «πουλήσει», τόσο στις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη, το σχέδιο για την αντιπυραυλική άμυνα. Ο τρόπος «προώθησης» του προϊόντος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτότυπος, αν και γενικά κρίνεται αποτελεσματικός, δεδομένης της δύναμης ισχύος των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά δείγματα οι απόψεις ότι το «εθνικό αντιπυραυλικό σύστημα» είναι απολύτως αναγκαίο για την προστασία των ΗΠΑ αλλά και των συμμάχων της από τα «δόλια κράτη» και ότι η συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους του 1972, η ΑΒΜ, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη ανάλογων συστημάτων, είναι ένα ξεπερασμένο υπόλειμμα του «ψυχρού πολέμου, το οποίο πρέπει να παραγκωνιστεί».

«Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε τις πυραυλικές μας άμυνες ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες απειλές, όπως παρουσιάζονται στον κόσμο σήμερα. Για να το πράξουμε αυτό, πρέπει να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς μιας συνθήκης που χρονολογείται εδώ και 30 χρόνια», τόνισε ο Μπους στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας του Πενταγώνου και επισήμανε πως η ΑΒΜ αγνοεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων και εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την άμυνά τους, εναντίον απειλών που αντιμετωπίζει η Αμερική και οι σύμμαχοί της. «Για το λόγο αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να αντικαταστήσουμε τη συνθήκη αυτή με ένα νέο πλαίσιο που θα αντικατοπτρίζει με σαφήνεια τον ξεκάθαρο διαχωρισμό από το παρελθόν και ιδιαίτερα από την κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μονομερείς περικοπές στα πυρηνικά όπλα, «με τέτοιον τρόπο που να δείχνει πραγματικά ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει».

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δε διευκρίνισε ούτε το κόστος, ούτε το χρόνο, ούτε και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν οι ΗΠΑ για την υλοποίηση του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματός» τους, που είναι γνωστό και ως «Υιός του Πολέμου των Αστρων». Φυσικά ούτε και τις τεχνολογικές δυσκολίες που θα υπάρξουν για την υλοποίησή του, όπως ήδη έχει επισημάνει τόσο η «Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων» -που μάλιστα με επιστολή της έχει κάνει έκκληση για τη μη προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας- όσο και το υπουργείο Αμυνας και αυτός ακόμη ο υπουργός Ντόναλντ Ράμσφελντ, που μεν τις παραδέχτηκε, αλλά τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θα πρέπει να προωθηθεί ως πρώτη αναγκαιότητα παρά τις υφιστάμενες τεχνικές δυσκολίες.

Πάντως, παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες, τα περισσότερα εμπόδια που θα συναντήσουν οι ΗΠΑ στο δρόμο τους για την υλοποίηση του οράματος του «βρέφους» Μπους, είναι οι διπλωματικές.

Διπλωματικές «δυσκολίες»

«Με σεβασμό προς τους Κινέζους και τους Ρώσους, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος παρά την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα» τόνισε ο Μπους κατά την ομιλία του. Ανάλογου ύφους ήταν και οι δηλώσεις τους προς τους συμμάχους αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια άμεσης αντίδρασης, με μόνη διέξοδο την «προσχώρησή τους».

Ετσι, οι πρώτες αντιδράσεις του πλανήτη μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστούν χλιαρές ή κριτικές ή απλά τελείως σιωπηλές.

Πιο θετική όλων η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που δήλωσε ότι θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να κάνουν χρήση των κοινών βάσεών τους για την οικοδόμηση της αντιπυραυλικής ασπίδας. Αλλά και οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και ο οποίος κατά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ζήτησε η αναθεώρηση της αντιπυραυλικής συνθήκης ABM που συνήφθη ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον το 1972 να μην προκαλέσει την εξασθένιση της συλλογικής ασφάλειας. Ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια στάση «συνεργασίας και όχι σύγκρουσης» στην υπόθεση της αντιπυραυλικής άμυνας την οποία επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή.

Ωστόσο οι πιο παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς στις επίσημες ανακοινώσεις τους δεν προχώρησαν στο παραπέρα βήμα που θα νομιμοποιούσε το σχέδιο, λέγοντας ότι «το καλύτερο είναι να αναμένουμε για μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα μας βοηθούσε να λάβουμε σαφή θέση», όπως τόνισε στις δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Εκτός αυτών, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας -εν αντιθέσει με τον Γιόσκα Φίσερ-, της Γαλλίας, και της Σουηδίας, εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία και τους φόβο ότι το σχέδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια», αλλά διατηρούν στάση αναμονής για ένα τόσο «ευαίσθητο ζήτημα» μέχρι την «οριστική ανακοίνωση του σχεδίου».

Εντούτοις, τα «χλιαρά» σταματούν εδώ, καθώς αφ' ενός η Κίνα προειδοποίησε χτες τις ΗΠΑ για μία πιθανή κούρσα των εξοπλισμών. «Το Αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ παραβιάζει τη συνθήκη ΑΒΜ και θα καταστρέψει την ισορροπία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και είναι πιθανόν να προκαλέσει την ανάφλεξη μιας νέας εξοπλιστικής κούρσας. Για το λόγο αυτό είναι ευρύτατα καταδικαστέα από τη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται σε δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, όπως τις μετέφερε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά.

Πιο διπλωματική η απάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ΙγκορΙβανόφ, ο οποίος τόνισε ότι το κλειδί για την έναρξη των συνομιλιών για την παγκόσμια ασφάλεια, για τις οποίες «η Μόσχα είναι έτοιμη», είναι η διατήρηση της συμφωνίας ΑΒΜ.

ΗΠΑ
Το ασφαλιστικό στο μάτι του κυκλώνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στα πρόθυρα κρίσης το ασφαλιστικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών διατείνονται οι νομοθέτες και έσπευσε χτες ο Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, να ανακοινώσει την ίδρυση 16μελούς επιτροπής που θα προτείνει τρόπους για την αναδιάρθρωση του ομοσπονδιακού προγράμματος συνταξιοδότησης, καθώς όπως δήλωσε «γενναίες πράξεις και κρίσιμες αποφάσεις είναι απολύτως αναγκαίες».

«Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι μία πρόκληση. Αν δε δράσουμε άμεσα, σε λίγο θα είναι σε κρίση», δήλωσε αρκετά βαρύγδουπα ο Μπους, ανακοινώνοντας τη σύνθεση της επιτροπής, η οποία θα αποτελείται εξ ημισείας από μέλη και του Ρεπουμπλικανικού αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος, που σύμφωνα με τους αναλυτές τάσσεται με ελαφρά πλειοψηφία υπέρ της ιδιωτικοποίησης του συστήματος, παρά το γεγονός ότι επισήμως η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος αντιτίθεται στην ιδέα. Κύριο μέλημα της επιτροπής είναι να καταλήξει σε συμπεράσματα και αναλύσεις για την αναδόμηση του συστήματος, που θα πρέπει να τα παρουσιάσει το φθινόπωρο στον Πρόεδρο και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, αναζητιέται ο τρόπος που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα συνταξιοδότησης το σχέδιο που θα επιτρέπει και θα παροτρύνει τους εργαζομένους με λίγα χρόνια προϋπηρεσία, αλλά και αυτούς που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, να επενδύουν μέρος των αποδοχών τους σε ιδιωτικούς οργανισμούς.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναγνώρισαν το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής τάσσονται γενικότερα υπέρ της ιδιωτικοποίησης του συστήματος. «Δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη σε κανέναν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος επιθυμούσε μία επιτροπή που θα ενστερνιζόταν τις απόψεις του για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Συνεπώς, ο Πρόεδρος επέλεξε μέλη της επιτροπής που θα συνηγορούσαν στο να μπορέσει να πραγματώσει τις προεκλογικές του διακηρύξεις», δήλωσε απολύτως ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Εντείνεται η καταστολή

ΜΑΝΙΛΑ.- Η αστυνομία των Φιλιππίνων ενέτεινε χθες την προσπάθειά της να καταστείλει αυτό που η Πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο χαρακτηρίζει «εξέγερση», συλλαμβάνοντας προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, που κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την προχθεσινή διαδήλωση που μετατράπηκε σε ανοιχτή σύγκρουση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με 4 νεκρούς.

Η Αρόγιο εμπλέκει και προσωπικά τον προκάτοχό της, το νυν υπόδικο για «λεηλασία» του δημοσίου χρήματος, Τζόζεφ Εστράντα και τους δύο γιους του στην απόπειρα «ανατροπής» της, ενώ έχει ενεργοποιήσει το νόμο που επιτρέπει στην αστυνομία να προβαίνει σε συλλήψεις και κρατήσεις κατά βούληση.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι γερουσιαστές Ερνέστο Ματσέντα, Χουάν Πόνσε Ενρίλε και Μίριαμ Ντεφενσόρ - Σαντιάγο, ενώ πολλοί πολιτικοί που πρόσκεινται στον πρώην Πρόεδρο λέγεται πως κρύβονται.

Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι η Αρόγιο, που αναγορεύτηκε Πρόεδρος χάρη σε μια σειρά λαϊκών διαδηλώσεων και τελικά της εξέγερσης στις αρχές του έτους, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να «ανεχθεί» καμία διαδήλωση στην πρωτεύουσα...

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πακέτο - βόμβα

ΡΙΑΝΤ.-

Θανάσιμα τραυματίστηκε Αμερικανός γιατρός, ο οποίος κατοικούσε μόνιμα στη Σαουδική Αραβία, από έκρηξη βόμβας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τα σαουδαραβικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός γιατρός υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο, στο στήθος και στα χέρια, όταν εξερράγη στα χέρια του μικρό δέμα, το οποίο είχε αποσταλεί στο όνομά του. Το συμβάν σημειώθηκε στην πόλη αλ Χόμπαρ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τίποτε για τις συνθήκες της βομβιστικής επίθεσης, για τους ενόχους ή για τα κίνητρά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ