ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΡΟΣΩΠΑ

1900 Γεννήθηκε ο Μορίς Τορέζ.Ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ως το 1920 εργαζόταν ως εργάτης γης και ανθρακωρύχος. Από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, το 1920, συγκαταλέγεται στα επιφανέστερα στελέχη του. Από το 1930 έως το 1964, ήταν Γενικός Γραμματέας του Κόμματος. Για την επαναστατική του δράση υπέστη πολλές διώξεις. Στηριγμένος στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, κατά τη δεκαετία του '30, ο Τορέζ θεμελίωσε θεωρητικά το σύνθημα για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου ως συμμαχίας της εργατικής τάξης με την εργαζόμενη αγροτιά και τα μεσαία στρώματα των πόλεων. Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας (1935-1938).

1944: Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»

Το «Κάστρο του Υμηττού»
Το «Κάστρο του Υμηττού»
Στις 28 Απρίλη 1944 γράφεται μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του επικού αγώνα του αδάμαστου λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Τρεις ΕΠΟΝίτες του ΕΛΑΣ της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν παλικαρίσια 7 ολόκληρες ώρες με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι της συνοικίας του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και, αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

Ο ελληνικός λαός έστησε ψηλά στην ψυχή του τους τρεις ήρωες. Το σπίτι που λάμπρυναν με τη δόξα τους και οι τρεις ΕΠΟΝίτες το αποκάλεσε «Κάστρο του Υμηττού». Στους μισογκρεμισμένους τοίχους του σπιτιού γράφτηκαν συνθήματα, στα οποία οι Αθηναίοι εκφράζανε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη τους προς τους υπερασπιστές του:

«Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου και ορκίσου εκδίκηση». «Εδώ μέσα έπεσαν ηρωικά οι Δ. Αυγέρης, Κ. Φολτόπουλος, Θ. Κιοκμενίδης: ΕΠΟΝ». «Τιμή και δόξα στους ήρωες: ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ».

Τέλος η Διοίκηση του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ, σε ημερήσια διαταγή της έγραφε:

«...Ούτω ο διμοιρίτης Αυγέρης Δημήτριος και οι μαχηταί Φολτόπουλος Κωνσταντίνος και Κιοκμενίδης Αθανάσιος την 28.4.44 εκεί εις τον οικίσκον του Υμηττού έστησαν λαμπρόν Ηρώον Δόξης... Το ολοκαύτωμα των αξίων και υπέροχων αυτών μαχητών του ΕΛΑΣ των Αθηνών, πυρσός πατριωτισμού, πυρπολεί τα ψυχάς μας τας ημέρας αυτάς... Αιωνία η μνήμη των τριών ανδρείων...».

Η μάχη των τριών ηρωικών ΕΠΟΝιτών έγινε την αμέσως επόμενη μέρα της μεγάλης διαδήλωσης του αθηναϊκού λαού κατά της τρομοκρατίας και της επιστράτευσης. Στις 27 Απρίλη, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παλλαϊκή απεργία. Η απεργία εκείνη συνέβαλε στο σπάσιμο της τρομοκρατίας και ματαίωσε την καινούρια προσπάθεια των κατακτητών για μαζική επιστράτευση για τα «τάγματα εργασίας».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα πυκνώσουν. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11-26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 13-28, στο Αιγαίο από 15-25 και στη Θεσσαλονίκη από 11-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-27 βαθμούς.

ΑΦΟΥ εξάντλησαν κάθε περιθώριο για την κατακράτηση του Πανίκου Τζακούρμα, οι Τουρκοκύπριοι τον απελευθέρωσαν τελικά, την περασμένη Πέμπτη (σελίδα 18)

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ συσπείρωσης των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και κάλεσμα συνεργασίας με το ΣΥΝ και τις λοιπές, δήθεν, αριστερές δυνάμεις, τόσο σε εκλογικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο στήριξης των πολιτικής της ΟΝΕ, αποτέλεσε η χτεσινή πρώτη μέρα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κυβερνώντος κόμματος για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση (σελίδα 19)

ΜΕ ΜΙΑ εντυπωσιακή ενέργεια, που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, οι κάτοικοι του Θριάσιου απέδειξαν ότι με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά των νέων επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, για τις οποίες δίνει το «πράσινο φως» η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και την υγεία τους (σελίδα 26)

ΝΑ ΓΙΝΕΙ πράσινο όλο το εναπομείναν τμήμα του κτήματος «ΘΩΝ», απαίτησαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι και οι φορείς των Αμπελοκήπων, κατά την προχτεσινή συγκέντρωσή τους (σελίδα 28)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ επιχείρηση «άνοιξε» στα Τρίκαλα μεγάλο «εκπαιδευτικό μαγαζί», πουλώντας, ως πανάκριβα προϊόντα, «γνώση» και «μόρφωση» (σελίδα 29)

ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Πύργου Ουρανούπολης Χαλκιδικής ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση (σελίδα 31)

«ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ο πλανήτης που θα ζήσουν τα παιδιά μας». Ο τίτλος αυτός δεν είναι δικός μας. Ανήκει στον Τόνι Μπλερ, τον γνωστό εκ της Γηραιάς Αλβιώνος κλόουν της κεντροαριστεράς, που δηλώνει και πρωθυπουργός της χώρας αυτής (σελίδα 32)

ΠΟΛΛΟΙ τον χαρακτήρισαν σαν πρόωρο τελικό... Βλέπετε, όταν στον ημιτελικό του Κυπέλλου συγκρούονται οι δυο «αιώνιοι» αντίπαλοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός σε παιχνίδι νοκ άουτ, διεκδικώντας μια θέση στον ήλιο, τότε η ένταση και η αγωνία ανεβαίνει κατακόρυφα (σελίδα 37)

ΣΤΗΝ 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Εθνικής Κατηγορίας, τα όνειρα και οι στόχοι των ομάδων, κυρίως της ουράς, θα κριθούν στις λεπτομέρειες (σελίδα 38)

ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ του λημέρια, επέστρεψε ο Γιάννης Κυράστας μετά από απουσία 11 μηνών, αφού από χτες ανέλαβε και πάλι, επίσημα, την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού (σελίδα 39)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 28 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1789 Η «ανταρσία του Μπάουντι». Επιστέφοντας από την Ταϊτή προς την Αγγλία, το πλήρωμα του πλοίου «Μπάουντι» στασιάζει και πετάει τον καπετάνιο Ουίλιαμ Μπλέικ στη μέση του Ωκεανού, πάνω σε μια σχεδία. Ο σκληρός Μπλέικ κατάφερε να διασχίσει 3.500 μίλια και να φτάσει σώος στο Τιμόρ, κοντά την Ιάβα, στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

1814 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης περιορίζεται στο νησί Ελβα ως «αιχμάλωτος της Ευρώπης».

1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι Ελληνες οπλαρχηγοί εκλέγουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αρχιστράτηγο του Αγώνα.

1920 Εγκαθιδρύεται στο Αζερμπαϊτζάν η σοβιετική εξουσία.

1945 Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελείται από παρτιζάνους μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι. Τα κορμιά τους εκτέθηκαν σε δημόσια θέα.

1969 Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Κάρολος Ντε Γκολ παραιτείται μετά την απόρριψη με δημοψήφισμα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε.

1999 Στην Αθήνα, είκοσι ανώτατοι δικαστικοί, μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, με ένα κοινό τους κείμενο καταγγέλλουν τη διάπραξη σειράς εγκλημάτων από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα, οι είκοσι του ΣτΕ τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, όταν διευκολύνει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, με τη διέλευσή τους από την ελληνική επικράτεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ