ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κλείσει τώρα το hot spot και να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες

Eurokinissi

Ανακοίνωση με την οποία ζητά να κλείσει άμεσα το hot spot στη Σάμο, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να παρθούν άμεσα μέτρα για τον χειμώνα, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Μέρα τη μέρα κι όσο ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, η κατάσταση στο hot spot Σάμου επιδεινώνεται δραματικά, το ίδιο οξύνονται και όλα τα προβλήματα για το νησί, που απορρέουν από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Κανένας δεν μπορεί να μένει αδιάφορος σε αυτή την κατάσταση. Η λύση είναι μία.

  • Να κλείσει εδώ και τώρα το hot spot, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί. Να μεταφερθούν σε δομές της ενδοχώρας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, εκεί να μεταφερθούν και οι υπηρεσίες ασύλου, όπου και θα διατυπώνουν τα αιτήματά τους και σύντομα να απεγκλωβίζονται και από τη χώρα με προορισμό τις χώρες που επιθυμούν.
  • Μπροστά στον χειμώνα να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας (ρουχισμός, θερμαινόμενοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας κ.λπ.). Να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη. Κανένας άνθρωπος στο κρύο και τη βροχή.

Εφικτό και ρεαλιστικό δεν είναι η προσπάθεια "ορθολογικής διαχείρισης" ανθρώπων, όπως προτείνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη δημιουργία νέου μεγαλύτερου hot spot και προαναχωρησιακού κέντρου, ούτε και η λεγόμενη αποσυμφόρηση, η μεταφορά δηλαδή ορισμένων προς κέντρα εγκλωβισμού της ενδοχώρας όταν έρχονται περισσότεροι απ' όσους φεύγουν. Η μεταφορά του hot spot εκτός πόλης, πρόταση που υιοθετούν μια σειρά φορείς και οι δυνάμεις της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων, απλώς μεταθέτει το πρόβλημα και συμβάλλει στη διόγκωσή του. Με τη στάση τους συντάσσονται με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, ενώ αποπροσανατολίζουν τον λαό βάζοντας τους κατοίκους του νησιού να "παίζουν την κολοκυθιά" για το πού θα πάει το νέο hot spot. Σε τελική ανάλυση, δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο την απάνθρωπη πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, τη στέρηση ακόμη και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λογική του εφικτού όχι μόνο δεν λύνει, αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα. Είναι λογική της υποταγής και της μοιρολατρίας. Εφικτό και αναγκαίο είναι ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα προς τις χώρες που επιθυμούν, που σημαίνει ότι το hot spot πρέπει να κλείσει. Εφικτό και ρεαλιστικό είναι η ανυπακοή και η συλλογική πάλη ενάντια στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ. O λαός του νησιού να μην πέσει στην παγίδα των ψεύτικων διλημμάτων και του εφικτού. Να γυρίσει την πλάτη στον εθνικισμό και τον ρατσισμό και να υψώσει το ανάστημά του στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που θα παραμένει όσο συνεχίζονται κι εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ο πόλεμος, στον οποίο όλο και βαθύτερα εμπλέκεται η χώρα μας μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι πρόβλημα που τρέφεται από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Να κλείσει τώρα το hot spot - Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τον χειμώνα».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ «ΜΟΖΑ»
Υγειονομική απειλή το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων!

Σε «υγειονομική απειλή» έχουν μετατραπεί οι συνθήκες «φιλοξενίας» στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον «Μόζα» του Βόλου, όπου διαμένουν 147 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, απ' τους οποίους περίπου 60 είναι παιδιά, απ' αυτά τα 36 σε ηλικία προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και αρκετά μωρά ηλικίας από λίγων μηνών έως 2-3 ετών. Η άθλια κατάσταση, που επικρατεί, ανάγκασε τους πρόσφυγες να προχωρήσουν σε κατάληψη του Κέντρου για μια μέρα, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το Κέντρο επισκέφτηκε κλιμάκιο της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Στεργίου, βουλευτή του Κόμματος, και η κατάσταση που αντίκρισε είναι απερίγραπτη. Οι εικόνες των στάσιμων νερών, της λάσπης, των διαρροών από τις αποχετεύσεις, η έλλειψη συντήρησης και απολύμανσης στους χώρους διαμονής, η εικόνα των κατάμαυρων κάδων σκουπιδιών, που με ευθύνη της δημοτικής αρχής Βόλου έχουν να πλυθούν από τότε που τοποθετήθηκαν, συγκροτούν ένα εφιαλτικό σκηνικό υγειονομικής απειλής των προσφύγων.

Πολύτεκνες οικογένειες είναι στοιβαγμένες σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών μέτρων, σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες. Οι τουαλέτες και τα μπάνια βρίσκονται σε εξωτερικό και απομακρυσμένο χώρο από τα δωμάτια και το πρώτο πράγμα που διεκδικούν οι πρόσφυγες είναι να υπάρχουν χώροι υγιεινής για τα παιδιά σε ζεστούς χώρους, δίπλα στους χώρους διαμονής, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά μικρά παιδιά παρουσίασαν εξανθήματα στο σώμα τους. Αυτό αναστάτωσε τις οικογένειες των προσφύγων. Απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου τους παρήχθησαν οι κατάλληλες οδηγίες, όχι όμως η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Με την πενιχρή οικονομική ενίσχυση που τους παρέχεται για την κάλυψη όλων των αναγκών τους (100 ευρώ για τους μεγάλους και 50 ευρώ για κάθε παιδί το μήνα, για κάλυψη διατροφής, ειδών υγιεινής, μετακίνηση κ.ά.) δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν γυναίκες πρόσφυγες, δυο έγκυες απέβαλαν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης και την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις τους, στο Κέντρο Φιλοξενίας δεν υπάρχει υπεύθυνος γιατρός, παρά μόνο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Βομβαρδίζονται» και στον Βόλο!

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι τοπικές αρχές, περιφερειακή και δημοτική αρχή, έχουν τεράστιες ευθύνες. (...) Οι 23 οικογένειες προσφύγων στον "Μόζα" ζητούν να διαμείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, σε σπίτια. Ζητούν να μπορούν να προμηθεύονται βρεφικό γάλα για τα μωρά τους, που είναι πανάκριβο, να έχουν δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, να έχουν βιβλία τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτές οι ελάχιστες απαιτήσεις αποτελούν, απ' ό,τι φαίνεται, δημοσιονομική εκτροπή και πολυτέλεια για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται σε πλήθος ΜΚΟ, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού "πάνε τα λεφτά". Το σίγουρο είναι ότι οι πρόσφυγες βιώνουν για δεύτερη φορά τον πόλεμο! Συνεχίζουν να "βομβαρδίζονται" και στον Βόλο, αφού έχουν εγκαταλειφθεί και συνεχίζουν να υποφέρουν.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να αγωνιστούν και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στη χώρα μας, για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, για άδειες διαμονής, για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις. Να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεταναστών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Ψυχικό πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο Φιλιππινέζοι μετανάστες από την Κω. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Κύριο αίτημά τους είναι να υπάρξει διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Φιλιππίνων για το Ασφαλιστικό, έτσι ώστε όσοι Φιλιππινέζοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας να μπορούν να παίρνουν τις συντάξεις τους όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Επίσης αιτούνται, ανάμεσα στα άλλα, η χορήγηση των σχετικών εγγράφων από την πρεσβεία τους για την ανανέωση της άδειας παραμονής στην Ελλάδα να γίνεται ηλεκτρονικά ή με αλληλογραφία ή με εξουσιοδότηση. Κι αυτό για να μην αναγκάζονται να έρχονται στην Αθήνα για το ζήτημα αυτό, υποβαλλόμενοι στα σχετικά έξοδα.

ΔΙΚΗ «ΝΟΟR 1»
Νέα διακοπή για τις 4 Δεκέμβρη

Δεν ξεκίνησε για ακόμη μια φορά χτες η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του «Noor 1», το οποίο μετέφερε στη χώρα μας 2,1 τόνους καθαρής ηρωίνης. Η υπόθεση εκφωνήθηκε στις 10 Οκτώβρη από τον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για χτες, καθώς το δικαστήριο είχε προχωρήσει στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων δύο εκ των αλλοδαπών κατηγορουμένων, που δεν είχαν συνήγορο υπεράσπισης. Ομως, οι συνήγοροι ζήτησαν νέα προθεσμία για να μελετήσουν την ογκωδέστατη δικογραφία και να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή των δύο κατηγορουμένων τουρκικής υπηκοότητας. Ετσι, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε για τις 4 Δεκέμβρη.

Απειλές από τάγμα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε μέρα μεσημέρι στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, απειλώντας τους περαστικούς, με πρόσχημα το θάνατο του Κατσίφα στην Αλβανία. Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και το κατήγγειλε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος περιέγραψε σε ΜΜΕ όσα είδε και τις απειλές που δέχτηκε από μέλη της ναζιστικής οργάνωσης. Υπάρχει και σχετικό βίντεο που δείχνει τη δράση του τάγματος εφόδου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, γύρω στις 2 το μεσημέρι δεκάδες άτομα, φορώντας μπλούζες της Χρυσής Αυγής και κρατώντας κοντάρια και σημαίες, κατέβηκαν στις αποβάθρες του μετρό, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα όπως «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς», για τον 35χρονο που σκοτώθηκε στους Βουλιαράτες. Ακολούθησαν απειλές κατά επιβατών που προσπάθησαν να απαθανατίσουν τα γεγονότα με τα κινητά τους. «Σβήστο γιατί θα σε βρούμε όπου κι αν είσαι»: Με τη φράση αυτή ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τις απειλές που υπέστη όταν προσπάθησε να καταγράψει τη σκηνή με το κινητό του, αναφέροντας ότι ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν οι χρυσαυγίτες και σε άλλους επιβάτες, τους οποίους δεν άφηναν ούτε να μαζέψουν τα τρικάκια από τους χώρους του ηλεκτρικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ