ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανέδειξε τα αιτήματα μαθητών και καθηγητών για άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία

Τα αιτήματα των μαθητών και καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την άμεση κάλυψη των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που εξακολουθούν να υπάρχουν δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναδείχτηκαν από το ΚΚΕ και στη Βουλή με τις Επίκαιρες Ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, από τις οποίες δύο συζητήθηκαν στην Ολομέλεια την περασμένη Παρασκευή 9/11 και αφορούσαν τα κενά των Γυμνασίων και Λυκείων του Πειραιά και της Χαλκιδικής.

Οσον αφορά τα κενά στα σχολεία του Πειραιά (συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών σχολείων) αλλά και των νησιών του Αργοσαρωνικού, η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από την Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία ανέφερε ότι ακόμα λείπουν 145 καθηγητές, έλλειψη που αντιστοιχεί σε πάνω από 3.000 χαμένες διδακτικές ώρες τη βδομάδα, οι οποίες μάλιστα αφορούν μαθήματα για τα οποία οι μαθητές δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις. Ανέδειξε ακόμα και τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζουν οι υποδομές των σχολείων.

Ζήτησε από τον υπουργό να καταδικάσει την έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ, αλλά και την καταστολή σε βάρος μαθητών που αγωνίζονται, όπως έγινε με την παρουσία αστυνομίας σε σχολεία που ήταν σε κατάληψη.

Ο Γιάννης Δελής κατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση για τα κενά στα σχολεία της Χαλκιδικής και ανέφερε ότι λείπουν καθηγητές σε όλο το φάσμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χαλκιδική.

Οι βουλευτές ανέδειξαν ότι για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία θα πρέπει να προσληφθούν 25.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και απαίτησαν χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία Πειραιά και Χαλκιδικής από μόνιμο προσωπικό.

Απαντώντας ο υπουργός έδωσε ανάγλυφο το στίγμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα, δηλαδή αν θα καλυφθούν και πότε τα κενά στα σχολεία, κόμπασε ότι ήδη έχουν γίνει 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ τα κενά, ενώ ανέφερε πονηρά ότι θα πρέπει να εντοπιστούν «τα πραγματικά κενά», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και νέες συγχωνεύσεις τμημάτων.

Χαρακτήρισε λαϊκισμό την απαίτηση καθηγητών και μαθητών που μετέφερε το ΚΚΕ για τις 25.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, δεν έβαλε άχνα για την ΕΛΜΕ και για τους αστυνομικούς στα σχολεία, ενώ επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση των σχολικών υποδομών στους δήμους. Επιπρόσθετα, διαστρέβλωσε πλήρως τη θέση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει τίποτα στην Εκπαίδευση και θέλει να παραμείνουν όλα τα ίδια».

Από τους βουλευτές επισημάνθηκε ότι οι ελλείψεις είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, που κόβει από την Παιδεία για να ενισχύσει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Απάντηση έδωσαν και στην προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ. Οπως απάντησε ο Γ. Δελής, ο οποίος ανέφερε ότι κόντρα στις αντιδραστικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που προωθεί και η κυβέρνηση, το ΚΚΕ προβάλλει τη «θετική πρόταση για το ενιαίο 12χρονο Σχολείο σύγχρονης γενικής μόρφωσης, όπου και οι δώδεκα τάξεις αυτού του σχολείου θα έχουν αποκτήσει εκείνο το ουσιαστικό περιεχόμενο το οποίο χρειάζεται ένας άνθρωπος, πριν οδηγηθεί στην επιλογή του επαγγέλματός του και πριν βγει στη ζωή».

Κινητοποίηση σπουδαστών στην Καρδίτσα

Με μαζική πορεία την περασμένη Πέμπτη, οι σπουδαστές του ΤΕΙ στην Καρδίτσα «απάντησαν» στα σχέδια της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων μέσα από το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Σπουδαστών μετά από απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης που είχε προηγηθεί. Οι σπουδαστές συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Καρδίτσας και τον αντιπεριφερειάρχη και έθεσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο, που περιλαμβάνει: Να μην καταργηθεί και να μη διαιρεθεί κανένα τμήμα, να μην συγχωνευθούν σχολές, να έχουν αξία τα πτυχία τους.

Την κινητοποίηση στήριξαν, συμμετέχοντας σε αυτήν, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αστ. Χαλάτσης, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, και Β. Κρανιάς, δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας, οι οποίοι, σε δήλωσή τους εκ μέρους όλων των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο νομό, μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Θεωρούμε πως το πτυχίο πρέπει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Αυτά που κατά τη γνώμη μας - και που αποτελούν και την ουσία των διεκδικήσεων των σπουδαστών - υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται από τους τοπικούς παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης. Η "αναβάθμιση σπουδών" που επικαλούνται είναι γράμμα κενό χωρίς την εξασφάλιση όρων και προϋποθέσεων για την κατοχύρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων».

Τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών του ΤΕΙ και των μαθητών του νομού χαιρετίζει και το Τομεακό Συμβούλιο Καρδίτσας της ΚΝΕ, καλώντας τους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τους αγώνες.

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Κινητοποίηση μαθητών και γονιών στο υπουργείο Παιδείας

Με σύνθημα «Η μάθηση είναι δικαίωμά μας και υποχρέωσή σας», μαθητές και γονείς του 1ου Γυμνασίου Περάματος πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας το αυτονόητο: Την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

Διαμαρτύρονται γιατί περίπου δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν 56 ώρες κενές, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν τρίωρα και τετράωρα, ενώ τα κενά αφορούν και βασικά μαθήματα. Την Παρασκευή οι μαθητές σε Γενική Συνέλευση αποφάσισαν κατάληψη, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να καλυφθούν τα κενά. Πριν πάρουν αυτήν την απόφαση, είχαν επισκεφτεί τον δήμαρχο Περάματος (1/11/18) και ανέδειξαν το πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών και το θέμα που έχει προκύψει με τον φύλακα του σχολείου, καθώς και τα τρία σχολεία που συστεγάζονται μοιράζονται τον ίδιο φύλακα ανά βδομάδα. Μετά την οργανωμένη πίεση που άσκησαν γονείς και μαθητές, η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε να κάνει ελιγμό και να βάλει πούλμαν για τη διευκόλυνση μαθητών και γονιών στο υπουργείο Παιδείας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων.

Με την κινητοποίηση, μαθητές και γονείς απαίτησαν:

  • Το υπουργείο Παιδείας να δώσει λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα του 1ου Γυμνασίου.
  • Να καλυφτούν επίσης όλα τα κενά που υπάρχουν στα υπόλοιπα σχολεία του Περάματος, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο σχολείο για όλα τα παιδιά.

Επίσης, ζητώντας άμεση κάλυψη όλων των κενών, η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, επισημαίνοντας πως αν και έχουμε φτάσει στα μέσα Νοέμβρη, χιλιάδες ώρες χάνονται από τα σχολεία (γυμνάσια και λύκεια) του Πειραιά.

ΦΟΡΕΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις για την Παιδεία

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στο δημαρχείο

Με παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες για την Παιδεία φορείς και σωματεία των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στις 7.30 μ.μ., στο παλιό δημαρχείο (κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων) και σε αυτήν καλούν ο Πανδημοτικός Σύλλογος Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Παράρτημα Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερού του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Καματερού - Ζεφυρίου - Φυλής και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων - Ιλίου - Πετρούπολης.

Οι παραπάνω φορείς είχαν προχωρήσει την Παρασκευή 2 Νοέμβρη σε συγκέντρωση για τα προβλήματα στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της περιοχής και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο. «Σε συνάντηση με τη δημοτική αρχή απαιτήσαμε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οξυμένα προβλήματα της Παιδείας. Κάτω από την πίεσή μας, η δημοτική αρχή συμπεριέλαβε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 13/11», τονίζουν, διεκδικώντας κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς, ειδικά στα τμήματα ένταξης - παράλληλης στήριξης και στα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, λύση των κτιριακών προβλημάτων, κάλυψη των αναγκών στην Προσχολική Αγωγή, αντισεισμικούς ελέγχους, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.

Νέα πανθεσσαλική συνάντηση φοιτητικών συλλόγων

Ο σχεδιασμός κλιμάκωσης του αγώνα για το επόμενο διάστημα συζητήθηκε στην 2η πανθεσσαλική συνάντηση φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα και εκλεγμένων σε ΔΣ από το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/11 στη Λάρισα. Βασικοί σταθμοί των αγωνιστικών δράσεων που σχεδιάζονται θα είναι οι κινητοποιήσεις τη μέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή το επικείμενο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, στις 17 Νοέμβρη για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου θα ανοιχτεί μέτωπο σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΝΑΤΟ και στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην περιοχή, και στις 28 Νοέμβρη στην πανελλαδική απεργία μαζί με τους εργαζόμενους. Αποφασίστηκε, επίσης, μέσα από συνελεύσεις ετών, τμημάτων και σχολών, να οργανωθεί ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων Γεωπονίας (Φυτικής Παραγωγής), Μηχανολόγων - Μηχανικών, Χωροταξίας, Παιδαγωγικού (ΠΤΔΕ), των Συλλόγων ΤΕΙ Καρδίτσας και των Εστιακών Σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, των Επιτροπών Αγώνα στις Σχολές ΣΕΥΠ ΤΕΙ Λάρισας, Ιστορικού - Αρχαιολογικού (ΙΑΚΑ), ΣΤΕΦ ΤΕΙ Λάρισας, εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα ΔΣ των Φοιτητικών - Σπουδαστικών Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Ιχθυολογίας, ΣΔΟ (ΤΕΙ Λάρισας), Κτηνιατρικής (Καρδίτσα), καθώς και σπουδαστές από το ΤΕΙ Τρικάλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ