ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσδοκίες για «εποικοδομητικό διάλογο» με την ΕΕ

Το Βερολίνο ζητά πρώτα «να προαχθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη»

Οι τρεις Ιταλοί πολιτικοί (από δεξιά Σαλβίνι, Κόντε, Ντι Μάγιο) που διαπραγματεύονται για λογαριασμό του κεφαλαίου με την ΕΕ

ANSA

Οι τρεις Ιταλοί πολιτικοί (από δεξιά Σαλβίνι, Κόντε, Ντι Μάγιο) που διαπραγματεύονται για λογαριασμό του κεφαλαίου με την ΕΕ
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Περιθώρια θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του και προσθέτοντας ότι όταν η Ρώμη λάβει τις «κριτικές παρατηρήσεις» της Κομισιόν θα απαντήσει, με το δεδομένο ότι «μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο». Ο Κόντε επέμεινε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού «έχει καταρτιστεί προσεκτικά, για να αντιστραφεί η τάση στην οποία κατευθυνόταν η ιταλική οικονομία».

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και ηγέτης της «Λέγκας» που συγκυβερνά με το «Κίνημα 5 Αστέρων»), διεμήνυσε: «Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι: Αφήστε την ιταλική κυβέρνηση να φροντίσει τους Ιταλούς. Δεν πάει άλλο, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας». Υποστήριξε ακόμη ότι «δεν θα αλλάξουμε». Ο έτερος αντιπρόεδρος, Λουίτζι ντι Μάγιο, επικεφαλής του «Κινήματος», είχε σχολιάσει πως «όλοι οι Ευρωπαίοι επίτροποι θα έπρεπε να αρχίσουν να φέρονται ως σοβαροί άνθρωποι και να δαγκώνουν τη γλώσσα τους τρεις φορές προτού κάνουν δηλώσεις...».

Εκ μέρους της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε ότι «προφανώς τα ιταλικά δημοσιονομικά μάς προκαλούν έντονη ανησυχία, όμως δεν έχουμε προκαταλήψεις».

Πάντως, να σημειωθεί ότι μετά από συνάντηση που είχε ο Κόντε στις Βρυξέλλες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε (ανώνυμα) ότι «η Μέρκελ παρείχε στήριξη στον Κόντε προκειμένου να ξεκινήσει έναν θετικό διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον προϋπολογισμό... Σε αυτό το στάδιο θα ήταν καλύτερο να προαχθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου».

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Ετινγκερ, διέψευσε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» ότι η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει να απορρίψει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. «Δεν είπα ότι υπάρχει απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία... Είναι προσωπική μου άποψη ότι, με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουμε από την Ιταλία να προβεί σε διορθώσεις», σημείωσε.

Χτες το βράδυ, πάντως, σε συνάντηση του επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία στη Ρώμη έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν ζητάει μέχρι τη Δευτέρα διευκρινίσεις για τα ζητήματα του ελλείμματος, θεωρώντας ότι υπάρχουν υπερβάσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Στη Μόσχα ο Σαλβίνι

Να σημειωθεί ότι ο Σαλβίνι είχε επαφές στη Μόσχα, όπου πήρε μέρος σε εκδήλωση της Ενωσης των Ρώσων Βιομηχάνων. «Εάν μας ζητήσουν να επικυρώσουμε τις κυρώσεις θα πούμε όχι», υποστήριξε, λέγοντας πως «σαφώς δεν έχει νόημα να επιβληθούν κυρώσεις». Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε και την κριτική του προς τις Βρυξέλλες και δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει σε αυτήν την κατεύθυνση και το Κυπριακό: «Επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία για ενδεχόμενες παραβιάσεις σε βάρος της Ουκρανίας και χρηματοδοτούμε, τρέχουμε από πίσω και προσπαθούμε να πείσουμε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια ξένη χώρα (σ.σ. Τουρκία) η οποία έχει θέσει υπό στρατιωτική κατοχή μία από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για κάτι το ασύλληπτο...», είπε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογές στην Εσση

Στη Βαυαρία ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Χριστιανοκοινωνιστών - «Ελεύθερων Ψηφοφόρων» για τοπική κυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης την επόμενη Κυριακή (28 Οκτώβρη) για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης, καθώς μετά και από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία την περασμένη Κυριακή, ενδέχεται να επιταχύνουν τις πολιτικές διεργασίες και ίσως πυροδοτήσουν εξελίξεις, τόσο για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), όσο και εντός των κομμάτων που τον απαρτίζουν.

Ενδεικτική της εξελισσόμενης διαδικασίας αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού με «εναλλακτικές» για το κεφάλαιο δυνάμεις (και ενόψει των ευρωεκλογών) είναι και η χτεσινή δημοσκόπηση «Politbarometer» για το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σύμφωνα με την οποία οι «Πράσινοι» έχουν εκτιναχτεί στη δεύτερη θέση, διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους. Θυμίζουμε ότι στη Βαυαρία οι «Πράσινοι» αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη με ποσοστό 17,5%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει νέα καθίζηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο 26% (από 38,3% το 2013), ενώ τους «Πράσινους» προτίθεται να ψηφίσει το 22% (από 11,1% το 2013). Ακολουθούν με μεγάλες απώλειες οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20% (από 30,7%), ενώ η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εισέρχεται για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο με 12%. Από 8% εμφανίζονται να παίρνουν οι φιλελεύθεροι του FDP (από 5%) και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (από 5,2%).

Στο κρατίδιο της Εσσης - με πρωτεύουσα το Βισμπάντεν - συγκυβερνούν από το 2013 η CDU και οι «Πράσινοι», υπό τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος είναι και ο σημερινός επικεφαλής υποψήφιος της CDU. Μάλιστα, ενώ το 2013 η CDU θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες (που συγκυβερνούν επί χρόνια και σε ομοσπονδιακό επίπεδο), επέλεξε τους «Πράσινους».

Διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση στη Βαυαρία

Σε «μια απ' τα ίδια» κυβέρνηση οδεύει η Βαυαρία, όπως δείχνουν οι πρώτες διερευνητικές επαφές των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» και τους «Πράσινους», που χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» από όλες τις πλευρές. Πάντως, το προεδρείο της CSU αποφάσισε χτες ομόφωνα διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», που έχουν πανομοιότυπες θέσεις και προέρχονται από την CSU. Οπως δήλωσε ο πρόεδρός τους, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για κυβερνητικό συνασπισμό με την CSU.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ίσως ξεκινήσουν ακόμη και αυτήν τη βδομάδα. Οι δυο πιθανοί εταίροι έχουν συνολικά 112 από τις 205 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου (CSU 85, ΕΨ 27 έδρες), ενώ απαιτούνται 103 για πλειοψηφία.

Πάντως, οι «Πράσινοι» της Βαυαρίας δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους που δεν επιλέχτηκαν από την CSU ως κυβερνητικοί εταίροι...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, ανακοίνωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφτεί το Παρίσι στις 11 Νοέμβρη, ανήμερα της επετείου λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ουσακόφ είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στα Ιλίσια Πεδία, αλλά και θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Η αεροπορική εταιρεία «Cobalt» ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις λόγω «ζημιών περίπου 100 εκατ. ευρώ και αδυναμίας άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης». Η εταιρεία εμφανίστηκε στην Κύπρο πριν 25 μήνες και ήταν κινεζικών συμφερόντων. Από το «λουκέτο» χάνουν τη δουλειά τους σχεδόν 300 άνθρωποι.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Δυνατότητες για «σταθεροποίηση των σχέσεων» ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ - Κίνας διέκρινε χτες με δηλώσεις του στη Σιγκαπούρη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, μετά από τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέι Φένγκχε, στο περιθώριο ασιατικής υπουργικής συνόδου Αμυνας.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κινεζική μηχανή αναζήτησης «Baidu» έγινε το πρώτο μέλος από την Κίνα που αποφάσισε να συμμετάσχει στην αμερικανική κοινοπραξία μελέτης και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), που είναι γνωστή ως «Σύμπραξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη» (PAI). Την ΡΑΙ δημιούργησαν το 2016 τα αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια «Amazon», «Facebook», «Google», «DeepMind», IBM και «Microsoft».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν χαρακτήρισε τον τελευταίο γύρο αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του «προσβολή για τη διεθνή τάξη πραγμάτων», που πηγάζει από «τυφλή εχθρότητα».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Απειλές με αφορμή καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα

Η φτώχεια και η ανέχεια οδηγούν εκατοντάδες κατοίκους από την Ονδούρα να ξεκινήσουν μια πορεία με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, με την ελπίδα να βρουν εργασία και μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μόλις πληροφορήθηκε ότι το καραβάνι των μεταναστών έχει περάσει το Ελ Σαλβαδόρ και κατευθύνεται στη Γουατεμάλα (ακολουθεί το Μεξικό), απείλησε όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής ότι αν δεν το σταματήσουν απαγορεύοντας τη διέλευση, θα υποστούν κυρώσεις. Ταυτόχρονα, τα κλειστά σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού δεν αποτρέπουν τους απελπισμένους να συνεχίσουν το ταξίδι, ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Πάντως, είναι χαρακτηριστική η δήλωση Τραμπ στα προσφιλή του μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η επίθεση στη χώρα, στα νότια σύνορά της, και από εγκληματικά στοιχεία, για εμένα ως Πρόεδρο είναι πιο σημαντική από ό,τι το εμπόριο και η συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά...».

ΚΡΙΜΑΙΑ
Υποσχέσεις για μέτρα μετά το μακελειό

Στους 21 ανήλθαν οι νεκροί από το μακελειό της Τετάρτης σε τεχνική σχολή στην πόλη Κερτς της Κριμαίας, που προκάλεσε ο 18χρονος Βλαντισλάβ Ροσλιακόφ, σπουδαστής επίσης της σχολής. Ο δράστης που συγκαταλέγεται στα έως τώρα θύματα του περιστατικού θέτοντας ο ίδιος τέλος στη ζωή του, προηγουμένως είχε σκοτώσει με αυτόματο όπλο μαθητές και καθηγητές, ενώ ενεργοποίησε και έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Χτες κατέληξε από τα βαριά τραύματά της μια 18χρονη σπουδάστρια που βρισκόταν στο νοσοκομείο, ενώ οι τραυματίες που νοσηλεύονται ξεπερνάνε τους 50 με 10 από αυτούς να εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αρχές της Ρωσίας, στην οποία ανήκει η Κριμαία από το 2014 που αποσχίστηκε από την Ουκρανία μετά την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης και τη γνωστή επέμβαση, καλούν πέρα από το τριήμερο πένθος να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοια μακελειά, αντίστοιχα με αυτά σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Κολουμπάιν κ.ά.), τους δράστες των οποίων θαύμαζε ο δολοφόνος στο Κερτς. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις έρευνες που διεξάγονται για τα κίνητρα της μαζικής δολοφονίας, ο δράστης μόλις πριν από ένα μήνα είχε ολοκληρώσει όλες τις ιατρικές εξετάσεις, μεταξύ αυτών και τις ψυχιατρικές και έλαβε άδεια οπλοφορίας, ενώ φαίνεται ότι ενδιαφερόταν για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με οδηγίες που αναζητούσε στο διαδίκτυο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ