Επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζική υπηρεσία για αγορά ρωσικών όπλων και σε πρόσωπα και οντότητες της Ρωσίας. Αντίποινα ετοιμάζουν οι θιγόμενοι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Νέο επεισόδιο στην όξυνση του σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις Κίνα και Ρωσία αποτελεί η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε κινεζική κρατική υπηρεσία και τον διευθυντή της επειδή εισήγαγε μέσα στον τελευταίο χρόνο 10 ρωσικά μαχητικά «Su-35» και πυραύλους εδάφους - αέρος «S-400» μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό από τη ρωσική πολεμική βιομηχανία «Rosoboronexport».
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης την επιβολή κυρώσεων σε 33 πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία, στην κινεζική κρατική υπηρεσία στρατιωτικών εξοπλισμών China's Equipment Development Department (CEDD) και τον διευθυντή της. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αιτιολόγησε τις κυρώσεις με βάση τον νόμο περί «Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων» (γνωστός ως νόμος CAATSA), που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ στις αρχές Αυγούστου του 2017. Οι αμερικανικές κυρώσεις απαγορεύουν στις ρωσικές εταιρείες και στην κινεζική εταιρεία CEDD να εκδίδουν άδειες εξαγωγής στις ΗΠΑ, να κάνουν συναλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι υπό τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, τις «εξοστρακίζουν» από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία και μπλοκάρουν άλλα συμφέροντά τους στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις παγώνουν επίσης τυχόν περιουσιακά στοιχεία του διευθυντή της κινεζικής εταιρείας στις ΗΠΑ και αναστέλλουν την έκδοση νέας βίζας επιβάλλοντάς του ουσιαστικά «ταξιδιωτικό εμπάργκο» σε αμερικανικό έδαφος.
Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε αγοραστή ρωσικών όπλων με βάση τον νόμο CAATSA και δείχνουν την απόφασή τους σε αυτό το στάδιο να ορθώσουν, και με αυτόν τον τρόπο, αφενός μεγαλύτερα εμπόδια στα ανταγωνιστικά ρωσικά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, αφετέρου να «αποθαρρύνουν» σημαντικούς πελάτες τους σε αγορές όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας κ.ά.
Η εξέλιξη επίσης σημειώνεται ελάχιστες μέρες μετά την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων.
Οι αμερικανικές κυρώσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και στη Ρωσία και στην Κίνα.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κάλεσε τις ΗΠΑ να θυμηθούν «την έννοια της παγκόσμιας σταθερότητας, την οποία απερίσκεπτα τάραξαν με την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας». Και τόνισε: «Είναι ανόητο να παίζουν με τη φωτιά, διότι μπορεί να είναι επικίνδυνο». Ο Ριάμπκοφ παρατήρησε επίσης ότι κάθε νέος γύρος κυρώσεων εναντίον της Μόσχας αποδεικνύει πως οι προηγούμενοι δεν είχαν αποτέλεσμα.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την «αγανάκτηση» της χώρας του για τις κυρώσεις, κάλεσε τις ΗΠΑ να τις αποσύρουν απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πληρώσουν το τίμημα»! Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι ενέργειες της αμερικανικής πλευράς παραβιάζουν κατάφωρα τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων (...) Υπονομεύουν σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας και των ΗΠΑ». Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η ρωσοκινεζική συνεργασία στον τομέα της Αμυνας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών.
Οι δύο Κορεάτες ηγέτες συναντήθηκαν στην Πιονγιάνγκ (φωτ.) αυτήν τη φορά |
Φυσικά, όλες οι προσπάθειες για αναζήτηση συμβιβασμού προχωρούν μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα περίπλοκες, με βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που επιδρούν καθοριστικά στις ισορροπίες στη Χερσόνησο, πρώτα απ' όλα τις ΗΠΑ και την Κίνα, μαζί με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μελετώντας πώς θα εξασφαλίσουν ρόλο σε αυτές και πώς θα αντλήσουν οφέλη από οποιαδήποτε αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων και την «ισορροπία» στη Χερσόνησο, ως τμήμα της ευρύτερης γεωπολιτικής αναμέτρησης σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού. Μια περιφέρεια η οποία τα τελευταία χρόνια τραβά το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.
Τόσο η Διακήρυξη της Πιονγιάνγκ όσο και η ίδια η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Μουν στη Βόρεια Κορέα, η υποδοχή που του επιφύλαξε η βορειοκορεατική ηγεσία με όλες τις τιμές, ανέδειξαν ότι προχωρά γοργά η σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Κιμ και Μουν επιθεώρησαν μαζί στρατιωτικό άγημα, ενώ στις άφθονες, κοινές, δημόσιες συναντήσεις τους εμφανίζονταν κάτω από την απεικόνιση μιας ενιαίας Χερσονήσου. Η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στην (ανάγκη για) πλήρη αποπυρηνικοποίηση και στον τερματισμό της στρατιωτικής εχθρότητας που μαστίζει για χρόνια τη Χερσόνησο». Επίσης, το κείμενο περιλαμβάνει και μια σειρά από «πρακτικά βήματα με στόχο την ώθηση της δια-κορεατικής συνεργασίας», ιεραρχώντας την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, σε Υποδομές, Τουρισμό, Υγεία. Αλλωστε, στη νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρηματικών κολοσσών όπως οι «Samsung», «Hyundai», LG κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι Βόρεια και Νότια Κορέα θα υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2032.
Χαιρετίζοντας τη νέα Σύνοδο Βορρά - Νότου, η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίστηκε διαθέσιμη και για νέες συναντήσεις Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ. Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας για τις προσπάθειες τερματισμού του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Γενάρη του 2021. Πρόσθεσε ακόμα ότι προσκάλεσε τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ Χο, για να τον συναντήσει στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ, την ερχόμενη βδομάδα, αλλά και ότι «με την πρώτη ευκαιρία» μπορούν να οργανωθούν επαφές Βορειοκορεατών αξιωματούχων με τον νέο ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κορεατικό, Στιβ Μπίγκαν (μέχρι τα τέλη Αυγούστου μέλος του ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford»), στην Αυστρία.
Αλλά και η ηγεσία της Βόρειας Κορέας εμφανίζεται έτοιμη για νέα Σύνοδο με τις ΗΠΑ, μετά από την πρώτη συνάντηση που είχαν Τραμπ και Κιμ τον περασμένο Ιούνη, στη Σιγκαπούρη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην κεντρική αρθρογραφία κρατικών ΜΜΕ (όπως της «Ροντόνγκ Σινμούν», που είναι το όργανο του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών), συνεχίζονται οι επισημάνσεις για την ανάγκη και οι ΗΠΑ να αποδείξουν «βούληση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης», ώστε να προχωρήσει η καταστροφή των εγκαταστάσεων του βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Το σίγουρο είναι ότι πως η πορεία των διαπραγματεύσεων και το όποιο πιθανό αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθούν πρώτα απ' όλα από την εξέλιξη ευρύτερων συμβιβασμών και ανταγωνισμών. Δεν είναι τυχαίες οι σπόντες Τραμπ στα τέλη Αυγούστου (όταν αιφνιδιαστικά είχε ακυρωθεί επίσκεψη Πομπέο στην Πιονγιάνγκ), ότι η Κίνα δεν βοηθά πια «όπως προηγουμένως» στο Κορεατικό, λόγω άλλων διαφορών, όπως π.χ. στο εμπόριο. Οπως καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι διαρκείς διαβεβαιώσεις της Κίνας ότι δεν θα σταματήσει να συνεισφέρει όπως μπορεί για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιφέρειας.
ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.--
Τετραπλάσιο αριθμό επιβατών μετέφερε το φεριμπότ «MV Nyerere», που ναυάγησε αργά το βράδυ της Πέμπτης λίγα μόλις μέτρα από την αποβάθρα του μεγαλύτερου νησιού της μεγάλης αφρικανικής λίμνης Βικτόρια, Ουκουρέουε, που ανήκει στην Τανζανία, προκαλώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 136 ανθρώπους. Τα σωστικά συνεργεία μέχρι την Παρασκευή εξέφραζαν φόβο για διπλασιασμό των θυμάτων.
Από τα νερά ανασύρθηκαν ζωντανοί μέσα στις πρώτες λίγες ώρες μόλις 37 άνθρωποι. Ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου «Ρόιτερς», τόνισε ότι είναι δύσκολο να αναφέρει τον ακριβή αριθμό επιβατών, επειδή κατά το ναυάγιο χάθηκαν πολλά στοιχεία και έγγραφα του πλοίου, ενώ στα θύματα είναι και μέλη του πληρώματος.
Εκπρόσωπος της κρατικής διαχειρίστριας εταιρείας των φεριμπότ, Temesa, δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης στο πλοίο και είχε επιδιορθώσει δύο από τις μηχανές του. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το φεριμπότ μετέφερε και φορτίο όταν ναυάγησε κοντά στην αποβάθρα. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά δεν είναι σπάνια στην Τανζανία και άλλες αφρικανικές χώρες η ανατροπή πλοίων εξαιτίας υπερφόρτωσης.
Το 1996 πνίγηκαν στη λίμνη Βικτόρια τουλάχιστον 800 άνθρωποι μετά τη βύθιση υπερφορτωμένου φεριμπότ. Το 2012, 145 άνθρωποι πνίγηκαν όταν ένα φεριμπότ βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Τανζανίας, στο Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.
Σε ηλικία 62 ετών πέθανε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Βιετνάμ, Τραν Ντάι Κουάνγκ. Αφησε την τελευταία του πνοή στο 108ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ενώ έπασχε από «σοβαρή ασθένεια».
Είχε γεννηθεί στις 12 Οκτώβρη 1956 στη βόρεια αγροτική επαρχία Ninh Binh. Το 2011 έγινε υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και το 2016 εκλέχτηκε Πρόεδρος της χώρας. Εγινε μέλος του ΚΚ Βιετνάμ τον Ιούλη του 1980. Από το 2006 ήταν μέλος της ΚΕ και από το 2011 μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
Συλλυπητήριο μήνυμα προς την ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αυτό σημειώνεται:
«Αγαπητοί σύντροφοι, η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, για το θάνατο του συντρόφου Tran Dai Quang, Προέδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ και μέλους του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΒ. Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήρια των Ελλήνων κομμουνιστών στους οικείους του σ. Tran Dai Quang.
Συντροφικά, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ».