Από παλιότερη κινητοποίηση των Τούρκων κομμουνιστών |
-- Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Οργάνωσης σήμερα;
-- Βασική δυναμική στη δουλειά μας είναι η παρέμβαση στους φοιτητές. Στη σημερινή εποχή, που οι ανάγκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης αυξάνουν όσους σπουδάζουν, η Οργάνωση έχει ως σύνθημα το "Ενας νέος που μορφώνεται πρέπει να είναι υπεύθυνος για το λαό του". Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι όποιος σπουδάζει είναι προνομιούχος, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τώρα μιλάμε για εργαζόμενους - φοιτητές. Σχεδόν οι μισοί αναγκάζονται να δουλέψουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Βρίσκουν δουλειές "ευέλικτες". Τις κάνουν απλά για να βρουν χρήματα, όχι γιατί τους αρέσει. Προσπαθούμε να παρέμβουμε και να τους οργανώσουμε στους κλάδους όπου απασχολούνται.
-- Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες με τις οποίες έχετε να αναμετρηθείτε;
-- Πριν από δέκα χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένα κίνημα στα πανεπιστήμια. Σήμερα υπάρχει μεγάλη καταστολή, από τη Μέση Εκπαίδευση ακόμα. Ενοχλούνται (οι αστοί και το μεγάλο κεφάλαιο) ακόμα και από την ανάπτυξη της οποιασδήποτε πολιτιστικής δραστηριότητας.
Επίσης, υπάρχουν οι ιδεολογικοπολιτικές επιπτώσεις που έχει η ευθεία παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στα λύκεια, ειδικά στην Τεχνική Εκπαίδευση, σε παιδιά 15 - 18 ετών.
Ακόμα, ένα μεγάλο μέρος των λυκείων - σχεδόν το 30% - αποκτούν όλο και περισσότερο θρησκευτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, διδάσκεται κανονικά το Κοράνι. Εμφανίζονται πολλά μαθήματα επιλογής, που ουσιαστικά σπρώχνουν σε θρησκευτικές "σπουδές".
Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, οργανώνουμε συχνά καμπάνιες ενημέρωσης και εκστρατείες ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης. Πέρυσι κάναμε εθνική καμπάνια με θέμα τη γέννηση και το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, παρουσιάσαμε θεατρικά διάφορα έργα του, οργανώσαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε συντονισμό και με τις δυνάμεις του Κόμματος στους δασκάλους, κάναμε παρέμβαση για το "χαμένο κεφάλαιο", όπως περιγράφαμε τη Θεωρία της Εξέλιξης, που πλέον βγήκε από τη διδακτέα ύλη. Το Φλεβάρη και το Μάρτη οργανώσαμε την καμπάνια κατά του ΝΑΤΟ, για να ξεμπροστιάσουμε την υποκρισία της κυβέρνησης και του ΑΚΡ, που από τη μία εμφανίζεται ότι διαφωνεί με τις ΗΠΑ κι από την άλλη εξακολουθεί να πρωτοστατεί σε όλες τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.
Το περίπτερο της SDAJ στη Διεθνούπολη |
-- Τι στόχους βάζει η Οργάνωση και ποια τα βασικά μέτωπα που ανοίγει για το επόμενο διάστημα;
Α.Χ.: Φυσικά ως Κομμουνιστική Νεολαία, που παλεύουμε για τον κομμουνισμό, επικεντρώνουμε τα τελευταία 10 χρόνια στην εργατική τάξη και την εργαζόμενη νεολαία. Στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί επισφαλείς εργαζόμενοι και αυτό αφορά κυρίως τους νέους, όπου σχεδόν 1 στους 2 είναι με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση, μίνι τζομπς, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κ.λπ.). Επίσης, ένα άλλο βασικό μέτωπο είναι η Εκπαίδευση που αποδιοργανώνεται σε όλες τις βαθμίδες, από τα σχολεία έως τα πανεπιστήμια. Ολα αυτά γίνονται ενώ η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού δίνει όλο και περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο και έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στο 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται εντός του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν διπλασιάζονται οι δαπάνες των τελευταίων δέκα χρόνων.
Στα πανεπιστήμια παλεύουμε για δωρεάν σπουδές. Ενας φοιτητής στη Γερμανία πληρώνει «εισφορά» εξαμήνου - ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη είναι 365 ευρώ το εξάμηνο - για βιβλία, για μεσημεριανό φαγητό στην τραπεζαρία του πανεπιστημίου, για διαμονή στις εστίες και για μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ενα άλλο μέτωπο που ανοίγουμε, είναι να υπάρχουν θέσεις εκπαίδευσης - πρακτικής για όλους τους σπουδαστές στην κατάρτιση και να πληρώνονται με 12 ευρώ την ώρα. Αυτήν τη στιγμή λείπουν σε όλη τη χώρα 300.000 τέτοιες θέσεις, ακριβώς γιατί, όπως είπαμε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ενισχύει το κεφάλαιο και τους εξοπλισμούς.
Τέλος, τα σχολεία στη Γερμανία είναι υπό κατάρρευση, εξαιτίας της παλαιότητας και της ελλιπούς συντήρησης. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, απαιτούνται 45 δισ. ευρώ μόνο για την ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων της χώρας, χωρίς να υπολογίζουμε την κατασκευή νέων.
Λ.Λ.: Θέλω να πω για την απεργία στο νοσοκομείο «Uniklinikum» στο Εσσεν και το Ντίσελντορφ, που διήρκησε 40 και 52 μέρες αντίστοιχα. Σε αυτήν την απεργία συμμετείχαν ενεργά και μέλη της SDAJ. Στα νοσοκομεία αυτά ήταν μεγάλη η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη προσωπικού. Ολο και περισσότεροι οι ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο, όλο και λιγότεροι οι εργαζόμενοι. Πετύχαμε να γίνουν συνολικά 360 προσλήψεις (180 σε κάθε νοσοκομείο) βοηθητικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (εκτός από υγειονομικούς), πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
-- Πώς προχωράει η ανάπτυξη της Οργάνωσης; Ποια η ανταπόκριση από τον κόσμο και ποιες οι δυσκολίες;
Α.Η.: Μέχρι σήμερα έχουμε μόνο τοπικές Οργανώσεις και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλαδικές σε χώρους δουλειάς, σε πανεπιστήμια και σχολεία. Να τους οργανώσουμε με βάση τα ιδιαίτερα προβλήματα. Επίσης προσπαθούμε να στήσουμε σωματεία και πυρήνες σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές.
Ανάμεσα στις δυσκολίες που συναντάμε, σε ένα από τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη που είναι ιμπεριαλιστικό κέντρο, όπως η Γερμανία, είναι ο ισχυρός αντικομμουνισμός που καλλιεργείται, η αντίθεση στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR). Επίσης, όσοι μετά το πανεπιστήμιο βρουν μια καλή δουλειά με καλό μισθό, απομακρύνονται από τον αγώνα και εξαιτίας του φόβου μη χάσουν τη δουλειά τους.
Ενα άλλο εμπόδιο είναι ότι στη χώρα μας δεν έχουμε εμπειρία μεγάλων αγώνων. Το τελευταίο διάστημα ισχυροποιείται το ακροδεξιό - ρατσιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), επειδή η οργή που υπάρχει στον κόσμο δεν οδηγείται στον σωστό δρόμο.
Από κινητοποίηση μαθητών στη Ρώμη το Μάρτη: «Δεν θα γίνουμε οι σκλάβοι του μέλλοντος» |
Είναι κρίσιμο ζήτημα η στοχευμένη παρέμβαση στο κίνημα της νεολαίας, με ζήτημα τον προσανατολισμό που χρειάζονται οι αγώνες, για να αποκαλύπτονται οι αληθινοί ένοχοι των προβλημάτων των νέων των λαϊκών στρωμάτων αλλά και για να ξεχωρίσουν τα πρωτοπόρα στοιχεία, που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών, νέων εργαζομένων, σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Ραφαέλε Τιμπέρι, μέλος του Γραφείου του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία, υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης.
-- Ποιες προτεραιότητες βάζει η Οργάνωση στη δράση της;
-- Από το 2012 που ιδρύθηκε το «Μέτωπο», προσπαθήσαμε να «οικοδομήσουμε» γερά την επιρροή μας στο φοιτητικό κίνημα. Επίσης, επενδύσαμε ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση, εστιάζοντας στα τεχνικά λύκεια των προαστίων (μεγάλων αστικών κέντρων). Τότε ήταν μια περίοδος που το μαθητικό κίνημα είχε μεγάλες αδυναμίες.
Σήμερα έχουμε αποκτήσει σημαντικό κύρος σε φοιτητικές οργανώσεις. Στο χώρο των μαθητών οι δυνάμεις μας είναι πρώτες ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Οι ευθύνες μας τώρα είναι μεγάλες.
Για παράδειγμα, μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στα σχολεία, η κατάσταση διαφέρει ανάλογα με το πόσο πληρώνουν οι γονείς, εισφορές που τυπικά δεν θεωρούνται υποχρεωτικές. Οργανώσαμε καμπάνια με σύνθημα «Δεν πρέπει να πληρώνουμε», για να αναδειχθεί η ανάγκη να καλύπτονται οι αντίστοιχες ανάγκες για όλους, ενιαία.
Οσον αφορά τους νέους εργαζόμενους, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που είναι οργανωμένοι στα συνδικάτα. Σε αυτόν τον τομέα, ουσιαστικά, προχωρά μια δουλειά ανοικοδόμησης από το μηδέν. Είναι μεγάλο εμπόδιο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
-- Ποια είναι τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η Οργάνωση ενάντια στις αυξημένες δυσκολίες;
-- Μια μεγάλη δυσκολία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η τεράστια επιρροή της αστικής προπαγάνδας. Πετύχαμε να βελτιώσουμε την εφημερίδα μας, την «Avanguardia» («Πρωτοπορία»). Τώρα εκδίδεται κάθε δύο μήνες.
Εστιάσαμε την παρέμβασή μας στο μαθητικό κίνημα στα τεχνικά λύκεια, με την προοπτική ανάδειξης πρωτοπόρων αγωνιστών που θα βρεθούν σύντομα στους χώρους δουλειάς. Η οργάνωση των νέων εργαζομένων είναι πολύ δύσκολη. Συχνά εκφράζονται δισταγμοί, επιδρούν παλιότερες λανθασμένες προσεγγίσεις, για το πώς έρχονται αποτελέσματα στη δράση. Αυτό που τονίζουμε είναι πως είναι χρήσιμη η πολιτική θωράκιση, αλλά χρειάζεται η σύνδεση με κάθε συνδικάτο, σε όποιο χώρο κι αν είναι κανείς. Ακόμα κι αν δεν νιώθει κάποιος εντελώς έτοιμος ιδεολογικοπολιτικά. Χρειάζεται να διαβάζουμε, ναι, αλλά μέσα στη δράση είναι που θα αναπτυσσόμαστε.
Ακόμα, είναι κρίσιμο θέμα η σταθερή οικονομική συνδρομή στην Οργάνωση.