ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Αμεσα να αποζημιωθούν στο 100% οι πυρόπληκτοι της Ανατ. Αττικής

Eurokinissi

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πυρόπληκτοι κάτοικοι και αυτοαπασχολούμενοι της Ανατ. Αττικής ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 2 σχετικά άρθρα. Το ένα προβλέπει πως απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας της πυρκαγιάς και το δεύτερο ότι όλοι οι πυρόπληκτοι συνταξιούχοι, των οποίων η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται από το Δημόσιο, θα λάβουν τις δύο μηνιαίες συντάξεις που είχαν ανακοινωθεί για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

Ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο, όμως υπογράμμισε ότι δεν αντιμετωπίζουν στην ολότητά της την κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτοι, οι οποίοι έχασαν τα πάντα. Οπως επισήμανε, «ακόμα και σήμερα, σημαντικά προβλήματα των κατοίκων παραμένουν άλυτα, π.χ. η λύση των κατασκηνώσεων έχει αβέβαιο μέλλον, η επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας δίνεται μόνο εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται το καμένο οίκημα και αν κάποιος έχει άλλο σπίτι στα 50 χιλιόμετρα δεν δικαιούται επιδότηση. Αποκλείονται όσοι άνθρωποι έμεναν μόνιμα στην εξοχική κατοικία των γονιών τους που όμως δεν το είχαν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία».

Πρόσθεσε πως «υπάρχει καθυστέρηση της ενίσχυσης για οικοσκευές. Το καλοκαίρι τελειώνει, ο χειμώνας έρχεται και υπάρχουν οικογένειες που είτε μένουν σε κατασκηνώσεις είτε φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε τους ζητάνε υπέρογκα ποσά για να νοικιάσουν ένα σπίτι στην περιοχή» και πάει λέγοντας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επιβράδυνσης των διαδικασιών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με τη δικαιολογία της αναμονής του πορίσματος των ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για υπόθεση που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα αφού «οι δυο διαδικασίες μπορούν να προχωρούν κανονικά, χωρίς η πρόοδος της μιας να εξαρτάται ή να εμποδίζεται από την πρόοδο της άλλης».

Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο των πολιτικών ευθυνών είναι δεδομένο, παρά την προσπάθεια αυτές να συγκαλυφθούν, τόσο όσον αφορά τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις που στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου θυσιάζουν λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπυρική προστασία.

«Εφυγε» ο σ. Δανιήλ Κουτσοκώστας

«Εφυγε» την Τρίτη 25/9 από τη ζωή ο σ. Δανιήλ Κουτσοκώστας, στα 93 του χρόνια. Ο σ. Δανιήλ υπήρξε μαχητής του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια του ΔΣΕ, παίρνοντας μέρος σε πολλές και κρίσιμες αποστολές. Στη συνέχεια, όπως πολλοί της γενιάς του, πήρε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς.

Η πολιτική του κηδεία πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στις 4 μ.μ., στο Νεκροταφείο Αγ. Αναργύρων.

Η ΤΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Διοργάνωση τουριστικής φιέστας - πρόκληση για το λαό

Επικυρώθηκε χτες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για τη διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης του ΠΟΤ για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού».

Η διεθνής συνάντηση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 12 Οκτώβρη, η δε σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάη μεταξύ της υπουργού Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, και του γενικού γραμματέα του ΠΟΤ. Στη συμφωνία δίνεται αυξημένη νομική ισχύς, γιατί στη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης «οι χώροι, οι εγκαταστάσεις και οι γραφειακές υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν, θα αποτελέσουν για τη δεδομένη χρονική περίοδο χώρους του ΠΟΤ». Μάλιστα, προβλέπονται «προνόμια, διευκολύνσεις και ασυλίες» σε όσους αποδεχτούν την πρόσκληση, αλλά και εγκατάσταση ενισχυμένων συστημάτων ασφαλείας, όπως αυτά προβλέπονται στον καταστατικό χάρτη του ΠΟΤ. Ολη η διοργάνωση θα καλυφθεί οικονομικά από το ελληνικό κράτος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αναφέρεται ποιο θα είναι το κόστος για τη διοργάνωση.

Το νομοσχέδιο υποδέχτηκαν με «χαρά», όπως ειπώθηκε, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Οι συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη της τουριστικής ανάπτυξης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα σχέδια που υλοποιεί ο ΠΟΤ, αφού αυτά εξυπηρετούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τους επενδυτικούς σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.

Αναφερόμενος στην τουριστική ανάπτυξη, την οποία ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα, τόνισε ότι οι εξελίξεις στον τουρισμό είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εξέλιξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, τις εξελίξεις στην ΕΕ, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στη Μεσόγειο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις συνέπειες που προκαλούν στους λαούς αυτών των χωρών. «Η αυξομείωση των τουριστικών ροών εκτός των εξελίξεων στις οικονομίες χωρών προέλευσης είναι και αποτέλεσμα άλλων αστάθμητων παραγόντων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή, η μεγάλη αστάθεια που προκαλείται, ενισχύουν σε αυτήν τη φάση τις ροές προς τη χώρα μας. Αλλά τις μεγάλες αυξήσεις που ζούμε σήμερα, μπορεί να τις διαδεχτούν μεγάλες μειώσεις αύριο», προσθέτοντας ότι «οι γεωπολιτικές συγκρούσεις μπορεί να καθορίσουν την πορεία του τουρισμού και της οικονομίας γενικά» και ανέφερε ως παραδείγματα την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν σε βάρος των εργαζομένων σε όλες τις χώρες με αυξημένο τουρισμό, όπως και στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούν τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί, η άγρια εκμετάλλευση. Πρόσθεσε ότι όπως και στην Ελλάδα, οι λαοί στις χώρες που έχουν τουριστική ανάπτυξη, ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ στερούνται και το δικαίωμα των διακοπών, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.

Ειδικά για το κόστος της διεθνούς συνάντησης, σημείωσε ότι είναι πρόκληση πως τα έξοδα όχι μόνο θα καλυφθούν από το ελληνικό κράτος, αλλά δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο και ποιος θα είναι ο λογαριασμός, δηλαδή το τελικό κόστος της διοργάνωσης. Αυτό όταν η κυβέρνηση «απορρίπτει προτάσεις νόμου για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που να κοστολογεί τις προτάσεις».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, σήμερα Πέμπτη 27/9 και ώρα 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, συγκέντρωση - εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ (27/9/1941).

Καλούνται τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης, να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση με τα λάβαρα και τις σημαίες της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., η ΚΟΒ Τριχωνίδας διοργανώνει στο κέντρο «Χαραυγή», στο Καινούργιο, εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος, με τίτλο «Η δράση του ΚΚΕ στην περιοχή Τριχωνίδας. Οι πρώτοι κομμουνιστές στο Καινούργιο». Ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η 100χρονη δράση του Κόμματος» και ο Γιώργος Λάμπρου, στέλεχος του ΚΚΕ, με θέμα «Από τους πρώτους κομμουνιστές στο Καινούργιο έως τις μέρες μας». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία του Αη Γιώργη, στον Κηφισό, εκδήλωση για τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή στις 29 Σεπτέμβρη 1944, ενάντια στους Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους.

Την Κυριακή 7 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., οι ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών, Θηβών και Τζ. Κένεντι) εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του Μπλόκου Περιστερίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Καρασούλος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ