Η δύναμη των ίδιων των έργων βοηθά τον επισκέπτη να αντιληφθεί ότι η στρατευμένη τέχνη όχι μόνο δεν περιορίζει τον καλλιτέχνη, αλλά αντίθετα τον βοηθά να δημιουργεί έργα σπουδαίας αισθητικής πνοής και αξίας, που αντέχουν στο χρόνο και που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εντυπωσιάζουν με την πρωτοποριακή - την τόσο δεμένη με το περιεχόμενο - μορφή τους, αλλά και να επιτελούν όπως και τότε τον ρόλο της μαρτυρίας, του «θεματοφύλακα» της μνήμης.
Ετσι, στην έκθεση αντικρίζει κανείς τον Μπελογιάννη τραυματισμένο στον Γράμμο, έργο του 1948 του Γ. Δήμου, ή τον φοίνικα στις φυλακές Αβέρωφ της Ζιζής Μακρή, ή την εξόριστη στο Τρίκερι, Βασιλείου, που η Κ. Χαριάτη - Σισμάνη την αποτύπωσε την ώρα που διαβάζει σε γράμμα ότι εκτελέστηκε ο αρραβωνιαστικός της.
Η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες, με έργα που εμπνέονται από τη ζωή της εργατικής τάξης, την οποία οι καλλιτέχνες ιδιαίτερα στο μεσοπόλεμο αφουγκράζονται και αποτυπώνουν, έργα εμπνευσμένα από τη δεκαετία του '40, που αφήνει βαθιά την επίδρασή της στους εικαστικούς, ιδιαίτερα με την αποτύπωση του ένοπλου αγώνα του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ, αλλά και τη λαϊκή οργάνωση. Επόμενη ενότητα αποτελούν τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες και τέλος εκτίθενται έργα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.
Ιδιαίτερο κομμάτι της έκθεσης και φέτος οι κατασκευές που δημιούργησαν ομάδες νέων μηχανικών και αρχιτεκτόνων. Μέσα από τις κατασκευές, γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί με έναν πιο ζωντανό τρόπο η πολιτιστική δουλειά που γινόταν στις εξορίες, με βάση το λαμπρό παράδειγμα του Αη Στράτη. Εκτίθενται μακέτες σκηνικών για τις θεατρικές παραστάσεις του «Προμηθέα Δεσμώτη» (1:2), τους «Πέρσες» του Αισχύλου (1:10), τη «Βαβυλωνία» του Δ. Βυζάντιου (1:20) και για τη μακέτα ενός ακόμα έργου (δεν είναι γνωστό ποιανού) που έχει βρεθεί στο Αρχείο του ΚΚΕ (1:20).
Η Αννα Λουκίδη από την Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ μάς περιέγραψε το πώς δούλεψαν... «Αφού καταλήξαμε για την εικαστική έκθεση, ξεκινήσαμε να διαβάζουμε, να ψάχνουμε έργα κ.λπ. Μέσα από αυτήν τη μελέτη, μας εντυπωσίασε η πολιτιστική δουλειά που γινόταν στον Αη Στράτη. Ψάχνοντας τρόπο να το αποτυπώσουμε, καταλήξαμε στις κατασκευές, στην παρουσίαση δηλαδή σκηνικών από παραστάσεις που ανέβηκαν εκεί. Στη συνέχεια, επιλέξαμε τα σκηνικά που θέλαμε να παρουσιάσουμε. Κάθε παράσταση σήμαινε και κάτι... Ο "Προμηθέας Δεσμώτης" για τους εξόριστους ήταν οι ίδιοι που βρίσκονται σιδεροδέσμιοι γιατί αρνούνταν να υποκύψουν, οι "Πέρσες" σε σκηνοθεσία Τζαβαλά Καρούσου και με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη ήταν η πρώτη παράσταση που ανέβηκε.
Κάθε ομάδα που συγκροτήθηκε, ανέλαβε και μια μακέτα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έγινε προσπάθεια ιδίως στις μακέτες του "Προμηθέα" και των "Περσών" να ακολουθήσουμε τον ίδιο τρόπο κατασκευής με τους εξόριστους. Ξύλινοι σκελετοί και από πάνω τεντωμένα πανιά βουτηγμένα στην κόλλα».
Μέσα από έναν πλούτο υλικών, ντοκουμέντων, δημοσιευμάτων της εποχής, η έκθεση διατρέχει όλη την περίοδο από τα πρώτα σκιρτήματα της εργατικής τάξης στη χώρα μας, την επίδραση της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917 και την ίδρυση του ΚΚΕ (ως ΣΕΚΕ) το 1918, έως το σήμερα, αποδίδοντας με έναν ξεχωριστό τρόπο τη διαρκή σύγκρουση των δύο γραμμών μέσα στο ταξικό εργατικό κίνημα, την επιμονή των κομμουνιστών στην οργάνωση της εργατικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση κάτω από όλες τις συνθήκες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο παιδοσώσιμο χιλιάδων παιδιών, που φιλοξενήθηκαν, έτυχαν περίθαλψης, σώθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες, γεγονός που αναδεικνύει την υπεροχή του σοσιαλισμού.
Η έκθεση στήθηκε από προσωπικό υλικό που δόθηκε από τους αντάρτες και τους απογόνους τους.
Απέναντι από την έκθεση βρίσκονται τα περίπτερα των αντιστασιακών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΠΕΚΑΜ - «Σπίτι του Αγωνιστή».
Στο περίπτερο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παρουσιάζεται με καλαίσθητα ταμπλό η δεκαετία του 1940 - 1949: Ο ηρωικός αγώνας της ΕΑΜικής Αντίστασης, ο Δεκέμβρης του '44 και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Εκεί μπορεί κανείς να προμηθευτεί το ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της, «Εθνική Αντίσταση».
Στο περίπτερο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και του «Σπιτιού του Αγωνιστή» δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά που παρέχεται στους υπερήλικους αγωνιστές.
Με αυτά τα συνθήματα «υποδέχεται» στο δικό της περίπτερο τους επισκέπτες του Φεστιβάλ η Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Το περίπτερο αποτελεί σημείο συνάντησης, ενημέρωσης και προβολής των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ για τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους φαντάρους, στους ναύτες και στους σμηνίτες.
Παράλληλα, στο χώρο του βιβλιοπωλείου διατίθενται οι μπροσούρες με τις εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ «Οι διεθνείς εξελίξεις, η κατάσταση στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία».