ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συμφωνία για ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Την κλιμάκωση της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ προμηνύει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής

INTIME NEWS

Την κλιμάκωση της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ προμηνύει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή - Συνοριοφυλακή, για ενίσχυση της καταστολής κατά των ξεριζωμένων που καταφεύγουν στα σύνορα της ΕΕ, συμφωνήθηκε ανάμεσα σε άλλα κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η ενίσχυση του θεσμού αυτού θα γίνει παράλληλα με τη συγκρότηση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών, κλιμακώνοντας την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες.

«Είναι μια θετική εξέλιξη, που η χώρα μας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αγωνίζεται για να γίνει πράξη», δήλωσε χτες μετά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιχαίροντας που η κυβέρνησή του πρωταγωνιστεί στην ένταση των μέτρων καταστολής. Την ίδια ώρα, φέτος, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Σεπτέμβρη, 21.737 άνθρωποι, ξεριζωμένοι από τις χώρες τους λόγω των πολέμων που προκαλούν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ζουν στοιβαγμένοι στα «hot spots» των νησιών του Αιγαίου, διπλά εγκλωβισμένοι από αυτήν την πολιτική, μετά και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Υποκρισία από την κυβέρνηση

Υποκριτικά ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τις γενεσιουργές του αιτίες. Να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, τους πολέμους, τις συρράξεις, τις ανισότητες στις χώρες από τις οποίες έρχονται αυτές οι μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πολιτική της στηρίζει τις επεμβάσεις και εμπλέκει επικίνδυνα το λαό στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας, πατώντας στις υπαρκτές αντιθέσεις και τα παζάρια που εξελίσσονται στο εσωτερικό της ΕΕ, με άξονα και το Προσφυγικό, ενέταξε την κυβέρνησή του στο «στρατόπεδο» που «έχει ευρύτερη ενόραση, ένα όραμα για την Ευρώπη», σε αντιπαράθεση με το «στρατόπεδο» της «κοντόφθαλμης λογικής», που ζητά «Ευρώπη - φρούριο». Βέβαια οι αντιθέσεις αυτές, που εκφράστηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, δεν αφορούν τον πυρήνα της βάρβαρης μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, μιας πολιτικής που τη ζουν στο πετσί τους οι 9.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου. Ενα έγκλημα διαρκείας για το οποίο ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό συζητήθηκε σε γεύμα εργασίας μετά τη λήξη του οποίου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι παραμένει το χάσμα στην ΕΕ για το Μεταναστευτικό, δηλώνοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις. Επιπλέον, ευρωπαϊκή πηγή δήλωνε πως «σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες». Στη συζήτηση η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και άλλα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν περισσότερη καταστολή και ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παράλληλα, ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών - μελών.

Παράλληλα, η ΕΕ επιδιώκει η Αίγυπτος να φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο στο έδαφός της. Ηδη από τη Σύνοδο του Ιούνη η ΕΕ προτείνει τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται στη θάλασσα σε κράτη της Βόρειας Αφρικής, αλλά μέχρι σήμερα καμιά αφρικανική χώρα δεν έχει συμφωνήσει να εγκατασταθούν τέτοια κέντρα στην επικράτειά της. Την προσεχή Κυριακή ο Ντ. Τουσκ θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Φλεβάρη είναι πολύ πιθανό στην Αίγυπτο να διοργανωθεί Σύνοδος της ΕΕ με αραβικές χώρες, τόσο για το Μεταναστευτικό όσο και για την οικονομική συνεργασία.

Τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την αναγγελία πραγματοποίησης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης - αραβικών κρατών, στις αρχές του 2019 στο Κάιρο, σχολίασε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμεντ Αμπού Ζάιντ, τονίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αραβίας το 2019 δεν θα περιοριστεί στη μετανάστευση, αλλά θα απασχολήσει μία ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις αραβικές χώρες. Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι η απόφαση να διεξαχθεί η Ευρωαραβική Σύνοδος Κορυφής στην Αίγυπτο βασίζεται στα ψηφίσματα 147 και 148 του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Αραβική Διάσκεψη Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτη στη Νεκρά Θάλασσα, στην Ιορδανία.

Οσον αφορά το Brexit, η επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβρη θα είναι η «ώρα της αλήθειας» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, όπως είπε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νόμος «Βρούτση - Αχτσιόγλου»

Η χτεσινή συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση) για τον κατώτερο μισθό, ήταν αποκαλυπτική.

Ο νόμος αυτός, που χαιρετίστηκε από τις εργοδοτικές ενώσεις όταν ψηφίστηκε στη Βουλή το 2013, καταργεί τον καθορισμό του κατώτερου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοσίας - εργαζομένων και πλέον αυτός ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Μάλιστα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αποφασίζεται κάθε φορά το ύψος του κατώτερου μισθού, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας...».

Είναι φανερό ότι ο νόμος αυτός δημιουργεί το έδαφος για αυξήσεις - ψίχουλα στον κατώτερο μισθό (που θα εξανεμίζονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της φοροληστείας για το λαό), αλλά και για ακαριαίες μειώσεις, όταν αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, η εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας ή μια επόμενη κρίση.

Μετά τη χτεσινή ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, ο αντεργατικός αυτός νόμος της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δικαιωματικά φέρει πλέον τον τίτλο «νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου».

Το χτεσινό στιγμιότυπο στη Βουλή, με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να αποδίδει τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του αντεργατικού νόμου, που ο ίδιος εισηγήθηκε το 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τον κατήγγελλε και τον καταψήφιζε, και την υπουργό Εργασίας Αχτσιόγλου να αναζητάει μάταια σημεία διαφοροποίησης από τη ΝΔ, τα λέει όλα.

Προπάντων, επιβεβαιώνει ότι κυβέρνηση και ΝΔ πάνε χέρι - χέρι στην υπεράσπιση, θωράκιση και εφαρμογή όλου του μνημονιακού πλαισίου και κυρίως εκείνων των νόμων που παίζουν τον καθοριστικότερο ρόλο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως ο νόμος για τον κατώτερο μισθό.

Επαληθεύεται ακόμα ότι η «μεταμνημονιακή» εποχή, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό, είναι μια από τα ίδια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αφού κανείς από τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους δεν καταργείται, ενώ «ωριμάζει» η εφαρμογή και ορισμένων απ' όσους ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου», ή τις αντιασφαλιστικές διατάξεις που περιέχονται στον νόμο Κατρούγκαλου και πάει λέγοντας.

Η χτεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή επιβεβαίωσε όμως και κάτι ακόμα: Οτι το μόνο κόμμα που μπορούν να εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι και να συμπορευτούν μαζί του είναι το ΚΚΕ.

Η τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ζητώντας άμεσα την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις και την κατάργηση όλων των αντεργατικών, μνημονιακών διατάξεων, ήταν η μόνη που προέβλεπε πραγματική αύξηση του λαϊκού εισοδήματος.

Τα άλλα κόμματα, και κυρίως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, δεν συντάχθηκαν μόνο με την τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία υπερψήφισαν, αλλά και ενάντια στην πρόταση του ΚΚΕ, υπηρετώντας με συνέπεια το ταξικό τους καθήκον απέναντι στην εργοδοσία, πέρα και πάνω από τους καβγάδες τους για τα επιμέρους.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αποτελεί «εναλλακτική» η πολιτική της ΝΔ. Την πείρα τους αυτή πρέπει να αξιοποιήσουν σήμερα και ακόμα πιο αποφασιστικά να παλέψουν για την κατάργηση του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», μαζί και όλων των μνημονιακών νόμων.

Να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας κάλυψη των τεράστιων απωλειών που είχαν στους μισθούς τους τα χρόνια της κρίσης και πάνω στη βάση των 751 ευρώ στον κατώτερο και των κλαδικών μισθών, να «χτίσουν» τα αιτήματά τους με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ