Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Στις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφέρεται το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, έχει μετατρέψει σε "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμιση των ήδη υπαρχουσών, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα. Είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας, την ώρα που χαρίζει εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις (...).
Η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υλοποιώντας τις κυβερνητικές εντολές, συνεχίζει την παράδοση της λειτουργίας των εστιών σε εργολάβους και τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από τη δωρεάν στέγαση. Με την επιμονή των φοιτητών δεσμεύτηκαν για την υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές πληρούν τα κριτήρια και δεν χωράνε στις εστίες».
Το ΜΑΣ επισημαίνει και τις ευθύνες των διοικήσεων των ΑΕΙ, που έχουν εγκαταλείψει τις φοιτητικές εστίες, παραδίδοντας τη λειτουργία τους σε εργολάβους και προκρίνουν την επιχειρηματική αξιοποίηση της περιουσίας τους. Τέτοια περίπτωση είναι η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για την παραχώρηση του κτιρίου στην οδό Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα σε ιδιώτη, παρά την πάγια απαίτηση των φοιτητών για την κατασκευή εστίας στο συγκεκριμένο κτίριο.
«Από την άλλη, η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν δεσμεύεται για την υλοποίηση κάποιων ελάχιστων μέτρων ανακούφισης των φοιτητών, όπως την κατάργηση των δημοτικών τελών και την παραχώρηση δημόσιων χώρων για την ανέγερση εστιών. Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν δεκάδες κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν ως εστίες, δημόσιες και δωρεάν για τους φοιτητές και ταυτόχρονα να δώσουν "ζωή" στο κέντρο της πόλης», αναφέρει το ΜΑΣ που καλεί να συνεχιστεί ο αγώνας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη, άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες και υπενοικίαση ξενοδοχείων για τη στέγαση, ανέγερση νέων εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
Το εκρηκτικό πρόβλημα που προκαλείται τέθηκε στη χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με παράγοντες του υπουργείου, από την πλευρά των οποίων η απάντηση ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ η δημοσιονομική κατάσταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθούν τμήματα ακόμα και με 7 - 8 μαθητές. «Το μνημόνιο συνεχίζεται παρά τους πανηγυρισμούς για επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωναν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σε ό,τι αφορά δε τις καταγγελίες για τμήματα με 27 - 28 μαθητές, η απάντηση που πήραν ήταν ότι θα διατηρηθούν. Τόνιζαν επίσης πως χωρίς θετική απάντηση έμειναν τα αιτήματα για αντιμετώπιση του ζητήματος πληθωρικών τμημάτων που προκαλεί η εγκύκλιος, η οποία προβλέπει ότι τα τμήματα ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια θα είναι όσα και ο αριθμός των τμημάτων Γενικής Παιδείας.
Επίσης, καμία δέσμευση δεν ανέλαβαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου και στο αίτημα να αρθούν τα εμπόδια που τίθενται στις εγγραφές ανήλικων μαθητών στα εσπερινά Γυμνάσια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΑΣΕ, όταν τέθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί η απαίτηση να προσκομίσουν οι μαθητές βιβλιάριο εργασίας και αποδεικτικό σχέσης εξαρτημένης εργασίας - λόγος γίνεται για νέους που δουλεύουν ανασφάλιστοι και σε καθεστώς μαύρης εργασίας - οι εκπρόσωποι του υπουργείου παρότρυναν τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να απευθυνθούν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες με απογυμνωμένο προσωπικό καλούνται να ευθυγραμμιστούν με τους αντιλαϊκούς νόμους...
Για άλλη μια χρονιά υπολειτουργούν τα ειδικά σχολεία της χώρας, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), λείπουν βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.ά.) στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κινητικά Αναπήρων στην Ηλιούπολη, σχεδόν σε όλα τα σχολεία το μάθημα θα γίνεται λιγότερες ώρες λόγω των κενών, ενώ μεγάλο πρόβλημα διαπιστώνεται και στο ζήτημα της μεταφοράς από και προς τα σχολεία (ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου, Ειδικό Σχολείο Ιλιον κ.ά.).
«Οι αλήθειες που βρήκαμε μπροστά μας ήταν: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό που εναλλάσσεται κάθε χρόνο. Το επιστημονικό προσωπικό που υποτίθεται ότι χρειάζεται να είναι έγκαιρα στη θέση του, ώστε να ετοιμάσει το εξατομικευμένο πλάνο και τους στόχους για κάθε παιδί - όπως η επιστήμη επιτάσσει - φτάνει το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη, ακόμα και το Φλεβάρη. Ούτε να γνωριστούν δεν προλαβαίνουν με τα παιδιά μας, πόσο μάλλον να δουλέψουν πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Ο,τι δουλειά γίνεται, γίνεται με το φιλότιμο και την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού. Υλικοτεχνική υποδομή ελλιπής έως και επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις. Ανυπαρξία επιστημονικών αναλυτικών προγραμμάτων, χωρίς συστηματική παρέμβαση με βάση την κατηγορία και το πρόβλημα του κάθε παιδιού, με αποτέλεσμα να χρυσοπληρώνουμε, όσοι μπορούμε ακόμα, τις ειδικές παιδαγωγικές υπηρεσίες στα απογευματινά ιδιωτικά κέντρα. Ελάχιστα δημόσια ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Στοιχεία του υπουργείου Παιδείας μαρτυρούν πως τη σχολική χρονιά 2015/2016 μόλις 10.000 παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες παρακολουθούν κάποια βαθμίδα της Ειδικής Αγωγής, ενώ αυτά που έχουν ανάγκη είναι πάνω από 200.000 παιδιά, με βάση τα επιστημονικά στάνταρ, αυτήν τη στιγμή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.
Και διεκδικεί μεταξύ άλλων: Να ανοίξουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις ανάγκες. Να διοριστούν τώρα όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και συνοδοί για την παράλληλη στήριξη. Καμία πληρωμή από τους γονείς για παράλληλη στήριξη και συνοδεία, Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση. Αμεση καταβολή των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ στις οικογένειες των ΑμεΑ.