ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΛΕΙΑ
Καταγγελίες για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη «Fargeco»

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 32χρονου εργάτη, πατέρα δύο μικρών παιδιών, που έχασε τη ζωή του το πρωί της Τετάρτης στην επιχείρηση «Fargeco», στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών, εκφράζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το δυστύχημα «έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα που βιώνουν οι συνάδελφοι κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς, με ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, με εντατικοποίηση της εργασίας και ωράριο - λάστιχο».

Υπενθυμίζεται πως ο 32χρονος εργαζόμενος εντοπίστηκε από συναδέλφους του χωρίς τις αισθήσεις του σε δεξαμενή του εργοστασίου επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος, όπου εκτελούσε εργασίες, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται, ενώ είναι πιθανό ο εργαζόμενος να έχασε αρχικά τις αισθήσεις του και τελικά τη ζωή του λόγω αναθυμιάσεων.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι το δυστύχημα αυτό προσθέτει «ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα στην πλειάδα άλλων που συμβαίνουν στους τόπους δουλειάς, στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των επιχειρήσεων, που δεν λογαριάζει τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των εργαζομένων».

Σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων και η υγεία των κατοίκων

Σε ανακοίνωσή της για το δυστύχημα, η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 32χρονου εργαζόμενου, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις σοβαρές καταγγελίες για τη μόλυνση και τη δυσοσμία που προκαλεί η ίδια επιχείρηση στην περιοχή.

«Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα της "δίκαιης" καπιταλιστικής ανάπτυξης και του "τέλους των μνημονίων", που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Βρώμα και δυσοσμία για τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων και της ευρύτερης περιοχής από το εν λόγω εργοστάσιο και έλλειψη μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, που οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις, με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΤΕ Ηλείας.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση στην οποία ο εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή είναι γνωστή για τη μεγάλη επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία της από το 2011 στην περιοχή και τις καταγγελίες των κατοίκων του χωριού Αγιοι Θεόδωροι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη μεγάλη δυσοσμία που παράγεται από τα ζωικά υποπροϊόντα και από τα λύματα που πέφτουν στο ρέμα Βροντού και καταλήγουν στη θάλασσα δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Ανταποκρινόμενο στις καταγγελίες των κατοίκων, το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα παρέμβει γύρω από το ζήτημα, στη Βουλή, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις άλλες αρμόδιες αρχές να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δυσοσμία και τη μόλυνση.

Νέα παρέμβαση ενάντια στην «εθελούσια» απόλυση εργαζόμενου με αναπηρία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank
Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank και συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της τράπεζας, συνεχίστηκαν χτες οι αγωνιστικές παρεμβάσεις με αίτημα να μπει τέρμα στην προσπάθεια της τράπεζας να σύρει εργαζόμενο με αναπηρία σε «εθελούσια» απόλυση. Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει ότι «η υπογραφή του συναδέλφου με νοητική υστέρηση υφαρπάχτηκε από την τράπεζα προκειμένου να διωχτεί ο εργαζόμενος άρον άρον».

Εχει επίσης καταγγείλει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, καθώς οι τράπεζες εξωθούν με διάφορα μέσα σε «εθελούσιες» και σε παραιτήσεις εργαζόμενους ΑμεΑ, αντιμετωπίζοντάς τους ως «βαρίδια» για την κερδοφορία τους. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον συγκεκριμένο συνάδελφο, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να υπογράψουν την απόλυσή τους.

Η μαζική παρουσία εργαζομένων στη χτεσινή συγκέντρωση είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί η διοίκηση της τράπεζας να συναντηθεί με τους φορείς, «πράγμα το οποίο είχαν επανειλημμένα αποφύγει το προηγούμενο διάστημα», υπενθυμίζει το κλαδικό Σωματείο.

Στη συνάντηση το Σωματείο και η ΣΕΑΑΝ επέμειναν στο αίτημα να διακοπεί η διαδικασία «εθελούσιας» απόλυσης του εργαζόμενου, όπως αναφέρει όμως η ανακοίνωση του κλαδικού Σωματείου, η τράπεζα «απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στα κέρδη της». Οπως επισημαίνει το Σωματείο, οι εκπρόσωποι της τράπεζας «μίλησαν για ανικανότητα του συναδέλφου ΑμεΑ προς εργασία, για εγκυκλίους που δεν μπορούν να παραβούν και άλλα παρόμοια», ενώ στην επιμονή των φορέων να δοθεί λύση, «παρέπεμψαν στη διενέργεια εργατικής διαφοράς που έχει οριστεί στις 17/9», μετά την προσφυγή του Σωματείου στο ΣΕΠΕ.

«Οι ευθύνες του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες», τονίζει το Σωματείο, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουν το θέμα εδώ και καιρό (με επιστολή του Σωματείου μας στο υπουργείο, με Ερώτηση στη Βουλή, με την προσφυγή στο ΣΕΠΕ) και παρ' όλα αυτά έχουν κρατήσει σιγή ιχθύος». Το Σωματείο απαιτεί από το υπουργείο να παρέμβει ώστε να παρθεί πίσω η απόλυση, ενώ, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η τριμερής συνάντηση έχει οριστεί στις 17 Σεπτέμβρη, δηλαδή δύο βδομάδες μετά τις 31/8, ημερομηνία στην οποία θα τεθεί σε ισχύ η «εθελούσια» έξοδος. Προκειμένου να οριστεί άμεσα τριμερής έως το τέλος του μήνα, σήμερα στις 10 π.μ., θα γίνει παρέμβαση από τους φορείς στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.

Λαϊκό γλέντι στην Κατερίνη

Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο στέκι της, αύριο, Σάββατο, στις 9 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ από τη Θεσσαλονίκη καθώς και ποντιακό πρόγραμμα από τοπικό καλλιτέχνη. Στο χώρο θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση από τη δράση των σωματείων και των μαζικών φορέων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Απέτρεψαν την ψήφιση του αντεργατικού Οργανισμού

Κινητοποίηση στα γραφεία όπου συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) πραγματοποίησε την Τετάρτη 22/8 το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις που προσπαθεί να περάσει η δημοτική αρχή μέσα από την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου Καλαμάτας.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση ανάγκασε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να αποσύρει την ψήφιση του νέου Οργανισμού.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει σχετικά: «Στη ζούλα μέσα από την τροποποίηση του νέου ΟΕΥ, η δημοτική αρχή Καλαμάτας, μέσα από την εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, κ. Βεργόπουλου, επιχειρεί να περάσει κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τον κανονισμό λειτουργίας, που είναι συμφωνημένος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πιστή στην ανταποδοτική πολιτική και στη λογική του "κόστους - οφέλους", επιχειρεί να θεσμοθετήσει εργασιακές σχέσεις εντατικοποίησης της εργασίας, με παράλληλα καθήκοντα. Το χειρότερο από όλα, επιχειρεί να αποσπάσει αποδοχή του σωματείου κάτω από απειλές καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, απαιτώντας και δηλώσεις νομιμοφροσύνης».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας

Σε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική ναυτεργατική απεργία τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη καλούν τους εργαζόμενους σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, προχωρούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τρίτη 28/8 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Επίσης, τη μέρα της απεργίας έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Ολοι στην οργάνωση και περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών», αναφέρουν στο κάλεσμά τους. Για την προετοιμασία της απεργίας τα σωματεία ζητούν επίσης την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ»
Απεργούν ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία και τις απολύσεις

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και συνεχίζονται και σήμερα, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο παράρτημα της πτηνοτροφικής επιχείρησης «Αμβροσιάδης» στα όρια των νομών Αρτας - Αιτωλοακαρνανίας.

Οι περίπου 35 εργαζόμενοι στο σφαγείο της επιχείρησης, που εδρεύει κοντά στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, απεργούν ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία 2 ημερών την εβδομάδα. Ζητούν επίσης την ανάκληση των 16 απολύσεων εργαζομένων στις οποίες προχώρησε η εταιρεία, μετά την άρνησή τους να υποχωρήσουν μπροστά στα σχέδιά της. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει συνάντηση με την εργοδοσία.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τους εργαζόμενους και το νεοσύστατο επιχειρησιακό τους σωματείο σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την περασμένη Τετάρτη.

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας έγινε νέα συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση για σήμερα.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται τα Εργατικά Κέντρα Αρτας και Αγρινίου, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας και άλλα σωματεία της περιοχής.

«Την ώρα που η κυβέρνηση "πανηγυρίζει" για την "έξοδο από τα μνημόνια", η εργοδοσία ξεσαλώνει», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Αρτας και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής να σταθούν δίπλα στους απεργούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ