ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιδρούν σε απληρωσιά, ομηρία και εντατικοποίηση

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Από παλιότερη κινητοποίηση υγειονομικών
Από παλιότερη κινητοποίηση υγειονομικών
«Καμία επανάπαυση, να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι», απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και καλεί σε συγκέντρωση, σήμερα Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, με το εξής πλαίσιο αιτημάτων: Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, έκτακτοι και άλλοι συνάδελφοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου. Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Να σταματήσει η επιχειρηματική δράση στον κλάδο.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο βδομάδες στον επίτροπο ελεγκτή Οικονομικών, με βασικό αίτημα να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι. Μετά την παράσταση δόθηκε το ποσό των 1.200 ευρώ, «το οποίο δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό μέρος από τα έως 20.000 ευρώ που χρωστούν στον καθένα. Η κίνηση της διοίκησης, αν και προϊόν πίεσης από τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να δημιουργήσει επανάπαυση», σχολιάζει η Επιτροπή Αγώνα. Μετά από νέα πίεση της Επιτροπής, αναγγέλθηκε ότι θα δοθούν άλλα 600 ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Αιτία δεν είναι η «κακή διαχείριση»

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως το φαινόμενο «επαναλαμβάνεται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Θα ήταν κοντόφθαλμο να θεωρεί κανείς ότι η ομηρία χιλιάδων συναδέλφων σε όλη τη χώρα είναι προϊόν "κακής διαχείρισης". Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομηρία υφίσταται ανεξάρτητα από το αν πληρώνονται ή όχι (...) Η καθυστέρηση πληρωμών, το καθεστώς της ελαστικότητας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ. δηλώνουν την πάγια στόχευση της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, για την κατάργηση της μονιμότητας και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας. Επομένως η πάλη για την καταβολή των δεδουλευμένων των επικουρικών συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των δομών Υγείας, αυτή είναι η πραγματική αντιπαράθεση και η διοίκηση καθώς και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις είναι ικανότατοι στο να τη συγκαλύπτουν».

Η Επιτροπή Αγώνα καταδικάζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ως άξια συνεχιστής των προκατόχων της υλοποιεί την ίδια πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας.

Απλήρωτες εφημερίες

Το «κρυφτούλι» πίσω από επιτρόπους αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στο Κέντρο Υγείας 1ης ΥΠΕ και στο «Τζάνειο», οι οποίοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σημειώνει ότι «το πρόβλημα προκύπτει από την απαράδεκτη άρνηση των δύο (αντίστοιχων) επιτρόπων του ΕΣ να θεωρήσουν τα εντάλματα πληρωμής επικαλούμενες τον νέο νόμο περί ωραρίου, τον οποίο η κυβέρνηση με δική της μονομερή πρωτοβουλία καθιέρωσε, παρά την αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών, και του οποίου νόμου η κυβέρνηση πάλι με δική της πρωτοβουλία έχει αναστείλει την εφαρμογή του».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από το υπουργείο Υγείας να λύσει άμεσα το θέμα, όπως ήδη από τις 23/7 έχει δεσμευτεί σχετικά ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, στους εκπροσώπους των γιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού».

Εξόντωση γιατρών, σε κίνδυνο η υγεία του λαού

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Ναυπλίου και Αργους, που εξαναγκάζει τους γιατρούς σε υπερεφημέρευση με συνεχόμενα εντέλλεσθε.

«Ιδιαιτέρως για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις χειρουργικές κλινικές, η διοίκηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σωματική και ψυχική εξόντωση των συναδέλφων και για τις όποιες ενδεχομένως ιατρικές παραλείψεις προκύψουν εξαιτίας της υπερεφημέρευσης, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού της περιοχής. Αντί να αναγκάζει, παράνομα, τους γιατρούς σε υπερεργασία, οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για προσλήψεις μόνιμων γιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων. Η συνεχής επίκληση της έκτακτης ανάγκης και τα συνεχή εντέλλεσθε αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης μόνο έκτακτο και προσωρινό δεν είναι. Είναι δείγμα της κατάστασης που επικρατεί σε όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών και την εντεινόμενη υποχρηματοδότηση», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί: Να δοθεί άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 6ωρο - 5θήμερο - 30ωρο, 1 εφημερία τη βδομάδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επεκτείνονται η ομηρία και η ανακύκλωση των επικουρικών στα νοσοκομεία

Σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

«Στον αέρα» βρίσκεται το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία της χώρας. Γιατροί και εργαζόμενοι, μετά από 5 χρόνια σκληρής δουλειάς και προσφοράς για να λειτουργούν στοιχειωδώς τα νοσοκομεία, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας, που έκλεισε 24μηνο, βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο απόλυσής του και με αβέβαιη την πληρωμή». Πανελλαδικά, σημείωσε, είναι πάνω από 600. Στα νοσοκομεία της Κρήτης, τα οποία ήταν η αφορμή για την Επίκαιρη, είναι 45 (20 στο ΠαΓΝΗ, 3 στο Βενιζέλειο, 3 στον Αγιο Νικόλαο, 11 στο Ρέθυμνο, 8 στα Χανιά). Οι περισσότεροι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ το 2013, ενώ 10 από αυτούς προσλήφθηκαν το 2016.

Ανέδειξε ότι όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να τους καθησυχάσει, οι εργαζόμενοι είναι «στον αέρα» αφού οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα τέλη του 2017 προβλέπουν την αυτοδίκαιη απόλυση όσων υπερβαίνουν το 24μηνο. Η τροπολογία που ψηφίστηκε τον Ιούνη απλώς παρατείνει την ομηρία των επικουρικών εργαζομένων, αφού προβλέπει λήξη της θητείας τους στις 31 Μάη του 2019. Ενώ για τους επικουρικούς γιατρούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Χώρια ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπογραφεί η ανανέωση των συμβάσεων για όλους τους επικουρικούς, αν κριθεί από τις διοικήσεις των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) ότι δεν χρειάζονται.

Οσο για την προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ που προβλέπει η ίδια τροπολογία, πέρα από το γεγονός ότι δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας, όπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, «δεν προβλέπει καμία δέσμευση για μοριοδότηση που να εξασφαλίζει την εργασία τους. Αντίθετα, θα βάλετε τους άνεργους, που δικαίως ζητούν εργασία, απέναντι σ' αυτούς που θέλουν να κατοχυρώσουν την εργασία τους, δηλαδή το επικουρικό προσωπικό. Είναι κάτι που θα ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό» και αυτό όταν είναι τόσες οι ανάγκες των νοσοκομείων «που μπορούν να βρουν θέση και οι άνεργοι, αλλά και αυτοί που ήδη εργάζονται».

Ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει με σαφήνεια αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, «μονιμοποιώντας όλους όσοι ήδη εργάζονται και πραγματοποιώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

Εμπόριο ελπίδας από την κυβέρνηση

Ο Π. Πολάκης σημείωσε για την προκήρυξη η οποία θα δημοσιευτεί Σεπτέμβρη - Οκτώβρη ότι «θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία» των επικουρικών, όμως διευκρίνισε ότι «επειδή εγώ δεν είμαι ψεύτης, μπορεί στους 100 οι 2 - 3 να μην είναι οι ίδιοι, γιατί μπορεί να βρεθεί κάποιος που να έχει τέτοια προϋπηρεσία ή τέτοια μόρια ή τέτοια οικογενειακή κατάσταση που να ξεπεράσει κάποιον». Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό» το αίτημα των επικουρικών για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επιδοθεί και σε εμπόριο ελπίδας προς τους εργαζόμενους λέγοντας: «Υπενθυμίζω ότι στις 21 Αυγούστου βγαίνουμε από τα μνημόνια και θα μπορούμε κάποια πράγματα να τα κάνουμε με διαφορετικό τρόπο και να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας». Μάλιστα, κάλεσε το ΚΚΕ να αλλάξει λίγο «την ανάλυση της πραγματικότητας ως κόμμα», επειδή «η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας (...) δεν "κολλάει" στην ανάλυση της καταστροφής που έχετε κάνει με βάση το πώς εξελίσσεται ο παγκόσμιος καπιταλισμός»...

Ο Μ. Συντυχάκης, αναδεικνύοντας την κοροϊδία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία γιατί έχει δεσμεύσεις απέναντι σε ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, που δεν σταματούν τον Αύγουστο, αλλά πάνε μέχρι το 2060, οι οποίες όσον αφορά την Υγεία προβλέπουν «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, με περιορισμένη εργασιακή, μισθολογική δαπάνη, αυτοσυντήρησή τους από τα ίδια έσοδα, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας από την πώληση υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία».

«Εξωση» στην Ψυχική Υγεία

Οι συνέπειες από την έλλειψη κρατικών υποδομών για τη στέγαση δομών Υγείας και η εξάρτηση τέτοιων υποδομών από ιδιώτες αποτυπώνονται στην έξωση που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Ρέθυμνο. Στην πόλη όπου πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση πανηγύριζε και έκοβε κορδέλες εγκαινίων για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, το οποίο κι αυτό είναι ένα, μοναδικό και κουτσουρεμένο, με μόλις 2 μόνιμους γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Το «όραμα» και την «αναβάθμιση και στήριξη των ψυχιατρικών δομών», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, διαπίστωσαν από πρώτο χέρι οι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, που αντίκρισαν δικαστικούς επιμελητές και αστυνομία να εφαρμόζουν δικαστική απόφαση έξωσης από το κτίριο. Ο ιδιοκτήτης θέλει την τουριστική αξιοποίησή του και είχε ενημερώσει τους αρμόδιους για την απόφασή του εδώ και δύο χρόνια.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας εξυπηρετεί περίπου 4.000 άτομα το χρόνο. Θεραπείες εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη ψυχολογικής και φαρμακευτικής υποστήριξης διακόπηκαν βίαια, αντιμετωπίζοντας στη συνέχεια την ανασφάλεια για το πότε και πού θα συνεχίσουν τις θεραπείες τους. Να σημειωθεί ότι οι θεραπείες των ψυχικά ευάλωτων ανθρώπων απαιτούν σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια.

Το προσωπικό του Κέντρου κλήθηκε άμεσα να συγκεντρώσει και να μεταφέρει τον εξοπλισμό της υπηρεσίας σε άλλο, «προσωρινό» κτίριο (σε χώρο του ΚΕΦΙΑΠ), ακατάλληλο όσον αφορά την προσβασιμότητα και τους χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ