Από τις 169 ταινίες, οι 146 ήταν μεγάλου μήκους (37 ελληνικές, 109 ξένες) και οι 22 μικρού μήκους (15 ελληνικές, 7 ξένες). Σε αυτές δούλεψαν 105 σκηνοθέτες (74 Ελληνες και 31 ξένοι), 39 παραγωγοί (27 Ελληνες και 12 ξένοι) και 23 διανομείς (13 και 10 αντιστοίχως).
Οι περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επεκτάθηκαν το 2000 σε δύο ακόμη πόλεις. Πρόκειται για την Κατερίνη και την Κοζάνη, που προστέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, το Κιλκίς, την Εδεσσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα.
Στον κατάλογο της εκδοτικής δραστηριότητας του φεστιβάλ προστέθηκαν επτά νέες εκδόσεις και αναβαθμίστηκε η εφημερίδα του «Πρώτο Πλάνο», με τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό της ύλης της.
Επιτυχής κρίνεται και η περσινή δεύτερη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα». Παρά την προεκλογική περίοδο, το πρόγραμμα παρακολούθησαν 12.000 περίπου θεατές. Συνολικά προβλήθηκαν 75 ντοκιμαντέρ, παραγωγές από 24 χώρες. Εγιναν 113 προβολές.
Ο Οκάι Ταμίζ |
Θ' ακολουθήσουν οι «Συναυλίες της Φωνής της Ελλάδας» (4-6/5) με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ της ελληνικής μουσικής. Στις 4/5 την τιμητική τους έχουν τα «Κλαρίνα» με τους Πέτρο - Λούκα Χαλκιά, Θοδωρή Γεωργόπουλο, Βαγγέλη Παπαναστασίου και Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο. Τα «Βιολιά» θ' ακουστούν στις 5/5 με τους Κυριάκο Γκουβέντα, Αχιλλέα Χαλκιά, Γιώργο Μαρινάκη, Βαγγέλη Σαραντίδη και Γιώργο Κόρο. Στη βραδιά των «Φωνών» (6/5) συμμετέχουν οι Βαγγέλης Κώτσου, Βαγγέλης Δημούδης, Μιχάλης Καλιοντζίδης, Πολυφωνικό της Ηπείρου, Χορωδία Ομοσπονδίας Πωγωνίου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης.
Στις 7/5 θα εμφανιστούν η Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη με τον Γιάννη Ζευγώλη και ο «Νότιος Ηχος» με τον Αχιλλέα Περσίδη. Θ' ακολουθήσουν οι «Αβατον» με τη Νατάσα Ατλας (10/5), ενώ η αυλαία θα κλείσει με δύο νέες, πολλά υποσχόμενες φωνές, την Κατερίνα Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Τσεκούρα (11-12/5).
Την ομόφωνη έγκρισή του για τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο Ηρώδειο, εκτός του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών, από το Μάη μέχρι και τον Οκτώβρη του 2001, έδωσε, την Τρίτη το βράδυ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Συγκεκριμένα, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ των παρακάτω εκδηλώσεων: Πάκο Πένια (16/5). Σταμάτης Σπανουδάκης - «Σμύρνη» (17-19/5). Μίκης Θεοδωράκης - «Αξιον εστί» (20-21/5). Θεατρική παράσταση για τον Σωκράτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (22-24/5). Παιδικό Στέκι Εθνικού Θεάτρου (25-28/5). Παιδική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής: «Χάνσελ και Γκρέτελ» (29-31/5). Εκδήλωση κινεζικής πρεσβείας (παραδοσιακή κινεζική μουσική στη νέα χιλιετία): 21/6. Νάιτζελ Κένεντι (Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας): 7-8/6. «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το θίασο του Θύμιου Καρακατσάνη (18-20/6). Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (22-23/8). Κρατική Ορχήστρα Ουγγαρίας με την Ελένη Μουζάλα στο πιάνο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μανώλη Καλομοίρη (28-29/8). Παραστάσεις των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (7-13/9). «Ορατόριο Αποκάλυψη» του Τάσου Ιωαννίδη, ομογενούς από την Αυστραλία (29-30/9 και 1/10). Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με τη συμμετοχή του Μάριου Φραγκούλη (5-6/10).
Τέλος γνωστοποιήθηκε ότι μέχρι τις 30 Απρίλη θα έχει ολοκληρωθεί η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μπροστά από το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού.
Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι το έργο της χωρίς να απομακρυνθεί από την παράδοση, έχει πολλά στοιχεία της μοντέρνας γλυπτικής. Τα έργα της: «Τα προσφυγόπουλα» - που εκτέθηκαν στο 6ο Συνέδριο - Φεστιβάλ Νεολαίας της Μόσχας το 1958 - «Η Κατοχή», «Η φυγή», «Ο Αγρότης», ο «Μόχθος», αποδίδονται σε κινήσεις και όγκους κλασικούς, με αφαιρετικό όμως τρόπο. Πρόκειται για μια γλύπτρια προικισμένη που φέρνει στην επιφάνεια τις αφανείς αξίες.
Από 18-22/4 θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις της Ενωσης Ποντίων Σουρμένων Δήμου Ελληνικού, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενωσης και στην πλατεία Σουρμένων.
Πρόκειται για εκδηλώσεις, οι οποίες πλαισιώνουν το Ταφικό έθιμο, «που τηρείται στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή εγκατάστασης στην περιοχή των πρώτων προσφύγων από τα Σούρμενα του Πόντου».
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: θεατρική παράσταση «Ποντιακή ηθογραφία» του Χρ. Σαραφίδη, από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Ενωσης Ποντίων Σουρμένων (18/4, 8 μμ). Θεατρική παράσταση με μαριονέτες «Οι μύθοι του Αισώπου» από το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες 2000» (19/4, 8 μμ). Ημερίδα με θέμα «Αρμενία - Πόντος - Ιωνία, η εν ροή γενοκτονία του 20ού αιώνα» (20/4). Παραδοσιακοί χοροί και ποντιακό γλέντι με χορευτικά από όλη τη χώρα (21/4). Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 22/4 με την τήρηση του Ταφικού Εθίμου το πρωί, στο Κοιμητήριο του Δήμου Ελληνικού και κλείνουν το απόγευμα με παραδοσιακούς χορούς. Θα χορέψουν Ελληνόπουλα από χωριά της Τιφλίδας Γεωργίας, τα οποία θα φιλοξενηθούν από την Ενωση Ποντίων Σουρμένων τις ημέρες αυτές στα πλαίσια της αδελφοποίησης του Συλλόγου με τους Ελληνες στην Τιφλίδα.
Στις 5ήμερες εκδηλώσεις θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του αγιογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Ι. Μητράκα.
Η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του δήμου Αθηναίων έκθεση εργασιών τελειοφοίτων και σειρά διαλέξεων με τον τίτλο «Επικοινωνία και πολιτισμός». Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 24 έως τις 28 Απρίλη στις Αίθουσες Τέχνης (Ξενοφώντος 7). Οι διαλέξεις περιλαμβάνουν τα θέματα: «Η τέχνη ως κιβωτός πολιτισμού - Η ιστορικότητα του νεοελληνικού παραδείγματος» (Χιωτίνης Νικήτας, 25/4). «Οι γραφικές τέχνες, η επικοινωνία, ο πολιτισμός» (Βιθυνός Εμμανουήλ, 26/4). «Ο πολιτισμός της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Η πόρευση από την ιδέα στην πράξη» (Κουζέλης Αθανάσιος, 27/4). Οι διαλέξεις ξεκινούν στις 7 το απόγευμα.
ΣΕΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ προγραμματίζει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εκπολιτιστικών Σωματείων Ηλείων για το Μάη και το καλοκαίρι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο, το διήμερο για τα παιδιά στην παραλία Κουρούτα Αμαλιάδας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για τους πνευματικούς ανθρώπους της Ανδρίτσαινας κ.ά.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Δωδώνης 36, Κολωνός) στις 18/4 (8 μ.μ.) οργανώνει ομιλία του Θανάση Κουκοβίστα, με θέμα την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Αλή Πασά του Τεπελενλή, με την οποία έχουν ασχοληθεί, επικριτικά ή μη, πολλοί ιστορικοί.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο Γερμανό συγγραφέα, κινηματογραφιστή, ηθοποιό και ζωγράφο, Χέρμπερτ Αχτερνμπους διοργανώνουν το «Ινστιτούτο Γκαίτε» και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου από 23-26/4, στο ινστιτούτο (Ομήρου 14-16). Θα προβληθούν έξι ταινίες του τιμώμενου, ενώ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα του Χέρμπερτ» του Αντρέα Στρολ, το οποίο γυρίστηκε πέρσι στην Πελοπόννησο και αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση του Αχτερνμπους με την Ελλάδα. Τις προβολές των ταινιών θα εισηγηθούν ο Μάκης Μουζέλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Αντρέας Στρολ και ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης.