ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
Σελ. /32
ΠΑΜΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη και κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης

Από τις περιοδείες ομάδων συνδικαλιστών στις πληγείσες περιοχές
Από τις περιοδείες ομάδων συνδικαλιστών στις πληγείσες περιοχές
Η άμεση έκφραση και οργάνωση έμπρακτης αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η οργάνωση της διεκδίκησης για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων, το κάλεσμα πάλης απέναντι στους πραγματικούς ενόχους, βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης που αναπτύσσουν το ΠΑΜΕ, συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς, από τις πρώτες στιγμές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Μέλη σωματείων της ευρύτερης περιοχής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα για να βοηθήσουν στην κατάσβεσή τους.

Συνδικάτα, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες ανταποκρίθηκαν με γρήγορα αντανακλαστικά στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης: Στα γραφεία του ΠΑΜΕ, σε γραφεία Σωματείων σε όλη την Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα συγκεντρώθηκαν σημαντικές ποσότητες από είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, όπως νερά, τρόφιμα, φάρμακα, παιδικά είδη κ.ά. Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε επίσης η προσέλευση κόσμου στα νοσοκομεία για να προσφέρει αίμα, αναδεικνύοντας μια αυθεντική έκφραση αλληλεγγύης από νέους και εργαζόμενους που προσφέρονται για να βοηθήσουν όπως μπορούν.

Αντιπροσωπεία Σωματείων συζητά με εργαζόμενους που δουλεύουν στην περιοχή
Αντιπροσωπεία Σωματείων συζητά με εργαζόμενους που δουλεύουν στην περιοχή
Την ίδια ώρα, ήδη από την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς και καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας, αντιπροσωπείες συνδικάτων επισκέφθηκαν την περιοχή για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους των κλάδων τους, να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να οργανώσουν την παρέμβασή τους. Συναντήθηκαν με αρμόδιους φορείς και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε ό,τι χρειαστεί.

Στήθηκε και λειτουργεί Στέκι Αλληλεγγύης

Σημαντικό βήμα για την οργάνωση και τον συντονισμό της έμπρακτης αλληλεγγύης αποτελεί το γεγονός ότι από την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, σωματείων και φορέων της Ανατολικής Αττικής στήθηκε και λειτουργεί Στέκι Αλληλεγγύης, στη Ν. Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 33, στην περιοχή Αγία Μαρίνα (τηλ. επικοινωνίας: 698.49.28.944 και 698.66.59.312).

Στο Στέκι Αλληλεγγύης συγκεντρώνονται όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγουν συνδικάτα και φορείς από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Από εκεί θα συντονίζεται η διανομή στους πληγέντες, αλλά και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προκειμένου να ανακουφιστούν οι πυρόπληκτοι αυτές τις δύσκολες μέρες.

Παράλληλα με τη δράση αυτή, το Στέκι θα αποτελεί κέντρο οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων μέτρων ανακούφισης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων και των οικογενειών τους, από την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση και όλες τις αρμόδιες αρχές της περιοχής.

Περιοδεία σωματείων στις πληγείσες περιοχές

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Παρασκευής οργανώθηκαν ομάδες με μέλη σωματείων που περιόδευσαν στην περιοχή, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με πληγέντες, να δώσουν ό,τι βοήθεια χρειάζεται, να κάνουν γνωστή τη λειτουργία του Στεκιού Αλληλεγγύης, ώστε να έχουν επικοινωνία και στη συνέχεια.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο Στέκι και ακολούθησε μια από τις ομάδες. Στην περιοδεία, η κυρίαρχη εικόνα αποτυπώνεται στη φράση «πόλη φάντασμα».

«Και πώς να έρθεις εδώ, να κάνεις τι; Δεν έχει ρεύμα και νερό, θα κάνει πολλές μέρες να έρθει. Ακόμα και στα σπίτια που δεν καήκανε, δεν μπορείς να μείνεις», λέει ένας άνθρωπος που ήρθε να δει το σπίτι της μητέρας του, το οποίο γλίτωσε από καθαρή τύχη. Η φωτιά έφθασε λίγα μέτρα από το σπίτι και τη δεξαμενή πετρελαίου που βρίσκεται δίπλα σε αυτό.

Λίγο παραπάνω ένας άνθρωπος μας λέει: «Ευτυχώς ήμουν μόνο εγώ κι ο γιος μου εδώ, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Αν ήταν όλη η οικογένεια δεν ξέρω αν θα τα καταφέρναμε».

Σε ένα δρόμο βρίσκουμε σημειώματα στις αυλόπορτες «Μην σπάσετε την πόρτα - Είμαστε όλοι καλά». «Τα γράφουμε», εξηγεί μια γυναίκα, «γιατί είπαν ότι θα έρθουν οι υπηρεσίες να ψάξουν τα σπίτια για νεκρούς»...

Παραπέρα συναντάμε συνεργεία που κάνουν για λογαριασμό της ΔΕΗ εργασίες αντικατάστασης του δικτύου διανομής. Ενα από τα προβλήματα που πρώτα πρώτα διαπιστώθηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά ήταν ότι το δίκτυο ήταν ευάλωτο στη φωτιά γιατί οι κολόνες της ΔΕΗ ήταν ξύλινες και κάηκαν. Ρωτάμε τα συνεργεία τι εργασίες κάνουν και μας απαντάνε: «Βγάζουμε τα παλιά καλώδια και τις κολόνες για να βάλουμε καινούργια». «Τι κολόνες θα βάλετε;» ξαναρωτάμε. «Πάλι ξύλινες» ήταν η απάντηση...

Η περιοδεία συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο του Τουρισμού. Το Συνδικάτο τόνισε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μη μειωθούν οι μισθοί.

Σε συζητήσεις που έγιναν διαπιστώθηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που «πιέζουν» τους εργαζόμενους να παραιτηθούν ή να δεχθούν μειώσεις μισθών, επιχειρώντας να φορτώσουν στις πλάτες τους την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες. Ακόμα διαπιστώθηκαν περιπτώσεις με επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν τους εργαζόμενους σε αυτές ως μηχανισμό για να προστατέψουν τις εγκαταστάσεις από τη φωτιά.

Ολα δείχνουν τη μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουν τα Συνδικάτα για να προσφέρουν ό,τι βοήθεια χρειάζεται και παράλληλα μαζί με τους πληγέντες να οργανώσουν την πάλη τους για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης, πλήρη αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των υποδομών, ολική αποζημίωση για τις περιουσίες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που καταστράφηκαν, ουσιαστικά μέτρα για να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα.


Αμεσα αιτήματα για τους πυρόπληκτους και τις οικογένειές τους

Ταυτόχρονα με την άμεση παρέμβασή του για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, το ΠΑΜΕ πρόταξε από την πρώτη στιγμή άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για τους πληγέντες, καλώντας τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τους πυρόπληκτους, να τα κάνουν δική τους υπόθεση.

Στην ανακοίνωσή του με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, το ΠΑΜΕ σημείωνε:

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους. Βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν στις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη, διεκδικώντας άμεσα:

Να υπάρξει άμεση καταγραφή των αγνοούμενων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα».
Για τους αυτοαπασχολούμενους στις πληγείσες περιοχές

Παράλληλα, αναδεικνύοντας τα αντίστοιχα ζητήματα και για τους αυτοαπασχολούμενους, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) προβάλλει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

-- Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων.

-- Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

-- Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ