ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Την Παρασκευή η συναυλία ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στις 8.30 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος Νέας Σμύρνης

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών». Αυτό είναι το σύνθημα της συναυλίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 13/7, στις 8.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος Νέας Σμύρνης.

Με μια πρωτοβουλία που δίνει συνέχεια στην πολύμορφη δράση του ενάντια στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και στη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές της εργατικής τάξης της Τουρκίας και της Ελλάδας, Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ, από τους καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Σε ανακοίνωσή του για τη συναυλία, το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τη στιγμή που οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας - Κίνας σαλπίζουν νέα κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους λαούς, στις 10 - 11 Ιούλη το ΝΑΤΟ και ΕΕ προετοιμάζουν με τη Σύνοδό τους τα επόμενα βήματα. Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα θα πρέπει να αντιταχθούν στα νέα πολεμικά σχέδια. Οι ιμπεριαλιστές με των λαών το αίμα τη Γη ξαναμοιράζουν, για αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς (...). Οι εργαζόμενοι δίνουμε τη δική μας απάντηση! Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Στεκόμαστε αγωνιστικά ενάντια στο δηλητήριο του εθνικισμού, της ξενοφοβίας. Αντιπαλεύουμε το φασισμό που τρέφει και οξύνει το ρατσισμό, που τρομοκρατεί και ποδοπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που στοχοποιεί τους μετανάστες - πρόσφυγες γιατί μισεί τους εργάτες και το κίνημά τους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την τελική νίκη των λαών! (...) Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν! Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη των άλλων χωρών, με τους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς πλούτο και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, αυτή είναι η ζωή που μας ανήκει».

  • Η πρόσβαση στο χώρο της συναυλίας μπορεί να γίνει είτε από την κεντρική είσοδο του Αλσους (Ελ. Βενιζέλου και Πατριάρχου Ιωακείμ), είτε από τη δεύτερη είσοδο (Ελ. Βενιζέλου και Εφέσου). Στο Αλσος Νέας Σμύρνης μπορεί να φτάσει κανείς είτε με το τραμ (στάση Αγίας Φωτεινής) είτε με τα λεωφορεία των γραμμών 218 και 219 (στάση πλατεία Νέας Σμύρνης).
Σε Ηράκλειο και Λέσβο

Εργατικά Φεστιβάλ με το ίδιο θέμα διοργανώνονται επίσης από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και τη Λέσβο:

-- Στο Ηράκλειο, το Εργατικό Φεστιβάλ διοργανώνεται το Σάββατο 21/7, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, του Σωματείου Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλία και γλέντι με ζωντανή μουσική, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα των σωματείων και μεταναστών.

-- Στη Λέσβο το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ του Εργατικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-22 Ιούλη, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή φορέων, καλλιτεχνικών σχημάτων και σωματείων του Εργατικού Κέντρου.


«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ»
Η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων επί τάπητος

Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Ελλάδας - σε «αναγνώριση» των «ακάματων» προσπαθειών της κυβέρνησης για προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Δ. Βαλκάνια - πραγματοποιήθηκε χτες στο Λονδίνο η «Διαδικασία του Βερολίνου».

Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε το 2014, με πρωτοβουλία της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, «προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης και της σύνδεσης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση», διευρύνοντας την επιρροή της κόντρα σε αυτή της Ρωσίας, να «σπρώχνει» τις αναγκαίες για τον σκοπό αυτό μεταρρυθμίσεις και η διεξαγωγή της αποκτά πλέον νέο αναβαθμισμένο περιεχόμενο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων και των διευθετήσεων που τρέχουν στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσής» τους.

Στη χτεσινή Σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υπουργοί Εσωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων και οι ομόλογοί τους από οκτώ κράτη - μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία και Βρετανία).

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε όλοι για να τραβήξουμε την περιοχή όλο και πιο κοντά στην ΕΕ, πολιτικά, οικονομικά και στην ασφάλεια. Και έχουμε δει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, λύσεις στα πιο δύσκολα διμερή ζητήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο και της χτεσινής Συνόδου βρέθηκαν τα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της «πολιτικής συνεργασίας» στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας, η συζήτηση εστίασε στην εφαρμογή του «σχεδίου δράσης για τη δημιουργία μιας Περιφερειακής Οικονομικής Περιοχής», όπως συμφωνήθηκε πέρυσι, στοχεύοντας στο να γίνει η περιοχή πιο «ελκυστική» για επενδύσεις και για την προώθηση του εμπορίου, καθώς επίσης και στα έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών, στην «ψηφιακή ατζέντα» της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια που εγκρίθηκε τον Ιούνη στη Σόφια, καθώς και τα σχετικά «χρηματοδοτικά εργαλεία» για τη στήριξη των επιχειρηματικών αυτών σχεδίων. Η θεματική της ασφάλειας εστίασε «στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας», σε ζητήματα όπως η «τρομοκρατία», η «ριζοσπαστικοποίηση», οι κυβερνοεπιθέσεις, το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και η διαφθορά.

Το πολιτικό σκέλος της Συνόδου περιλαμβάνει τη συζήτηση για την επίλυση διμερών διαφορών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα είναι αυτές μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας.

Παράγοντας ευρωατλαντικών «λύσεων» η κυβέρνηση

Στην παρέμβασή του, ο Αλ. Τσίπρας εγκωμίασε την προσπάθεια της ΕΕ να πατήσει γερά πόδι στην περιοχή, εκτιμώντας ότι τα πράγματα αλλάζουν «με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας - Αλβανίας, με την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ» και παίνεψε την κυβερνητική πολιτική για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, σε αντιδιαστολή τάχα με τις δυνάμεις που έχουν «τη γραμμή του εθνικισμού».

Παρουσιάζοντας τις βασικές «προτεραιότητες» της αστικής τάξης της χώρας, πρόταξε τέσσερις θεματικές: «Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο Προσφυγικό», «την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας)», «την ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης)», «την προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες μας».

Στο περιθώριο της Συνόδου, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ε. Ράμα, κι ενώ «τρέχει» η προσπάθεια της κυβέρνησης να «διευθετήσει» με τη γείτονα ζητήματα όπως αυτό των θαλάσσιων ζωνών που αφορούν την εκμετάλλευση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της περιοχής που έλκει και διεθνή ενεργειακά και άλλα μονοπώλια, ως κομμάτι των ευρύτερων ευρωατλαντικών σχεδίων για την περιοχή.

Εξάλλου, το «στίγμα» των προσπαθειών της κυβέρνησης έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που παρουσίασε τη συμμετοχή στη Σύνοδο ως απόδειξη ότι «η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στα Βαλκάνια και αναδεικνύεται πλέον ως πυλώνας σταθερότητας και παράγοντας λύσεων στην ευρύτερη περιοχή».


ΕΕΔΥΕ
Βήμα προετοιμασίας νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Η ΕΕΔΥΕ, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα, επισημαίνει ότι πίσω από τις προσχηματικές διακηρύξεις περί ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας, αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων κ.λπ., οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να κρύψουν τον ακόμη πιο επιθετικό και επικίνδυνο χαρακτήρα του ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η Σύνοδος πραγματοποιείται στο φόντο μιας ολοένα εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής» αλλά και στην Ευρώπη, με επίδικο τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ αναφέρεται στις επικίνδυνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και στην ακόμα στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει «τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γιατί φέρει βαριές ευθύνες. Η συμφωνία της στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είναι πράξη εχθρική προς τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του. Μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, για την περιλάλητη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της χώρας και για τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, με πολύ επικίνδυνες για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής συνέπειες, αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ένταξη στις λυκοσυμμαχίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Καλεί το λαό να συμμετάσχει στις αγωνιστικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης ανά περιοχή που θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Ιούλη, με εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.λπ., απαιτώντας:

  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Οχι δαπάνες ΝΑΤΟικές. Σχολειά και κατοικίες εργατικές, έργα αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά - αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Εξορμήσεις και πικετοφορίες ενάντια στη ΝΑΤΟική Σύνοδο

Με εξορμήσεις και πικετοφορίες οι Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής καταγγέλλουν και αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ως νέου, ακόμα πιο επικίνδυνου βήματος κλιμάκωσης των εξοπλισμών, προετοιμασίας για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης περιοχής δήμου Αθήνας, στις 7.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης περιοχής Πειραιά και γειτονικών δήμων, στις 7 μ.μ., στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Αύριο Πέμπτη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου, στις 7 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την οδό Πηλέως 56.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Ιλίου - Καματερού, στις 6.45 μ.μ., στο Πάρκο Τρίτση (είσοδος Λ. Φυλής).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου - Μοσχάτου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ατταλείας.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 11 π.μ., στο Εμπορικό Κέντρο Κάτω Χαλανδρίου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής, στις 8 π.μ. στους σταθμούς του Μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας» και «Νομισματοκοπείο».

Σάββατο 14 Ιούλη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 11 π.μ., στη λαϊκή αγορά Κάτω Χαλανδρίου.

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΔΥΕΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ διοργανώνει και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την Πέμπτη 12 Ιούλη στις 12 μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ