ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαρκής στρατιωτική κλιμάκωση
  • Μετά από τις νυχτερινές επιδρομές, χτες, ο ισραηλινός στρατός έπληξε, την ημέρα, με τεθωρακισμένα στόχους στη Γάζα: 1 νεκρός, δεκάδες τραυματίες
  • Συνομιλίες ανάμεσα στον Ιορδανό βασιλιά και στον Αμερικανό Πρόεδρο
ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ

Ερείπια μετά την ισραηλινή επίθεση στη ναυτική βάση

Associated Press

Ερείπια μετά την ισραηλινή επίθεση στη ναυτική βάση
Κλιμακώνεται, ώρα με την ώρα, και μάλιστα σε στρατιωτικό επίπεδο η ένταση στη Μέση Ανατολή με τις ισραηλινές επιδρομές και τις παλαιστινιακές απαντήσεις με όλμους να είναι καθημερινές και μάλιστα υπό το φως της ημέρας. Η ισραηλινή ηγεσία δηλώνει αποφασισμένη «μέσα από ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο» να τερματίσει οριστικά τη βία, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούν, πλέον, για «κατάσταση πολέμου» και ζητούν την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Τρία διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας έγιναν, χτες το πρωί, στόχος των ισραηλινών τεθωρακισμένων, στις πρώτες επιθέσεις με πυραύλους εδάφους - εδάφους που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός με το φως της ημέρας, εγκαταλείποντας τη γνωστή τακτική του για νυχτερινές επιθέσεις που υποτίθεται ότι εξασφάλιζαν μικρότερο αριθμό θυμάτων, επειδή τα κτίρια που στοχεύονταν ήταν άδεια. Η έδρα του παλαιστινιακού λιμενικού και των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή Μπέιτ Λαχία, στον παραθαλάσσιο δρόμο που συνδέει την πόλη της Γάζας με το μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ ήταν ο πρώτος, χρονικά, στόχος των ισραηλινών τεθωρακισμένων. Από τις ισραηλινές ρουκέτες έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος στρατιωτικός γιατρός και τραυματίστηκαν άλλα 12 άτομα, στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι αξιωματικοί.

Παλαιστίνιος νεολαίος σε σωματική έρευνα από ισραηλινό στρατιώτη

Associated Press

Παλαιστίνιος νεολαίος σε σωματική έρευνα από ισραηλινό στρατιώτη
Ταυτόχρονα, σχεδόν, τρεις ρουκέτες έπλητταν βάση της παλαιστινιακής εθνοφυλακής, κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Ντέιρ ελ Μπαλάχ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι ρουκέτες φαίνεται ότι προήλθαν από το γειτονικό εβραϊκό εποικισμό Κφαρ Νταρόμ και προκάλεσε τον τραυματισμό 10 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και δύο μικρών παιδιών. Η τρίτη επίθεση, και πάλι με αντιαρματικές ρουκέτες, πραγματοποιήθηκε εναντίον εγκαταστάσεων της παλαιστινιακής αστυνομίας στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, της Λωρίδας της Γάζας. Δεν είχε γνωστοποιηθεί, μέχρι χθες το βράδυ, αν υπάρχουν θύματα από τη συγκεκριμένη επίθεση. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η τρίτη επίθεση ήταν «απάντηση για τα πλήγματα με όλμους που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι εναντίον του εποικισμού Γκους Κατίφ, χωρίς να υπάρξουν θύματα».

Η περιοχή Μπέιτ Λαχία βρέθηκε στο στόχαστρο των ισραηλινών τεθωρακισμένων, και την Κυριακή το βράδυ, όταν βροχή από ρουκέτες δέχτηκε η τοπική έδρα της οργάνωσης «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ καταστράφηκαν και παρακείμενα σπίτια. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 πολίτες και 1 αξιωματούχος της «Φατάχ». Νωρίτερα, την Κυριακή, επίθεση με ρουκέτες είχε δεχτεί παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα και στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουσεϊράτ.

«Κατάσταση πολέμου» χαρακτήρισε τη διαρκή κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, την τελευταία βδομάδα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας της Λωρίδας της Γάζας, Αμπντέλ Ραζέκ αλ Νατζαγιαντέχ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας επανέλαβε, την εκτίμηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ότι το Ισραήλ έχει, ήδη, θέσει σε εφαρμογή ένα «σχέδιο στρατιωτικής κλιμάκωσης χρονικής εμβέλειας 100 ημερών». Στην αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του παλαιστινιακού λαού αναφέρθηκε ο συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ, υπογραμμίζοντας ότι «όλος ο παλαιστινιακός λαός, πλέον, απλοί πολίτες, αξιωματικοί ασφαλείας και αξιωματούχοι είναι στόχοι του ισραηλινού στρατού».

Αδιάλλακτος και αποφασισμένος να προχωρήσει και σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση εμφανίστηκε, από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος την ώρα που λάμβαναν χώρα οι ισραηλινές επιθέσεις επισκεπτόταν ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, δήλωνε ότι ακολουθεί ένα «σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο, το οποίο θα αποκαταστήσει, οριστικά, την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις και του Ντόρε Γκολντ, βοηθού του Σαρόν, ο οποίος αποσαφήνισε ότι «το σχέδιο αποκατάστασης της ισραηλινής ασφάλειας δεν είναι απλώς επιδρομές αντιποίνων κάθε φορά που θα υπάρχει κάποια επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων, αλλά πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σταθερό σχέδιο».

Σε δεύτερη μοίρα η διπλωματία

Στην Παλαιστινιακή Αρχή επέρριψε την πλήρη ευθύνη του ξεσπάσματος αλλά και της κλιμάκωσης της βίας ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «είναι άμεση, πια, η ανάγκη τερματισμού της βίας και επανάληψης των διαπραγματεύσεων». Ελαφρώς διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης διαλόγου, χωρίς να τεθεί η προϋπόθεση του τερματισμού της βίας, και κάλεσε το Ισραήλ να χαλαρώσει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στις αυτόνομες περιοχές. Ο Πέρες πρόκειται να συναντηθεί, επίσης, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον υπουργό Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς και άλλους εκπροσώπους της τουρκικής ηγεσίας.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να κυριαρχήσει και κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, που είχε προγραμματιστεί για αργά χτες το βράδυ. Ο Ιορδανός μονάρχης, με δηλώσεις του, επανέλαβε ότι θα ασκήσει πιέσεις, και πάλι, στη νέα αμερικανική ηγεσία να αναλάβει ενεργότερο ρόλο, να επανέλθει στο τραπέζι της διαμεσολάβησης δυναμικά και να συμβάλει στην άμεση επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών από το σημείο που είχαν φθάσει υπό τον Εχούντ Μπάρακ και τον Μπιλ Κλίντον. Η αμερικανική προεδρία απέφυγε τις δηλώσεις, και μόνο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, γνωστοποιούσε ότι η Ουάσιγκτον θα αποπειραθεί να συμβάλει στη συνέχιση των συζητήσεων ασφαλείας, που έχουν, ήδη, επαναληφθεί μία φορά.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Η διένεξη συνεχίζεται

Κινεζικό μαχητικό προσγειώνεται στη βάση Χαϊκού

Associated Press

Κινεζικό μαχητικό προσγειώνεται στη βάση Χαϊκού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΪΚΟΥ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του δεκαήμερου από τη στιγμή που η κρίση στις σινοαμερικανικές σχέσεις πρωτοεκδηλώθηκε, όταν το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος συγκρούστηκε εναερίως με κινεζικό μαχητικό, η Ουάσιγκτον δείχνει να χάνει την «υπομονή» μπροστά στο διπλωματικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με το «διαμάντι» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να παραμένει στα χέρια των Κινέζων αξιωματούχων και το 24μελές πλήρωμά του να βρίσκεται ακόμη στην Κίνα.

Η λύση για την άρση του αδιεξόδου είναι πολύ απλή, αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους των Αμερικανών για τη σύγκρουση. Δηλαδή, τη δημόσια συγνώμη. Αυτή είναι η απολύτως λογική και μη διαπραγματεύσιμη απαίτηση και της κινεζικής ηγεσίας, που κατορθώνει να κρατά την υπομονή της, παρά τους «πολεμικούς βρυχηθμούς» της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Αυτή η απαίτηση επαναλήφθηκε και χτες, διά στόματος του εκπροσώπου του Προέδρου Ζιάν Ζεμίν, Ζου Μπανγκζάο, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην πρωτεύουσα της Αργεντινής όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κίνας για επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της 12ήμερης περιοδείας στη Λατινική Αμερική και ο οποίος δήλωσε ότι οι μέχρι στιγμής δηλώσεις της αμερικανικής ηγεσίας «είναι μη αποδεκτές». «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απολογηθούν και να ανταποκριθούν κατάλληλα. Αν δεν το πράξουν, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν» και τόνισε ότι η Κίνα παραμένει μη ικανοποιημένη από τις επίσημες δηλώσεις των Αμερικανών... «Ποιος έχει την ευθύνη; Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη» θα τονίσει προς τους δημοσιογράφους και θα συμπληρώσει ότι οι μέχρι στιγμής δηλώσεις τόσο του Προέδρου Μπους όσο και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ «δεν προχώρησαν αρκετά».

Κινέζοι πιλότοι μαχητικών αεροπλάνων

Associated Press

Κινέζοι πιλότοι μαχητικών αεροπλάνων
Αντιστοίχως και η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας τονίζει ότι η έκφραση λύπης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αποτελεί ένα βήμα προς την επίλυση της σινοαμερικανικής κρίσης με το κατασκοπευτικό αεροπλάνο. Ομως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σουν Γιουσί επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ζητήσει «συγγνώμη από τον κινεζικόλαό» για το επεισόδιο. Μία συγνώμη που η Ουάσιγκτον αρνείται εμμένοντας στη θεωρία ότι το αεροπλάνο της, ένα EP-3E, δεν ευθύνεται γι' αυτήν.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν χτες για πέμπτη φορά με το πλήρωμα του κατασκοπευτικού αεροπλάνου στο νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας, δήλωσε χτες Αμερικανός αξιωματούχος χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Πάντως, την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είχε προειδοποιήσει ότι κάθε μέρα που παρατείνεται η διαμάχη με την Κίνα με αφορμή την κράτηση των μελών του πληρώματος του κατασκοπευτικού αεροσκάφους που έχει καθηλωθεί στο νησί Χαϊνάν, αυξάνεται ο κίνδυνος να ζημιωθούν οι σχέσεις με το Πεκίνο.

«Κάθε μέρα που περνά, αυξάνεται ο κίνδυνος να υποστούν πλήγμα οι σχέσεις μας με την Κίνα», δήλωσε ο Μπους, προσθέτοντας ότι «η ελπίδα μας είναι πως αυτό το θέμα θα επιλυθεί γρήγορα». Επισημαίνοντας ότι «η διπλωματία χρειάζεται χρόνο», ο Μπους δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους για την απελευθέρωση των 24 μελών του πληρώματος του αεροσκάφους ΕΡ-3, το οποίο καθηλώθηκε στο νησί Χαϊνάν μετά τη σύγκρουσή του στον αέρα με κινεζικό μαχητικό. «Εργαζόμαστε στο παρασκήνιο, διατηρούμε ανοιχτά όλα τα διπλωματικά κανάλια», δήλωσε ο Μπους, τονίζοντας ότι «είναι καιρός να επιστρέψουν στην πατρίδα οι στρατιώτες μας, ώστε να μην υποστούν πλήγμα οι σχέσεις μας» με το Πεκίνο.

Από την άλλη πλευρά, καθώς η διαμάχη εισέρχεται στο δεύτερο δεκαήμερο, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές, αφού εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, υπονοώντας τις «διαρκείς επαφές» μεταξύ των αξιωματούχων των δύο πλευρών.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο κύμα δολοφονικής βίας

Παραστρατιωτική οργάνωση σε εκπαίδευση...
Παραστρατιωτική οργάνωση σε εκπαίδευση...
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Μια ακόμη ειδεχθής επίθεση εκ μέρους των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, που είναι και γνωστές ως «τάγματα θανάτου», ήταν η αφορμή να διακοπούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Αντρές Παστράνα και των ανταρτικών δυνάμεων, αφήνοντας πίσω της 11 ανθρώπους δολοφονημένους.

Σύμφωνα με τα κολομβιανά Μέσα Ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν, το Σάββατο, τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης και των συγκρούσεων που προκλήθηκαν μετά την προώθηση δεξιών παραστρατιωτικών ομάδων σε περιοχές που η κυβέρνηση της Κολομβίας επιθυμεί να παραχωρήσει στους αριστερούς αντάρτες, και πιο συγκεκριμένα στον έλεγχο του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ELN). Τουλάχιστον επτά μαχητές του ELN και τέσσερις δεξιοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες που σημειώθηκαν καθ' όλην τη βδομάδα, με επίκεντρο τις κοινότητες Βαλιεσίτο και Ντιαμάντε, παραδοσιακά προπύργια των αριστερών ανταρτών, όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Ελ Τιέμπο».

Η επίθεση των εκτός νόμου «Ηνωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (γνωστές και με το ισπανικό ακρωνύμιο AUC) πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του προέδρου Αντρές Παστράνα, που πασχίζει να θέσει τέλος στη λυσσαλέα διαμάχη που διχάζει επί 37 χρόνια τη χώρα, να αποσύρει τα στρατεύματά του από την περιοχή Μπολιβάρ, βορείως της πρωτεύουσας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του ELN. Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχτηκε, μεταξύ Παστράνα και ELN -το δεύτερο μεγαλύτερο αντάρτικο στη χώρα- θα πρέπει να παραχωρηθεί στους αντάρτες μία ουδέτερη ζώνη σε έκταση 4.000 χλμ2 στην περιοχή των Ανδεων και στο δάσος των Βροχών, ως αντάλλαγμα για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ανάλογη παραχώρηση είχε γίνει προ διετίας στο μεγαλύτερο ανταρτικό κίνημα της χώρας τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC-ΕΡ).

ΧΙΛΗ
Μαχητικές διαδηλώσεις μαθητών

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Συγκρούσεις, αλλά και μαζικές συλλήψεις από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, των μαθητών, που διεκδικούν τη διανομή δωρεάν μαθητικού εισιτηρίου για τα μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, περίπου 300 νεαροί και μαθητές συνελήφθησαν από την αστυνομία του Σαντιάγο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης χιλιάδων μαθητών λυκείου, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενήλικες εξωσχολικοί παρεισέφρησαν στη διαδήλωση, η οποία εξελίχθηκε σε βίαια αναμέτρηση με την αστυνομία, όταν πολλά αντικείμενα ερρίφθησαν σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία που κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης.

Η προχτεσινή διαδήλωση ήταν η δεύτερη για τους μαθητές λυκείου σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας. Την περασμένη Τετάρτη, περίπου 8.000 μαθητές κατέβηκαν πάλι στους δρόμους για τους ίδιους ακριβώς λόγους, επιτιθέμενοι με πέτρες σε λεωφορεία και ανάβοντας φωτιές στο οδόστρωμα. Συνολικά 508 νεαροί είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, που είχε στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσει την πρόσβαση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λα Μονέδα. Το ίδιο σκηνικό εκ μέρους της αστυνομίας, που είχε ενισχύσει την επίβλεψη γύρω από το μέγαρο και οι διαδηλωτές δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν.

ΓΑΛΛΙΑ - «MARKS & SPENCER»
Στο «εδώλιο» για τις απολύσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την παρέβαση της γαλλικής δικαιοσύνης προκάλεσε η αντιπαράθεση της βρετανικής πολυεθνικής εταιρίας «Marks & Spencer» και των, υπό απόλυση, υπαλλήλων της, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν εναντίον της διεύθυνσης της πολυεθνικής τέσσερα σωματεία Γάλλων εργαζομένων, αλλά και η Επιθεώρηση Εργασίας με τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία του Παρισιού, η οποία διώκει την πολυεθνική με την κατηγορία ότι παραβίασε τη γαλλική εργατική νομοθεσία, ανακοινώνοντας, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, σε 1.700 Γάλλους υπαλλήλους της ότι απολύονται στις 29 Μάρτη, ταυτόχρονα με τη σχετική ανακοίνωση περί σχεδίων «αναδόμησης της εταιρίας» που έγινε στη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δικαστής που εξέτασε τη μήνυση των εργαζομένων και έκρινε ότι παραβιάζει τη γαλλική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης, που συνεπάγεται και απολύσεις, θα πρέπει η διεύθυνση να ξεκινήσει μια, αρκετά μακροχρόνια, διαδικασία διαβουλεύσεων με τους εργαζομένους όλων των βαθμίδων, προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού και ο τρόπος της αποχώρησής τους. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της διεύθυνσης της εταιρίας τόνιζαν ότι είχαν ανακοινώσει από τις 26 Μάρτη τις προθέσεις τους στους εκπροσώπους των εργαζομένων και ότι η ανακοίνωση της απόλυσης έγινε αφού άρχισαν οι συνομιλίες μαζί τους (συγκεκριμένα πέντε λεπτά μετά).

ΙΝΔΙΑ - ΙΡΑΝ
Συνάντηση κορυφής με (πετρελαϊκό) ενδιαφέρον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ και του υπουργού του των Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ στο Ιράν - η πρώτη σε αυτό το επίπεδο εδώ και οχτώ χρόνια - έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς ενδέχεται να συνοδευτεί από συμφωνίες κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου Ινδίας - Ιράν, αλλά και τη σύσφιξη των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Οι δύο χώρες θέλουν να κάνουν μια «νέα αρχή» στις σχέσεις τους σύμφωνα με τα σχόλια των ηγεσιών τους, ενώ εμφανίζονται να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης και σε ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας, ειδικά σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν.

Ο Βάτζπαϊ επρόκειτο να συναντηθεί χτες με τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμό και τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, θρησκευτικό ηγέτη της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ