Copyright 2018 The Associated |
Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ Μ. Πομπέο και Κίνας Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο |
Την επικίνδυνη όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών, με φόντο τους δασμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε πολλά εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να τονώσει τα κέρδη των καπιταλιστών εντός των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν και χτες με δηλώσεις τους υψηλόβαθμοι Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών για τις συνέπειες που έχουν στις οικονομίες των εκλογικών τους περιφερειών πολλοί από τους δασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης, απάντησε: «Οπως λέει συχνά ο Πρόεδρος, πάντα ήμασταν σε εμπορικό πόλεμο. Η διαφορά είναι πως τώρα τα στρατεύματά μας κατεβαίνουν στους προμαχώνες»...
Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δεν «μάσησε τα λόγια του». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πολιτική εκφοβισμού και απειλών, βλάπτοντας με τον τρόπο αυτόν «την παγκόσμια τάξη εμπορίου». Πρόσθεσε δε πως παράλληλα οι μέθοδοι της κυβέρνησης Τραμπ διά της επιβολής δασμών σε κινεζικά προϊόντα βλάπτουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους εργαζόμενους, τους αγρότες στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους. Πρόσθεσε ακόμη πως οι πρόσφατες εμπορικές διαπραγματεύσεις που είχαν Κινέζοι αξιωματούχοι με Αμερικανούς ομολόγους τους «είχαν θετικό, εποικοδομητικό χαρακτήρα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι επειδή η αμερικανική κυβέρνηση «συμπεριφέρεται με απρόβλεπτο, επιθετικό τρόπο, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ήταν αναγκασμένο να ανταποδώσει με σθεναρά μέτρα». Προειδοποίησε τέλος πως η Κίνα «θα αναλάβει δράση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», τονίζοντας: «Είμαστε αντίθετοι με ενέργειες ακραίας πίεσης και εκβιασμών υπό τη μεγάλη ράβδο του εμπορικού προστατευτισμού».
Οι δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου έγιναν περίπου δύο βδομάδες προτού οι ΗΠΑ εφαρμόσουν, στις 6 Ιούλη, νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας αξίας 50 δισ. δολαρίων υπό το πρόσχημα της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων και υφαρπαγής τεχνολογίας. Εγιναν επίσης μετά από τις νέες απειλές του Προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών όχι μόνο σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά 400 δισ. δολαρίων (γεγονός που αφορά το 90% των κινεζικών προϊόντων που εισάγεται στις ΗΠΑ)...
Δεν είναι πάντως μόνο η Κίνα που αντιδρά στους αμερικανικούς δασμούς. Είναι και άλλοι εταίροι των ΗΠΑ, όπως οι χώρες της ΕΕ, που εφαρμόζουν από σήμερα δασμούς 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, το Μεξικό και ο Καναδάς, αλλά και η Τουρκία που από χτες επέβαλε δασμούς - αντίποινα σε πάνω από 20 αμερικανικά προϊόντα (μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, μηχανήματα, καλλυντικά και αντηλιακά) συνολικής αξίας 1,8 δισ. δολαρίων. «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η Τουρκία να κατηγορείται άδικα για τις οικονομικές προκλήσεις της Αμερικής», δήλωσε σχετικά ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.
Το ζήτημα των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να απεργάζονται νέα κατασταλτικά μέτρα και σχέδια εγκλωβισμού, στο φόντο των μεταξύ τους αντιθέσεων για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Εκεί αποσκοπεί η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής περίπου δέκα χωρών που πραγματοποιείται την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπως και οι επαφές που προηγήθηκαν, του Ιταλού πρωθυπουργού σε Γαλλία και Γερμανία, ή του Αυστριακού καγκελάριου με την «Ομάδα του Βίσεγκραντ». Πρόκειται για τις ίδιες κυβερνήσεις - ανάμεσά τους και η ελληνική - που μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους ευθύνονται για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, κυρίως λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στις οποίες πρωτοστατούν, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη για τη διανομή σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων του παγκόσμιου εμπορίου. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι η άλλη όψη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, καθώς οι ζωές χιλιάδων ξεριζωμένων γίνονται μέρος ενός ευρύτερου παζαριού ανάμεσα στους θύτες, στον ανταγωνισμό τους για το ποιος θα αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη και θα αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες από τη μαζική μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν δίοδο μετακίνησης προς την ΕΕ.
Στη μεθαυριανή Σύνοδο, που συγκαλείται τυπικά από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αλλά στην πραγματικότητα με πρωτοβουλία της Γερμανίας, έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Δανίας. Τα σχέδια που έχουν κατατεθεί αντανακλούν την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΕΕ για τη διαχείριση του ζητήματος, φανερώνουν όμως και την ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη - μέλη για ένταση της καταστολής και των ελέγχων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «συντονισμό των μέτρων για τη μετανάστευση και αποφυγή των μονομερών ενεργειών», για μεγαλύτερα εμπόδια στη μετακίνηση εντός της ΕΕ όσων αιτούνται άσυλο, με τη δημιουργία ενός «ευέλικτου κοινού μηχανισμού επιστροφής (σ.σ. προσφύγων - μεταναστών) στα εσωτερικά σύνορα», δηλαδή στις χώρες πρώτης υποδοχής. Πρόκειται επομένως για ενίσχυση του λεγόμενου Κανονισμού του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει χιλιάδες ξεριζωμένους στις χώρες - πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα. Προτείνονται επίσης αυστηρότεροι έλεγχοι, ενώ οι αιτούντες άσυλο απειλούνται με τιμωρία και με τη στέρηση κάθε «κοινωνικής παροχής» αν δεν παραμείνουν στη χώρα της πρώτης εγγραφής. Στο ίδιο πνεύμα καταστολής, ενισχύονται τα κοινά αστυνομικά κέντρα και η FRONTEX γίνεται αστυνομία των συνόρων της ΕΕ, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία «κέντρων συγκέντρωσης» σε χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας, η Τυνησία, αλλά και η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Σερβία στα Βαλκάνια, όπου θα μαντρώνονται όσοι προσπαθούν να φύγουν και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Πέρα από όλα τα άλλα, τα μέτρα αυτά και η ένταση της καταστολής φανερώνουν προετοιμασία για όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στα διάφορα μέτωπα, κυρίως σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, που θα προκαλέσει και νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Και τον προηγούμενο χρόνο, άλλωστε, οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 2,5 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με το 2016, εξαιτίας των εκτοπισμών από την ένταση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των επεμβάσεων. Κι από πάνω, οι θύτες έχουν το θράσος να ξεστομίζουν λόγια συμπάθειας για τους ξεριζωμένους και να επικαλούνται τον «ευρωπαϊκό ανθρωπισμό» στη διαχείριση του ζητήματος! Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο επειδή στηρίζει ενεργά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και επειδή συμφωνεί, αποδέχεται και εφαρμόζει τα μέτρα καταστολής και εγκλωβισμού που προβλέπονται στη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ και στις αποφάσεις της ιμπεριαλιστικής Ευρωένωσης. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, καθήκον του λαού είναι με τα συνδικάτα και τις άλλες οργανώσεις του κινήματος να δυναμώσει την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, την κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τον γεννά, διεκδικώντας ταυτόχρονα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ξεριζωμένους και το δικαίωμά τους να μετακινούνται με τις οικογένειές τους προς τον προορισμό που οι ίδιοι επιλέγουν και επιθυμούν.