ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα του πρωθυπουργού
  • Ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για ανιστόρητους οπαδούς του ΚΚΕ και για έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα του Τσάρου, με αφορμή τις προχτεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
  • Με όσα λέει ο πρωθυπουργός δείχνει ότι αισθάνεται σαν το απολυταρχικό τσαρικό καθεστώς, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα

Ανιστόρητοι οπαδοί του ΚΚΕ, προφανώς απόγονοι των μπολσεβίκων, ενώ επιχειρούν να καταλάβουν εξ εφόδου τα χειμερινά ανάκτορα...
Ανιστόρητοι οπαδοί του ΚΚΕ, προφανώς απόγονοι των μπολσεβίκων, ενώ επιχειρούν να καταλάβουν εξ εφόδου τα χειμερινά ανάκτορα...
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα του πρωθυπουργού χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της τελικής συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με αφορμή την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο Κ. Σημίτης ανακαλύπτοντας «κομμουνιστικό δάκτυλο» πίσω από τις κινητοποιήσεις, επιτέθηκε στους οπαδούς του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς τους «ανιστόρητους» που βρίσκονται στο 1917 και παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε ότι «χτες (σ.σ. προχτές) έγινε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως μία κοινωνία σε επαναστατικό αναβρασμό, όπου δεν μπορούν να ισχύουν, επειδή υπάρχει επαναστατικός αναβρασμός, το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Την προσπάθεια αυτή ευλόγησε η κυρία Παπαρήγα με την παρουσία της έξω από το κατειλημμένο υπουργείο Εργασίας. Κάποιοι ανιστόρητοι οπαδοί του ΚΚΕ φαντάζονται ότι βρισκόμαστε στο 1917 και ότι στην Αθήνα του 2001, καταλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας, καταλαμβάνουν τα χειμερινά ανάκτορα στην Πετρούπολη.

Στην Ελλάδα, συνέχισε, έχουμε δημοκρατία και κοινωνικό κράτος, το μέσο ετήσιο εισόδημα του Ελληνα πολίτη είναι 12.000 δολάρια περίπου. Στις γειτονικές χώρες που ακολούθησαν τα πολιτικά και κοινωνικά πρότυπα του ΚΚΕ, το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι 1.800 δολάρια, δέκα φορές χαμηλότερο. Αυτό τα λέει όλα. Αυτό μιλάει για τη δημοκρατία, για τις απόψεις και τις συμπεριφορές του ΚΚΕ, για το πώς επιτυγχάνεται η ευημερία και το κοινωνικό κράτος, για το τι προωθεί την Ελλάδα, η δική μας πολιτική, η πολιτική την οποία πρεσβεύουμε».

Η επίθεση αυτή του πρωθυπουργού στο ΚΚΕ δεν έμεινε αναπάντητη από την Αλ. Παπαρήγα, η οποία στην ομιλία της τόνισε:

«Καταλαβαίνω και ξέρω πολύ καλά από το πνεύμα του πρωθυπουργού όπως το εξέφρασε και στη σημερινή του ομιλία, ότι είναι έτοιμος ή ίσως αποπειραθεί να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι καλεί τον ελληνικό λαό να παραβιάσει το Σύνταγμα.

Κύριε πρωθυπουργέ ταυτίσατε τη χτεσινή συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με τη μεγάλη Οχτωβριανή επανάσταση του 1917 και την κατάληψη των τσαρικών ανακτόρων της Πετρούπολης, δύο πράγματα που δεν έχουν πραγματικά σχέση μεταξύ τους και δεν είναι όμοια. Μόνο μία σχέση έχουν, το ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση υπήρχε το δικαίωμα του λαού να παλεύει με εκείνες τις μορφές πάλης που επέλεγε ή αν θέλετε το καλούσε εκείνη ή η χτεσινή στιγμή.

Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, να πω και εγώ, αν αισθάνεστε ότι η συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας ήταν κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων, ότι τότε μού δίνετε το δικαίωμα και μένα να πω ότι αισθάνεσθε σαν το απολυταρχικό τσαρικό καθεστώς. Αν έτσι αισθάνθηκαν οι οικοδόμοι, νομίζω ότι δεν είχαν τίποτε άλλο να κάνουν παρά αυτή την απλή συμβολική κατάληψη, που δεν έδειχνε τίποτα άλλο παρά πραγματικά την απόγνωση, την οργή και την αγανάκτηση για λογαριασμό όλων των εργαζομένων γι' αυτό που συντελείται. Και ενδεχομένως το "απολυταρχία" και το "δικτατορία της πλουτοκρατίας" είναι αυτό που ταιριάζει σήμερα σε ετούτη την κοινωνία.

Βεβαίως η ιστορία δεν μπορεί ποτέ να επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο στη διαδρομή της. Αλλά αυτό που σίγουρα θα επαναληφθεί, είναι ότι ο λαός πραγματικά θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική και ο λαός θα έρθει στο προσκήνιο όχι μόνο σαν αγωνιστής καταπιεζόμενος αλλά και σαν πραγματικά κυρίαρχος και εξουσιαστής στον τόπο μας. Επομένως αυτά τα δύο γεγονότα δεν έχουν ομοιότητες. Εχουν κάποιες ιστορικές αναλογίες. Αλλά κυρίως αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε είναι ότι ο λαός κυρίαρχος θα γίνει όχι με βάση τις αποφάσεις αυτού του Κοινοβουλίου αλλά με βάση τις αποφάσεις και τη δύναμη του αγώνα εκτός Βουλής. Και αυτό είναι απόλυτα νόμιμο, αν θέλετε και με αυτά τα τυπικά συνταγματικά πλαίσια και όρια».

Τις αναφορές του πρωθυπουργού στη «νομιμότητα» χαιρέτισε στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι τις άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση «αφού υπερασπίζεται στην ουσία πάγιες επιλογές της ΝΔ. Καλωσορίσατε έστω και αργά κύριε πρωθυπουργέ. Ελπίζω μόνο αύριο που θα είστε σίγουρα αντιπολίτευση, να το θυμάστε αυτό και να μην κάνετε αντιπολίτευση όπως κάνατε κάποτε».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καλλιεργούν το «μύθο» Σουφλιά

Μυθικές διαστάσεις στην επιστροφή του Γ. Σουφλιά συνεχίζει να προσδίδει η Ρηγίλλης, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρο τα όποια «επικοινωνιακά» και πάντως πρόσκαιρα οφέλη, με δεδομένη τη νεοφιλελεύθερη πορεία πλεύσης τους. Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη μετά από 38 μήνες επίσκεψη χτες του Λαρισαίου πολιτικού στη Ρηγίλλης και η συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή προβλήθηκε ιδιαίτερα, με σκοπό να συντηρείται η «δυναμική» που υποτίθεται ότι προσέδωσε στη ΝΔ η επάνοδός του. Στην αποστολή του αυτή ο Γ. Σουφλιάς θα επιχειρήσει να ανταποκριθεί από «πρωταγωνιστική» θέση, δηλαδή από το πόστο του επικεφαλής της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο του ανατέθηκε επίσημα κατά τη χτεσινή συνάντηση. Ο Γ. Σουφλιάς χαρακτήρισε «εγκάρδια και γόνιμη» την «πολιτική συζήτηση» που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «όλα θα πάνε καλά». Ο Θ. Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε ότι ήταν «πολύ σημαντική» η συζήτηση και ανέφερε ότι ο Γ. Σουφλιάς ζήτησε να αναλάβει καθήκοντα μετά το Πάσχα.

Ομως μετά το Πάσχα θα γίνει η αναδιανομή ρόλων και πόστων εξουσίας τόσο μέσα από την εκλογή γραμματέα της ΚΕ όσο και του Πολιτικού Συμβουλίου (μετονομασία της Εκτελεστικής Επιτροπής). Χτες ο Β. Μεϊμαράκης, που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει το «χρίσμα» του Κ. Καραμανλή για τη θέση του γραμματέα, συναντήθηκε μαζί του και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποβάλει υποψηφιότητα. Το ίδιο όμως έκανε και ο Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος μάλιστα ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρόεδρο της ΝΔ να κρατήσει «ουδέτερη στάση» στη μάχη για τη θέση του γραμματέα. Τη θέση αυτή δεν αποκλείει να διεκδικήσει και ο Β. Πολύδωρας, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου. Στο όργανο αυτό επιδιώκουν να έχουν έκφραση όλες οι τάσεις και ομάδες και γι' αυτό η κάθε μία έχει αναδείξει και υποστηρίζει συγκεκριμένο υποψήφιο. Οι υποψήφιοι όμως αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα. Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα αναδείξει το Πολιτικό Συμβούλιο, δεν είναι ακόμα γνωστή, γιατί μόνο το 1/3 είναι εκλεγμένοι και οι υπόλοιποι είναι «εξ οφίτσιο»!

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΕ και ΝΑΤΟ οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Μέχρι τον Ιούνη θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα το Επιτελείο του ευρωστρατού, που το 2003 θα διαθέτει 60.000 στρατιώτες

Ως δύο όψεις του αυτού νομίσματος, χαρακτήρισε, με δηλώσεις του χθες από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, την «ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα εντός του ΝΑΤΟ» και την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε: «Θα ήθελα να κάνω σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας είναι συμπληρωματική της αμυντικής ικανότητας που διασφαλίζει το ΝΑΤΟ για όλα τα μέλη του. Η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας εντός του ΝΑΤΟ, όπως έχει αποφασιστεί και αποτελεί πάγια πολιτική του, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, παράλληλα, η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι, ουσιαστικά, οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Επομένως, νομίζω ότι δε στέκεται καμιά δυσπιστία και καμιά μεμψιμοιρία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει το γρηγορότερο δυνατό και να αποκτήσει την αμυντική ικανότητά της, την ικανότητά της να έχει συμβολή στην υλοποίηση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με δικές της δυνάμεις».

Το βασικό θέμα που πρόβαλε μέσα από τις εργασίες της συνόδου, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι «η ανάγκη ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αξιοποιώντας τα μέσα που διέθεσαν ήδη, τόσο όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και οι τρίτες χώρες, δηλαδή, είτε αυτές που είναι υποψήφιες, είτε αυτές που είναι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε μέχρι το 2003, πραγματικά, να ολοκληρωθεί η στρατιωτική και επιχειρησιακή ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παρεμβαίνει σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».

Για να προσθέσει ότι «ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απαραίτητος στην αντιμετώπιση των υπαρκτών κρίσεων στην περιοχή μας». Και αναφέρθηκε στα Σκόπια, στο Κόσσοβο και τη Μέση Ανατολή. Ως προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, έθεσε την ολοκλήρωση της στρατιωτικής δομής, του στρατιωτικού επιτελείου και της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε, συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του προεδρεύοντος Σουηδού υπουργού Αμυνας, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα αυτή η στρατιωτική και επιτελική δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος είναι, «να πετύχουμε το στόχο που έθεσε η Σύνοδος του Ελσίνκι, τη δημιουργία δηλαδή, μέχρι το 2003, επιχειρησιακής μονάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύψους 60 χιλιάδων στρατιωτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ