ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Αποκλειστικές οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη λειψυδρία

Επίκαιρη Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων

Την επέκταση της λειψυδρίας σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και τις αποκλειστικές ευθύνες που φέρει για αυτήν η κυβέρνηση και η ΝΔ, αφού διοχέτευσε οικονομικούς πόρους σε έργα που εξασφάλιζαν υπερκέρδη στο ντόπιο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, αφορά η Επερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη.

«Παρά το γεγονός, επισημαίνεται στην Επερώτηση, ότι οι αρμόδιοι επιστημονικοί και κρατικοί φορείς διαβεβαιώνουν πως η χώρα μας έχει σχετικά άφθονους υδάτινους πόρους, η λειψυδρία προσλαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά και με την πάροδο του χρόνου επεκτείνεται στις περισσότερες, αν όχι όλες τις περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά αξιοποίησης των ωφέλιμων εσωτερικών υδάτινων πόρων (12,5%) που γίνονται ακόμα πιο χαμηλά, αν υπολογιστούν και οι εξωτερικοί υδάτινοι πόροι που έρχονται από τις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας.

Μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στη Θεσσαλία, στη Βοιωτία, στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ειδικά τις χρονιές με σχετική ανομβρία, καταστρέφονται, χρεοκοπώντας τους αγρότες και περιορίζοντας σημαντικά την αγροτική παραγωγή, παρά το γεγονός ότι οι αρδευόμενες γεωργικές εκτάσεις περιορίζονται σε 13.200.000 στρέμματα, όταν οι αρδευτικές δυνατότητες ξεπερνούν τα 17.000.000 στρέμματα σε σύνολο καλλιεργούμενης γεωργικής έκτασης 35.000.000 στρεμμάτων».

Στη συνέχεια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρεται στο κόστος της άρδευσης σε πολλές περιοχές «που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, περιορίζει την αγροτική παραγωγή, όταν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο αυξάνουν χρόνο με το χρόνο και αποδεκατίζει το καθαρό γεωργικό εισόδημα, επειδή δεν υπάρχουν συλλογικά αρδευτικά έργα για να εμπλουτίσουν και να αξιοποιήσουν ορθολογικά τις διαθέσιμες υδάτινες ποσότητες. Οι εκτάσεις που αρδεύονται με συλλογικά έργα αποτελούν μόνο το 44% των συνολικών αρδευτικών εκτάσεων».

«Ετσι, την ίδια περίοδο που τεράστιες ποσότητες νερών χάνονται στις θάλασσες διαβρώνοντας τα εδάφη, οι αγρότες πληρώνουν δυσβάσταχτα ποσά για να αντλήσουν το αμφίβολης καταλληλότητας νερό, με γεωτρήσεις από βάθη 200 έως και 300 μέτρων.

Η λειψυδρία σε πολλές μεγάλες πόλεις και ειδικότερα στα νησιά έχει εξελιχθεί σε μόνιμο εφιάλτη. Και αν για την Αττική πάρθηκαν κάποια εμβαλωτικά μέτρα, όπως η επικείμενη συμπληρωματική υδροδότηση από τον Εύηνο, δεν πρέπει να παραβλέπονται οι αρνητικές συνέπειες που προκλήθηκαν στις περιοχές που στερήθηκαν αυτούς τους υδάτινους πόρους.

Η ποσότητα των αποθεμάτων μειώνεται με επικίνδυνο ρυθμό, επειδή δεν εμπλουτίζονται οι υδροφορείς και δε γίνονται έργα συλλογής και αξιοποίησης των βρόχινων νερών, ενώ ταυτόχρονα οι απώλειες στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, αλλά και από αναχρονιστικούς τρόπους άρδευσης ανέρχονται σε προκλητικά ποσοστά.

Η ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων νερών συνεχώς υποβαθμίζεται από τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, αλλά και από την ανορθολογική χρήση των γεωργικών εφοδίων, ενώ η υπεράντληση οδηγεί συχνά στην υφαλμύρωση», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και συνεχίζουν: «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν τεράστιες αποκλειστικές ευθύνες για τα προβλήματα λειψυδρίας, επειδή διοχέτευσαν τους οικονομικούς πόρους της χώρας σε έργα που εξασφάλιζαν υπερκέρδη στο ντόπιο κεφάλαιο και στις πολυεθνικές και υπηρετούσαν τα συμφέροντα της ΕΕ, όπως τα διάφορα δίκτυα (συγκοινωνιακά και άλλα) και όχι σε έργα παραγωγικά, αναπτυξιακά, υποδομής, που είχε ανάγκη ο λαός και η χώρα.

Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών επιλογών και συμφερόντων δεν έκαναν τα μικρά και μεγάλα αρδευτικά και υδρευτικά έργα του Αχελώου, του Σμόκοβου, της Κάρλας, του Νέστου, του αργολικού πεδίου κ.ά., παρά το γεγονός ότι κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος έχουν εξαγγείλει την κατασκευή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει τις εργασίες, οι οποίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η ολοκλήρωσή τους, αλλά και όταν ορισμένα από αυτά ολοκληρωθούν, να έχουν συντελεστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Προώθησαν τις ατομικές λύσεις σε βάρος των συλλογικών έργων, υποβαθμίζοντας, αποδιοργανώνοντας και ιδιωτικοποιώντας ιδρύματα, υπηρεσίες και οργανισμούς άρδευσης και ύδρευσης, όπως ΥΕΒ, ΙΓΜΕ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης κλπ.

Εμπορευματοποίησαν, υποβάθμισαν και κατέστρεψαν τα δασικά οικοσυστήματα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η απώλεια των υδάτινων πόρων και να ενταθεί η διάβρωση των εδαφών.

Εκλεισαν συνειδητά τα μάτια στην ποιοτική υποβάθμιση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, επειδή οι βιολογικοί καθαρισμοί προκαλούσαν κόστος στις βιομηχανίες, ενώ οι βιολογικοί καθαρισμοί των αστικών λυμάτων δε θεωρούνταν έργα προτεραιότητας.

Σκόπιμα δε διαμόρφωσαν το απαιτούμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο συνολικής πολιτικής εμπλουτισμού ορθολογικής αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με αποτέλεσμα το νομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε κάτω από την πίεση των προβλημάτων να είναι ανεπαρκές, αναχρονιστικό και ανεφάρμοστο ταυτόχρονα, επειδή η εφαρμογή του απαιτεί μερικές δεκάδες κοινές υπουργικές αποφάσεις και άλλα τόσα προεδρικά διατάγματα.

Οι μελέτες που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τα αρμόδια υπουργεία, στόχο έχουν να εκφυλίσουν το πρόβλημα και να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη με το επιχείρημα ότι επιτέλους κάτι γίνεται και ταυτόχρονα να διοχετεύσουν σημαντικά κονδύλια σε μελετητικές εταιρίες, που σκοπός της ύπαρξής τους είναι το ροκάνισμα των κοινοτικών κονδυλίων».

«Και όμως, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική τους τα εκμεταλλεύονται για να μετατρέψουν το νερό από φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα και να κερδοσκοπήσουν οι διάφοροι επιτήδειοι, για να επιβάλουν νέα χαράτσια στους αγρότες και στους καταναλωτές, για να περιορίσουν την αγροτική παραγωγή, όπως έχουν συμφωνήσει στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" και του ΠΟΕ.

Μάλιστα, για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, δε διστάζουν να υποδαυλίσουν τοπικές αντιπαραθέσεις, αλλά και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα διάφορα λαϊκά στρώματα, ενοχοποιώντας πότε τους αγρότες και πότε τους καταναλωτές που σπαταλούν τάχα αυτό το πολύτιμο φυσικό αγαθό».

Και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταλήγει: «ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της πολιτική στην αντιμετώπιση ενός τόσο ζωτικού προβλήματος για την υγιεινή διαβίωση του λαού, αλλά και τη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας».


«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα

Να πάρει πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή Λάρισας η παράταξη της «Δημοτικής Συνεργασίας», σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα της λειψυδρίας συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία της «Δημοτικής Συνεργασίας», που πρότεινε στον δήμαρχο να καλέσει σύσκεψη όλων των φορέων της Θεσσαλίας, ώστε να ξεκινήσει μια αγωνιστική προσπάθεια για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων έργων και τη συγκρότηση φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Την πρόταση της «Δημοτικής Συνεργασίας» αποδέχτηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην παρέμβαση που έκανε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Συνεργασίας» Χρήστος Χαλκιάς επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας πολιτικής στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων δεν αφορούν μόνο στους αγρότες και στις οικογένειές τους, αλλά σ' όλο τον πληθυσμό της περιοχής. Και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορούν, κοροϊδεύουν το λαό και καταδικάζουν την περιοχή σε ερημοποίηση, ενώ είναι γνωστό ότι για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ύδρευση και την άρδευση των καλλιεργειών χρειάζονται επιπλέον πολλά εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, που μπορούν να συγκεντρωθούν με την κατασκευή των απαραίτητων έργων και την κατάλληλη αξιοποίησή τους. Επισήμανε, δε, πως τα δύο τελευταία χρόνια, με την ένταση της λειψυδρίας, την έλλειψη έργων και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, οι αγρότες του Νομού Λάρισας και, γενικότερα, της Θεσσαλίας καταστρέφονται. Και σε συνδυασμό με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόσθεσε, θα οδηγηθούν στην καταστροφή χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες.

Επίσης, ο Χρ. Χαλκιάς τόνισε ότι προτάσεις για έργα για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπήρχαν και υπάρχουν και χρόνια οι αγρότες και οι φορείς της περιοχής διαμαρτύρονται για τη μη υλοποίησή τους και κατήγγειλε την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν βάλει στόχο να μειώσουν την αγροτική παραγωγή.

Αναφερόμενος στη στάση της Δημοτικής Αρχής, τόνισε ότι έπρεπε, όχι μόνο να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά να πάρει εδώ και πολύ καιρό πρωτοβουλίες και να μπει επικεφαλής κινητοποιήσεων των φορέων και του λαού. Και πρόσθεσε ότι τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η μείζων αντιπολίτευση έχουν μία διαχειριστική, συντηρητική αντίληψη για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Καταλήγοντας, ο Χρ. Χαλκιάς τόνισε ότι επειδή φέτος θα καταστραφούν πολλές αγροτικές καλλιέργειας λόγω της λειψυδρίας, πρέπει από τώρα οι φορείς της Θεσσαλίας να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ