ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
3ο - 6ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΚΑ
Βραχεία νοσηλεία με 12ωρη λειτουργία

Χάνονται πολύτιμα κρεβάτια για τους ασφαλισμένους, ενώ είναι άγνωστη η τύχη των εργασιακών σχέσεων

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου στο 3ο νοσοκομείο του ΙΚΑ
Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου στο 3ο νοσοκομείο του ΙΚΑ
Με την αλλαγή του χαρακτήρα των νοσοκομείων του ΙΚΑ, που έχει σαν αποτέλεσμα να στερούνται πολύτιμα κρεβάτια οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, αρχίζει η εφαρμογή της διαβόητης μεταρρύθμισης στην Υγεία κατά τα πρότυπα του νόμου 2889 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) που προωθεί η κυβέρνηση.

Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ ενέκρινε στην προχτεσινή συνεδρίασή του τη μετατροπή του 3ου και 6ου Νοσοκομείου ΙΚΑ σε Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας (ΜΒΝ). Και τα δυο νοσοκομεία θα δουλεύουν σε 12ωρη βάση, γεγονός που αποκαλύπτει ότι θα χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς λόγους.

Η μετατροπή αυτή εκτός του ότι διαταράσσει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, στερεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας περίπου 150 κρεβάτια νοσηλείας, ενώ θα επιβαρύνει και τις ήδη φορτωμένες εφημερίες των άλλων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΙΚΑ - που χαίρει και της έγκρισης του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου - προβλέπει για το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ τη μετατροπή του σε ΜΒΝ που θα λειτουργεί επί 12ωρου βάσεως, αντιμετωπίζοντας διαγνωστικά ή θεραπευτικά ασθενείς διαφόρων ασθενειών, με μέγιστο χρόνο νοσηλείας τις δυο με τρεις μέρες.

Προβλέπει, επίσης, ότι στο νοσοκομείο θα λειτουργούν τρεις τομείς: Παθολογικός με ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που θα μεταφερθεί εκεί από το 6ο Νοσοκομείο, χειρουργικός με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εργαστηριακός με ακτινολογικά, μικροβιολογικά και παθολογικά εργαστήρια.

Πρόκειται ουσιαστικά για συρρίκνωση, αφού το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, αποτελεί σήμερα μια αξιόλογη δευτεροβάθμια μονάδα υγείας και λειτουργικό κομμάτι του ΕΣΥ, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του. Διαθέτει υψηλή τεχνολογία και επιστημονικό προσωπικό. Συμμετέχει ισότιμα στο σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής και δίνει πλήρη ειδικότητα σε ειδικευόμενους γιατρούς. Διαθέτει παθολογική, χειρουργική, ουρολογική και καρδιολογική κλινική, αρκετά τμήματα και κέντρα (ρευματολογικό, γυναικολογικό, αιματολογικό, ουροδυναμικό, παθολογοανατομικό κλπ.), καθώς και εργαστήρια για την υποστήριξη αυτών των κλινικών και των τμημάτων.

Η «αναβάθμιση» και «αναδιοργάνωση» στην περίπτωση του 6ου Νοσοκομείου ΙΚΑ μεταφράζεται στον κατακερματισμό του και τη δημιουργία τμημάτων Παρηγορητικής - Ανακουφιστικής Αγωγής και κατ' οίκον νοσηλείας για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες που αποτελούν προάγγελο των αλλαγών που έρχονται στην Υγεία γίνονται με τη συνεργασία ΙΚΑ και υπουργείου Υγείας.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 3ο Νοσοκομείο, η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα των αλλαγών που γίνονται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας το σχέδιο μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

«Ο επιχειρησιακός ανασχεδιασμός του 3ου Νοσοκομείου σε ΜΒΝ τυγχάνει της έγκρισης του υπουργείου Υγείας... Το υπουργείο Υγείας έχει τη διάθεση όχι μόνο να διατηρήσει το νοσοκομείο υπό το νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του, αλλά και να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που πιθανά να προκύψουν κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς», υπογραμμίζει η διοίκηση του ΙΚΑ και κάνει σαφές ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται «με δεδομένη την προοπτική ολοκλήρωσης της ενιαίας παροχής υπηρεσιών στη χώρα».

«Η σχεδιαζόμενη 12ωρη λειτουργία από 8 π.μ - 8 μ.μ του 3ου και 6ου νοσοκομείου, εκτιμούμε και εμείς ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της φροντίδας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», αναφέρει άλλωστε σε σχετική επιστολή του προς τη διοίκηση του ΙΚΑ ο υπουργός Υγείας.

Οι προμηθευτές απειλούν με απόσυρση των υλικών

Με απόσυρση των εργαλείων και των παρακαταθηκών τους κατ' αρχήν από δέκα νοσοκομεία από τις 7 Μάη του 2001 απειλούν οι προμηθευτές εμφυτεύσιμων ορθοπεδικών υλικών, πιέζοντας για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων που ανέρχονται σε 35 δισ. δραχμές.

Τα υλικά που προμηθεύουν οι συγκεκριμένοι προμηθευτές χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως κατάγματα πάσης φύσεως που απαιτούν αντιμετώπιση, αρθροπλαστικές κλπ. Η απόσυρση των εργαλείων αφορά το ΚΑΤ, το Γενικό Κρατικό Αθηνών, το Γενικό Κρατικό Νικαίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το Χατζηκώστα Ιωαννίνων, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, τον Αγιο Ανδρέα Πατρών, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Αγία Ολγα, το νοσοκομείο Αγρινίου.

Τα 35 δισ. που χρωστούν τα νοσοκομεία στους συγκεκριμένους προμηθευτές είναι μέρος των συνολικών χρεών τους, που ανέρχονται σε 270 δισ. δραχμές.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Αδιέξοδο στο Κέντρο Συμβουλευτικής ΑμΕΑ

Τη μοίρα και το αδιέξοδο όσων παίρνουν μέρος - ασθενών και εργαζομένων - σε προγράμματα με ημερομηνίες λήξης, έρχεται να καταδείξει, για άλλη μια φορά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το Κέντρο Συμβουλευτικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Δήμου Καισαριανής, που λειτουργεί μέσα στο Σκοπευτήριο με νομική μορφή Αστικής - μη κερδοσκοπικής - Εταιρίας.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τους οφείλονται μισθοδοσίες από τον περασμένο Νοέμβρη, το επίδομα καλοκαιρινής άδειας 2000, καθώς και το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.

Το συγκεκριμένο Κέντρο απαρτίζεται από το Δήμο Καισαριανής, τη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφορικής και Ανάπτυξης του Δήμου Καισαριανής και το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ο ΗΛΙΟΣ» και λειτουργούσε επιδοτούμενο με το πρόγραμμα «HORIZON». Ομως, το πρόγραμμα σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα το οικονομικό κόστος να επιφορτιστεί ο δήμος, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Να σημειώσουμε ότι παρά τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Καισαριανής από κοινού με το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και τους εργαζόμενους του Κέντρου για εξεύρεση οικονομικών πόρων, το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας αρνήθηκε να βοηθήσει οικονομικά.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο αντιδήμαρχος Καισαριανής Μανόλης Βεχλίδης κατήγγειλε την κυβέρνηση για την αντικοινωνική πολιτική που ασκεί, χρησιμοποιώντας προγράμματα με ημερομηνία λήξης και τόνισε «ότι πρέπει να υπάρχουν θεσμοθετημένοι πόροι, που να χρηματοδοτούν σταθερά τέτοια κέντρα ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες». Αναγνώρισε το δίκιο των αιτημάτων των εργαζομένων και υπογράμμισε πως «ο δήμος θα προσπαθήσει να καταβληθούν πριν το Πάσχα μέρος των οφειλομένων στους εργαζόμενους».

Εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών

Πασχαλινό παζάρι με γλυκά και χειροποίητα πασχαλινά δώρα, φτιαγμένα από τα μέλη των δημιουργικών ομάδων της και του Συλλόγου Οικογένειας, πραγματοποιεί το Ανοιχτό Πρόγραμμα απεξάρτησης «Διάβαση». Το παζάρι θα γίνει σήμερα και αύριο στο Πολιτιστικό Στέκι της «Διάβασης» στην οδό Σταυροπούλου 29 στην πλατεία Αμερικής, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

  • Τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συντέλεσαν στην επιτυχία της αντιπολεμικής εκδήλωσης της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω» στο θέατρο «Παλλάς» στις 31-3-2001, όπου παρουσιάστηκε το αντιπολεμικό θεατρικό έργο «Θάψτε τους νεκρούς» και τραγούδησαν οι Μαρία Φαραντούρη και Jocelyn Smith εκφράζει σε ανακοίνωσή της η θεραπευτική ομάδα του προγράμματος. «Είμαστε σίγουροι ότι τα μηνύματα αυτής της εκδήλωσης λειτούργησαν σε πολλά επίπεδα. Ο τοξικομανής δεν είναι χρόνιος ανίατος άρρωστος με προδιαγεγραμμένη, καταδικασμένη παρουσία», υπογραμμίζει η θεραπευτική ομάδα. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η μάχη της απεξάρτησης, η μάχη που δίνει καθημερινά το «18 Ανω», είναι μάχη για έναν καινούριο τρόπο ζωής με αξίες και οράματα, συλλογικότητα και κοινωνική παρουσία, σε αντιπαράθεση με τις παθογόνες κοινωνικές και άλλες δομές που ενέχονται στην εγκατάσταση της εξάρτησης, σε διαρκή σύγκρουση με κάθε μορφή κοινωνικού ρατσισμού.
Ιατρική Επίσκεψη στο ΙΚΑ Πατησίων

Ξεκίνησε από χτες τη λειτουργία της η Υπηρεσία Προγραμματισμού Ιατρικής Επίσκεψης - τηλ.: 184 - στην Τοπική Μονάδα Υγείας ΙΚΑ Πατησίων, στα πλαίσια της επέκτασης της εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης Ζήτησης Ιατρικών Υπηρεσιών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ