Με κοινή ανακοίνωσή τους 20 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, εκφράζουν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Τουρκίας, που το αστικό κράτος απαγόρευσε τη συμμετοχή του στις επικείμενες εκλογές.
Στην ανακοίνωση σημειώνουν:
«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε παρακάτω, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τετελεσμένη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας να συμμετάσχει στις εκλογές της 24ης Ιούνη.
Καλούμε τον λαό να αρνηθεί να εκλέξει ανάμεσα στον έναν ή άλλο διαχειριστή του καπιταλιστικού συστήματος. Τον καλούμε να ψηφίσει τους ανεξάρτητους υποψηφίους της πλατφόρμας "Αυτή η κοινωνική τάξη πρέπει να αλλάξει" και να σηκώσουν τη σημαία του σοσιαλισμού πριν και μετά τις εκλογές. Μην αφήσετε την αστική τάξη να καθορίζει το μέλλον σας.
Εκφράζουμε τη συντροφική μας στήριξη και αλληλεγγύη σε όλους τους ανεξάρτητους υποψηφίους που συμμετέχουν στις επερχόμενες εκλογές με την πλατφόρμα "Αυτή η κοινωνική τάξη πρέπει να αλλάξει", που έχει αναλάβει την υπευθυνότητα να είναι η φωνή και ελπίδα της εργατικής τάξης της Τουρκίας».
Τα κόμματα που υπογράφουν είναι:
ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚΕ, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Κόμμα των μαζών του Ιράν), Ιορδανικό ΚΚ, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Πακιστάν, Παλαιστινιακό ΚΚ, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Ουκρανίας, ΚΚ Βενεζουέλας.
Στο επίκεντρο η αφύπνιση και κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο
Σε δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη και των εκλογών οι κομμουνιστές της Τουρκίας |
Εστιάζοντας ειδικά σε βιομηχανικά κέντρα όπου είναι συγκεντρωμένα μεγάλα τμήματα εργατοϋπαλλήλων, το ΚΚ στηρίζει ανεξάρτητους υποψηφίους που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της πλατφόρμας «Αυτή η κοινωνική τάξη πραγμάτων πρέπει να αλλάξει». Την περασμένη Κυριακή, οργάνωσε συγκεντρώσεις σε Σμύρνη, Ντιγιαρμπακίρ, Εσκί Σεχίρ, Κόνια, Γκεμπζέ.
Στο Γκεμπζέ, όπου συμμετείχε και ο μεταλλεργάτης Μουσταφά Τοζκοπαράν, υποψήφιος βουλευτής, αναδείχτηκε πως το κρίσιμο θέμα δεν είναι ποιος Πρόεδρος θα εκλεγεί αλλά πώς ο εργαζόμενος λαός θα οργανωθεί, αλλά και ότι μια ενδεχόμενη «απομάκρυνση» Ερντογάν πρέπει να συνοδευτεί από την ενίσχυση της «λαϊκής ενέργειας» ώστε να αλλάξει η σημερινή «τάξη πραγμάτων», ενάντια σε ψεύτικες για το λαό λύσεις. Τονίστηκε ακόμα ότι από τότε που η εργατική τάξη αποσύρθηκε από τους αγώνες έχανε δικαιώματα ακόμα πιο γρήγορα.
Στη συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου κυριαρχεί συντριπτικά το κουρδικό στοιχείο, υπογραμμίστηκε πως τα ισότιμα δικαιώματα για τους Κούρδους μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική λίρα σημείωσε νέα πτώση, σε νέα επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Από την αρχή του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου πάνω από 18%, ωστόσο η κυβέρνηση του ΑΚΡ επιμένει ότι όσοι προμηνύουν ακόμα πιο άσχημες επιδόσεις για την τουρκική οικονομία στηρίζουν ευρύτερα σχέδια ενάντια στη χώρα. Πάντως, χτες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμενόταν να έχει νέα συνάντηση, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμεκτσί, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει την κατάλληλη στιγμή και με τις κατάλληλες αναλογίες για να ανακόψει την υποχώρηση της λίρας.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Εργαζόμενοι από διάφορους τομείς στη Γαλλία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με διάφορες μορφές, όπως οι κυλιόμενες απεργίες που εξακολουθούν οι σιδηροδρομικοί, ενάντια στην αναδιάρθρωση της SNCF (του γαλλικού ΟΣΕ) για να παραδοθεί στον πλήρη έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, καθώς η όξυνση του ανταγωνισμού, εντός και εκτός ΕΕ, επιβάλλει ακόμα πιο ανελέητη επίθεση σε κατακτήσεις και ανάγκες του εργαζόμενου λαού.
Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση επιμένει σε:
Αλλαγές στην SNCF, μεταξύ άλλων με κατάργηση του λεγόμενου «καθεστώτος των σιδηροδρομικών» (ουσιαστικά της μόνιμης εργασίας στο χώρο), κατάργηση γραμμών συνολικού μήκους 9.000 χλμ. μέχρι το 2026, μετατροπή της SNCF σε Ανώνυμη Εταιρεία. Απειλούνται επίσης τα όρια συνταξιοδότησης στον κλάδο, όπως και οι άδειες που ίσχυαν μέχρι τώρα, στη λογική της εξίσωσης προς τα κάτω όλων των εργαζομένων της χώρας.
Ακόμα, η κυβέρνηση επιταχύνει τη «μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα». Ιεραρχεί νέο σχέδιο για «εθελούσιες εξόδους» από το Δημόσιο, αλλά και αποφασιστική διεύρυνση της λεγόμενης «κινητικότητας». Στο σχεδιασμό ξεχωρίζει και η κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2022, ενώ, σύμφωνα με τη στρατηγική που συνδιαμορφώνεται στην ΕΕ, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θέλει έναν δημόσιο τομέα «πιο ευέλικτο», με λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους και ο οποίος θα λειτουργεί στην ίδια λογική με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, εντείνεται η επίθεση στο δικαίωμα στη μόρφωση, με αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και με αυστηροποίηση των «προσόντων» και των γνώσεων που πρέπει να έχει κάποιος για να φοιτήσει σε συγκεκριμένη σχολή.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη θέσπιση υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από την ηλικία των 3 ετών, χωρίς όμως να ληφθούν μέτρα για διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού και των απαραίτητων δομών έτσι ώστε καμιά λαϊκή οικογένεια να μη στραφεί στον ιδιωτικό τομέα.
Γενικά η κυβέρνηση, δυναμώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση, δυναμώνει και την προσπάθεια να χειραγωγήσει το λαό, κρύβοντας το βαθιά ταξικά πρόσημο κάθε επιλογής της. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει η «σκέψη» για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα γηροκομεία, δήθεν στο πλαίσιο μιας πολιτικής προστασίας της τρίτης ηλικίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, για να μην «επιβαρυνθεί» ο κρατικός προϋπολογισμός εξετάζεται η θέσπιση μιας ακόμα «μέρας αλληλεγγύης» των εργαζομένων, πρακτικά μιας μέρας από την οποία τα μεροκάματα των μισθωτών θα «χρηματοδοτούν» την επιδότηση των γηροκομείων. Αντίστοιχο μέτρο είχε θεσπίσει και η κυβέρνηση Σαρκοζί στο παρελθόν.
Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι μετά από «δημοψήφισμα» που οργάνωσαν, με τη συμμετοχή εργαζομένων, συνδικάτα όπως CGT, CFDT, UNSA και SUD, το 94,97% όσων συμμετείχαν δήλωσαν αντίθετοι με τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση για τους σιδηροδρόμους. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 90.000 εργαζόμενοι, γύρω στο 61,95% του προσωπικού.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, αλλά και με τον σύμβουλο Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε χτες στον Λευκό Οίκο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ και έχουν αναγγείλει βαριές οικονομικές κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.
Ο Μάας εμφανίστηκε αμετακίνητος στη διαμάχη για την πυρηνική συμφωνία, αμέσως μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ: «Εμείς στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουμε αυτήν τη συμφωνία, για να διατηρήσουμε το Ιράν στο επίκεντρο». «Αυτό είναι προς το δικό μας συμφέρον ασφαλείας. Δεν θέλουμε διάδοση των πυρηνικών στην ευρύτερη γειτονιά μας», πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι τα γερμανικά μονοπώλια έχουν διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στην ιρανική αγορά, ενώ και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί μετά τη σύναψη της συμφωνίας. Ολες οι γερμανικές βιομηχανικές και επιχειρηματικές ενώσεις χαρακτηρίζουν «καταστροφικές» τις αμερικανικές κυρώσεις και ζητούν προστασία από αυτές.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - Ρωσίας επανήλθε χτες στο προσκήνιο, με αφορμή την πρώτη κατάθεση του Μάικ Πομπέο στην Επιτροπή Ξένων Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.
«Η Ρωσία συνιστά πρόκληση για τα στρατηγικά μας συμφέροντα και την ασφάλεια των συμμάχων μας. Το επιβεβαιώνει η επίθεση με χημικά στη Μ. Βρετανία, για την οποία εμείς και ορισμένοι εταίροι και σύμμαχοί μας την τιμωρήσαμε», τόνισε ο Πομπέο. Διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχτούν ρωσική ανάμειξη» στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη και πως θα πάρουν «τα κατάλληλα αποτρεπτικά μέτρα» για να αντιμετωπιστεί «η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να αναμειχθεί στις εκλογές». Απέφυγε να διευκρινίσει τα μέτρα έναντι της Μόσχας, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως μέχρι τότε «έχει να γίνει πολλή δουλειά».