ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Μόνος στόχος η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Τζ. Κόντε

ΡΩΜΗ.--

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε χτες με τον Τζουζέπε Κόντε, τον 54χρονο καθηγητή Νομικής που τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα» πρότειναν και ο οποίος πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στην πρώτη του δήλωση ανέφερε:

«Δέχτηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του Προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό Πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας. Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ό,τι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος» και κατέληξε πως «θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού».

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με όλα τα πολιτικά κόμματα και θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις προτάσεις του για το υπουργικό συμβούλιο. Ανεξάρτητα από το πότε (και το αν...) θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ των M5S - «Λέγκας», είναι δεδομένη η ορμή με την οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση και στην Ιταλία, ταυτόχρονα με το παζάρι του ντόπιου κεφαλαίου για τη διασφάλιση των συμφερόντων του εντός αλλά και εκτός ΕΕ, άλλωστε και τα δύο υπηρετούν τον ίδιο στόχο - τη θωράκισή του απέναντι στους ανταγωνιστές του.

Σε δεύτερη μοίρα περνάει το ζήτημα που προέκυψε με το βιογραφικό του Κόντε και το αν αλλοίωσε τους διδακτορικούς τίτλους του. Το ζήτημα που προκαλεί προβληματισμό, τόσο σε μερίδες του ιταλικού κεφαλαίου όσο και (πάνω απ' όλα) στους διεθνείς του «εταίρους», είναι τυχόν επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ακόμα πιο αποφασιστικής (και με νέους όρους) «αναμέτρησης» της Ιταλίας με τις άλλες δυνάμεις. Στο ίδιο πλαίσιο θα «αξιολογηθεί» και το νέο υπουργικό συμβούλιο, για το οποίο εξετάζονται επιλογές πιο επικριτικές στις σημερινές συνθήκες συνεργασίας του ιταλικού κεφαλαίου. Τέτοια επιλογή είναι, για παράδειγμα, ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα (φέρεται υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών), που έχει υποστηρίξει ότι «το ευρώ είναι ένα γερμανικό κλουβί» και ότι «η Ιταλία χρειάζεται ένα σχέδιο Β'».

Να σημειωθεί ότι χτες έκανε παρέμβαση και ο πρόεδρος της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων Confindustria, Βιντσέντσο Μπότσια, αναφέροντας ότι «δεν είναι σαφές πού θα βρεθούν από τη νέα κυβέρνηση οι αναγκαίοι πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος και για να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της».

ΣΥΡΙΑ
Δεν συζητά την απόσυρση δυνάμεων του Ιράν και της «Χεζμπολάχ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει την απαίτηση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το έδαφός της ένοπλες δυνάμεις συμμάχων της, όπως η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και ιρανικά στρατεύματα. Αυτό ξεκαθάρισε χτες ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μοκντάντ, με αφορμή την πρόσφατη απαίτηση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο 12 όρων απέναντι στο Ιράν.

Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν προς τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Ασαντ ότι η πολιτική διαδικασία στη Συρία το επόμενο διάστημα «θα συμβάλει στην αποχώρηση ξένων στρατευμάτων» από τη χώρα, ο Φ. Μόκνταντ αμφισβήτησε ότι ο Ρώσος ηγέτης αναφερόταν στην αποχώρηση των ιρανικών και άλλων συμμαχικών δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος του Πούτιν στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ερμήνευσε τη δήλωση Πούτιν υποστηρίζοντας πως αφορούσε «τους Αμερικανούς, τους Τούρκους, τη "Χεζμπολάχ" και βεβαίως και τους Ιρανούς». Χτες, πάντως, ο Λαβρεντίεφ μετέβη στη Δαμασκό και είχε συνάντηση με τον Ασαντ, χωρίς να επαναλάβει αυτήν τη δήλωση. Απέναντι στις δηλώσεις Λαβρεντίεφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν εννοούσε τα ξένα στρατεύματα στη Συρία που είναι «ντε φάκτο παράνομα, βάσει του διεθνούς δικαίου», υπονοώντας αυτά των ΗΠΑ κ.ά.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υποστράτηγος Σεργκέι Ρουτσκόι ανακοίνωσε χτες από τη Μόσχα ότι πλέον έχει ανακαταληφθεί πλήρως ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός Γιαρμούκ, που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και κυρίως τζιχαντιστών.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία - «μαμούθ» για ρωσική βιομηχανική ζώνη

ΜΟΣΧΑ.--

Ρωσία και Αίγυπτος υπέγραψαν χτες συμφωνία για τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης με ρωσικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Ταρίκ Καμπίλ, ως μέρος της Ρωσοαιγυπτιακής Διακυβερνητικής Επιτροπής και σε υλοποίηση του μνημονίου που είχε υπογραφτεί το Φλεβάρη του 2016.

Με βάση τη συμφωνία, η Αίγυπτος θα εξασφαλίζει στα ρωσικά μονοπώλια που θα δραστηριοποιηθούν στη βιομηχανική ζώνη στο ανατολικό Πορτ Σάιντ, κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, σε μια έκταση 5,25 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, σταθερή και ευνοϊκή φορολογία. Παράλληλα, εάν ένας νόμος ή κανονιστική πράξη που θα μπαίνει σε ισχύ μετά την υπογραφή της συμφωνίας επηρεάζει αρνητικά την υλοποίησή της απλά δεν θα έχει εφαρμογή γι' αυτήν. Στην περιοχή αναμένονται βιομηχανίες αυτοκινήτου, πετροχημικών, ενεργειακές, φαρμακευτικές και άλλες.

Πρόκειται για συμφωνία με ισχύ 50 χρόνων που θα μπορεί να ανανεώνεται αυτόματα, εκτός αν κάποια από τις πλευρές δηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από αυτήν. Με βάση τους υπολογισμούς της ρωσικής κυβέρνησης η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει γύρω στα 13 χρόνια, αλλά σταδιακά θα μπαίνουν ρωσικές εταιρείες που θα ξεκινούν την παραγωγή ενώ οι ρωσικές κατασκευαστικές που θα διεκπεραιώνουν το έργο θα είναι και οι πρώτες που θα εγκατασταθούν. Από το 2026 υπολογίζεται να παράγονται προϊόντα αξίας 3,6 δισ. δολαρίων το χρόνο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η συμφωνία - «μαμούθ» παρουσιάζεται από τις δύο πλευρές ως «πυλώνας για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ωστόσο το βέβαιο είναι ότι εντάσσεται στον πολύ σφοδρό ανταγωνισμό που είναι σε εξέλιξη με άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα κ.λπ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γαλλογερμανικές «διαβεβαιώσεις» μπροστά στις πιέσεις των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενιαία στάση απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις σε βάρος του Ιράν εξακολουθούν να διατηρούν, προς το παρόν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε Γερμανία και Γαλλία, σε μια προσπάθεια να προασπίσουν τα μονοπωλιακά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Χτες το βράδυ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που πραγματοποιεί σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, μιλώντας σε δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα παραμείνουν αποφασισμένες να διατηρήσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Η Ευρώπη είναι πολύ, πολύ ενωμένη στη θέση της για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και αυτό δεν θα αλλάξει», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε πως εξήγησε τις θέσεις της χώρας του και άλλων μελών της ΕΕ στη διάρκεια «ειλικρινούς και εποικοδομητικής» συζήτησης με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε ότι η στάση των ΗΠΑ στο Ιράν «απειλεί να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη Μέση Ανατολή» και να ενισχύσει τους συντηρητικούς, σε βάρος του «μετριοπαθούς» Προέδρου Χ. Ροχανί. Διαβεβαίωσε επίσης πως η Γαλλία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη διεθνή συμφωνία, παρόλο που συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν και «οι ηγεμονικές του φιλοδοξίες» στην περιοχή.

Ωρες νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» προειδοποίησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «θα έχει τύχη παρόμοια με εκείνη του (σ.σ. Ιρακινού πρώην Προέδρου) Σαντάμ Χουσεΐν, αν επιτεθεί στο Ιράν». Ο Ιρανός αρχηγός του ΓΕΣ, υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως η χώρα του δεν θα ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «ψευδή» τα σχόλια του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο για το Ιράν, λέγοντας ότι βασίζονται σε «παλιές προκαταλήψεις» και προπαγάνδα «διεφθαρμένων ομάδων πίεσης».

ΙΣΡΑΗΛ
Νέα πρόκληση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σάλο προκάλεσε χτες η δημοσιοποίηση φωτογραφίας του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, στην οποία εμφανίζεται να χαμογελά πλάι σε καδραρισμένη αεροφωτογραφία της Ιερουσαλήμ, που ήταν προϊόν μοντάζ, και στην οποία το μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα έχει αντικατασταθεί από νέο Ναό του Σολομώντα.

Μπροστά στη φωτογραφία, που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις, η αμερικάνικη πρεσβεία έσπευσε να ανακοινώσει πως την αποδοκιμάζει και πως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν γνώριζε τι ακριβώς φαινόταν στην «πειραγμένη φωτογραφία», την οποία του έδωσε μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ahiya που ασχολείται με μαθησιακές δυσκολίες. Σε ανακοίνωση υποχρεώθηκε και η Αhiya αναφέροντας ότι «μέλος του προσωπικού της οργάνωσης παρουσίασε τη φωτογραφία στον πρεσβευτή εν αγνοία της οργάνωσης, της πρεσβείας και του πρεσβευτή».

Το περιστατικό σημειώνεται μιάμιση βδομάδα μετά τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και τις σφαγές δεκάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία βομβάρδισαν και χτες τα ξημερώματα ισραηλινά αεροσκάφη με πρόφαση κάποιο «τούνελ της "Χαμάς"».

Χτες, η Παλαιστίνη κατέθεσε έγγραφα προσχώρησης στη διεθνή Σύμβαση για τα χημικά όπλα και έγινε μέλος του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καθεστώς παρατηρητή - μη μέλους στον ΟΗΕ από το 2012 και είναι ήδη μέλη σε περισσότερους από 50 διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η ΟΥΝΕΣΚΟ και η ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Επιφυλακτικός ο Τραμπ για «εμπορική συμφωνία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεύτερες σκέψεις» μετά τις προχτεσινές ενθουσιώδεις δηλώσεις για σημαντική συμφωνία με την Κίνα, που θα εξασφαλίσει «τεράστιες» εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και υδρογονανθράκων, φαίνεται πως έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Με νέα ανάρτηση που έκανε στο «Τουίτερ», ο Τραμπ υποστήριξε ότι «χρειάζεται διαφορετική δομή σε οποιαδήποτε συμφωνία» με την Κίνα, ενόψει και του ταξιδιού που θα κάνει την επόμενη βδομάδα στο Πεκίνο ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις πρόσφατες εμπορικές συνομιλίες Ουάσιγκτον - Πεκίνου και ότι αυτές αποτελούν «μια αρχή». Χτες, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων «υψηλής ποιότητας», αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες για νέες πρωτοβουλίες μετά από την κινεζο-αμερικανική ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο και στην οποία και οι δυο πλευρές συμφωνούσαν πως θα «παγώσουν τον εμπορικό πόλεμο» και θα εφαρμόσουν μέτρα για την «ουσιαστική μείωση» του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ