ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αξιοποιούμε τις δυνατότητες, δυναμώνουμε τις προσπάθειες για φοιτητικό κίνημα μαχητικό, μαζικό, που δεν το βάζουν στο χέρι!

Τα υψηλά ποσοστά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στις φοιτητικές εκλογές αποτυπώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν, και μπορούν να εκφραστούν ακόμα περισσότερο, για την ανάπτυξη της πάλης των φοιτητών για τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδείχτηκε πρώτη δύναμη σε 55 συλλόγους (πέρυσι είχε αναδειχτεί 1η σε 47), ενώ στους 33 από αυτούς κατέκτησε και αυτοδυναμία στο ΔΣ (πέρυσι ήταν 25 οι Σύλλογοι στους οποίους είχε αυτοδυναμία η «Πανσπουδαστική»). Αυτό το αποτέλεσμα σηματοδοτεί πως μέσα στα αμφιθέατρα παραμένει ζωντανή η αμφισβήτηση, η συζήτηση, η σκέψη και η δράση «για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση». Υπάρχει ένα μαχητικό κομμάτι φοιτητών και σπουδαστών που είναι διατεθειμένο να παλέψει γι' αυτό που σήμερα είναι πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο.

Στοιχεία σημαντικά, ιδιαίτερα σήμερα που κλιμακώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών και του λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μέσα στον αρνητικό συσχετισμό, που παραμένει, και εντείνοντας τις προσπάθειες να τον αλλάξουμε, οι σύλλογοι μπορούν να γίνουν όπλο υπεράσπισης των σύγχρονων δικαιωμάτων των φοιτητών απέναντι στο παραμύθι της κυβέρνησης περί «τέλους των μνημονίων», που περιλαμβάνει την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έφεραν τη λαϊκή χρεοκοπία. Οι φοιτητές από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν τους όρους που θα εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, κόντρα στην ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου, που πατά πάνω στα τσακισμένα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματά τους. Να βρεθούν σε θέση μάχης, επαγρύπνησης και ετοιμότητας μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που εκτυλίσσονται με την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς με ευθύνη της κυβέρνησης και των δυνάμεων του συστήματος.

Οι φοιτητές να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος


Οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, είναι απάντηση στις συνεχείς προσπάθειες που κάνουν διάφοροι να «τελειώνουν» με τους φοιτητικούς συλλόγους, καλλιεργώντας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο την αποχή ως στάση και μη χάνοντας ευκαιρία να συκοφαντήσουν τη δράση και τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Δεν είναι τυχαία ούτε τα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου μια βδομάδα πριν από τις εκλογές, που καλλιεργούσαν την αποχή, ούτε προφανώς το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» την επομένη των εκλογών, με τίτλο «Πλήρης απαξίωση των εκλογών».

Η ΔΑΠ πρωταγωνίστησε ξανά σε αυτήν την προσπάθεια. Την ευκαιρία δεν έχασε προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πηγαίνοντας τη συζήτηση εκεί που τη βολεύει, παρουσιάζοντας το φοιτητικό κίνημα διαλυμένο και «ανήμπορο» να κάνει οτιδήποτε. Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» την επομένη των εκλογών είδε μόνο «τα μπάχαλα της ΔΑΠ» και τα φαινόμενα εκφυλισμού. Λογικό βέβαια από μεριά της κυβέρνησης να μην θέλει να δει τις προσπάθειες που εκφράζονται στην ανασύνταξη των φοιτητικών συλλόγων, αφού αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση της πολιτικής της, και από την άλλη θέλει να κρύψει την αποτυχία που έχει - τρία χρόνια πλέον - να αποκτήσει έρεισμα στους συλλόγους, με την παράταξή της («Bloco») να είναι καθηλωμένη κοντά στο 1%.


Τόσο η ΝΔ/ΔΑΠ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκουν, ο καθένας με τον τρόπο του, να καλλιεργήσουν την απαξίωση και την απέχθεια προς τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι προσπάθειες της ΔΑΠ να διαλύσει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες των συλλόγων έπεσαν στο κενό. Το μόνο που κατάφερε ήταν για μια ακόμα φορά να αποδείξει πως η «ανομία» - «το μεγάλο πρόβλημα στα πανεπιστήμια», όπως λέει η ΝΔ - είναι η ίδια η δράση της ΔΑΠ, με την οποία οι φοιτητές πρέπει να τελειώνουν. Οι νοθείες, τα μπραβιλίκια και άλλα, που ταιριάζουν περισσότερο σε μαφίες, είναι κάποια από τα «πρόσωπα» της ΔΑΠ. Είναι υπόθεση των φοιτητών και των συλλόγων τους να τα αντιμετωπίσουν, όπως έκαναν σε αρκετές περιπτώσεις. Η φιέστα της ΔΑΠ στο Ζάππειο, όπου έστησε κάλπες για τις εκλογές της ΝΟΠΕ, έπεσε στο κενό, αφού οι εκλογές των συλλόγων πραγματοποιήθηκαν κανονικά στις σχολές της ΝΟΠΕ, με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών.

Οι φοιτητές μπορούν να απαντήσουν σ' αυτά τα σχέδια, δυναμώνοντας και μαζικοποιώντας τους συλλόγους τους, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, κόντρα στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση που όλες οι δυνάμεις του συστήματος προωθούν. Στηρίζοντας την ΚΝΕ, τη μόνη δύναμη που οργανώνει την πάλη των φοιτητών για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτό άλλωστε είναι που τους ενοχλεί, γι' αυτό συντονισμένα προσπαθούν να μειώσουν την πολιτική συζήτηση και δράση στα αμφιθέατρα, αναπαράγοντας τη στείρα λογική «συζητάμε μόνο για θέματα σχολής», λες κι αυτά δεν έχουν αιτίες, υπεύθυνους και διέξοδο.

Ισχυροποιούμε το ΜΑΣ, τη δύναμη του φοιτητικού κινήματος

Το ΜΑΣ αναγνωρίζεται από πλατιά τμήματα φοιτητών ως η μόνη συσπείρωση που συγκρούεται με τη σημερινή κατάσταση. Ολη την προηγούμενη χρονιά οι σύλλογοι, επιτροπές αγώνα και ετών ηγήθηκαν στην υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των φοιτητών ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, μέτρησαν βήματα στο συντονισμό και την οργάνωση, στη συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ.

Οι περισσότερες πρωτιές και αυτοδυναμίες που κατέκτησαν σε συλλόγους τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» είναι αφετηρία για να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος.

Μεγαλώνουν οι ευθύνες μας για να ανέβουν η οργάνωση, η διεκδίκηση, η συμμετοχή στις διαδικασίες των συλλόγων, με Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις και επιτροπές ετών σε κάθε τμήμα και σχολή.

Είναι πλέον δυνατό στα μεγάλα ιδρύματα και πόλεις να δημιουργηθούν «μπλοκ» φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που θα ηγηθούν στην παραπάνω κατεύθυνση. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και οι χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής» έχουν ξεχωριστή ευθύνη σ' αυτούς τους συλλόγους να δυναμώσουν η πολιτική συζήτηση και ο προβληματισμός, η αποκάλυψη της κυβερνητικής προπαγάνδας, να δυσκολέψουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των διοικήσεων, να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που προκύπτουν στις σπουδές από την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Αυτοί οι σύλλογοι να αναπτύξουν δράση που θα αγκαλιάζει όλες τις ανάγκες των φοιτητών για μόρφωση, σπουδές, ψυχαγωγία, άθληση. Να αποτελούν πραγματικό αποκούμπι των φοιτητών, να γίνουν εστίες αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης.

Με στόχο να εκφραστούν σε περισσότερους συλλόγους οι προσπάθειες αυτές, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός, που παραμένει αρνητικός συνολικά στο φοιτητικό κίνημα. Η ΔΑΠ παραμένει δυνατή, ως εκφραστής των κυρίαρχων αντιλήψεων, ενώ η ΠΑΣΠ - ως αποτέλεσμα και των προσπαθειών που γίνονται στην πορεία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού με το «νέο» ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής - διατηρεί υψηλά ποσοστά σε συγκεκριμένα ιδρύματα και σχολές. Από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που θέτουν τόσο οι διοικήσεις, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, όσο και οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, που από τη δική τους μεριά συμβάλλουν στην απογοήτευση και τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος. Τα αδιέξοδα της γραμμής και της δράσης τους, όχι τυχαία, τους οδήγησαν σε νέα μείωση των δυνάμεών τους στις φοιτητικές εκλογές.

Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ μπορεί να δώσει ζωντάνια και πνοή για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα

Η ΚΝΕ θα συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά ώστε να δυναμώσουν όλα όσα απαιτούνται: Η οργάνωση, η διεκδίκηση και η συλλογική δράση. Για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, σε ρήξη με το σύστημα της εκμετάλλευσης, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Προσπάθεια που θα δυναμώνει όσο πολλαπλασιάζονται οι οργανώσεις και τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε έτος και τμήμα, όσο ενισχύονται και ανανεώνονται οι πολιτικοί δεσμοί με περισσότερους νέους, όσο διαδίδεται πιο πλατιά ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής». Την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που παραμένει επιτακτική ανάγκη και εκφράζεται με την ενίσχυση του ΜΑΣ.

Καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσουν οι ανατρεπτικές, καινοτόμες θέσεις και ιδέες του ΚΚΕ σε κάθε σχολή. Να μπολιαστούν ακόμα περισσότεροι νέοι με την επαναστατική πολιτική του Κόμματος, να γίνουν τα αμφιθέατρα εστίες αμφισβήτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και της στρατηγικής του κεφαλαίου, του ίδιου του συστήματος και της εξουσίας του.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, η συνολική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για την ευημερία του λαού, η δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ στους φοιτητικούς συλλόγους, η συνολική παρέμβασή της σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, αποτελούν απάντηση στις αγωνίες και τους προβληματισμούς χιλιάδων νέων. Να συνεπάρει αυτούς που σκέφτονται ότι «κάτι θέλουν να κάνουν», που συμμετείχαν ή στήριξαν τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» ώστε να κάνουν το βήμα και να παλέψουν μέσα από την επαναστατική Νεολαία του ΚΚΕ, την ΚΝΕ, για την ανατροπή του καπιταλισμού. Να τραβήξει στην οργανωμένη πάλη νέους που προσπαθούν να μορφωθούν ολοκληρωμένα και σήμερα απέχουν από τη συλλογική δράση και τις εκλογές.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στην αποχή που εκφράστηκε και φέτος. Η καθημερινή μας δράση και η δημιουργία αγωνιστικών και πολιτικών δεσμών με την πλειοψηφία των φοιτητών μπορούν να συμβάλουν ώστε νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα, να ξεπεραστούν προκαταλήψεις που το σύστημα έντεχνα καλλιεργεί για «τις παρατάξεις στις σχολές» και βρίσκουν πάτημα στη δράση των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ικανότητα στην κοινή δράση με φοιτητές που δεν έχουν πείρα από συλλογικές διαδικασίες και μορφές διεκδίκησης.

Η πείρα της φετινής χρονιάς μάς κάνει πιο δυνατούς. Για να δυναμώσουμε τη συζήτηση και τον προβληματισμό για το περιεχόμενο σπουδών και την προοπτική του απόφοιτου. Την αντιπαράθεση μέσα στα αμφιθέατρα, με όσα διδάσκονται και όσα γράφονται στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, με όρους μορφωτικής - ιδεολογικής - πολιτιστικής αντεπίθεσης. Καλλιεργώντας αγωνιστικές αξίες, ιδανικά και πρότυπα που εμπνέουν τους νέους, κόντρα στη λογική «ο καθένας μόνος του», κόντρα στο συμβιβασμό.

Τιμάμε στην πράξη τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας για να δυναμώσουμε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε έτος, τμήμα και σχολή. Για ένα μαζικό, δυναμικό κίνημα ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, που θα αναμετρηθεί με το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, για την ανατροπή του.


Της Ζωής ΧΑΧΑΜΗ*
*Η Ζωή Χαχάμη είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ