ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση για την αστυνομική εισβολή στα γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας

Κατεπείγουσα Ερώτηση προς την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την απαράδεκτη και προκλητική εισβολή αστυνομικών δυνάμεων της Ουκρανίας στο γραφείο του Α΄ Γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας, Πιετρ Σιμονένκο, στις εγκαταστάσεις του κόμματος στο Κίεβο, καθώς και στο σπίτι του στις 8 Μάη.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι η συγκεκριμένη βίαιη εισβολή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αντικομμουνιστική εκστρατεία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία από την κυβέρνηση της χώρας, η οποία στηρίζεται και από φασιστικές δυνάμεις και χαίρει της στήριξης της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση που δίνει συνέχεια στο όργιο δικαστικών κι άλλων διώξεων, συλλήψεων, απαγορεύσεων, εκφοβισμού κομμουνιστών της χώρας. Η εισβολή των αστυνομικών αρχών σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας οργανώθηκε μάλιστα την παραμονή της επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που σηματοδότησε τη συντριβή του ναζισμού - φασισμού.

Ερωτάται η ύπατη εκπρόσωπος: Πώς τοποθετείται στη συγκεκριμένη πρόκληση των αστυνομικών αρχών και της κυβέρνησης της Ουκρανίας, χώρας με την οποία η ΕΕ διατηρεί στενή πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία; Πώς τοποθετείται για τα απαράδεκτα αντικομμουνιστικά μέτρα και διώξεις σε βάρος ΚΚ, μελών και στελεχών τους;

Στη χώρα μας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ προέβη την Τρίτη σε διάβημα διαμαρτυρίας στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ουκρανίας. Ενώ και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ στην ανακοίνωση - καταγγελία της προκλητικής ενέργειας της ουκρανικής κυβέρνησης υπογράμμιζε: «Σε πείσμα όλων όσοι επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί, κυρίως οι νεότερες γενιές, ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει, η ιστορική αλήθεια θα λάμψει. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας».

73η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Γιορτάστηκε στη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις εκατομμύρια άνθρωποι θυμούνται την προσφορά των παλιότερων γενιών στη συντριβή του φασισμού

Από τις εκδηλώσεις στη Μόσχα, με την πορεία του «αθάνατου συντάγματος»

AP

Από τις εκδηλώσεις στη Μόσχα, με την πορεία του «αθάνατου συντάγματος»
ΜΟΣΧΑ.--

Οπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης της 9ης Μάη του 1945 αξιοποιείται από την αστική κυβέρνηση της Ρωσίας ως ευκαιρία να προωθήσει από τη μια έναν πατριωτισμό και μια «εθνική ενότητα» που επιχειρεί να σβήσει τις ταξικές αντιθέσεις, όπως και να συσκοτίσει τους πραγματικούς λόγους που η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ήταν ο πρωτεργάτης της νίκης κατά του φασισμού, και από άλλη να κάνει επίδειξη ισχύος με προβολή υπερσύγχρονων στρατιωτικών εξοπλισμών, με το «βλέμμα» στον σφοδρό ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αξιοποιεί επίσης τη δικαιολογημένη υπερηφάνεια του λαού για τους προγόνους του, τα πάνω από 20 εκατομμύρια Σοβιετικούς στρατιώτες και πολίτες που με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές θυσιάστηκαν για τη Νίκη. Για την υπεράσπιση όχι γενικά της πατρίδας, αλλά της σοσιαλιστικής πατρίδας, του εργατικού κράτους, που κατάργησε την εκμετάλλευση, που πέτυχε τεράστια επιτεύγματα, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.

Και στη χτεσινή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με προσκεκλημένους ηγέτες τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εμφανίστηκε στην ομιλία του ως υπέρμαχος της αναγνώρισης του αναντικατάστατου ρόλου της ΕΣΣΔ στη νίκη κατά του φασισμού και κατήγγειλε την προσπάθεια αποσιώπησής του και ξαναγραψίματος της Ιστορίας. Μόνο που επιχείρησε να αποδομήσει πλήρως το πραγματικό περιεχόμενο του αγώνα του σοσιαλιστικού κράτους, των τεράστιων θυσιών και κατορθωμάτων της συνειδητής πάλης του λαού, που οδήγησαν στον άθλο της Νίκης, αποδίδοντάς την «στην αγάπη του ρωσικού και των άλλων λαών στην πατρίδα». Είπε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε πάντοτε υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο σοβιετικός λαός υπερασπίστηκε το έδαφός του και δεν υποτάχθηκε στον σκληρό εχθρό, ενώ ορισμένες άλλες χώρες προτίμησαν την ντροπή της συνθηκολόγησης, του υποκριτικού συμβιβασμού ή της άμεσης συνεργασίας με τους ναζί ... Καμία άλλη χώρα δεν απειλήθηκε από μια τέτοια εισβολή, δεν προχώρησε σε τέτοια μεγάλη εκκένωση εκατομμυρίων ανθρώπων, χιλιάδων εργοστασίων, τα πάντα κυριολεκτικά μεταφέρθηκαν στις ράγες και άρχισαν να παράγουν εξοπλισμό και πυρομαχικά για το μέτωπο. Το αδύνατο επιτεύχθηκε. Κανείς δεν σκέφτηκε τον εαυτό του και όλοι εργάστηκαν ηρωικά, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. Για την Πατρίδα, για τη Νίκη. Για εκείνους που υπερασπίζονταν τη χώρα μας, τις οικογένειές τους σε όλη τη διάρκεια του πολέμου».

Μόνο που αυτό, το οποίο ο Πούτιν αποδίδει στον πατριωτισμό, δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν ήταν μπροστάρης το Κομμουνιστικό Κόμμα με τα στελέχη και τα μέλη του, αν δεν υπήρχε ο σχεδιασμός του εργατικού επαναστατικού κράτους.

Μετά τις κορόνες πατριωτισμού, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας και είναι έτοιμη για μια εποικοδομητική, ισότιμη συνεργασία, για χάρη της ειρήνης και της προόδου στον πλανήτη», για να προσθέσει, επικαλούμενος τα διδάγματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων: «Οι νέες απειλές έχουν τα ίδια, παλιά, άσχημα χαρακτηριστικά: Εγωισμό και μισαλλοδοξία, επιθετικό εθνικισμό και ισχυρισμούς για αποκλειστικότητα. Γνωρίζουμε τη σοβαρότητα αυτών των απειλών. Είναι σημαντικό για όλες τις χώρες, για όλη την ανθρωπότητα, να συνειδητοποιήσει ότι η ειρήνη είναι πολύ εύθραυστη και η σταθερότητά της ενισχύεται από την κοινή μας δέσμευση να ακούμε, να εμπιστευόμαστε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον». Ολα αυτά κρύβουν την ουσία, ότι η αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων βρίσκεται στον σφοδρό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων και των μονοπωλίων που εκπροσωπούν για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και γεωστρατηγικών σφαιρών, όπου και η σημερινή Ρωσία παίρνει ενεργά μέρος και δεν είναι καμία δύναμη ειρήνης. Επίσης κρύβει ότι ο φασισμός δεν ήταν η έκφραση κάποιων «εγωιστών» και «μισαλλόδοξων», αλλά γέννημα - θρέμμα της σαπίλας του ίδιου του καπιταλισμού τον οποίο πάλεψε να παλινορθώσει στη σοβιετική πατρίδα.

Λαϊκές εκδηλώσεις τιμής

Πάντως, όπως κάθε χρόνο, μετά την παρέλαση ακολούθησε η λαϊκή παρέλαση του λεγόμενου «αθάνατου συντάγματος», δηλαδή η πορεία των συγγενών, με τα πορτρέτα των ηρώων που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Αυτή η εκδήλωση, πέρα από την αξιοποίηση που επιχειρεί το αστικό κράτος, είναι γνήσια έκφραση σεβασμού και τιμής από τις σημερινές γενιές στα εκατομμύρια των θυμάτων, γονιών και παππούδων τους. Πέρα από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν και σε πολλές ακόμα πόλεις στη Ρωσία και σε άλλες πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.

Την επέτειο γιόρτασαν με δικές τους εκδηλώσεις το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις.

ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ρόλους στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών των μονοπωλίων σπεύδουν να αναλάβουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους το γαλλικό κεφάλαιο συμμετέχει διεκδικώντας αναβάθμιση της θέσης του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάδειξη της κυβέρνησης Μακρόν στην εξουσία, έγιναν συγκεντρώσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν αναδυόμενες στο αστικό πολιτικό σύστημα δυνάμεις, όπως η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν. Πρόκειται για το κόμμα όπου συμμετέχουν πρώην συνεργάτες του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας που «χώρισαν» τους δρόμους τους από αυτό για να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και ειδικά της σοσιαλδημοκρατίας. Στις κινητοποιήσεις - που πολλοί συμπύκνωσαν στο χαρακτηρισμό «Πάρτι για τον Μακρόν» - πήραν μέρος χιλιάδες λαού, ανάμεσα στους οποίους και εργαζόμενοι που φορτώνονται τις συνέπειες της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, για την οποία η κυβέρνηση «δίνει ρέστα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών της Sciences Po (Cevipof), που έγινε σε συνεργασία με τη «Λε Μοντ», το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί «αρνητικό» τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μακρόν. Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αξιολογήθηκε θετικά για την εξωτερική πολιτική, με το 63% να συμφωνεί ότι κινείται «στη σωστή κατεύθυνση», όπως θετικά αξιολογήθηκε και για τη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις (κατά το 61%), τη στάση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (κατά το 60%) αλλά και τους χειρισμούς της στον «αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» (57%).

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να έχει έναν «στρατηγικό και ιστορικό» διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, «που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη και δεν θα επιτρέπει η Ρωσία να απομακρύνεται». Σημειώνουμε ότι στα τέλη του μήνα θα βρεθεί στη Ρωσία, συμμετέχοντας ως επίσημος προσκεκλημένος σε οικονομικό φόρουμ.

Εκδηλώσεις και στην Ελλάδα

Την 9η Μάη τίμησαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις Ρώσοι που ζουν στη χώρα μας, αλλά και ρωσόφωνοι μετανάστες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Τις εκδηλώσεις οργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου και της ρωσικής πρεσβείας. Στην Αθήνα έγινε το απόγευμα κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στη Λεωφόρο Συγγρού και Φιλαρέτου στην Καλλιθέα. Ακολούθησε η πορεία του «Αθάνατου Συντάγματος» από τη ρωσική εκκλησία στη Φιλελλήνων στο Σύνταγμα, και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία το βράδυ στο Ζάππειο. Σημειώνεται ότι στο «Αθάνατο Σύνταγμα» συμμετείχαν όσοι έχουν προγόνους ή συγγενείς που συμμετείχαν στον πόλεμο του σοβιετικού λαού ενάντια στη ναζιστική Γερμανία, κρατώντας τις φωτογραφίες τους. Αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, τέλος, η ρωσική πρεσβεία παρέθεσε προχτές δεξίωση προς τιμήν της 9ης Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ