Xinhua |
Από την υποδοχή ηγετών από τον Κινέζο Πρόεδρο |
Οπως δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών του Φόρουμ ο γενικός του γραμματέας Ζου Γουενζόνγκ, αυτό πέτυχε μια «θαυμάσια συναίνεση για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας». Στις εργασίες του φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα (εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκοί) και οι διοργανωτές ξεχώρισαν από τους πάνω από 260 ομιλητές σε δεκάδες πάνελ συζητήσεων την ομοθυμία ενάντια στα μέτρα προστατευτισμού, για ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, όπως και την επικρότηση της «ανοιχτής οικονομίας» της Κίνας, των μεταρρυθμίσεων και της καινοτομίας.
Στην κεντρική ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε όλες τις χώρες «να συνεργαστούν για το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας και να κάνουν την Ασία και όλο τον κόσμο πιο ειρηνικό και με μεγαλύτερη ευημερία». Η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε επίσης και στην 40ή επέτειο έναρξης του λεγόμενου «ανοίγματος» της κινεζικής οικονομίας, ενώ μόλις πρόσφατα και το 19ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας έδωσε νέα ώθηση στην κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων στη χώρα, στο όνομα του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και της αρμονικής κοινωνίας». Στο πλαίσιο της συμμετοχής στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, η κινεζική ηγεσία μιλάει για «ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό, δικαιοσύνη και κερδοφόρα συνεργασία». Μόνο που στον κόσμο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου συμμετέχει και η Κίνα, είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συνεργασία και μάλιστα σε όφελος των λαών.
Αλλωστε και οι αντιθέσεις, παρά τις διακηρύξεις κατά του εμπορικού προστατευτισμού, δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Στην παρέμβασή της χαρακτηριστικά, η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε την Κίνα να μην εφαρμόζει αθέμιτες πρακτικές, όπως κατονόμασε την «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» και να μπορούν να ανταγωνίζονται οι ξένοι επενδυτές τις κρατικές επιχειρήσεις. Επίσης, το σχέδιο της Κίνας «Ενας δρόμος - μια ζώνη» κατονομάστηκε ως παράγοντας που μπορεί να διογκώσει τα χρέη χωρών και να δημιουργήσει προβλήματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επειδή προϋποθέτει τεράστια έργα σε υποδομές.
Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στη Λίμα του Περού η 8η Σύνοδος των χωρών της Αμερικής, μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 1994, με πρόθεση των ΗΠΑ να προωθήσουν τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ενώ πάντα σε αυτή εκφράζονταν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις. Για ένα διάστημα, ειδικά με την άνοδο των λεγόμενων «προοδευτικών αριστερών κυβερνήσεων» (σε Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Βραζιλία, Αργεντινή), ξεχώριζε η αντιπαράθεση για το μείγμα διαχείρισης. Η προώθηση σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, την οποία εμφάνιζαν σε ορισμένες περιπτώσεις ως υπέρβαση του καπιταλισμού μέσω του οπορτουνιστικού ιδεολογήματος του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», αποδείχτηκε με διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα ως συνέχεια για την καπιταλιστική συσσώρευση, δίνοντας αρχικά κάποια ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα και εξασφαλίζοντας την ταξική συνεργασία.
Το θέμα της φετινής Συνόδου είναι η «Δημοκρατική διακυβέρνηση και αντιμετώπιση της διαφθοράς», ενώ κυρίαρχο ζήτημα από τις χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ έχει αναδειχτεί η επίθεση στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας. Μάλιστα, η λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα», που αποτελείται από τις κυβερνήσεις Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Χιλής, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Γουιάνας, Ονδούρας, Μεξικού, Παναμά, Παραγουάης, Περού και Σάντα Λουτσία, χαρακτήριζε τον Βενεζουελάνο Πρόεδρο «ανεπιθύμητο» στη Σύνοδο και η περουβιανή κυβέρνηση του Πάμπλο Κουζίνσκι - ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση για σκάνδαλο διαφθοράς - είχε ανακαλέσει την πρόσκλησή της στον Μαδούρο. Οι κυβερνήσεις αυτές εγκαλούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι διοργανώνει «ανελεύθερες και μη δίκαιες προεδρικές εκλογές» (θα γίνουν στις 20 Μάη) και ότι έχει «πολιτικούς κρατούμενους». Ετσι οι διοργανωτές έχουν αναγγείλει ότι καλούν στη Σύνοδο και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντόνιο Λεντέσμα, που έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και έχει διαφύγει στην Ισπανία.
Στη Σύνοδο τελικά δεν θα μεταβεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, που ανέβαλε το ταξίδι του λόγω των εξελίξεων στη Συρία και τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ στην αντιπροσωπεία θα είναι και η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, που θα μιλήσει, όπως αναγγέλλεται, για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στη Σύνοδο δεν θα παραστεί ούτε ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος, Ν. Μαδούρο, που προτίμησε να μείνει στη χώρα για τις λαϊκές εκδηλώσεις που θα γίνουν για την επέτειο ανατροπής του πραξικοπήματος κατά του Ούγκο Τσάβες το 2002. Τη Βενεζουέλα θα εκπροσωπήσει ο ΥΠΕΞ Χόρχε Αρεάσα. Θα παραβρεθούν επίσης πολλοί επικεφαλής κρατών της περιοχής, όπως ο Πρόεδρος της Κούβας Ρ. Κάστρο, της Βολιβίας Ε. Μοράλες και άλλοι από περισσότερες από 30 χώρες της περιοχής.
Ηδη από την Τρίτη έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες της λεγόμενης Συνόδου των Λαών, που είθισται να γίνεται παράλληλα με τη Σύνοδο των ηγετών, όπου εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων ανταλλάσουν εμπειρίες και οργανώνουν κοινές δράσεις. Την Τετάρτη αντιπροσωπείες οργανώσεων από το Περού, την Κούβα και τη Βενεζουέλα κατήγγειλαν την «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής στη Βραζιλία και τη φυλάκιση του Λούλα», του ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών και πρώην Προέδρου της χώρας, που εκτίει ποινή 12 χρόνων με την κατηγορία της διαφθοράς. Επίσης, στη Βραζιλία συνεχίζονται διαδηλώσεις οπαδών του Λούλα, που σκόπευε να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές που γίνονται τον Οκτώβρη στη Βραζιλία.
ΚΑΪΡΟ.-- Ξανάρχισαν χτες οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ρωσία, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα του 2015 με αεροσκάφος της ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας που μετέφερε 224 Ρώσους επιβάτες.
ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στα σκαριά είναι συμφωνία για την πώληση πέντε μικρών πολεμικών πλοίων αξίας περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ισπανική κρατική ναυπηγική εταιρεία «Navantia» στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε χτες σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Αμυνας.
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Λίβυοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την ηγεσία του μεγαλύτερου μέρους του λιβυκού στρατού, μετέβη στη Γαλλία για ιατρική περίθαλψη. Δεν αποκάλυψαν ποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει ο στρατηγός ε.α., παρά μόνο ότι μεταφέρθηκε από την Ιορδανία στη Γαλλία «σε σταθερή κατάσταση».
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--
«Τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου» σε σχέση με την ταυτότητα των τοξικών χημικών ουσιών που προκάλεσαν τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στο Σάλσμπερι στις 4 Μάρτη, επιβεβαίωσε χτες η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), η οποία συντάχτηκε με βάση την ανάλυση των δειγμάτων που πήραν επιθεωρητές του οργανισμού και έγινε σε τέσσερα διαφορετικά, διεθνούς κύρους, ειδικευμένα εργαστήρια. Ωστόσο, στην περίληψη της έκθεσης δεν αναφέρεται το όνομα του τοξικού νευροπαραλυτικού παράγοντα που φέρεται πως χρησιμοποιήθηκε σε βάρος των Σκριπάλ, παρά μόνο ότι είναι «υψηλής καθαρότητας». Το όνομα και η δομή της χημικής ουσίας που ταυτοποιήθηκε, αναφέρεται πως συμπεριλαμβάνονται στην «πλήρη διαβαθμισμένη έκθεση» που διανεμήθηκε στα κράτη - μέλη.
Η έκθεση του οργανισμού θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Απρίλη, σε έκτακτη σύγκληση του ΟΑΧΟ, που ζήτησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου «να μελετήσει τι θα ακολουθήσει». Ο Τζόνσον προηγουμένως έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για την υπόθεση, με τον ισχυρισμό ότι μόνο αυτή «έχει τα μέσα, το κίνητρο και το ιστορικό».
Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως παρέλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε ο ΟΑΧΟ, με τη σημείωση πως η μελέτη της έκθεσης «θα απαιτήσει ορισμένο χρόνο».
Το πόρισμα του ΟΑΧΟ δημοσιοποιείται ένα 24ωρο αφότου η Γιούλια Σκριπάλ απέρριψε την προσφορά της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο για βοήθεια στην υπόθεσή της. Η ίδια σε ανακοίνωσή της, που διανεμήθηκε σε ΜΜΕ, υποστήριξε ότι ακόμη βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης, όπως και ο πατέρας της, και ότι κανένας δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλά εκ μέρους τους. «Δεν είμαι ακόμη σε θέση να δώσω συνέντευξη Τύπου. Ελπίζω μία μέρα να μπορέσω», ανέφερε στην ανακοίνωση.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--
«Ανησυχία» για τον κίνδυνο «κανονικού» εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την ενίσχυση του ευρώ φαίνεται πως εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά τα πρακτικά πρόσφατης συνεδρίασής τους που δημοσιοποιήθηκαν το περασμένο 24ωρο.
Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη συναλλαγματική ισοτιμία «σημαντική πηγή» αβεβαιότητας με ορισμένους να προβλέπουν μια πιο αρνητική επίπτωση στον πληθωρισμό. Εκφράστηκε, επίσης, η άποψη ότι η ΕΚΤ είναι «κοντά στην επίτευξη» του κριτηρίου που έχει θέσει για βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού, αλλά υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι η πρόοδος δεν είναι ακόμη επαρκής.
Το ίδιο 24ωρο, ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, δήλωσε πως η πρόσφατη υιοθέτηση μέτρων για το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την «εμπορική διαμάχη» που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες βδομάδες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει εντός τρέχοντος έτους και σε μείωση των δασμών εισαγωγής αρκετών προϊόντων.