ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Με στρατηγικές συμπλεύσεις κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση

Ρυθμούς εντατικών προετοιμασιών προσλαμβάνουν από την ερχόμενη βδομάδα οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» αλλά και τις «εκκρεμότητες» που αφορούν στη διαχείριση του κρατικού χρέους και στη μορφή του εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής για την «επόμενη μέρα».

Ειδικότερα, στις 12 Απρίλη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με ατζέντα την πορεία για την ολοκλήρωση των 88 νέων «προαπαιτούμενων» αλλά και την προετοιμασία των επόμενων συναντήσεων και των συνεννοήσεων τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί θα τεθούν και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη), με άξονα το «νέο» εποπτικό πλαίσιο και βέβαια τη διαχείριση του κρατικού χρέους, ζητήματα που σε κάθε περίπτωση θα έρθουν να «κουμπώσουν» με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 27 Απρίλη, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναμένεται να παρουσιάσει το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που με τη σειρά του επίσης «πρέπει να κριθεί επαρκές από τις αγορές, από τις οποίες η Ελλάδα αναζητεί νέα κεφάλαια», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της «κεφαλαιακής επάρκειας» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress tests, που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 5 Μάη. Καθοριστική χαρακτηρίζεται από τους «θεσμούς» και η ανακοίνωση από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), στις 4 Ιούνη, αναφορικά με τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2018, που βέβαια θα προσμετρηθεί στις εκτιμήσεις για τυχόν δημοσιονομικά κενά στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Μπαράζ κατασχέσεων από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και φοροεισπρακτικός μηχανισμός εξαπολύουν μπαράζ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, ενώ και τα εμφανιζόμενα χρέη συνεχίζουν σε τροχιά διόγκωσης, σε μια εξέλιξη που έρχεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τα αντιλαϊκά «αντανακλαστικά», ώστε να πιαστούν οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ειδικότερα, στην έκθεση απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2017 αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών «στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Δεκέμβρη τα 1,74 εκατομμύρια (από 1,64 εκατ. το 2016).

Εξάλλου, οι κατασχέσεις και οι εκβιασμοί κλιμακώνονται στη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να χρωστούν μικρά ποσά, ενώ την ίδια ώρα στο απυρόβλητο βρίσκονται τα παλαιότερα «φέσια» από τα μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια» που πλέον θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Ποσοστό 87,7% των «οφειλετών» (3.569.975 οφειλέτες) έχουν βασική οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ. Το συνολικό χρέος για τη συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ή περίπου μόλις στο 2,5% της συνολικής μάζας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Ποσοστό 1% των οφειλετών, όπως εταιρείες κ.ά. (40.514 οφειλέτες) έχουν βασική οφειλή μεγαλύτερη από 100.000 ευρώ, με συνολικό χρέος 89,2 δισ. ή περίπου το 89% της μάζας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα «φέσια» αφορά μια μικρή δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών και θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».
ΙΟΒΕ: «Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος»

Σύμφωνα με την «έρευνα οικονομικής συγκυρίας» του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), «ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος διακόπτει τον Μάρτιο την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών και υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα καταρτίζεται με βάση τις προσδοκίες που διαμορφώνουν οι επιχειρήσεις για το επόμενο διάστημα. Οπως επισημαίνεται, η υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος «είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένησης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι οποίες άλλωστε ήταν και αυτές που είχαν δώσει μια δυναμική ανόδου το προηγούμενο διάστημα».

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, καθώς δεν έχει προκύψει κάποια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη στην οικονομία κατά τον προηγούμενο μήνα, «είναι πιθανόν αυτή η διόρθωση να συνδέεται με την αβεβαιότητα που αναπτύσσεται και ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής». Ως παράγοντας της αβεβαιότητας από την πλευρά του εγχώριου κεφαλαίου αναφέρεται και η «εντεινόμενη έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να καθησυχάσει εστιάζοντας, ουσιαστικά, στην παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής έτσι ώστε να ενδυναμωθεί το κλίμα της «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι «θετικές προοπτικές για το 2018» στηρίζονται στη «συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται σε εξέλιξη», στην «εκπόνηση του νέου ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης που θα παρουσιασθεί εντός του Απριλίου», στην «πρόοδο στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης» και στο «μαξιλάρι ρευστότητας που χτίζεται για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί την Πέμπτη 5 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, με τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε εκδήλωση της ΚΕ για τους πολιτικούς πρόσφυγες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι αφιερωμένη στη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 21 Απρίλη στις 19.00, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν θεατρική παράσταση και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Μπουζούκι».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Για τον αγώνα του ταξικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση οργανώνεται από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ - μη εγγεγραμμένο σε πολιτική ομάδα - Κώστα Παπαδάκη, την Τετάρτη 11 Απρίλη, στις Βρυξέλλες, με θέμα «Ο αγώνας του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

Στη Συνάντηση θα συμμετάσχει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα λάβουν μέρος συνολικά 34 ομιλητές - εκπρόσωποι από 27 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ