ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην Αθήνα συμβασιούχοι από διάφορες περιοχές της χώρας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Με κεντρικό σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απολύσεις!», συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους, από διάφορες περιοχές της χώρας, έκαναν χτες μαχητική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Απατώντας στην πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί χιλιάδες συμβασιούχους στον Καιάδα της ανεργίας, προειδοποίησαν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και απαίτησαν: Να μην γίνει καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συμβασιούχοι από τους δήμους της Αττικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, το οποίο είχε κηρύξει στάση εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ξεκίνησαν από την Ομόνοια και στη συνέχεια με πορεία και συνθήματα έφτασαν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Εκεί έσμιξαν με τους συμβασιούχους από μια σειρά δήμους της επαρχίας: Τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, που είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία, εργαζόμενους από τους ΟΤΑ Μαγνησίας, τις Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων από τους δήμους Ευόσμου, Παύλου Μελά, Δέλτα, Πυλαίας - Χορτιάτη. Συμμετείχαν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων Βόλου, Αλμυρού - Ζαγοράς - Νοτίου Πηλίου, Λάρισας και Χανίων κ.ά.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε με την παρουσία του στην κινητοποίηση ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία εγκρίθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των συμβασιούχων, ο Μάκης Τσελέντης, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, κατήγγειλε την κυβέρνηση που «παίζει με την αγωνία των εργαζομένων», επαναλαμβάνει «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συναδέλφους άνεργους», αλλά δεν «θα αποδεχτούμε την πολιτική μοιράσματος της φτώχειας, την πολιτική του "φύγε εσύ, έλα εσύ"...».

«Το ότι είμαστε σήμερα εδώ το οφείλουμε στους αγώνες που δώσαμε», τόνισε στην ομιλία της η Σοφία Εξαδάκτυλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης. Κάτω από την πίεση που άσκησαν αυτοί οι αγώνες, σημείωσε, «έγινε η προκήρυξη των 8.100 θέσεων εργασίας, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία διάθεση να το κάνει. Δεν χαρίζουμε τη δουλειά μας σε κανέναν. Δεν θα αφήσουμε τις κοινωνικές δομές και τις υπηρεσίες των δήμων βορά στους ιδιώτες. Η κυβέρνηση είναι ανάλγητη, μας δείχνει την πόρτα της ανεργίας. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Θα ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική». Κάλεσε επίσης τους συμβασιούχους στη σημερινή συγκέντρωση των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη νέα κυβερνητική φιέστα του «αναπτυξιακού» συνεδρίου στην Κεντρική Μακεδονία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Βαγγέλης Βασιλάκος, από την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Δήμου Ωρωπού, και ο Χρήστος Σκούρας, από την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Μαγνησίας.

Προαναγγελία χιλιάδων απολύσεων από την κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συμβασιούχων συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε ότι χιλιάδες συμβασιούχοι θα βρεθούν στον δρόμο της ανεργίας, καθώς επανέλαβε στην αντιπροσωπεία ότι την Παρασκευή 30/4 θα δημοσιευτούν οι προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης του ΑΣΕΠ, με βάση τους οποίους αναμένεται χιλιάδες συμβασιούχοι να μείνουν εκτός.

Οι απαντήσεις από την πλευρά του υπουργείου προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση των συμβασιούχων, οι οποίοι φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμά τους, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά.

Εξω από τη Βουλή, τους συγκεντρωμένους συμβασιούχους υποδέχτηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μεταφέροντας την αλληλεγγύη και τη διαρκή συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Σε στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τη λήξη της βάρδιας και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12.30 το μεσημέρι προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Κεντρικά αιτήματα είναι: Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες. Σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας εστιάζει στις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία, σημειώνοντας: Την επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018, που είναι μειωμένη κατά 638 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Τον αριθμό των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία, ο οποίος μειώθηκε κατά 1.619 εργαζόμενους την τριετία 2015 - 2017.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα δεν αποτελούν λαθεμένες επιλογές της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, ούτε "λάθος συνταγές" με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το "αναπτυξιακό πρόβλημα"», αλλά «έχουν στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των καπιταλιστών». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση από την ΟΕΝΓΕ

Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου έχει προκηρύξει για την Παρασκευή 30 Μάρτη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και καλεί στη 1.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Αιτήματα αιχμής της συγκέντρωσης είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι όλοι όσοι εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν θα απολυθούν και θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εργασιακής ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. «Την Παρασκευή ενώνουμε τη φωνή μας με τους δασκάλους και τους καθηγητές που παλεύουν και αυτοί για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη μόρφωση», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Σήμερα το εφετείο για τους συνδικαλιστές της «Ολυμπος»

Στο Εφετείο της Λάρισας είναι προγραμματισμένη για σήμερα η δίκη τεσσάρων συνδικαλιστών της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων των αδελφών Σαράντη. Οι συνδικαλιστές προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της ποινής ενός χρόνου φυλάκισης που τους επιβλήθηκε πρωτόδικα, για την οργάνωση της απεργίας στο εργοστάσιο στις αρχές του 2012.

Οι συνδικαλιστές Π. Λιόλιος, Β. Τσερβούλης, Κ. Καλέτσιος, Ν. Βλαχόπουλος υποστηρίζουν ότι η καταδίκη τούς επιβλήθηκε χωρίς να αποδειχθεί καμιά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες των εργοδοτών που χρησιμοποίησαν για μάρτυρες τα στελέχη των επιχειρήσεών τους. Τη συμπαράστασή τους στους δικαζόμενους συνδικαλιστές που είναι στελέχη τους εκφράζουν το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το 2012, η εργοδοσία της «Ολυμπος» κατάργησε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, μειώνοντας έως και 53% τους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων, ενώ αφαίρεσε και πολλά άλλα θεσμικά δικαιώματα, όπως ειδικότητες, τριετίες κ.λπ. Αφού επέβαλε επιχειρησιακή σύμβαση, ισοπέδωσε τους μισθούς στα 751 ευρώ και στους νεοπροσλαμβανόμενους, που σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, στα 586 ευρώ το μήνα.

Από τότε απομόνωσε τους συνδικαλιστές από το υπόλοιπο προσωπικό, τους σέρνει στα δικαστήρια και δεν τους επιτρέπει να μπουν στο χώρο εργασίας τους. Οπως αναφέρει τέλος το ΕΚΛ, το 1,5 εκατομμύριο «μπόνους» που η εργοδοσία διαφημίζει ότι μοίρασε πρόσφατα στους εργαζόμενους, είναι ψίχουλα μπροστά στα 30 και πάνω εκατομμύρια που τους άρπαξαν από τις μειώσεις στους μισθούς τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αναφέρει ότι τη μερίδα του λέοντος πήραν τα στελέχη τους και όχι οι εργαζόμενοι που ματώνουν στην παραγωγή.

Στάση εργασίας στην Καλαμάτα

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι, διεκδικώντας να μην γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου και παλεύοντας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι εργαζόμενοι, με ανακοίνωση που μοίρασαν έξω από τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ, κάλεσαν τους εργαζόμενους της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα τους «για στελέχωση των υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης με μόνιμο προσωπικό, αλλά και για φθηνές υπηρεσίες».

Το Σωματείο διεκδικεί: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των ΔΕΥΑ του νομού, για κάλυψη όλων των υπηρεσιών ύδρευσης - άρδευσης - αποχέτευσης, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Σύνταξη κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας. Φτηνά έως μηδενικά κοινωνικά τιμολόγια για τους μακροχρόνια άνεργους, ώστε να μην στερείται κανείς του δικαιώματος πρόσβασης στα δίκτυα ύδρευσης - άρδευσης - αποχέτευσης.

Παρέμβαση για τον νεκρό εργάτη στη Μαγνησία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ, με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ζητώντας εκ μέρους του Κόμματος να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο, στη φωτιά που ξέσπασε προχτές σε εργοστάσιο της περιοχής που δεν είναι σε λειτουργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ